Αναδημοσίευση από το osarena –False Tech 006 | Σχετίζεται το 5G με τον COVID-19;

Λένε πως τίποτα στο σύμπαν δεν είναι πιο γρήγορο από το φως. Μάλλον δεν εξέτασαν προσεκτικά την αστραπιαία διάδοση της παραπληροφόρησης. Σε μια εποχή που τα τεχνολογικά άλματα είναι τεράστια και οι σχετικές εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, η ορθή ενημέρωση μένει απελπιστικά πίσω από την αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών.

Το νέο φρούτο της εποχής ονομάζεται 5G και το παγκόσμιο Διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά για το θέμα, αφότου κάποιοι φωστήρες «ανακάλυψαν» πως αυτό το δίκτυο ευθύνεται για την εξάπλωση του COVID-19 που προκάλεσε την τρέχουσα πανδημία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνομωσιολόγοι του πλανήτη έπιασαν δουλειά, με αποτέλεσμα στις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για το 5G να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις αυτές οι απόψεις.

Άραγε, υπάρχει κάποιο μικρό ψήγμα αλήθειας και μια τεχνική εξήγηση για αυτήν την πεποίθηση που σπέρνει τον φόβο και μια μορφή τεχνοφοβίας στα μυαλά των ανθρώπων;

Τι είναι το 5G

Το κυψελωτό δίκτυο 5G αποτελεί εξέλιξη του υφιστάμενου 4G, που με τη σειρά του αντικατέστησε το 3G κ.ο.κ. Κάθε γενιά βελτιώνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σε μια χρονική περίοδο, συνεπώς και την ποσότητα. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη σύνδεση των φορητών συσκευών στο Διαδίκτυο. Το νεοαφιχθέν 5G θα έχει θεωρητικό όριο τα 10 Gbps, όταν το αντίστοιχο για το 4G είναι τα 100 Mbps.

Με απλά λόγια, από εκεί που κάποτε (με το 2G) μπορούσαμε απλά να στέλνουμε e-mails, φτάσαμε στο σημείο να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε βίντεο και μουσική και να περιηγούμαστε απροβλημάτιστα στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο διαθέτει κάλυψη. Ακόμα πιο απλά, έχουμε αύξηση της ευρυζωνικότητας και πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, κάτι που συνεπάγεται πως με μια φορητή συσκευή μπορούμε να κάνουμε σήμερα όλα αυτά που κάποτε γίνονταν μόνο μέσω υπολογιστή.

Ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητή αυτή η διαφορά, είναι πως για να κατεβεί μια ταινία μέσου μεγέθους με το 4G χρειάζονται περίπου 6 με 7 λεπτά, ενώ με το 5G θα κατεβαίνει σε 30 με 40 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, πάλι με αριθμούς και κάτω από ιδανικές συνθήκες, στο 4G μια συσκευή με πολύ καλή συνδεσιμότητα μπορεί να λαμβάνει 200 MB το δευτερόλεπτο, όταν στο 5G η ποσότητα θα ξεκινάει από το το 1 GB το δευτερόλεπτο.

Προφανώς, η μεταφορά δεδομένων επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γεωμορφολογία, οι υποδομές και οι συσκευές μα και πάλι η διαφορά είναι κραυγαλέα.

Το 5G και η φανταστική δυστοπία

Επιπλέον, το 5G θα φέρει και την «επανάσταση του έξυπνου», θυμίζοντάς μας εικόνες από βιβλία και ταινίες cyberpunk. Θα έχουμε, κοινώς, πραγματικές υλοποιήσεις «έξυπνων» σπιτιών, αυτοκινητοδρόμων, οχημάτων, συγκοινωνιών, τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης και ό,τι άλλο χωράει ο νους μας (ναι, μέχρι και «έξυπνα» τρόφιμα). Το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» δηλαδή, σε βελτιωμένη μορφή.

Ενδεχομένως, όλα αυτά φαίνονται δυστοπικά, και από μια πλευρά είναι, δεδομένου ότι τον βασικό έλεγχο της τεχνολογίας και της αγοράς θα τον έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί. Ευτυχώς, έχουν ήδη αρχίσει, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, να αναπτύσσονται και ανοιχτές λύσεις· θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Σαφώς και τα κίνητρα είναι οικονομικά πρωτίστως μα παράλληλα θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης της τεχνολογίας (ή θα έπρεπε να είναι).

