[Λευκορωσία] Συνέντευξη με την αναρχική ομάδα Pramen σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία

από | 20 Αυγ, 2020

Πηγή: alasbarricadas.org

Δώστε μας μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του σύγχρονου αναρχικού κινήματος στη Λευκορωσία.

Pramen : Όπως ίσως γνωρίζετε κάποιοι από εσάς, το αναρχικό κίνημα καταστράφηκε στη Σοβιετική Ένωση. Η αναβίωση του κινήματος πραγματοποιήθηκε στο τέλος της σοβιετικής εποχής. Τη δεκαετία του 1990, οι αναρχικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε μερικά λαϊκά κινήματα γύρω από την οικολογία, τους αγώνες των εργατών και άλλα ζητήματα. Έκτοτε, οι αναρχικοί οργανώθηκαν στη Λευκορωσία με διάφορα σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε οργανωμένες αναρχικές […] συλλογικότητες που ασχολούνται με διαφορετικά καθήκοντα μέσα στο κίνημα, από την καταπολέμηση της καταστολής έως την οργάνωση δράσεων στους δρόμους. […]

Υπήρξαν πολλές απογοητεύσεις από το 2017 [ημερομηνία προηγούμενης εξέγερσης στη Λευκορωσία]. Εκείνη την εποχή, οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς η ορμή εναντίον του Λουκασένκο ανέβηκε. Αλλά τότε η εξέγερση συντρίφθηκε και όλοι επέστρεψαν στο φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κλείστηκαν στη φυλακή καταστράφηκαν… Ωστόσο, παρά την απογοήτευση και τα βαριά χτυπήματα, οι αναρχικοί συνέχισαν να οργανώνονται. Από το 2017, οι αναρχικοί είναι πιθανότατα η μόνη ενεργή δύναμη που εξακολουθεί να αναστατώνει τους δρόμους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι από την άποψη της τάξης, το αναρχικό κίνημα της Λευκορωσίας δεν περιλαμβάνει πολλούς μαθητές. Αποτελείται κυρίως από διαφορετικά τμήματα της εργατικής τάξης.

Πώς συνέχισαν να οργανώνονται οι αναρχικοί στη Λευκορωσία παρά την καταστολή;

– Pramen: Οι αναρχικοί έχουν χρησιμοποιήσει πολλές ενδιαφέρουσες τακτικές τα τελευταία χρόνια. Καταρχάς, οι περισσότερες ριζοσπαστικές συλλογικές έχουν οργανωθεί εντελώς υπόγεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος είναι μέρος της συλλογικότητα μας […] Διοργανώνουμε μερικές κοινές δράσεις – τις διαμαρτυρίες αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα – αλλά όλοι συμμετέχουν στους δρόμους ως άτομα ή μέσω ομάδων συγγένειας, όχι υπό δομή οργανωτική … Οι αναρχικές  δράσεις στον δρόμο έχουν χρονικό όριο: ο μέγιστος χρόνος που έχουμε πριν από την άφιξη της αστυνομίας είναι συνήθως 10 έως 15 λεπτά. […] Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι μπορούν να πάνε στη φυλακή ακόμη και για μικρά πράγματα, οπότε σχεδιάζουν τη ζωή τους ανάλογα. Μάθετε  να διατηρείτε το διαμέρισμά σας “καθαρό” έτσι ώστε τίποτα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Διδάσκετε και μαθαίνετε την κουλτούρα της ασφάλειας, τόσο φυσική όσο και εικονική. Γνωρίζετε τους συναδέλφους σας σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό θα δημιουργεί δεσμούς ισχυρότερους από τον ατσάλι.

Ποια είναι η σύνθεση του κινήματος γύρω από τις εκλογές του Αυγούστου στη Λευκορωσία; Ποιες είναι οι πολιτικές φιλοδοξίες των συμμετεχόντων; Ποια είναι η ισορροπία ισχύος μεταξύ τους;

– Pramen : Αυτή η ανάλυση είναι απάτη. Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στις διαμαρτυρίες. Ζήτησαν από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να περιμένουν τις καλύτερες στιγμές για να σηκωθούν. Από την άλλη πλευρά, το κενό που δημιουργείται από αυτήν την πολιτική αναποφασιστικότητα έχει γεμίσει με bloggers, μικρές ομάδες και κανάλια Telegram. Αυτό το καλοκαίρι, το κίνημα εναντίον του Λουκασένκο έγινε τόσο τεράστιο που οι αναρχικοί ήταν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που συνέβαινε.

