Ο λαβύρινθος του Χονγκ Κονγκ

από | 9 Ιούλ, 2020

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ, στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία κατά της έγκρισης του νέου Κινεζικού Νόμου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος επεκτείνει τις κατασταλτικές δυνατότητες του κράτους στην πρώην βρετανική αποικία. Ο νόμος εγκρίθηκε στην 20η σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου XIII (APN), του υψηλότερου νομοθετικού οργάνου της χώρας.

Ο νόμος, που ήδη ισχύει, επιτρέπει τη δραστηριότητα των ηπειρωτικών κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά μετά την επανένταξη της πρώην αποικίας στην κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας. Καθορίζει επίσης αυστηρούς όρους φυλάκισης για όσους σχεδιάζουν, καθοδηγούν ή συμμετέχουν σε “τρομοκρατικές”, “ηθικές” ή “ανατρεπτικές” δραστηριότητες, καθώς και για εκείνους που ασκούν “συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις” για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών. Κινεζικών ή της “αυτόνομης” κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ , ή προσπαθήσουν να ελέγξουν τις εκλογές που θα διεξαχθούν στον θύλακα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απάντησε αμέσως στην έγκριση αυτού του νόμου, θεσπίζοντας μονομερείς κυρώσεις εναντίον Κινέζων πολιτών που συνδέονται με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να σταματήσει να εξάγει αμυντικό ή διπλής χρήσης υλικό (στρατιωτικό και πολιτικό) στην πόλη · και απειλώντας να αποσύρει το ειδικό εμπορικό καθεστώς που είχε χορηγήσει η Βόρεια Αμερική στην πόλη, για την οποία οι εισαγωγές από τον θύλακα φορολογούνταν σε πολύ μικρότερο βαθμό από αυτές που προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα.

Από την επανένταξή του στην κινεζική κυριαρχία, υπό το παράδειγμα «ενός κράτους, δύο συστημάτων», με τα οποία το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα στην ήπειρο υποσχέθηκε να σεβαστεί ορισμένες οικονομικές και νομοθετικές ιδιαιτερότητες του Χονγκ Κονγκ, ο θύλακας έχει γίνει στρατηγικός χώρος, ο οποίος χρησίμευσε σε μεγάλο βαθμό ως ουσιαστική χρηματοοικονομική πλατεία για την ασταμάτητη οικονομική ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Now or Never': Hong Kong Protesters Say They Have Nothing to Lose ...

Οι «ειδικές οικονομικές ζώνες» που σχεδιάστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση για να μετατρέψουν τη χώρα σε «εργαστήριο του κόσμου» τροφοδοτήθηκαν από μια τεράστια ροή χρημάτων από το εξωτερικό που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο Χονγκ Κονγκ. Με τη σειρά του, πολλές από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες των τραπεζών της Λαϊκής Δημοκρατίας έχουν μετατοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ, καθιστώντας την πόλη μία από τις πιο ευημερούσες αγορές μετοχών και χρεών στην Ασία.

Η σημασία του Χονγκ Κονγκ δεν βασίζεται επί του παρόντος στη βιομηχανική του ικανότητα ή στο μέγεθος της οικονομίας του. Εάν το 1997, όταν πραγματοποιήθηκε η αποαποικιοποίηση και η μεταφορά κυριαρχίας στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευε το 18,4% του κινεζικού ΑΕΠ, σήμερα φτάνει μόνο το 2,7%. Το Χονγκ Κονγκ είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο χρηματοοικονομικό τετράγωνο: το ένα τρίτο του χρέους που εκδόθηκαν από κινεζικές εταιρείες το 2019 διαχειρίστηκε στην πόλη, όπου βρίσκονται περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ηπειρωτικής τραπεζικής. , που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 9% του κινεζικού ΑΕΠ.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ισχυρά πλεονεκτήματα ως χρηματοοικονομική πλατεία: η κινεζική κυβέρνηση εγγυάται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, μέχρι στιγμής. Τα κεφάλαια έχουν πολλές δυνατότητες κίνησης. το νομοθετικό περιβάλλον εγγυάται ισχυρή φιλική προς τις επιχειρήσεις ρύθμιση και χαμηλή φορολογία · Δημιουργήθηκε μια τεράστια κοινότητα επαγγελματιών και εταιρειών υψηλής ειδίκευσης που προσφέρουν υπηρεσίες σε εταιρείες, καθώς και σε εμπορικά ιδρύματα. Επιπλέον, έχει ένα νόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, σε αντίθεση με το κινεζικό νόμισμα, το οποίο δεν είναι εντελώς μετατρέψιμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τον θύλακα τον κύριο δρόμο εισόδου διεθνών χρηματοοικονομικών ροών στις βιομηχανικές ζώνες της Κίνας, και ένα στρατηγικό μέρος για ανακύκλωση και αναδιανομή, μεταξύ των διαφόρων επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών παραγόντων,

