Σχετίζεται το 5G με τον COVID-19;

Σχετίζεται το 5G με τον COVID-19;

από | 9 Ιούν, 2020

Αναδημοσίευση από το osarena –False Tech 006 | Σχετίζεται το 5G με τον COVID-19;

Λένε πως τίποτα στο σύμπαν δεν είναι πιο γρήγορο από το φως. Μάλλον δεν εξέτασαν προσεκτικά την αστραπιαία διάδοση της παραπληροφόρησης. Σε μια εποχή που τα τεχνολογικά άλματα είναι τεράστια και οι σχετικές εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, η ορθή ενημέρωση μένει απελπιστικά πίσω από την αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών.

Το νέο φρούτο της εποχής ονομάζεται 5G και το παγκόσμιο Διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά για το θέμα, αφότου κάποιοι φωστήρες «ανακάλυψαν» πως αυτό το δίκτυο ευθύνεται για την εξάπλωση του COVID-19 που προκάλεσε την τρέχουσα πανδημία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνομωσιολόγοι του πλανήτη έπιασαν δουλειά, με αποτέλεσμα στις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για το 5G να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις αυτές οι απόψεις.

Άραγε, υπάρχει κάποιο μικρό ψήγμα αλήθειας και μια τεχνική εξήγηση για αυτήν την πεποίθηση που σπέρνει τον φόβο και μια μορφή τεχνοφοβίας στα μυαλά των ανθρώπων;

Τι είναι το 5G

Το κυψελωτό δίκτυο 5G αποτελεί εξέλιξη του υφιστάμενου 4G, που με τη σειρά του αντικατέστησε το 3G κ.ο.κ. Κάθε γενιά βελτιώνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σε μια χρονική περίοδο, συνεπώς και την ποσότητα. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη σύνδεση των φορητών συσκευών στο Διαδίκτυο. Το νεοαφιχθέν 5G θα έχει θεωρητικό όριο τα 10 Gbps, όταν το αντίστοιχο για το 4G είναι τα 100 Mbps.

Με απλά λόγια, από εκεί που κάποτε (με το 2G) μπορούσαμε απλά να στέλνουμε e-mails, φτάσαμε στο σημείο να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε βίντεο και μουσική και να περιηγούμαστε απροβλημάτιστα στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο διαθέτει κάλυψη. Ακόμα πιο απλά, έχουμε αύξηση της ευρυζωνικότητας και πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, κάτι που συνεπάγεται πως με μια φορητή συσκευή μπορούμε να κάνουμε σήμερα όλα αυτά που κάποτε γίνονταν μόνο μέσω υπολογιστή.

Ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητή αυτή η διαφορά, είναι πως για να κατεβεί μια ταινία μέσου μεγέθους με το 4G χρειάζονται περίπου 6 με 7 λεπτά, ενώ με το 5G θα κατεβαίνει σε 30 με 40 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, πάλι με αριθμούς και κάτω από ιδανικές συνθήκες, στο 4G μια συσκευή με πολύ καλή συνδεσιμότητα μπορεί να λαμβάνει 200 MB το δευτερόλεπτο, όταν στο 5G η ποσότητα θα ξεκινάει από το το 1 GB το δευτερόλεπτο.

Προφανώς, η μεταφορά δεδομένων επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γεωμορφολογία, οι υποδομές και οι συσκευές μα και πάλι η διαφορά είναι κραυγαλέα.

Το 5G και η φανταστική δυστοπία

Επιπλέον, το 5G θα φέρει και την «επανάσταση του έξυπνου», θυμίζοντάς μας εικόνες από βιβλία και ταινίες cyberpunk. Θα έχουμε, κοινώς, πραγματικές υλοποιήσεις «έξυπνων» σπιτιών, αυτοκινητοδρόμων, οχημάτων, συγκοινωνιών, τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης και ό,τι άλλο χωράει ο νους μας (ναι, μέχρι και «έξυπνα» τρόφιμα). Το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» δηλαδή, σε βελτιωμένη μορφή.

Ενδεχομένως, όλα αυτά φαίνονται δυστοπικά, και από μια πλευρά είναι, δεδομένου ότι τον βασικό έλεγχο της τεχνολογίας και της αγοράς θα τον έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί. Ευτυχώς, έχουν ήδη αρχίσει, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, να αναπτύσσονται και ανοιχτές λύσεις· θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Σαφώς και τα κίνητρα είναι οικονομικά πρωτίστως μα παράλληλα θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης της τεχνολογίας (ή θα έπρεπε να είναι).

