Η  Αστυνομία του Κεντ πληρώνει φέτος μια διευθέτηση μετρητών σε έναν αναρχικό συγγραφέα και διοργανωτή, τον οποίο είχαν σταματήσει και ανακρίνει σύμφωνα με το Πρόγραμμα 7 του Τρομοκρατικού Νόμου .

Στις 19 Μαΐου 2013, ο Tom Anderson (ψευδώνυμο για την προστασία της ταυτότητάς του) και ένα άλλο άτομο προσήχθησαν όταν ταξίδευαν με πλοίο από το Dunkirk προς το Ντόβερ. Το ζευγάρι παρακολούθησε ένα αναρχικό φεστιβάλ στην Ολλανδία.

Το Πρόγραμμα 7 του Τρομοκρατικού Νόμου 2001 δίνει στην αστυνομία τη νομική δύναμη να υποβάλλει ερωτήσεις με σκοπό τη διερεύνηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα που ανακρίνονται βάσει του Προγράμματος 7 δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σιωπηλά και εκείνοι που αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις κινδυνεύουν να διωχθούν και να φυλακιστούν. Η πράξη χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από την αστυνομία για κατάσχεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Η αστυνομία έχει τη νομική εξουσία να διατηρεί τον κατασχεθέντα εξοπλισμό για έως και δύο εβδομάδες.

Το ζευγάρι ανακρίθηκε για αρκετές ώρες χωρίς δικηγόρο. Οι αστυνομικοί αντέγραψαν επίσης το περιεχόμενο του τηλεφώνου και του φορητού υπολογιστή του Άντερσον και τα κράτησαν.

Η αστυνομία δεν έθεσε ερωτήσεις σχετικά με την τρομοκρατία. Αντ ‘αυτού, το ζευγάρι ερωτήθηκε σχετικά με τον ρόλο τους στις αντι-καπιταλιστικές διαμαρτυρίες που είχαν προγραμματιστεί στο Λονδίνο, που είχαν προγραμματιστεί για τη διάσκεψη της G8 στο Μπέλφαστ το 2013.

Η αστυνομία ρώτησε επίσης τον Άντερσον για τα άρθρα που είχε γράψει και για τις επισκέψεις αλληλεγγύης του στην Παλαιστίνη.

Ο Τομ Άντερσον είπε:

«Η αστυνομία χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα 7 του Τρομοκρατικού Νόμου για να παρενοχλεί ριζοσπάστες πολιτικούς οργανωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή η πράξη χρησιμοποιείται με φυλετικό τρόπο ενάντια στους ανθρώπους του χρώματος.

Αυτή τη στιγμή, το Πρόγραμμα 7 χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για να στοχεύσει τους Κουρδούς οργανωτές του κινήματος ελευθερίας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μέρος ενός κινήματος που θέλει να κινηθεί πέρα ​​από το κράτος και τον καπιταλισμό.

Το γεγονός ότι η αστυνομία διευθέτησε την υπόθεση έξω από το δικαστήριο δείχνει ότι οι ενέργειές τους υπερβαίνουν τις εξουσίες τους. Η αστυνομία του Κεντ διευθέτησε την υπόθεση λίγο πριν αυτή  ακουστεί στο High Court. Αυτό δείχνει ότι ανησυχούσαν οτι θα μπορούσαν να χάσουν την δίκη.

Θα ενθαρρύνω τους συντρόφους που έχουν ανακριθεί βάσει του Προγράμματος 7 να κάνουν παρόμοιες αξιώσεις εναντίον της αστυνομίας. Αυτές οι αξιώσεις, εάν είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της αστυνομικής χρήσης αυτής της κατασταλτικής δύναμης.
Αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι αν οι πράξεις και οι ιδέες μας προκαλούν πραγματικά το κράτος και την εξουσία, τότε θα βιώνουμε πάντα καταστολή.

Η καταστολή σαν αυτή προορίζεται να μας χωρίσει. Να μας κάνει να είμαστε πολύ συνεσταλμένοι όταν αμφισβητούμε το σύστημα, διότι μπορεί να κυνηγηθούμε, να κρατηθούμε, να ανακριθούμε και να χαρακτηριστούμε ως «τρομοκράτες». Πρέπει να παραμείνουμε αλληλέγγυοι με εκείνους που παρενοχλούνται και που μπορεί να τεθούν υπό παρακολούθηση, και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να χτίσουμε ένα κίνημα που μπορεί να ξεπεράσει το τρέχον σύστημα. “

Το ζευγάρι αρνήθηκε να απαντήσει στην πλειονότητα των ερωτήσεων. Απειλήθηκαν με σύλληψη επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν αλλά τελικά απελευθερώθηκαν χωρίς κατηγορία. Στη συνέχεια, ο Άντερσον αποφάσισε να ασκήσει αγωγή εναντίον της αστυνομίας του Κεντ, αλλά χρειάστηκαν επτά χρόνια για να διευθετηθεί η αξίωσή του για παράνομη κράτηση.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν αντι-τρομοκρατικές δυνάμεις εναντίον αναρχικών από τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Άλλοι βίωσαν παρόμοια κατάσταση στην επιστροφή τους  από μια διεθνή αναρχική συγκέντρωση το 2012 και τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο το 2017.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Kevin Blowe, συντονιστής του δικτύου παρακολούθησης της αστυνομίας (Netpol) , δήλωσε:

«Είναι αναμφίβολα πολύ χρήσιμο για την αστυνομία να έχει στη διάθεσή της αντι- τρομοκρατικές δυνάμεις για να σταματήσει και να ανακρίνει ακτιβιστές για τις πολιτικές τους δραστηριότητες όταν περνούν από βρετανικά λιμάνια, επειδή δεν υπάρχει το δικαίωμα σιωπής -και  η άρνηση να απαντήσεις σε ερωτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινική καταδίκη. Οι δυνάμεις είναι επίσης εξαιρετικά εκφοβιστικές – οι άνθρωποι μπορούν να κρατούνται για ώρες και στο τέλος και να τους πάρουν δείγματα  DNA και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Υπάρχουν πλέον άφθονες αποδείξεις Οι εξουσίες του Προγράμματος 7 είναι ανεξέλεγκτες και δρακόντειες, υπονομεύουν τα πολιτικά δικαιώματα και χρησιμοποιούνται για να ποινικοποιήσουν τις κοινότητες και την πολιτική διαφωνία. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι εξουσίες ».

Οι δυνάμεις του Προγράμματος 7 χρησιμοποιούνται συχνά με φυλετικό τρόπο. Μια έκθεση της Ισλαμικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011 διαπίστωσε ότι μόνο το 19% των ανθρώπων που κρατήθηκαν για πάνω από μία ώρα ήταν λευκοί. Μια μελέτη του 2014 από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι το 88% του δείγματος αυτών που κρατήθηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα 7 σε ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο ήταν Μουσουλμάνοι. Μια έκθεση του CAGE του 2019 διαπίστωσε ότι το αστυνομικό πρόγραμμα 7 ανακρίσεων μουσουλμάνων υποκινήθηκε απο «φυλετικό και θρησκευτικό προφίλ».

Νωρίτερα φέτος η αστυνομία πλήρωσε μια διευθέτηση σε μια μουσουλμάνα που είχε ασκήσει αξίωση εναντίον της αστυνομίας αφού ανακρίθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα 7 και αναγκάστηκε να αφαιρέσει το χιτζάμπ της. Η αστυνομία πήρε επίσης τη φωτογραφία και το DNA της.