Περισσότερες κεραίες σημαίνει περισσότερη ακτινοβολία;

Ένα από τα πρωτεύοντα επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων είναι (όπως και παλιότερα με το 3G και το 4G) πως με το 5G θα αυξηθούν οι κεραίες στον αστικό ιστό. Αυτό όμως είναι παντελώς άστοχο, αφού (όπως είναι εύλογο) όσο πιο πολλές οι κεραίες τόσο μικρότερο το εύρος της ακτινοβολίας.

Ακόμα, όπως έχει γνωστό, στην πρώτη φάση ανάπτυξης του 5G οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι 700 Mhz και 3,5 GHz. Διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υφιστάμενες συχνότητες, όμως αυτό δε συνεπάγεται πως η αλλαγή θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των κεραιών αυξάνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους. Προφανώς, σε μια από τις επόμενες φάσεις θα χρησιμοποιηθεί και η περιοχή των 26 GHz αλλά ίσως και υψηλότερες φασματικές περιοχές, που όμως θα είναι για εξειδικευμένες υπηρεσίες και σκοπούς, αναλόγως των αναγκών.

Μα και πάλι, πριν γίνει η μετάβαση σε αυτά τα χιλιοστομετρικά κύματα, θα προηγηθούν έρευνες και συλλογή στοιχείων για την αλληλεπίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα με το δέρμα, καθώς αυτό απορροφά την ακτινοβολία.

Τεχνικά, αυτό σημαίνει πως, αφού θα μεταδίδονται τεράστιοι όγκοι δεδομένων με εντυπωσιακές ταχύτητες, η εμβέλεια του δικτύου θα είναι μικρότερη. Για αυτό και απαιτούνται πολύ περισσότεροι πυλώνες κυψελωτών δικτύων. Άρα λοιπόν, δεν έχει να κάνει με το πλήθος των κεραιών αλλά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και έτσι ο αριθμός των κεραιών δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όταν η έκθεση παραμένει κάτω από τα όρια.

Υπεύθυνοι φορείς ελέγχου

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), επιφορτισμένη με τον καθορισμό του αποδεκτού ορίου έκθεσης στην ακτινοβολία, έκανε τις απαραίτητες δοκιμές και ανακοίνωσε επίσημα ότι το χιλιοστομετρικό κύμα του 5G είναι ασφαλές, ενώ οι αλλαγές που έγιναν αφορούν ραδιοσυχνότητες μεγαλύτερες των 6GHz. Κατά τη διατύπωση των νέων κατευθυντήριων γραμμών (PDF), το ICNIRP δήλωσε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του 5G που εκφράστηκαν από τμήματα κοινοτήτων και ελπίζει ότι οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα.

Μάλιστα, κατά τις δοκιμές στα δίκτυα 5G σε Ευρώπη και Αμερική, τα επίπεδα της παραγόμενης ακτινοβολίας έφτασαν μόλις στο 1% του μέγιστου ορίου. Επίσης, σε δοκιμές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε πως οι ραδιοσυχνότητες 5G ήταν παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνταν για τα κινητά τηλέφωνα το 1998.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Υπηρεσία Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και Πυρηνικής Ασφάλειας της Αυστραλίας (ARPANSA), που διευκρινίζει ότι τα δίκτυα 5G δεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Να σημειωθεί πως η ΑRPANSA προχώρησε σε διπλές δοκιμές σε ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι έχουν παρενέργειες από την πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5G. Το αστείο της υπόθεσης ήταν πως οι περισσότεροι εξ αυτών ανέφεραν συμπτώματα ακόμα και όταν οι κεραίες δεν ήταν σε λειτουργία(!).

Θυμίζω ακόμα πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση -που έδωσε το πράσινο φως για το 5G από το 2016- βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας στον κόσμο.

Επιπλοκές στην υγεία και καρκινογεννέσεις

Όλοι οι σοβαροί, ειδικευμένοι στο θέμα, επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η υψηλή συχνότητα δε σημαίνει και υψηλή έκθεση. Δηλαδή, με τις συχνότητες της τεχνολογίας 5G, το μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας ανακλάται και διαχέεται στον χώρο, και το υπόλοιπο που απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα δεν εισέρχεται σε βάθος.

