Η Ταϊλάνδη ζει τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014

από | 29 Ιούλ, 2020

Παρόλο που οι πανδημικοί περιορισμοί έσβησαν πρόωρα ένα αυξανόμενο αντικυβερνητικό κίνημα τον Μάρτιο, οι τελευταίες ημέρες έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες της Ταϊλάνδης από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014.

Σύμφωνα με το Reuters , περίπου 2.500 νεαροί  διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο Δημοκρατίας της Μπανγκόκ το Σάββατο για να απαιτήσουν σαρωτικές αλλαγές: τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον τερματισμό της επίσημης παρενόχλησης των κυβερνητικών κριτικών και την επανεγγραφή του συντάγματος του έθνους, το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα υπό την προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση το 2017. Μικρότερες ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σε στρατιωτική βάση και το γραφείο του πρωθυπουργού τη Δευτέρα το απόγευμα, αναφέρει το AP .

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν κατά παράβασης των κανόνων που σχετίζονται με την πανδημία που απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και η αστυνομία επικαλέστηκε το κειμένου του νόμου έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, αλλά δεν προσπάθησε να σταματήσει τις διαδηλώσεις, ανέφερε το AP .

«Κάθε επανάσταση και κάθε αλλαγή απαιτεί κάποιον που θα αναλάβει τον κίνδυνο. Σηκωνόμαστε σήμερα για να αναλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο, έτσι ώστε οι φίλοι και οι συνάδελφοί μας να μπορούν να μείνουν μαζί μαζί μας », δήλωσε στο VICE News ο Watcharakorn Chaikaew, ιδρυτής του Thaprachan Awaken και πρώτος αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης της Ταϊλάνδης.

Ο Chaikaew είπε ότι πολλοί Ταϊλανδοί έχουν δει αυτό που θεωρούν κατάχρηση εξουσίας από τις αρχές, αδικία και διαφθορά, και λένε «δεν θα ανεχτούμε πια με αυτό το σύστημα».

Με τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση να αυξάνεται μεταξύ των νέων, η διαμαρτυρία ήταν υπό την καθοδήγηση των φοιτητών, με ομιλητές να προέρχονται από ομάδες νέων, όπως η Ένωση Φοιτητών της Ταϊλάνδης, η Ελεύθερη Νεολαία και η Νεολαία για τη Δημοκρατία. Η ομάδα Νεολαίας Απελευθέρωσης οργάνωσε τη διαμαρτυρία του Σαββάτου

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Προέδρου Τσαντ-οτσά, πρώην αρχηγού του στρατού που ανέλαβε την εκλεγμένη κυβέρνηση πριν από έξι χρόνια. Επανέλαβε την πρωθυπουργία σε εκλογές του 2019, αν και η ψηφοφορία θεωρήθηκε ευρέως ως βαθιά ελαττωματική. Κάτω από την κυριαρχία του, οι στρατιωτικές και οι βασιλικές ελίτ έχουν παγιώσει περαιτέρω την εξουσία, εμβαθύνοντας το χάσμα μεταξύ του κατεστημένου και των προοδευτικών.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωσαν οι διαδηλωτές το Σάββατο ήταν οι καλυμμένες αναφορές στη μοναρχία της Ταϊλάνδης, η οποία, χάρη στους αυστηρούς νόμους της χώρας και τον παραδοσιακό σεβασμό στον βασιλιά, θα ήταν κάποτε αδιανόητο, ανέφερε το Reuters . Ένα άτομο σήκωσε μια πινακίδα που έγραφε «Η χαμένη πίστη δεν είναι σίγουρα έγκλημα !!!», μια προφανής αναφορά σε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα στο οποίο ένας άντρας στάλθηκε σε ψυχιατρικό θάλαμο αφού φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Έχω έχασε την πίστη στη μοναρχία. ”

Ο Chaikaew είπε στο VICE News ότι οι διαδηλωτές θέλουν να δουν την κυβέρνηση να αντιδρά στα αιτήματά τους εντός δύο εβδομάδων.