Το Χονγκ Κονγκ είναι, συνεπώς, ένας στρατηγικός θύλακας, αν και το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να αποκεντρώσει τις οικονομικές του δραστηριότητες, διοχετεύοντας προσωρινά σε άλλες πόλεις όπως η Σαγκάη ή το Σένζεν. Αλλά δείχνει επίσης, μέχρι στιγμής, για την κινεζική ηγεσία, μια αδυναμία: το άνοιγμα του εμπορίου και το μοντέλο “Ένα κράτος, δύο συστήματα”, υπονοεί μια δυναμική μεγαλύτερης πολιτικής διαφάνειας από ό, τι στο υπόλοιπο κινεζικό κράτος.

Το Χονγκ Κονγκ έχει το δικό του, πολυκομματικό εκλογικό σύστημα. Εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες που δεν αναγνωρίζονται σαφώς στην ηπειρωτική Κίνα. Μέχρι να ψηφιστεί ο ισχύων νόμος για την ασφάλεια των πολιτών, η κινεζική αστυνομία δεν μπορούσε να λειτουργήσει απευθείας στον θύλακα. Η διαδικασία νομοθετικής εναρμόνισης με την ηπειρωτική χώρα, η οποία είναι το προβλέψιμο τέλος της διαδικασίας αποαποικιοποίησης, θεωρείται από πολλούς πολίτες του Χονγκ Κονγκ ως μια προφανής δυναμική απώλειας ελευθεριών. Επιπλέον, η διαδικασία μετατροπής του Χονγκ Κονγκ σε μια παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά επηρέασε τις τιμές των κατοικιών, τις δημόσιες υπηρεσίες ή τις συνθήκες διαβίωσης ορισμένων τομέων του πληθυσμού, προκαλώντας αυξανόμενη δυσαρέσκεια.

Hong Kong Polytechnic University crisis was pure provocation - CGTN

Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται το δικαίωμά της να διαχειρίζεται την ασφάλεια των πολιτών. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι κάθε κυρίαρχο έθνος έχει πλήρη ανεξαρτησία στον καθορισμό της εσωτερικής του νομοθεσίας για την ασφάλεια και ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μέρος του κινεζικού έθνους. Επιπλέον, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ισχυροί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και προτιμώμενοι εμπορικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ακόμη πολύ αυστηρότερη νομοθεσία. Δυτικές δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη) ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα, μέσω διπλωματικών καταγγελιών, βοήθειας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και λίγο πολύ μυστικής υποστήριξης για διαμαρτυρίες. Και, επιπλέον, κυρώσεις, στην υπόθεση της Βόρειας Αμερικής, κατά του κινεζικού κράτους και των πολιτών.

Ας μην ξεγελιόμαστε. Πέρα από τις απαιτήσεις για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών των κινητοποιημένων νέων του Χονγκ Κονγκ, στον αποικιακό θύλακα παίζεται πολύ πιο σημαντικό παιχνίδι στον παγκόσμιο γεωπολιτικό πίνακα. Όπως δήλωσε πριν από λίγα χρόνια, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Steve Bannon, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Κίνα ως τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της. Ως δύναμη του μέλλοντος που μπορεί να κάνει την παγκόσμια ηγεμονία της Βόρειας Αμερικής να ξεθωριάσει τις επόμενες δεκαετίες.

Η Κίνα, το «παγκόσμιο εργαστήριο», έχει αναπτυχθεί σταθερά τον τελευταίο μισό αιώνα. Έως ότου η πανδημία Covid-9 χτυπήσει την οικονομία της, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕγχΠ της, δεδομένου ότι υπάρχουν ρεκόρ, η Λαϊκή Δημοκρατία εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική που στοχεύει να οικοδομηθεί ως δύναμη και να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητά της στις παγκόσμιες αγορές.

