Ο εξευγενισμός στο Βερολίνο συνεχίζεται αδιάκοπα και με αυτό ο εκτοπισμός. Όχι μόνο άνθρωποι αλλά και χώροι επηρεάζονται: Χώροι ριζοσπαστικής κίνησης, ανοιχτοί χώροι, ασφαλέστεροι χώροι για άτομα που πλήττονται από διακρίσεις, μη εμπορικοί χώροι, χώροι υποκουλτούρας, πολιτικών δικτύων και χώροι όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν συγκεκριμένες ουτοπίες.

Αρχικά δημοσιεύθηκε από την Indymedia DE .

Ένας αγώνας – μία μάχη
Τα τελευταία χρόνια, χώροι όπως το σπίτι Liebig14, το κέντρο νέων για τα ναρκωτικά, ο κοινοτικός χώρος Friedel54, το βαγόνι DieselA & Sabot Garden, η κατάληψη O-Platz και το κατηλημένο σχολείο στο Ohlauer Straße έχουν ήδη εξαφανιστεί .
Αλλά δεν σταματά εκεί. Πολλοί άλλοι χώροι απειλούνται επί του παρόντος. Το κέντρο νεολαίας Potse, το σπίτι Liebig34 και το συλλογικό μπαρ Syndikat & Meuterei αναμένουν έξωση πριν από το τέλος του έτους. Άλλοι χώροι όπως τα στεγαστικά εγχείματα Rigaer94, και Köpi137, το κοινοτικό σπίτι Lause10 / 11 ή ο κοινοτικός κήπος Prachttomate αντιμετωπίζουν παρόμοια απειλή στο εγγύς μέλλον.

Χωρίς διαστήματα – χωρίς κίνηση
Όλα αυτά είναι χώροι που ζουν και αγωνίζονται για ένα διαφορετικό Βερολίνο: ένα Βερολίνο στο οποίο γνωρίζουμε τους γείτονές μας, στο οποίο δημιουργούμε μαζί τα σπίτια και τη γειτονιά μας και καθορίζουμε από κοινού πώς χρησιμοποιείται ο δημόσιος χώρος. Ένα Βερολίνο όπου υπάρχει χώρος για αυτοεπιλεγμένες έννοιες διαβίωσης. Ένα Βερολίνο στο οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε εναλλακτικές λύσεις στις εκμεταλλευτικές και καταπιεστικές σχέσεις της μισθωτής εργασίας, της εργασίας φροντίδας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του μισθώματος και της ιδιοκτησίας.

Πώς θέλουμε να πολεμήσουμε για μια τέτοια πόλη όταν εκδιώκονται αυτοί οι χώροι; Πού θα συναντιόμαστε για συνελεύσεις; Πού θα ζωγραφίζουμε πανό; Πού θα μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας; Πού θα μπορούμε να διοργανώσουμε μη εμπορικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, συναυλίες, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, προπονήσεις ή να μαγειρεύουμε απο κοινού για όσους έχουν ανάγκη ; Πού θα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς από την πατριαρχική και ρατσιστική βία; Πού θα μπορούμε να συναντηθούμε μακριά απο τον αυταρχικό έλεγχο – για παράδειγμα από γονείς, δασκάλους, καθηγητές, αστυνομία, ανώτερους ή προσωπικό ασφαλείας – ή χωρίς να καταναλώνουμε τίποτα;

Στον αγώνα μας για μια βιώσιμη πόλη, ο αγώνας για αυτά τα έργα είναι ουσιαστικό μέρος του. Παλεύουμε για:

Liebig34 : Το Liebig34 είναι ένα αυτο-οργανωμένο αναρχικό-φεμινιστικό έργο, που βρίσκεται στο “Dorfplatz” στο Βερολίνο-Friedrichshain. Το σπίτι χρησιμοποιείται από διαφορετικές συλλογικές. το κατάστημα πληροφοριών «Daneben», το L34-bar και τη στεγαστική κοινότητα που οργανώνεται χωρίς cis-άτομα. Άτομα από όλο τον κόσμο, με διαφορετικά υπόβαθρα και (α-) ταυτότητες φύλου.
Απαιτούνται επειγόντως χώροι όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε τη συλλογική ζωή, να αλλάξουμε το φύλο και την ταυτότητα, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε, να επεκτείνουμε και να ασκήσουμε αντι-πατριαρχικές δομές, χώρους όπου δεν αντικατοπτρίζουμε δομές εξουσίας και προνόμια και όπου μπορούμε να ενδυναμώσουμε ο ένας τον άλλο.
Το συμβόλαιό μας έληξε το 12/2018 και ο ιδιοκτήτης Γ. Πάντοβιτς αρνήθηκε να το παρατείνει. Στις 3 Ιουνίου 2020, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του ιδιοκτήτη μας και τώρα ετοιμαζόμαστε για την ανακοίνωση της ημέρας εκδίωξης.

