Αρχικά δημοσιεύθηκε από το Its Going Down .

Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ξεκίνησαν αυτοοργανωμένες διαμαρτυρίες από campesinos και μέλη της κοινότητας στον δήμο Rosales στην πολιτεία Chihuahua του Μεξικού. Αυτές οι συντονισμένες δράσεις έχουν στραφεί εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και άλλων αντιπροσωπειών του μεξικανικού κράτους, όπως το CONAGUA (Εθνική Επιτροπή Υδάτων του Μεξικού).

Αποτελούν την έκφραση της άρνησης του τοπικού πληθυσμού να στερηθεί νερό από το φράγμα «Las Virgenes», ώστε το κράτος του Μεξικού να καλύψει ένα χρέος που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το φράγμα είναι μια από τις βασικές πηγές νερού για τον τοπικό πληθυσμό, οι οποίοι το χρησιμοποιούν κυρίως για γεωργικές δραστηριότητες και κατανάλωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή, όπως και πολλά από τις βόρειες πολιτείες που συνορεύουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζεται από ξηρές και ερημικές συνθήκες. Η απουσία ή η έλλειψη νερού συνεπάγεται μια ευπάθεια σε παραγωγικές δραστηριότητες που φέρνουν τροφή και ζωή στις κοινότητες της περιοχής.

Επιπλέον, το κράτος του Μεξικού έχει χρησιμοποιήσει τόσο τον στρατιωτικό όσο και την εθνική αστυνομία, και έχει απειλήσει την ανάπτυξη περισσότερων κρατικών δυνάμεων, κάτω από το πρόσχημα της υποτιθέμενης καταπολέμησης των «αγουτσικολέων», ένας όρος που χρησιμοποιείται για την παράνομη κλοπή νερού από μη εγκεκριμένη πηγή. Ωστόσο, η μόνη κλοπή και στέρηση που υπάρχει στην περιοχή είναι αυτή που το κράτος πραγματοποιεί εναντίον του λαού, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό ήταν μέρος των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες κατά την επίσκεψη της AMLO στον Donald Trump. Οι απειλές έχουν κλιμακωθεί, μαζί με διαδηλώσεις αντίστασης. Υπάρχει τώρα η δυνατότητα μαζικής αποστολής της εθνικής φρουράς και αστυνομίας στην περιοχή. Ο επικεφαλής της CONAGUA, Blanca Jimenez, ζήτησε τη μαζική ανάπτυξη κρατικών δυνάμεων για να εκφοβίσει και να σταματήσει την άμεση δράση του λαού κατά των εκπροσώπων του Μεξικού κράτους.

Η κλοπή νερού είναι μία από τις πολλές πρακτικές που ασκούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε ανοιχτή και ξεδιάντροπη συνεργασία με αριστερούς τομείς και προοδευτικούς που δεν διαφέρουν από το σκουπίδια αυτών των κυβερνητικών διοικήσεων (PRI, PAN, MORENA, PRD κ.λπ.). Προστατευόμενοι από το κράτος δικαίου και τη υποτιθέμενη πολιτισμένη δημοκρατική τάξη, προσπαθούν να μας κρατήσουν υποτακτικούς και ήρεμους, φτύνοντας τον καθένα μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε στους δρόμους χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, απαντώντας στις συλλήψεις των συναγωνιστών μας και στην μεταφορά τους  στα μπουντρούμια της πρωτεύουσας.

Άμεση ελευθερία για τους κρατουμένους της εξέγερσης στο Τσιουάουα!

Για την υπεράσπιση του νερού και της ζωής, για τον προλεταριακό αγώνα!

Για τον κομμουνισμό και την αναρχία!


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