Η Κίνα, στη ζέστη της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης του 2008, αντικατέστησε τις εξωτερικές αγορές που τροφοδότησαν τον βιομηχανικό της τομέα, αγοράζοντας τα προϊόντα της, με μια αυξανόμενη εσωτερική μεσαία τάξη. Επίσης, άλλαξε τη δυναμική της ανάπτυξης για να σταματήσει να είναι “το κατάστημα συναρμολόγησης” δυτικών εταιρειών και να γίνει στρατηγικό κέντρο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη διαχείριση παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής.

Η Κίνα δεν στοιχηματίζει πλέον μόνο για την ατελείωτη και κολοσσιαία εσωτερική μετανάστευση από το αγροτικό εσωτερικό στις παράκτιες περιοχές, σε συνδυασμό με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα επαρκή προσόντα του εργατικού δυναμικού που εγγυούνται την επανάσταση, η οποία της επέτρεψε να γίνει η κύρια παγκόσμια πλατφόρμα για βιομηχανική δραστηριότητα. Ο ασιατικός γίγαντας εφαρμόζει μια συνειδητή και συστηματική πολιτική για να πρωτοστατήσει στις τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή τα Big Data.

Αυτό εξηγεί την τεράστια επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας: εμπορικούς πολέμους, πολιτικές κυρώσεις, επιθέσεις εναντίον των κύριων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Huawei. Εξηγεί επίσης γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τα ταιριάζει τόσο καλά με τις δικτατορίες όπως η Σαουδική Αραβία και η οποία οδηγεί αντιδημοκρατικά πραξικοπήματα όπως αυτά που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Βολιβία, ενθαρρύνει και υπερασπίζεται τους νέους «μαχητές της ελευθερίας» του Χονγκ Κονγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, δείχνει τον συστατικό της αόριστο χαρακτήρα και την έλλειψη της δικής της κυριαρχικής πολιτικής. Επικρίνει τον κινεζικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας ενώ προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο, ως ένα μεγάλο θριαμβευτικό γεγονός για τη γερμανική διετή προεδρία, μια εμπορική σύνοδος κορυφής με την ασιατική κυβέρνηση. Αναρωτιέται αν πρέπει να περιορίσει τη διείσδυση της Huawei στα μελλοντικά ευρωπαϊκά δίκτυα 5G, κατόπιν αιτήματος της Βόρειας Αμερικής, ενώ προσφέρει στον Trump να περιορίσει τη δημοσιονομική του πολιτική στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (ο φόρος Google) για να κατευνάσει τις απειλές του για εμπορικό πόλεμο.

Stoic priest faces down a wall of riot police in Hong Kong | Daily ...

Ωστόσο, η οικονομία του Χονγκ Κονγκ μπορεί να μην υποφέρει πάρα πολύ από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές διπλωματικές δηλώσεις. Η επίδειξη δύναμης στην επέκταση του κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ είναι ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι η κυβέρνηση του Κόμματος δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία ένδειξη αστάθειας. Το Χονγκ Κονγκ θα διατηρήσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθεσία και τα πλεονάσματα της ηπείρου θα συνεχίσουν να ρέουν στον θύλακα, να ανακυκλωθούν και να αναδιανεμηθούν. Η πόλη θα συνεχίσει να είναι ένα λαμπρό κέντρο διεθνών επιχειρήσεων στον πιο δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σκληρά καταπιεσμένοι από την κυβέρνηση, υπο τον κίνδυνο να χειραγωγηθούν από όλους τους τυχοδιώκτες και τους κατασκόπους στο παγκόσμιο συμβούλιο, ξυλοκοπημένοι και φυλακισμένοι, φιμωμένοι από τη βάναυση σύγχυση συμφερόντων μιας από τις κύριες οικονομικές πλατείες του κόσμου, οι νέοι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ που έχουν βγει να διαδηλώσουν, σχεδόν ειλικρινά, για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, έχουν μικρές πιθανότητες νίκης βραχυπρόθεσμα.