Meuterei : Είναι μια συλλογικά οργανωμένη παμπ γειτονιάς στο Βερολίνο-Kreuzberg για σχεδόν 11 χρόνια. Χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης, αίθουσα ολομέλειας ή τοποθεσία για πληροφορίες και μουσικές εκδηλώσεις για άτομα από τη σκηνή και τη γειτονιά. Εδώ και ένα χρόνο, υπήρχε ακόμη και χωρίς συμβόλαιο ενοικίασης και ως εκ τούτου έπρεπε να κλείσει, καθώς ο Goran Nenadic της Zelos Properties δεν θέλει να παρατείνει τη σύμβαση ενοικίασης και έφτασε με παράλογες προσφορές αγοράς μεταξύ 650.000 – 750.000 €.

Εικόνα

Syndikat : Το Syndikat είναι ένα συλλογικό μπαρ που υπάρχει από το 1985 στη γειτονιά Schillerkiez του Βερολίνου-Neukölln. Από την αρχή ήταν κάτι περισσότερο από ένα συνηθισμένο μπαρ, αλλά περισσότερο σαν ένα εκτεταμένο σαλόνι και οργανωτικός χώρος για τους κατοίκους της γειτονιάς και πέρα απο αυτήν. Το 2018 η σύμβασή του τερματίστηκε χωρίς λόγο και διαπραγματεύσεις. Έρευνες από τη συλλογικότητα διαχείρησης και φίλους αποκάλυψε ένα δίκτυο εταιρειών γραμματοκιβωτίων που ανήκαν στην οικογένειατων Βρετανών δισεκατομμυριούχων Pears. Μέχρι τότε εντελώς άγνωστοι στο Βερολίνο, είναι τώρα μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ιδιοκτητών ακινήτων στο Βερολίνο. Η υπόθεση εκδίωξης στο δικαστήριο χάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και η έξωση χρονολογείται στις 7 Αυγούστου.

Potse : Το Potse και το Drugstore είναι τα παλαιότερα αυτο-οργανωμένα κέντρα νεολαίας του Bερολίνου. Για σχεδόν 50 χρόνια οργάνωσαν αντιφασιστικά δίκτυα, μη εμπορικά και αυτο-οργανωμένα έργα νεολαίας στη γειτονιά Schöneberg του Βερολίνου. Αλλά το 2015 τα δωμάτιά τους κλείστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν τα αυξανόμενα ενοίκια πια καθώς η γειτονιά εξευγενίζεται επιθετικά. Τα αυτόνομα κέντρα αντικαθίστανται από το συνεργαζόμενο με τον δήμο πρακτορείο Rent24 και το Business School BSBI. Στο τέλος του 2018 έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά του, αλλά το Potse εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του για να αγωνιστεί για έναν εναλλακτικό χώρο και να διατηρήσει την πίεση. Η επόμενη ημερομηνία δικαστηρίου για έξωση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου 2020.

Εικόνα

Πρίν απο την Ημέρα X
Για εμάς, η ημέρα Χ (ημέρα εκδίωξης) είναι πολύ αργά. Θέλουμε να αποτρέψουμε μια έξωση και θα υπερασπιστούμε τους χώρους μας ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Γι ‘αυτό αγωνιζόμαστε ήδη εναντίον εκείνων που θέλουν να μας εκδιώξουν: μεταξύ άλλων τους ιδιοκτήτες, τα δικαστήρια, την αστυνομία και τη Γερουσία του Βερολίνου. Το Βερολίνο θα διεξαγάγει εκλογές το επόμενο έτος και αυτοί που πουλάνε την πόλη ψάχνουν ψήφους. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν τα κυβερνητικά κόμματα είναι ταραχές και άμεσες ενέργειες που επισκιάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Πολεμήστε μαζί μας
Την ημέρα κάθε έξωσης (Ημέρα X), ζητούμε μία ισχυρή ‚αυθόρμητη διαδήλωση συμπαράστασης, στις 9 μ.μ. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα από το :  
https://interkiezionale.noblogs.org/ ετικέτα-x / . Είναι πιθανό, ότι η αστυνομία θα ανακοινώσει την ημερομηνία εκδίωξης λίγο πριν ή καθόλου. Ως εκ τούτου, ζητούμε επίσης αποκεντρωμένες δράσεις στο Βερολίνο παντού την ημέρα της εκδίωξης.
Αλλά δεν θέλουμε να περιμένουμε την ημέρα X. Προσκαλέστε μας για ενημερωτικές εκδηλώσεις, ελάτε ή κάντε ενέργειες στη δική σας πόλη. Ας είμαστε δημιουργικοί, σταθεροί, ανθεκτικοί και μαχητικοί, ενάντια στην πόλη των πλουσίων – ας υπερασπιστούμε τις κινηματικές υποδομές!

Ιστότοπος: interkiezionale.noblogs.org

 

για την μετάφραση χρησιμοποιήθηκε μηχανική υποστήριξη