Περισσότερες κεραίες σημαίνει περισσότερη ακτινοβολία;

Ένα από τα πρωτεύοντα επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων είναι (όπως και παλιότερα με το 3G και το 4G) πως με το 5G θα αυξηθούν οι κεραίες στον αστικό ιστό. Αυτό όμως είναι παντελώς άστοχο, αφού (όπως είναι εύλογο) όσο πιο πολλές οι κεραίες τόσο μικρότερο το εύρος της ακτινοβολίας.

Ακόμα, όπως έχει γνωστό, στην πρώτη φάση ανάπτυξης του 5G οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι 700 Mhz και 3,5 GHz. Διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υφιστάμενες συχνότητες, όμως αυτό δε συνεπάγεται πως η αλλαγή θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των κεραιών αυξάνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους. Προφανώς, σε μια από τις επόμενες φάσεις θα χρησιμοποιηθεί και η περιοχή των 26 GHz αλλά ίσως και υψηλότερες φασματικές περιοχές, που όμως θα είναι για εξειδικευμένες υπηρεσίες και σκοπούς, αναλόγως των αναγκών.

Μα και πάλι, πριν γίνει η μετάβαση σε αυτά τα χιλιοστομετρικά κύματα, θα προηγηθούν έρευνες και συλλογή στοιχείων για την αλληλεπίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα με το δέρμα, καθώς αυτό απορροφά την ακτινοβολία.

Τεχνικά, αυτό σημαίνει πως, αφού θα μεταδίδονται τεράστιοι όγκοι δεδομένων με εντυπωσιακές ταχύτητες, η εμβέλεια του δικτύου θα είναι μικρότερη. Για αυτό και απαιτούνται πολύ περισσότεροι πυλώνες κυψελωτών δικτύων. Άρα λοιπόν, δεν έχει να κάνει με το πλήθος των κεραιών αλλά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και έτσι ο αριθμός των κεραιών δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όταν η έκθεση παραμένει κάτω από τα όρια.

Υπεύθυνοι φορείς ελέγχου

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), επιφορτισμένη με τον καθορισμό του αποδεκτού ορίου έκθεσης στην ακτινοβολία, έκανε τις απαραίτητες δοκιμές και ανακοίνωσε επίσημα ότι το χιλιοστομετρικό κύμα του 5G είναι ασφαλές, ενώ οι αλλαγές που έγιναν αφορούν ραδιοσυχνότητες μεγαλύτερες των 6GHz. Κατά τη διατύπωση των νέων κατευθυντήριων γραμμών (PDF), το ICNIRP δήλωσε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του 5G που εκφράστηκαν από τμήματα κοινοτήτων και ελπίζει ότι οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα.

Μάλιστα, κατά τις δοκιμές στα δίκτυα 5G σε Ευρώπη και Αμερική, τα επίπεδα της παραγόμενης ακτινοβολίας έφτασαν μόλις στο 1% του μέγιστου ορίου. Επίσης, σε δοκιμές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε πως οι ραδιοσυχνότητες 5G ήταν παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνταν για τα κινητά τηλέφωνα το 1998.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Υπηρεσία Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και Πυρηνικής Ασφάλειας της Αυστραλίας (ARPANSA), που διευκρινίζει ότι τα δίκτυα 5G δεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Να σημειωθεί πως η ΑRPANSA προχώρησε σε διπλές δοκιμές σε ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι έχουν παρενέργειες από την πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5G. Το αστείο της υπόθεσης ήταν πως οι περισσότεροι εξ αυτών ανέφεραν συμπτώματα ακόμα και όταν οι κεραίες δεν ήταν σε λειτουργία(!).

Θυμίζω ακόμα πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση -που έδωσε το πράσινο φως για το 5G από το 2016- βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας στον κόσμο.

Επιπλοκές στην υγεία και καρκινογεννέσεις

Όλοι οι σοβαροί, ειδικευμένοι στο θέμα, επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η υψηλή συχνότητα δε σημαίνει και υψηλή έκθεση. Δηλαδή, με τις συχνότητες της τεχνολογίας 5G, το μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας ανακλάται και διαχέεται στον χώρο, και το υπόλοιπο που απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα δεν εισέρχεται σε βάθος.

