Τουρκία και Ιράν βομβαρδίζουν την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ενώ οι Σύριοι Κούρδοι ενώνουν τις δυνάμεις τους

από | 19 Ιούν, 2020

Ο ιρανικός στρατός βομβάρδισε χωριά στην περιοχή Haji Omaran της επαρχίας Ερμπίλ στο Μπασούρ Κουρδιστάν του Ιράκ την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αναγκάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να φύγουν για το φόβο των επιθέσεων, ανέφεραν πηγές στο Κουρδιστάν 24 .

Την Τρίτη, το Ιράν βομβάρδισε το έδαφος Barda-Soran, επίσης στο Haji Omaran.

Πριν από τον βομβαρδισμό του Ιράν, ένα τουρκικό αεροπλάνο επιτέθηκε στην περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος του Haji Omaran στο Κουρδιστάν 24 . Μετά την αεροπορική επίθεση, ο βομβαρδισμός του Ιράν ξεκίνησε «έντονα» το πρωί, πρόσθεσε η ‘ιδια πηγή.

Οι ιρανικές επιθέσεις επηρέασαν σημαντικά τη ζωή των κατοίκων σε παραμεθόριες περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από τη γεωργία και την κτηνοτροφία ως κύρια πηγή εισοδήματος. Αυτές οι περιοχές αποτέλεσαν στόχο επανειλημμένων βομβαρδισμών από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, ισχυριζόμενοι ότι στόχος είναι οι στρατιωτικές βάσεις των κουρδικών-ιρανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λόγω των συχνών βομβαρδισμών του Ιράν, εκατοντάδες χωρικοί στα συνοριακά χωριά εκτοπίζονται ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από την Άγκυρα και την Τεχεράνη.Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDK-I) ισχυρίστηκε χθες ότι οι ιρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα φυλάκια της στην περιοχή του Κουρδιστάν και δεν ανέφεραν θύματα μεταξύ των τάξεών του.

Οι Ιρανικοί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη της μαζικής επιχείρησης από την Τουρκία εναντίον φερόμενων θέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), με επιθέσεις σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Makhmour, της περιοχής Yezidi του Shengal και των βουνών Qandil.

Το PDK-I δήλωσε ότι η «τρομοκρατική οργάνωση» του Στρατού της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) «χρησιμοποίησε κανόνια και πυραύλους Katyusha σε αυτή την επίθεση», επιπλέον ότι τα αεροσκάφη αναγνώρισης «πετούν συνεχώς στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες”.

Στη δήλωση του , το PDK-I πρόσθεσε ότι «δεν έχουν αναφερθεί θύματα», αλλά ο «αδιάκριτος βομβαρδισμός της περιοχής» είχε καταστρέψει κοντινά αγροκτήματα.

Το PDKI κάλεσε επίσης τους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες κυβερνήσεις να μιλήσουν “ενάντια σε αυτήν την εγκληματική συμπεριφορά του ιρανικού καθεστώτος”, ενώ απαιτούν από την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να απαντήσουν στην “παραβίαση” που διαπράχθηκε απο την Τεχεράνη.

Ενώ η Βαγδάτη καταδίκασε τις τουρκικές επιθέσεις, δεν σχολίασε τις επιχειρήσεις του Ιράν, οι οποίες επίσης δεν αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με το IRGC.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το IRGC ξεκίνησε μια διασυνοριακή επιχείρηση στην οποία χρησιμοποίησε πυραύλους εδάφους-εδάφους, σε απόσταση 220 χιλιομέτρων, για να επιτεθεί στα κεντρικά γραφεία του PDK-I, στα περίχωρα της πόλης Koya, στην επαρχία του Erbil.  Αυτή η επίθεση άφησε 15 ανθρώπους νεκρούς και 42 τραυματίες. Την ημέρα της επίθεσης, η Τεχεράνη εκτέλεσε τρεις Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους.

Τον Μάιο, σημειώθηκαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων και των κουρδικών αντιπολιτευόμενων ομάδων κοντά στα σύνορα, προκαλώντας περίπου δώδεκα θύματα από την πλευρά του IRGC και των ιρανικών συνοριοφυλάκων.

Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις του Κουρδιστάν: “Θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις τουρκικές επιθέσεις”

ANF | HPG: 7 Turkish soldiers killed in Heftanin, South Kurdistan

Οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις του Κουρδιστάν (HPG) δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις τελευταίες επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή Heftanin του Μπασούρ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αφού η Άγκυρα ξεκίνησε μια μαζική επιχείρηση εναντίον της περιοχής την περασμένη Δευτέρα.

Σε μια δήλωση, οι HPG εξέφρασαν ότι “ανεξάρτητα από το όνομα αυτών των επιχειρήσεων κατοχικής, θα ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα και το τουρκικό κράτος κατοχής θα πλγηγεί σοβαρά”.

«Ο τουρκικός στρατός κατοχής πραγματοποίησε επιχείρηση εισβολής στην περιοχή Heftanin στις αμυντικές περιοχές της Medya στις 23 Αυγούστου 2019», υπενθύμισαν οι HPH. Στις 16 Ιουνίου (χθες) ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια νέα επίθεση εναντίον του Heftanin, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια αυτής της πρώτης επιχείρησης. “

Στη δήλωση, δήλωσαν ότι “με την υποστήριξη αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, οι εισβολείς χτύπησαν αυτές τις περιοχές και έστειλαν στρατιώτες στο λόφο του Μάρτυρα Σιπάν, στην περιοχή Μπεκτόρια, στο λόφο του Μάρτυ Μπέριβαν και στο Τπέπ Ντούπισκ, την περιοχή του Μαρτύρου Κένταλ ».