Και αυτό που συνέβαινε δεν συνδέεται με σαφή πολιτικά αιτήματα. Καμία πολιτική ή οικονομική πλατφόρμα δεν χτίστηκε γύρω από τις εκλογές … οι άνθρωποι οργανώνονταν ενάντια στη δικτατορία, για να την ανατρέψουν. Είναι τόσο απλό. Και αυτή η απλή ώθηση προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους. Σήμερα, η απογοήτευση απο τον Λουκασένκο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έτσι, προς το παρόν, η λαϊκή εξέγερση μπορεί να συνεχίσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με το ποιος είναι στους δρόμους.

Η πολιτική ζωή της Λευκορωσίας έχει καταστραφεί από χρόνια αυταρχικής κυριαρχίας. Τα κόμματα υπάρχουν μόνο κατ΄όνομα. Οι άνθρωποι δεν τους γνωρίζουν και δεν τους εμπιστεύονται. […] Τα πολιτικά κόμματα δεν παίζουν κανένα ρόλο εδώ […] Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι να τερματίσουν τα χρόνια της καταπίεσης – ιδεολογικά και οικονομικά, αλλά πάνω απ ‘όλα οικονομικά. Δεν δεσμεύονται καθόλου πολιτικά. Υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες πίσω από αυτά τα γεγονότα, αλλά είναι σχεδόν αόρατοι.

Δυστυχώς, μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους αναρχικούς: λόγω των μικρών μας αριθμών, οι αναρχικοί δεν μπορούν πραγματικά να αναλάβουν και να ηγηθούν αυτής της διαμαρτυρίας. Αν και δεν θέλω να υποτιμήσω με κανέναν τρόπο την αναρχική συμβολή, καθώς κατάφεραν να επηρεάσουν τις διαμαρτυρίες φέρνοντας νέες προσεγγίσεις και τεχνικές.

Οι αναρχικοί διαδραματίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδηλώσεις. Βλέπουμε οργανωμένες ομάδες συγγένειας να χτίζουν οδοφράγματα, προσπαθώντας να κάνουν μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων να μετακινηθούν στην πόλη και να πολεμήσουν την αστυνομία όπου είναι απαραίτητο.

Αλλά ακόμη και αυτό επισκιάζεται από τη δημιουργικότητα που οι άνθρωποι εμφανίζουν στους δρόμους. Αυτό που αποκαλούμε ομάδες συγγένειας στο αναρχικό κίνημα είναι κάτι που υπάρχει φυσικά στην κοινωνία: οι φίλοι πηγαίνουν να διαμαρτυρηθούν μαζί και συχνά μιλούν εκ των προτέρων για το τι θέλουν να κάνουν. Έτσι μπορείτε να δείτε πολλούς νέους που δεν συνδέονται με κανένα πολιτικό ρεύμα στα οδοφράγματα να πολεμούν την αστυνομία.

Όσον αφορά τη στρατηγική … Ο κύριος στόχος είναι πολύ απλός: ανατροπή του δικτάτορα. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διάδοση ιδεών οριζόντιας οργάνωσης και αποκέντρωσης. Ακόμα και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οι άνθρωποι συνεχίζουν να διανέμουν φυλλάδια σε διαδηλωτές πίσω από το πλήθος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι εάν ο λαός καταφέρει να ανατρέψει τον Λουκασένκο χωρίς πολιτικούς και μεγάλους ηγέτες, θα προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στις αυταρχικές τάσεις της χώρας. Θα δώσει επίσης μεγάλη ώθηση στην αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη σε αυτήν την κοινωνία.

Περιμένουμε μόνο ένα σενάριο: το ο Lukashenko φεύγει. […] Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο: το ο Λουκασένκο παραμένει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει μαζική καταστολή μετά το τέλος των διαμαρτυριών. Εκατοντάδες άνθρωποι θα δικάζονται και θα καταδικαστούν σε πολλά χρόνια φυλάκιση. Ο κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Οι αναρχικοί σίγουρα θα είναι ανάμεσά τους. Η καταστολή θα καταστρέψει ολόκληρη την πολιτική ζωή της χώρας. Οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την κυβέρνηση θα καταστραφεί … Σίγουρα, πολλοί άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Ελλείψει πολιτικής και κοινωνικής πίεσης, η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε χαμηλότερο εισόδημα για τον πληθυσμό και θα δημιουργήσει περισσότερες προκλήσεις για το εργατικό δυναμικό.

