Το νέο νομοσχέδιο τρόμου στις Φιλιππίνες: Ένα άλλο μέτωπο στον Παγκόσμιο αγώνα κατά της τυραννίας

από | 21 Ιούλ, 2020

Χθες, ένας νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος τέθηκε σε ισχύ στις Φιλιππίνες, σηματοδοτώντας ένα άλλο στάδιο στην παγκόσμια άνοδο της απολυταρχίας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να συλλάβουν και να κρατήσουν τον κανέναν χωρίς λόγο  για δύο εβδομάδες ή περισσότερο με την μόνη υποψία για υποκίνηση τρομοκρατίας «με ομιλίες, διακηρύξεις, γραπτά, εμβλήματα, πανό ή άλλες παραστάσεις», ακόμη και «χωρίς να συμμετέχουν άμεσα στην ομάδα της τρομοκρατίας. ” Αυτό που συνιστά τρομοκρατία ορίζεται στις ιδιοτροπίες του Αντιτρομοκρατικού Συμβουλίου, μια ομάδα που απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέλη συμμάχους του αυταρχικού προέδρου Rodrigo Duterte.

Αρχικά δημοσιεύθηκε από το CrimethInc.

Παρόμοιοι νόμοι στην  Αίγυπτο  και την  Τουρκία , μεταξύ των πιο αυταρχικών κυβερνήσεων στον κόσμο, δείχνουν ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του νόμου. Ήταν ήδη πασίγνωστος για την επιβολή ενός «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που έχει σκοτώσει τη ζωή  δεκάδων χιλιάδων , ο Ντουτέρτ – όπως και άλλοι δεσπότες, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας – εκμεταλλεύτηκε την πανδημία COVID-19 για να εδραιώσει την επιρροή του στην εξουσία. Οι  πιο πρόσφατες κυβερνητικές πολιτικές  περιλαμβάνουν το να καλούν τους γείτονες να ενημερώνουν για όσους υποπτεύονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, χωρίς δικαιολογία έρευνες από σπίτι σε σπίτι για μολυσμένα άτομα και αναγκαστική μετεγκατάσταση σε εγκαταστάσεις απομόνωσης. Εν ολίγοις, COVID-1984.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο  θαρραλέο κίνημα στο Χονγκ Κονγκ που  αντιστέκεται στον αυταρχικό έλεγχο από την κυβέρνηση της ηπειρωτικής Κίνας. Όμως ο αγώνας στο Χονγκ Κονγκ εναντίον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μόνο ένας από τους πολλούς παρόμοιους αγώνες που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο ενάντια σε κυβερνήσεις πολλών διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Κοιτώντας πίσω, μπορούμε να δούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα συγκεκριμένο αυταρχικό πολιτικό κόμμα ή ιδεολογία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι νέες τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στους θεσμούς διακυβέρνησης, καθιστώντας τις ζωές των απλών ανθρώπων δαπανηρές από την προοπτική αυτών που κυβερνούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αφελές για τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τις πολιτικές συγκεκριμένων διοικήσεων. Το ζήτημα είναι ότι η παλιά κοινωνική σύμβαση είναι ανενεργή. Πράγματι, σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, μόλις εφαρμόστηκε. Ο μεταβιομηχανικός καπιταλισμός έχει λιγότερη ανάγκη εργαζομένων που θα στελεχώνουν τα μηχανήματα παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εγκλωβίζονται κατα εκατομμύρια στις φτωχογειτονιές ή τις φυλακές για να πεθάνουν από το COVID-19 ή τις σφαίρες της αστυνομίας, ενώ ολόκληρες περιοχές περιορίζονται σε ζώνες θυσίας. Τα δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το κράτος και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης που γνωρίζουμε σήμερα ήταν μόνο μερικές παραχωρήσεις που χρησίμευσαν για να αποδιοργανώσουν και να ηρεμήσουν έναν αιώνα ασυμβίβαστων εργατικών αγώνων. Η ιστορία κινεί μόνο μία κατεύθυνση. η συγκριτική άνεση και σταθερότητα της πρώιμης νεοφιλελεύθερης εποχής έχουν χαθεί για πάντα, γιατί ήταν μόνο στάδια στο αποκορύφωμα και κατά συνέπεια  την αυτοκαταστροφή του ίδιου του καπιταλισμού. Αντί να παρακαλούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι μερικές δεκαετίες, πρέπει να οργανώσουμε σε παγκόσμια βάση, πέρα ​​από όλα τα σύνορα και τις διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να γίνουμε απρόβλεπτοι και έτσι να απελευθερώσουμε το τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό όλης της ανθρωπότητας.

Η πρόσφατη νίκη στη  Μινεάπολη  δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε μία πόλη. Πρέπει να το επαναλάβουμε σε παγκόσμια βάση.