Πέρα από το βραχυπρόθεσμο, σε αυτόν τον νέο κόσμο πανδημιών και χαοτικών εξελίξεων, το μέλλον είναι απελπιστικά απρόσιτο.

José Luis Carretero Miramar.

απο το https://www.alasbarricadas.org/noticias/node/44116

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία. Είναι αδίστακτοι (Βίντεο)

Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία. Είναι αδίστακτοι (Βίντεο) Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία στα λόγια, ενώ στην πράξη την ασκούν, την καλύπτουν ή την αιτιολογούν ως απαραίτητο κρατικό μονοπώλιο. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν τη ζωή ενός αυτιστικού...

Παρέμβαση – καταπέλτης του ΟΗΕ ενάντια στο πλάνο εκκένωσης των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας

Παρέμβαση - καταπέλτης του ΟΗΕ ενάντια στο πλάνο εκκένωσης των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησε με μια απαραίτητη και κρίσιμη...

Στάση εργασίας από τους διανομείς κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ

Στάση εργασίας από τους διανομείς κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ. Στάση εργασία έχει προκηρύξει τα Σωματείο Εργαζομένων Efood και τα Σωματεία Εργαζομένων Wolt σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ και ζητούν από τους καταναλωτές...

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παύει τη λειτουργία της

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παύει τη λειτουργία της. ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! «Οδοιπόρε, δεν υπάρχει δρόμος· ο δρόμος χαράζεται περπατώντας» Antonio Machado Τον Ιανουάριο του 2013 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα...

Οι ένοικοι του χθεσινού κόσμου: Το μακρύ απόγευμα των ’90s

Οι ένοικοι του χθεσινού κόσμου: Το μακρύ απόγευμα των '90s. Ο θαυμασμός του Θοδωρή Αθερίδη προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν είναι τυχαίος. Είναι ο ναρκισσιστικός αυτοθαυμασμός μιας παρακμασμένης αυτοεικόνας, μιας αποτυχημένης μετριότητας που υπήρξε απολύτως επιτυχημένη...

Η παρακμή της ελληνικής επαρχίας

Η παρακμή της ελληνικής επαρχίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Άργους και η δημόσια στήριξη στους δύο δολοφόνους του 20χρονου μας λένε πολλά και είναι χρησιμότατες γιατί αποκαλύπτουν αυτό που πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν: Μιλάω για την ευρύτερη εικόνα που...

FIFA: Η αποθέωση της διαφθοράς

FIFA: Η αποθέωση της διαφθοράς. Αναδημοσίευση από Ουλτρας - 𝐒𝐜𝐨𝐮𝐭 - 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐀𝐧𝐚𝐥𝐲𝐬𝐭. Ο Γάλλος ερευνητικός δημοσιογράφος Ρομέν Μολίνα, ένα όνομα με τεράστια αξιοπιστία στη χώρα του, έριξε μια πραγματική "βόμβα" στα θεμέλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο αντίκτυπος της...

Λευκός τρόμος, ή μια σύντομη ιστορία της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Λευκός τρόμος, ή μια σύντομη ιστορία της μεταμνημονιακής ελλάδας “Ο μνημονιακός κύκλος που άνοιξε για την χώρα το 2010 φτάνει σήμερα στο επέκεινα της αναπόφευκτης παρακμής του. Μία χώρα που πηγαίνει προς τις εκλογές με υπουργούς, δημοσιογράφους και αντιπολίτευση...

Νέες απολύσεις, λογοκρισία και τρομοκρατία στην Εφημερίδα των Συντακτών – Κήρυξη απεργίας ζητούν οι εργαζόμενοι

Νέες απολύσεις, λογοκρισία και τρομοκρατία στην Εφημερίδα των Συντακτών – Κήρυξη απεργίας ζητούν οι εργαζόμενοι. Αναταραχή επικρατεί και πάλι στην Εφημερίδα των Συντακτών, έπειτα από δύο νέες απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον...

Καταγγελία της πλατφόρμας Χαρδαλιά για το φακέλωμα των Προσφυγικών

Καταγγελία της πλατφόρμας Χαρδαλιά για το φακέλωμα των Προσφυγικών. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ Μετά το μεγάλο φιάσκο του υποτιθέμενου σχεδίου εκκένωσης για «ανάπλαση» των...