Αλλά δεν θέλουμε να σκεφτούμε στη χειρότερη περίπτωση, γιατί αγωνιζόμαστε για την καλύτερη περίπτωση, και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιστροφή.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αυτοαποκαλούμενους «αντιιμπεριαλιστές» στη Δύση που υποστηρίζουν τον Λουκασένκο;

– Pramen : Λοιπόν αυτό μπορεί να αξίζει μια μακρά απάντηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε ότι ο Λουκασένκο είναι μέρος του ρωσικού ιμπεριαλιστικού σχεδίου σε αυτήν την περιοχή. Υποστηρίζεται από τη Μόσχα για την πίστη του στο Κρεμλίνο, και δεν υπάρχει τίποτα «αντιιμπεριαλιστικό» για έναν πρόεδρο που είναι στην εξουσία από τη βούληση της αυτοκρατορίας που κατέχει την εξουσία στην περιοχή. Νομίζω ότι ο τύπος των ανθρώπων που περιγράφετε επισημαίνει τα κοινωνικά οφέλη που θα παρέχει το κράτος στη Λευκορωσία. Αλλά αν διερευνήσετε περαιτέρω, θα διαπιστώσετε ότι ο Λουκασένκο είναι στην πραγματικότητα αυτός που καταστρέφει κοινωνικά προγράμματα σε αυτήν τη χώρα εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος αυτοοργάνωσης. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εξηγούμε τα πράγματα για ώρες και ώρες.

Αλλά ξέρεις κάτι; Οι αυταρχικοί αριστεροί ακτιβιστές δεν ακούνε επιχειρήματα. Είναι πιστοί. Πιστεύουν στην «αλήθεια» τους με τον ίδιο τρόπο που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν σε μια θρησκεία. Ανεξάρτητα από το πόσα καλά σημεία μπορούν να συνεισφέρουν, θα διατηρήσουν την αρχική τους θέση. Έτσι, μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύντομη απάντηση: “Γαμήσου.”

Αν ο Λουκασένκο είχε την ευκαιρία, θα χτίσει τη δική του αυτοκρατορία. Αν μπορούσατε να καταλάβετε τις ομιλίες του, θα συνειδητοποιούσατε ότι πάσχει από αυταπάτες μεγαλομανίας, ή ότι «υποφέρει» είναι πιθανώς λάθος λέξη, γιατί τις αγαπά. Δεν υπάρχει τίποτα αντιιμπεριαλιστικό για αυτήν την πολιτική προσωπικότητα.

Τι μπορεί να γίνει για την υποστήριξη των συντρόφων στη Λευκορωσία; Υπάρχουν συγκεκριμένες δομές για την υποστήριξη εκείνων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος καταστολή;

– Pramen : Εκτελέστε δράσεις αλληλεγγύης. Πολλές δράσεις αλληλεγγύης. Στείλτε μας φωτογραφίες. Η υποστήριξη από έξω εμπνέει όχι μόνο τις αναρχικές καρδιές αλλά και τις καρδιές όλων όσων είναι στους δρόμους. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι … Η Λευκορωσία είναι ένα καπιταλιστικό κράτος. Υπάρχουν πολλές πρεσβείες και άλλα σημεία που αντιπροσωπεύουν το κράτος της Λευκορωσίας. Το 2010, στη Ρωσία, τολμηροί αναρχικοί κατέλαβαν την πρεσβεία της Λευκορωσίας. Μπορεί να είναι μία από τις ιδέες στο τραπέζι. Να είστε δημιουργικοί … Χρειαζόμαστε επίσης ενημερωτική υποστήριξη. πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για τη Λευκορωσία και την πραγματική κατάσταση εδώ. Η πραγματικότητα, η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης είναι διαφορετικές στο μετα-σοβιετικό πλαίσιο που διαμορφώνει τον αγώνα εδώ. Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις διαφορές μεταξύ της πολιτικής ζωής εδώ και στη Δύση.

Τέλος, μπορείτε να οργανώσετε εκδηλώσεις στη χώρα σας. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο ανά πάσα στιγμή είναι ο παγκόσμιος αγώνας.

Μπορείτε επίσης να μας υποστηρίξετε μέσω του Λευκορωσικού Αναρχικού Μαύρου Σταυρού .

Πλήρης συνέντευξη στον ιστότοπο CrimethInc . (Στα Αγγλικά).

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...