Στην ακόλουθη έκθεση ενός συγγραφέα στις Φιλιππίνες, ο AS Sakdal εξηγεί τι σημαίνει ο τρομοκρατικός νόμος για τους ανθρώπους στις Φιλιππίνες και γιατί τον πολεμούν.

COVID-1984

#JunkTerrorBill

Την Εργατική Ημέρα 2019 [δηλαδή την 1η του Μαΐου, στις Φιλιππίνες], εκατοντάδες άνθρωποι από διάφορους τομείς διαδήλωσαν στους αυτοκινητόδρομους της Μανίλα εν μέσω φλογερής ζέστης και εξαντλητικών καυσαερίων. Οι διαδηλωτές έφεραν πολύχρωμα πανό και πλακάτ καθώς γέμιζαν την πόλη με συνθήματα, γροθιές που υψωνόταν στον αέρα. Η κυκλοφορία σταμάτησε.

Καθώς η πορεία πέρασε μια οδό, ακολούθησε μια σύντομη προφορική διαμάχη μεταξύ ενός αυτοκινητιστή και ενός διαδηλωτή. Ο αυτοκινητιστής χτύπησε το καπό του αυτοκινήτου του και φώναξε στους διαδηλωτές που φύγουν απο μπροστά του. Ο διαδηλωτής, ένας οδηγός τζιπney σε απεργία, φύτεψε τα πόδια του μπροστά από το SUV και φώναξε,

«Ματζής κα! Κάμα araw-araw nagtitiis! “

Υπομείνετε αυτήν την μικρή ταλαιπωρία – ο Θεός ξέρει ότι υπομένουμε κάθε μέρα.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από εκείνη την ημέρα. Στιγμές σαν αυτές έχουν χαθεί για μερικούς ανθρώπους, αλλά συνεχίζουν να αντηχούν στο μυαλό μου. Για αυτό βρισκόμαστε στους δρόμους. Γι ‘αυτό παλεύουμε.

Για τα τελευταία τέσσερα χρόνια της εξαετούς θητείας του, ο αυταρχικός Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτ έχει γεμίσει τις στενά μας με το αίμα των περιθωριοποιημένων. και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Η αστυνομία πραγματοποιεί επιδρομές σε παραγκουπόλεις και σφαγιάζει υποτιθέμενες προσωπικότητες ναρκωτικών  μόνο με υποψίες . Ούτε καν τα παιδιά  έχουν γλιτώσει απο την κρατική μανία.

Ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες της κοινότητας παρενοχλούνται και δολοφονούνται επίσης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους,  113 ακτιβιστές του περιβάλλοντος  είχαν σκοτωθεί από τότε που ο Ντουτέρ ανέλαβε την προεδρία. Τον Μάρτιο του 2019 στο Negros Oriental,  14 αγρότες σκοτώθηκαν  σε αστυνομικές επιχειρήσεις. Όταν ρωτήθηκε, η αστυνομία χαρακτήρισε τους νεκρούς αγρότες ως κομμουνιστές επαναστάτες και επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις της ήταν νόμιμες.

Όλες αυτές οι φρικαλεότητες συνέβησαν βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ονόμασαν « χωρίς δόντια ».

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος του 2020 τέθηκε σε ισχύ χθες στις 18 Ιουλίου. Αυτή η νομοθεσία θα επιτρέψει στην αστυνομία να καλέσει, να συλλάβει χωρίς λόγο και να κρατήσει έως και 40 ημέρες  κάθε άτομο που είναι  ύποπτο για εμπλοκή σε «τρομοκρατία» ή πράξεις που σχετίζονται με αυτή. Μια νέα εγγύηση που περιλαμβανόταν στον προηγούμενο αντιτρομοκρατικό νόμο, η οποία επιβάλλει στους αστυνομικούς ένα πρόστιμο ύψους 500.000 P για κάθε μέρα που ένας ύποπτος ξοδεύει σε κατά λάθος κράτηση,  έχει αφαιρεθεί  από τον νέο νόμο. Η αστυνομία παίρνει ουσιαστικά το ελεύθερο να αποφασίσει πιούς χαρακτηρίζει τρομοκράτες. ακόμα κι αν αποδειχθεί λάθος, απολαμβάνοντας ατιμωρησία.

Μην κάνετε κανένα λάθος, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη νομοθεσία ως όπλο.

Η χώρα αντιμετωπίζει ταχεία στρατιωτικοποίηση εν μέσω της πανδημίας. Ομάδες αστυνομικών εξοπλισμένοι με τουφέκια περιπολούν το Μετρό. Στην Πόλη του Κεμπού, εισαγόμενα ισραηλινά τανκς περιπολούν στους άδειους δρόμους. Η αστυνομία, που υποτίθεται ότι είναι πολίτες με στολή, αρχίζει να μοιάζει με τους στρατιωτικούς ομολόγους τους τόσο σε μορφή όσο και στη διάθεση.

