Τη Δευτέρα το πρωί, ξεκίνησε η  γενική απεργία διαρκείας και ο αποκλεισμός δρόμων σε ολόκληρη την επικράτεια της Βολιβίας, μετά από πρόσκληση του συνδικάτου των Κεντρικών εργαζομένων της Βολιβίας (COB) και των οργανώσεων που απαρτίζουν το Σύμφωνο Ενότητας, που απαιτούν το σεβασμό του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου για την ημερομηνία  των εκλογών που καθορίζεται από το νόμο για την επόμενη 6 Σεπτεμβρίου

Αυτά τα μέτρα πίεσης εγκρίθηκαν στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 28 Ιουλίου, στην πόλη El Alto, στο επίλογο μιας μαζικής πορείας που κατέληξε στη La Ceja, στην οποία, μαζί με την COB, την Εθνική Συνομοσπονδία Γηγενών Γυναικών Βολιβία «Bartolina Sisa», την Ενιαία Ομοσπονδία Εργαζομένων του Λα Παζ «Tupac Katari» συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις νεολαίας και γειτονιάς.

Σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν από διάφορους τομείς της χώρας, αρκετά στρατηγικά  σημεία, ιδίως στη δυτική περιοχή της χώρας και στην περιοχή των κοιλάδων, έχουν καταληφθεί από κοινωνικές οργανώσεις, διακόπτοντας την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων. Εκτιμάται ότι κατά τις επόμενες ώρες ο αποκλεισμός θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της εθνικής επικράτειας.

Το Εργατικό Κέντρο της Βολιβίας, με εντολή, κάλεσε τις θυγατρικές του και τον πληθυσμό της Βολιβίας να ξεκινήσουν με τον αποκλεισμό εθνικών οδών σε εθνικό επίπεδο και μια  γενική απεργία διαρκείας, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα . Η Κόκκινη Ponchos της επαρχίας Omasuyos και τα σαράντα καντόνια της ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό εθνικών οδών σε ολόκληρη την επαρχία και τις γύρω περιοχές.

Η Ενιαία Συνομοσπονδία Αγροτών Εργαζομένων της Βολιβίας (CSUTCB) ανέφερε ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, καθώς και τα FEJUVE από τις πόλεις El Alto και La Paz που ζήτησαν από τον πληθυσμό να προμηθευτεί τροφή επειδή ο αποκλεισμός θα είναι συνολικός.

Οι οργανώσεις της πόλης El Alto ανακοίνωσαν για τις πρώτες ώρες  της Δευτέρας, 3 Αυγούστου, τον αποκλεισμό των χιλιάδων σταυροδρομιών, με τις οποίες προτίθενται να παραλύσουν εντελώς αυτήν την πόλη. Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν γίνει από την πόλη Cochabamba, όπου αναμένεται επίσης ριζική συμμόρφωση με το μέτρο πίεσης.

Παρά το γεγονός ότι, σχεδόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η προεδρία του εκλογικού σώματος κάλεσε τους κορυφαίους ηγέτες της COB και άλλων κοινωνικών οργανώσεων σε μια συνάντηση την περασμένη Παρασκευή για να αναφέρουν τους λόγους της αναβολής, ζητώντας την αποδοχή τους στη νέα ημερομηνία που αναφέρεται. για τις 18 Οκτωβρίου, σαράντα ημέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία, η έκκληση για γενική απεργία διατηρήθηκε στο σύνολό της.

Μόλις επιβεβαιώθηκαν τα μέτρα πίεσης, η κυβέρνηση απάντησε με την ανακοίνωση ποινικής διαδικασίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της COB, Juan Carlos Huarachi, του αναπληρωτή Betty Yañiquez και του πρώην προέδρου Evo Morales, για εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας, δημόσια υποκίνηση για διάπραξη εγκλημάτων και άλλες εγκληματικές πράξεις, με τη σαφή πρόθεση να σταματήσουν οι ενέργειες διαμαρτυρίας που έχουν εγκριθεί από κοινωνικές οργανώσεις.

Από αυτή την άποψη, ο κορυφαίος ηγέτης του σώματος που συγκεντρώνει εργαζόμενους από τη Βολιβία, Juan Carlos Huarachi, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να λιγοψυχήσω… αν είναι έγκλημα να παλέψουμε για τη ζωή και την υγεία του λαού της Βολιβίας, εδώ είμαι «Δεν πρόκειται να ξεφύγω, θα υπερασπιστώ τη χώρα μου, για τον λαό μου», προσθέτοντας ότι η γενική απεργία είναι σε ισχύ και ότι ο αποκλεισμός του δρόμου ξεκινά τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Ο τομέας της μεταποίησης, της εξόρυξης, των αγροτών και των συνδικάτων, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τους προσδιορισμούς της COB. Η COB αναμένεται να δημοσιεύσει νέες οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις της ανάπτυξής του.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός αυτόχθωνας ηγέτης Felipe Quispe “El Mallku”, ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων θα είναι συνολικός “οι κινητοποιήσεις θα είναι πιο ισχυρές και επαναστατικές, επειδή η κυβέρνηση το διασκεδάζει. Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν στις 6 Σεπτεμβρίου, χλευάζοντας τον πληθυσμό. Πολύ αργά θέλουν να κλειδώσουν το μαντρί επειδή ο γάιδαρος είναι ήδη νεκρός μέσα. Τα πράγματα ήταν από την πρώτη μέρα που έφτασε το COVID-19 », είπε ο ηγέτης.

Τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της σχολικής διοίκησης του 2020, η οποία κατά τη γνώμη ορισμένων αναλυτών επιδιώκει την αποστράτευση των δασκάλων, ειδικά στην αγροτική περιοχή, έναν τομέα που δημοσιοποίησε την πλήρη προσήλωσή του στην απεργία που είχε επιβάλει η οργάνωση γονέων των εργατών της Βολιβίας και έχει ήδη καθοδηγήσει την πλήρη συμμόρφωσή τους.

Ένας άλλος τομέας που βρίσκεται σε διένεξη είναι ο τομέας της Ελεύθερης Μεταφοράς, η οποία αποφάσισε να μην πληρώσει τα χρέη της σε τράπεζες έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ορίζεται από το νόμο 1294. Το στέλεχος της Συνομοσπονδίας που ομαδοποιεί οδηγούς σε αυτόν τον τομέα, William Condori, δήλωσε ότι αυτός ο τομέας είναι ένας από τις πιο πληγέντες από τις καραντίνες και δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι ιδιωτικών τραπεζών. 90 τοις εκατό των θυγατρικών σε αυτόν τον τομέα έχουν χρέη με τράπεζες.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