Οι HPG δήλωσαν ότι «η κατακτητική Δημοκρατία της Τουρκίας προσπαθεί να εισβάλει σε στρατηγικές θέσεις στις αμυντικές περιοχές της Medya (στα βουνά Qandil), ακολουθώντας την έννοια της κατοχής που αναπτύσσει. Το τουρκικό φασιστικό γενοκτονικό κράτος, του οποίου ο στόχος είναι να καταλάβει το έδαφος του Κουρδιστάν, από τις περιοχές άμυνας της Μέντια έως το βόρειο Κουρδιστάν, θα λάβει αποτελεσματικές απαντήσεις, ανεξάρτητα από το όνομα που ονομάζουν που φέρουν αυτές οι επιχειρήσεις εισβολής. “

Στη δήλωση, αναφέρθηκε επίσης ότι “στις 15 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., τα επιθετικά πολεμικά αεροσκάφη του τουρκικού στρατού βομβάρδισαν το Derarê, στην περιοχή Metina”. «Στις 17 Ιουνίου (σήμερα) μεταξύ 00:00 και 00:30, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Deşta Kafya, από τις ζώνες άμυνας της Medya έως την περιοχή Garê. Δεν είχαμε καμία απώλεια σε αυτούς τους βομβαρδισμούς “, πρόσθεσαν.

Οι HPG αποκάλυψαν επίσης ότι «στις 30 Μαΐου, ο τουρκικός στρατός εισβολής ξεκίνησε επιχείρηση κατοχής στην κοιλάδα Axvanis, στο αγροτικό τμήμα του Dersim, στην περιοχή Ovacık. Η επιχείρηση συνεχίστηκε μέχρι τις 7 Ιουνίου και υπήρξαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των εισβολέων και των δυνάμεών μας. Οι σύντροφοί μας Agir, Evil, Renas, Munzur, Gulan και Jiyanda, που πολέμησαν σκληρά ενάντια στον εχθρό για 8 ημέρες, έπεσαν μάρτυρες. Οι συγκρούσεις άφησαν μεγάλες απώλειες για τον εχθρό ».

Την περασμένη Δευτέρα, η Gerîla TV δημοσίευσε εικόνες μιας δράσης στην οποία οι αντάρτες των HPG επιτέθηκαν στις τουρκικές δυνάμεις στο Heftanin. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου εναντίον Τούρκων στρατιωτών που σταθμεύουν στο λόφο Büyük Konferans.

Επιθέσεις στις θέσεις και καταφύγια των τουρκικών δυνάμεων άφησαν τρεις στρατιώτες νεκρούς και δύο άλλους που τραυματίστηκαν.

Κούρδοι από τη Συρία κάνουν ένα νέο βήμα προς την ενότητα

Kurdistán en EL PAÍS

Ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDS), Mazloum Abdi, εξέφρασε την υπερηφάνεια και την ικανοποίησή του για το κοινό έργο των κουρδικών πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη ενότητας.

Την Τρίτη, ο Άμπντι γιόρτασε την «κοινή εργασία που διεξήγαγε το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο στη Συρία (ENKS) και τα Κόμματα της Κουρδικής Εθνικής Ενότητας. Οι προσπάθειές τους να επιτύχουν μια αρχική συμφωνία είναι πηγή χαράς. “

“Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ακολουθηθεί από μια νέα που θα εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού μας”, πρόσθεσε ο ηγέτης του SDS.

Τα πολιτικά κόμματα του Συριακού Κουρδιστάν (Rojava) πραγματοποιούν μια σειρά συναντήσεων με σκοπό την επίτευξη της κουρδικής ενότητας και την προσπάθεια να αναπαράγουν αυτήν τη συμμαχία στα άλλα μέρη της περιοχής.

Από την πλευρά του, το μέλος του προεδρικού συμβουλίου του ENKS (συνδεδεμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, Ιράκ), Sulaiman Oso, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η δεύτερη φάση του ενδο Κουρδικού διαλόγου περιλαμβάνει «την οικονομία, ασφάλεια, στρατιωτική και διοικητική ένωση », βάσει της Συμφωνίας Duhok του 2014 μεταξύ του Λαϊκού Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν (Rojava) και του ENKS.

Χθες, οι αντιπροσωπείες των κουρδικών κομμάτων πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασαν μια κοινή δήλωση, στην οποία ανέφεραν ότι μια νέα φάση στις συζητήσεις για την κουρδική ενώτητα ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου. Στη δήλωση διαβεβαίωσαν ότι ο στόχος είναι «να επιτευχθεί η υπογραφή συνολικής συμφωνίας στο εγγύς μέλλον».

“Οι δύο αντιπροσωπείες τόνισαν τη σημασία της κουρδικής συνεργασίας και ενότητας στη Συρία”, εξήγησαν στο κείμενο, “και χαιρέτισαν το επίτευγμα ως σημαντικό ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης κατανόησης και πρακτικής συνεργασίας που θα ωφελήσει τον κουρδικό λαό στη Συρία.” καθώς και όλους τους Σύριους.

Η δήλωση σημείωσε ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν «αποτελούν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα και τη βοήθεια του Αναπληρωτή Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Διεθνή Συνασπισμό, του Πρέσβη William Robak, και του του Διοικητή των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στρατηγού Mazloum Abdi ». Η δήλωση ευχαρίστησε επίσης την «περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ για την υποστήριξη και τις προσπάθειές της για την κουρδική ενότητα στη Συρία».

Τα κόμματα που προωθούν την κουρδική ενότητα επιδιώκουν “ένα πιο δημοκρατικό και πλουραλιστικό συριακό μέλλον όπου γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των συνιστωσών της.”

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...