«Εάν η δράση τους δεν ικανοποιήσει το αίτημά μας, θα ανεβάσουμε τις δράσεις, σκεφτείτε να φιλοξενήσετε ένα μεγαλύτερο κίνημα, μεγαλύτερη διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα, οι [συνομηλίκοί μας]  της περιοχής οργανώνουν κινήσεις και στα σπίτια τους », δήλωσε ο Τσάικαου.

Παρόμοιες, αλλά μικρότερες ειρηνικές ενέργειες έλαβαν χώρα στο Τσιάνγκ Μάι και το Ουμπόν την επομένη της διαμαρτυρίας της Μπανγκόκ. Το Free Youth βοήθησε επίσης στη διοργάνωση αυτών των συγκεντρώσεων.

Η Viengrat Nethipo, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Chulalongkorn, δήλωσε στο VICE News ότι ορισμένοι από τους φίλους της – όλοι τους έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας τα τελευταία 10 χρόνια – εξεπλάγησαν απο τα νέα πρόσωπα στο πλήθος αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στο παρελθόν, είπε η Νεθίπο, ήταν οι ίδιοι ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές που παρακολούθησαν παρόμοιες διαμαρτυρίες, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο κυριάρχησαν νέα, νέα πρόσωπα. Οι νέες ομάδες έχουν επίσης υιοθετήσει ένα νέο στυλ οργάνωσης

«Έγινε μάθημα από τις διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ, όπου αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν ελεύθερα άτομα που ενώνονται αντί να ελέγχονται από συγκεκριμένες οργανώσεις ή πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο Aim Sinpeng, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο VICE News.

Εν τω μεταξύ, τα ζητήματα που επηρεάζουν τους νέους φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις τελευταίες διαδηλώσεις. Ένα κίνητρο για την προ-πανδημική αντικυβερνητική δράση ήταν η απόφαση του δικαστηρίου του Φεβρουαρίου που διέλυσε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, Future Forward, το οποίο απολάμβανε υποστήριξη από νεότερους, πιο προοδευτικούς Ταϊλανδούς.

Η απαγωγή 22ης Ταϊλάνδης πολιτικής ακτιβίστριας στην κοντινή Πνομ Πεν, καθώς και η εξαφάνιση άλλων αντιφρονούντων φαίνεται να έχει επίσης αυξήσει τις εντάσεις.

Το πώς θα επιλέξει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί, εν τω μεταξύ, παραμένει ασαφές

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί  και θα ακούσει τις ανάγκες του κινήματος. Αλλά το αν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες είναι μια άλλη ερώτηση », είπε ο Attasit Pankaew, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Thammasat, στο VICE News.

Είπε ότι επειδή το κίνημα ξεκίνησε από τη νεολαία, τα ζητήματα που τέθηκαν πρέπει να αντηχούν ευρύτερα στο κοινό προτού τα λάβει η κυβέρνηση στα σοβαρά.

Ο John Draper, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Khon Kaen, δήλωσε στο VICE News ότι δεν πιστεύει ότι οι ανησυχίες των διαδηλωτών ακούστηκαν από την κυβέρνηση, με τις δύο ομάδες να είναι «πολικά αντίθετες από άποψη κανόνων, αξιών και ιδεολογίες. ”

«Βασικά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πίεση που έχει η δική της παραγωγή, και οι διαδηλωτές το γνωρίζουν αυτό. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα όλο και πιο αυταρχικό κράτος επιτήρησης, τροφοδοτούμενο από υπερεθνικιστικές προοπτικές », δήλωσε ο Ντράπερ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι διαδηλωτές ανησυχούν ότι οι ήδη αυστηροί νόμοι ασφαλείας θα ενισχυθούν περαιτέρω για να εξαλειφθεί η πιθανότητα διαμαρτυρίας στο μέλλον.

Ο Sinpeng,  πολιτικός επιστήμονας, είπε ότι οι νεαροί Ταϊλανδοί είχαν χάσει την πίστη τους ότι η πολιτική ελίτ είναι γνήσια για την επιστροφή της Ταϊλάνδης στη δημοκρατία και θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στο ζήτημα.

«Θέλουν να γνωρίζουν ότι οι πρεσβύτεροι που διαχειρίζονται τη χώρα τους ακούνε και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Θέλουν σεβασμό. ”

 

απο το https://zcomm.org/znetarticle/thailand-sees-largest-anti-government-protests-since-2014-military-coup/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...