Θυμάμαι από πιτσιρίκι στα μεγάλα περίπτερα με τις δεκάδες εφημερίδες και στα καταστήματα Τύπου να κυκλοφορεί η “Διαδρομή” ως η μόνη διαφορετική φωνή ανάμεσα σε κίτρινες φυλλάδες, καθεστωτικές εφημερίδες και κουτσομπολίστικα περιοδικά.
Με μια 90’s γραφιστική απόχρωση αλλά και πολιτικό ύφος που θύμιζε έντονα άλλη εποχή. Χωρίς καμία επαφή για χρόνια με το κίνημα, αποκομμένα τα άρθρα από την πραγματικότητα, άρχισαν να αποχωρίζονται οριστικά τον χώρο.
Οδεύοντας για νέους ορίζοντες, έπεσαν στην αγκαλιά ενός ιδιότυπου εθνικισμού. Που πιστεύει στα σύνορα και στην εθνική ταυτότητα, ενώ θεωρεί τον ναζισμό και τον φασισμό μέρος την αριστεράς:

“Άλλωστε, είναι καιρός να γίνει αντιληπτή η ιστορική πως ο Φασισμός και ο Ναζισμός ως δήθεν “ιστορικές παρεκτροπές” προήλθαν από τον σοσιαλισμό, δηλαδή από ένα κομμάτι που θολά ονομάστηκε “αριστερά” και όχι από την εξ ίσου θολά λεγόμενη “δεξιά”.”
“Η καταγεγραμμένη ιστορία αυτών που επάνδρωσαν στο ξεκίνημα τους τόσο τον φασισμό, όσο και τον ναζισμό ξεκινά κυρίως στους κόλπους της αριστεράς.”

Υιοθετώντας τη λογική των ακραίων καπιταλιστών περί δύο άκρων με ίδια ιδεολογική αφετηρία, σε άλλα άρθρα είχαν πάρει θέση υπέρ των κλειστών συνόρων στον Έβρο, όπως επίσης και υπέρ των κατοίκων που “αγανακτούν” για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. Έφτασαν μέχρι το να υποστηρίξουν τα μακεδονικά συλλαλητήρια με τίτλους όπως: Την Μακεδονία την πούλησαν!

Η θέση η οποία κρατήθηκε στους δύο μηνες καραντίνας προφανώς δεν ήταν άλλη από να υπερασπιστούν τον πλανητάρχη Τράμπ που κράτησε αντίθετη στάση προς τα lockdown οδηγώντας χιλιάδες Αμερικανούς στον θάνατο λόγο καθυστέρησης.

Από τη “Διαδρομή” φθάσαμε στην exit area.

Η exit area αποτελεί την πρώτη μου οπτική επαφή με τον εθνικό-αναρχισμό στην Ελλάδα ( και η μόνη, ευτυχώς) κάπου το 2012 . Συγκεκριμένα το exitarea.gr αποτελεί έναν ιστότοπο ο οποίος ουσιαστικά είναι παρακλάδι της NAM (Εθνικό αναρχική κίνηση) που θεωρεί τον εαυτό της ένα παγκόσμιο “κίνημα” . Με το περιοδικό “μηδέν τέλεια” που σε μια σύντομη περιγραφή θα το προσδιόριζα ως μηδενιστικό, φυλετικό με έντονα πριμιτιβιστίκα στοιχεία και κατά της πολυπολιτισμικότητας.

“Οι μόνοι άνθρωποι που μισώ είναι οι άνθρωποι της δικής μου φυλής, που προωθούν την επιμειξία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, με αναπόφευκτη συνέπεια για τη μελλοντική εξαφάνιση της Λευκής φυλής”
Γράφοντας το 2012 σε ένα άρθρο του με αφορμή την άνοδο της Χ.Α.

Ο εθνικό-αναρχισμός στην Ελλάδα μπορεί να αποτελούν ασήμαντα έως μηδαμινά ποσοστά επί του συνόλου , αλλά να μην ξεχναμε ότι είναι άλλη μια από τις παραφωνίες του φασισμού , όπως ο Στρασερρισμός των μαύρων κρίνων και άλλα παράξενα δηλητηριώδη ιδεολογικά φρούτα .