Για να τεκμηριωθεί αυτό, θα θυμίσω πως υπάρχουν εδώ και χρόνια ιατρικές συσκευές που εκπέμπουν στις ίδιες ακριβώς συχνότητες με τις κεραίες 5G, όμως σώζουν ζωές και δεν προκαλούν καρκινογεννέσεις, όπως ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι. Και μια εύκολη κατάρριψη των όσων λένε -αφού τα ίδια ακριβώς έλεγαν και τότε- είναι το αν υπήρξαν επιπτώσεις στην υγεία με το 4G. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Η σχετική γνώση μπορεί να βρεθεί εύκολα σε ένα βιβλίο Φυσικής του Γυμνασίου. Μια απλή ηλεκτρική λάμπα εκπέμπει σε ενέργειες από 1.000.000 έως 3.000.000 μeV (μονάδα ενέργειας). Οι κεραίες των τηλεπικοινωνιών, τα τοπικά δίκτυα LAN (σαν αυτά που έχουμε στα σπίτια και στους εργασιακούς χώρους) μα και τα κινητά τηλέφωνα, ως ακόμα και οι φούρνοι μικροκυμάτων, εκπέμπουν ακτινοβολία από 0,4 μeV έως 11 μeV.

Περνώντας τώρα στη Βιολογία της Α’ Λυκείου, μαθαίνουμε πως τα σώματα των ανθρώπων εξάγουν τη θερμότητα που παράγεται συνεχώς από την καρδιά κατά 50% μέσω του ιδρώτα και της εξάτμισης. Αυτή η διαδικασία, μάλιστα, είναι παρατηρήσιμη τη νύχτα με απλά κιάλια νυχτερινής όρασης, κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί και ως τρικ σε αρκετές ταινίες.

Και όμως, δεν υπάρχει ούτε ένα καταγεγραμμένο γεγονός ανθρώπου που έπαθε καρκίνο επειδή διάβαζε κάτω από μια λάμπα ή επειδή μαγείρευε στον φούρνο.

Όσο και αν ψάξουμε, δε θα βρούμε -έστω και σε μορφή πειραματικής εργασίας- κάποια έρευνα που να αποδεικνύει με στοιχεία πως η έκθεση σε ραδιοκυματική ακτινοβολία επιφέρει βλάβες στην υγεία. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων στον πλανήτη θα ήταν άρρωστοι με βιολογικές βλάβες.

Θα βρούμε όμως πολλές σχετικές ψευδοεπιστημονικές δημοσιεύσεις που δεν παρουσιάζουν επαληθευμένα δεδομένα και, συνήθως, καθοδηγούνται από συμφέροντα και κίνητρα ώστε να τύχουν δημοσίευσης σε ιατρικά έντυπα, κάτι που συνεπάγεται αναγνωρισιμότητα και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση, τους λείπουν οι αποδείξεις και έτσι μένουν μόνο στο θεωρητικό μέρος.

Η αβάσιμη τεχνοφοβία είναι προϊόν άγνοιας

Δε θα πρέπει να μας απασχολεί το αν το 5G είναι του Σατανά (οι συνομωσιολόγοι το έχουν συνδυάσει με το «τσιπάρισμα» και τις ηλεκτρονικές ταυτότητες) μα το γεγονός πως οποιαδήποτε τεχνολογία -ακόμα και αν έχει θετικές επιπτώσεις στις ζωές μας- ελέγχεται και καθοδηγείται από οικονομικά κίνητρα και από τα λόμπι των πολυεθνικών. Θα μπορούσαμε να αντισταθούμε σε αυτό συμβάλλοντας και υιοθετώντας ανοιχτές τεχνολογίες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.

Όπως και να έχει, μέχρι την καθολική υιοθέτηση του 5G υπάρχει ακόμα δρόμος (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Θα προκύψουν επιπλέον δοκιμές, ώστε να αρθούν και οι όποιες αμφιβολίες για τυχόν επιπτώσεις του στη χλωρίδα και την πανίδα.

Το ζήτημα είναι να ενημερωνόμαστε σωστά για να αμυνόμαστε στη βλακεία και τη συνωμοσιολογία, επειδή, δυστυχώς, το ψέμα διαδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από την αλήθεια. Άλλωστε, όλα αυτά είναι απλή (αλλά, τελικά, μάλλον όχι «κοινή») λογική. Άραγε, πώς θα προστατευτούν οι φανταστικοί κακόβουλοι που δημιούργησαν το 5G για να πλήξουν την ανθρωπότητα; Με εμφυτευμένο κλωβό Faraday στον εγκέφαλό τους; Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Προσωπικά δεδομένα σε εποχές πανδημίας

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν “σωματείο”

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν "εργατικό σωματείο" Αντιφασιστική συγκέντρωση καλείται στην Θεσσαλονίκη αύριο, Τρίτη 7/5, στις 11:00 στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Γούναρη (Ναυαρίνου). Η συγκέντρωση καλείται επ' αφορμής της ίδρυσης...

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...