Για να τεκμηριωθεί αυτό, θα θυμίσω πως υπάρχουν εδώ και χρόνια ιατρικές συσκευές που εκπέμπουν στις ίδιες ακριβώς συχνότητες με τις κεραίες 5G, όμως σώζουν ζωές και δεν προκαλούν καρκινογεννέσεις, όπως ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι. Και μια εύκολη κατάρριψη των όσων λένε -αφού τα ίδια ακριβώς έλεγαν και τότε- είναι το αν υπήρξαν επιπτώσεις στην υγεία με το 4G. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Η σχετική γνώση μπορεί να βρεθεί εύκολα σε ένα βιβλίο Φυσικής του Γυμνασίου. Μια απλή ηλεκτρική λάμπα εκπέμπει σε ενέργειες από 1.000.000 έως 3.000.000 μeV (μονάδα ενέργειας). Οι κεραίες των τηλεπικοινωνιών, τα τοπικά δίκτυα LAN (σαν αυτά που έχουμε στα σπίτια και στους εργασιακούς χώρους) μα και τα κινητά τηλέφωνα, ως ακόμα και οι φούρνοι μικροκυμάτων, εκπέμπουν ακτινοβολία από 0,4 μeV έως 11 μeV.

Περνώντας τώρα στη Βιολογία της Α’ Λυκείου, μαθαίνουμε πως τα σώματα των ανθρώπων εξάγουν τη θερμότητα που παράγεται συνεχώς από την καρδιά κατά 50% μέσω του ιδρώτα και της εξάτμισης. Αυτή η διαδικασία, μάλιστα, είναι παρατηρήσιμη τη νύχτα με απλά κιάλια νυχτερινής όρασης, κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί και ως τρικ σε αρκετές ταινίες.

Και όμως, δεν υπάρχει ούτε ένα καταγεγραμμένο γεγονός ανθρώπου που έπαθε καρκίνο επειδή διάβαζε κάτω από μια λάμπα ή επειδή μαγείρευε στον φούρνο.

Όσο και αν ψάξουμε, δε θα βρούμε -έστω και σε μορφή πειραματικής εργασίας- κάποια έρευνα που να αποδεικνύει με στοιχεία πως η έκθεση σε ραδιοκυματική ακτινοβολία επιφέρει βλάβες στην υγεία. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων στον πλανήτη θα ήταν άρρωστοι με βιολογικές βλάβες.

Θα βρούμε όμως πολλές σχετικές ψευδοεπιστημονικές δημοσιεύσεις που δεν παρουσιάζουν επαληθευμένα δεδομένα και, συνήθως, καθοδηγούνται από συμφέροντα και κίνητρα ώστε να τύχουν δημοσίευσης σε ιατρικά έντυπα, κάτι που συνεπάγεται αναγνωρισιμότητα και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση, τους λείπουν οι αποδείξεις και έτσι μένουν μόνο στο θεωρητικό μέρος.

Η αβάσιμη τεχνοφοβία είναι προϊόν άγνοιας

Δε θα πρέπει να μας απασχολεί το αν το 5G είναι του Σατανά (οι συνομωσιολόγοι το έχουν συνδυάσει με το «τσιπάρισμα» και τις ηλεκτρονικές ταυτότητες) μα το γεγονός πως οποιαδήποτε τεχνολογία -ακόμα και αν έχει θετικές επιπτώσεις στις ζωές μας- ελέγχεται και καθοδηγείται από οικονομικά κίνητρα και από τα λόμπι των πολυεθνικών. Θα μπορούσαμε να αντισταθούμε σε αυτό συμβάλλοντας και υιοθετώντας ανοιχτές τεχνολογίες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.

Όπως και να έχει, μέχρι την καθολική υιοθέτηση του 5G υπάρχει ακόμα δρόμος (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Θα προκύψουν επιπλέον δοκιμές, ώστε να αρθούν και οι όποιες αμφιβολίες για τυχόν επιπτώσεις του στη χλωρίδα και την πανίδα.

Το ζήτημα είναι να ενημερωνόμαστε σωστά για να αμυνόμαστε στη βλακεία και τη συνωμοσιολογία, επειδή, δυστυχώς, το ψέμα διαδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από την αλήθεια. Άλλωστε, όλα αυτά είναι απλή (αλλά, τελικά, μάλλον όχι «κοινή») λογική. Άραγε, πώς θα προστατευτούν οι φανταστικοί κακόβουλοι που δημιούργησαν το 5G για να πλήξουν την ανθρωπότητα; Με εμφυτευμένο κλωβό Faraday στον εγκέφαλό τους; Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Προσωπικά δεδομένα σε εποχές πανδημίας