Στις 2 Ιουνίου, η αστυνομία  συνέλαβε τον  72χρονο Elmer Cordero μαζί με πέντε συναδέλφους οδηγούς τζιπney. Οι έξι πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που απαγόρευαν τα παραδοσιακά τζιπney στο δρόμο κατά την περίοδο κλειδώματος. Ήταν πεινασμένοι και άνεργοι.

Τρεις μέρες αργότερα, απλοί αστυνομικοί  απήγαγαν οκτώ άτομα που πραγματοποιούσαν μια ειρηνική διαμαρτυρία  ενάντια στο προηγούμενο νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων – Cebu. Επτά από τους συλληφθέντες ήταν διαδηλωτές. ένας ήταν απλώς παρευρισκόμενος που είχε σταματήσει για να ρωτήσει. Δύο άγνωστοι άνδρες επισκέφτηκαν το σπίτι ενός από τους διαδηλωτές λίγες μέρες αργότερα για να απειλήσουν την οικογένειά του.

Ακόμη και τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν γλιτώθηκαν από την αστυνομική βία. Αργότερα τον μήνα, οι αστυνομικοί  σκότωσαν τέσσερις αξιωματικούς του στρατού  σε ένα SUV στο Sulu. 

Η επιβολή του αντιτρομοκρατικού νόμου θα τεθεί στα ήδη αιματοβαμένα χέρια αυτού του βίαιου θεσμού, ο οποίος είναι πρόθυμος να ακούσει τις εκκλήσεις του τυράννου. Μπορούν οι άνθρωποι να εμπιστεύονται πραγματικά την Εθνική Αστυνομία των Φιλιππίνων – κυβερνητικά πιόνια των οποίων το αποτύπωμα των νεκρών υπολογιζόμενο στον πόλεμο για τα ναρκωτικά του Ντουτέρτ οτι αριθμεί ήδη δεκάδες χιλιάδες – για να ασκήσει αυτή τη δύναμη δίκαια;

Η αφήγηση που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Εάν ο πόλεμος για τα ναρκωτικά χρησίμευσε ως πρόσχημα για να γεμίσει τα στενά σοκάκια με το αίμα των φτωχών, ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα δει το αίμα των αντιφρονούντων να αναμιγνύεται με εκείνων στη συνέχεια. Το καθεστώς Duterte βλέπει τμήματα αντίστασης να αυξάνονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς καθώς όλο και περισσότερα δυσαρεστημένα άτομα συμμετέχουν στο αίτημα για πραγματική συστημική αλλαγή.

Ο Duterte και οι κορώνες του έχουν εντείνει την καταστολή, αλλά αυτές δεν είναι οι ενέργειες ενός καθεστώτος που είναι σίγουρο για τη δύναμή του. Αυτές είναι οι ενέργειες μιας καταρρέουσας δικτατορίας, που προσπαθεί απεγνωσμένα να επιτεθεί ενάντια σε εκκολαπτόμενα κινήματα αντίστασης.

Τα τελευταία χρόνια είδαν την άνοδο των αυταρχικών λαϊκιστών ηγετών σε ολόκληρο τον κόσμο, σοβινιστικοί «ισχυροί» που πάντα υποχωρούν πίσω από ένστολους ανόητους όταν αντιμετωπίζουν πραγματική αντιπολίτευση. Το να χτυπήσουμε αυτούς τους δεσπότες δεν είναι καθήκον που μπορούμε να προσεγγίσουμε ανά χώρα – είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι καταπιεσμένοι λαοί σε όλα τα έθνη, και πρέπει να γίνει κατανοητό ως ένα ενιαίο σχέδιο, όχι πολλά διαφορετικά. Πρέπει να φυτέψουμε τα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε την τυραννία.

Εμείς οι μαχητές της ελευθερίας σας ζητάμε να βοηθήσετε να καταστήσουμε την κατάστασή μας πιο γνωστή στη διεθνή κοινότητα. Με την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου, αναμένουμε από τις κρατικές δυνάμεις να ξεκινήσουν την καταστολή όλων των αντιφρονούντων στις Φιλιππίνες. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να διαδώσουμε το μήνυμά μας, ωστόσο μπορείτε: σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, από στόμα σε στόμα, μέσω έντυπου. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον σκοπό μας στην οικοδόμηση της δυναμικής ενάντια στον κατασταλτικό αντιτρομοκρατικό νόμο του 2020.

Η ιστορία των τυρράνων δεν ήταν ποτέ ευγενική . Πρέπει να το αποδείξουμε για άλλη μια φορά. Θα πολεμήσουμε με τα δόντια και τα νύχια. Σταθείτε μαζί μας.

Αντιστέκομαι!

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...