Ανακοινώσεις αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη στην κατάληψη Terra Incognita

από | 20 Αυγ, 2020

Από την αναρχική συλλογικότητα Pueblo

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/8, μπάτσοι εκκενώνουν την κατάληψη Terra Incognita, μια από τις γηραιότερες καταλήψεις της πόλης. Η Terra Incognita αποτελούσε εστία αγώνα για 16 χρόνια, χώρο πολιτικής ζύμωσης και δράσης. Πρόσφατο παράδειγμα η δομή αλληλοβοήθειας την περίοδο του lockdown.

Με την έξαρση της πανδημίας και τον ερχομό μιας δύσκολης χειμερινής σεζόν, όπου η κοινωνική βάση θα χρειαστεί να βγάλει πάλι το φίδι από την τρύπα, η εκκένωση της Terra Incognita έρχεται για να αποδυναμώσει κι αποσυντονίσει το αναρχικό κίνημα, σε μια προσπάθεια να φιμώσει την όποια αντίδραση απέναντι στις πολιτικές της, αλλά και να του θυμίσει ότι θα αποτελεί πάντα το εξιλαστήριο θύμα σε περιόδους κρίσης.

Τέτοιες ενέργειες δε μας πτοούν. Όσες πόρτες και να χτίσουν, πάντα θα βρίσκουμε τρόπους να τις σπάμε. Όσες φωτιές και να σβήσουν, τόσο η σπίθα μέσα μας θα δυναμώνει. Κράτος και κεφάλαιο έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται, και μας φοβούνται. Ίσως με την εκκένωση της Terra Incognita να κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδια. Ας τους χαλάσουμε αυτήν την ψευδαίσθηση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ TERRA INCOGNITA

10, 100, 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Α. Σ. Pueblo


Από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή! Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Terra Incognita!

Νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/8 πληθώρα αστυνομικών δυνάμεων εκκενώνουν την Κατάληψη Terra Incognita. Η κατάληψη βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Τάσκου Παπαγεωργίου. Το εγκαταλελειμμένο, έως ότου καταληφθεί, κτήριο βρισκόταν στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ. Από το 2004 μέχρι σήμερα η Κατάληψη Terra Incognita αποτελούσε μία πολύ σημαντική εστία αναρχικού αγώνα, ένα μαχητικό κέντρο του επαναστατικού αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα. Στην κατάληψη λειτουργούσε τυπογραφείο, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη, ενώ γινόντουσαν συχνά ανοιχτές κοινωνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Οι υποδομές του τυπογραφείου, του γυμναστηρίου και τη βιβλιοθήκης, καθώς και ο εξοπλισμός για τις διαδηλώσεις (σημαίες, κράνη, μάσκες), που επί χρόνια χρησιμοποιούταν από πληθώρα συλλογικοτήτων και συντρόφων/συντροφισσών της πόλης, κατασχέθηκαν από τους μπάτσους.

Η εκκένωση της Κατάληψης Terra Incognita δε συνιστά απλώς χτύπημα έναντι του αναρχικού χώρου. Αποτελεί μία ακόμα πράξη της επίθεσης του κράτους απέναντι στο κίνημα, ακόμα μια προσπάθεια υπονόμευσης του αγωνιστικού φρονήματος των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και ως τέτοια αποτελεί τελικά ένα χτύπημα στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία συλλήβδην. Η εκκένωση της Κατάληψης Terra Incognita έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολλών εκκενωμένων καταλήψεων που προηγήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αποτελεί συμπλήρωμα της βασικής πολιτικής στοχοθεσίας που έχει θέσει εξ αρχής η κυβέρνηση της ΝΔ, για να υπηρετήσει το αντιδραστικό τρίπτυχο «νόμος – τάξη – ασφάλεια» και να ικανοποιήσει το συντηρητικό και αντιδραστικό κοινό της, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόσπασης της κοινωνικής συναίνεσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Τη στιγμή, λοιπόν, που σε συνδυασμό με τις καταστρεπτικές συνέπειες της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19 βαθαίνει η φτωχοποίηση της κοινωνίας, που εκτινάσσονται στα ύψη τα ποσοστά της ανεργίας και απορρυθμίζονται εντελώς οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα που έπεται από το φθινόπωρο ένα νέο μνημόνιο ακραίας λιτότητας, ενώ επί της παρούσης οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών κολοσσών συνοδεία πολεμοκάπηλου και σοβινιστικού κλίματος σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει επιδέξια να εξακοντίσει τα πυρά της κατά του εσωτερικού εχθρού, κατά των αναρχικών. Ο αποπροσανατολισμός και ο στρουθοκαμηλισμός είναι μια πάγια τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, όταν τα βρίσκουν σκούρα με τη διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών τους υποθέσεων. Η αντιεξεγερτική εκστρατεία αποτελεί βασικό κομμάτι της κρατικής πολιτικής εν όψει της όξυνσης των υλικών ταξικών αντιθέσεων. Το κράτος ποντάρει ότι με την καταστολή, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τη διασπορά του φόβου και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαζών (πάντοτε με την αρωγή της έμμισθης και εντεταλμένης καθεστωτικής «δημοσιογραφίας») θα αποτρέψει την επικείμενη κοινωνική έκρηξη.

Μπορεί να χάσαμε μία μάχη, όμως σίγουρα δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο και ούτε πρόκειται να τον χάσουμε, διότι αποτελούμε μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που πασχίζει να αποκτήσει ταξική αυτοσυνείδηση και να οργανώσει την αντεπίθεσή της. Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκαιο σκοπό και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, από τη μεριά των καταπιεσμένων που αντιμάχονται κάθε μορφή εξουσίας, κάθε σχέση εκμετάλλευσης και επίπλαστου διαχωρισμού. Το κράτος αυταπατάται, αν νομίζει πως το αναρχικό κίνημα είναι ιδρυματοποιημένο και εγκλωβισμένο στις καταλήψεις του και ότι θα αναστείλει τη δράση του λόγω των εκκενώσεων και της οξυμένης κρατικής καταστολής. Όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση ο αγώνας των αναρχικών θα συνεχίζεται ακατάπαυστα, μέχρι να δικαιωθεί η υπόθεση της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, μέχρι να οικοδομήσουμε συλλογικά μια ελευθεριακή αταξική κοινωνία πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικά χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Οι καιροί που ζούμε είναι σκληροί και θα γίνουν σκληρότεροι. Εμείς δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπομείνουμε καρτερικά και μοιρολατρικά τη συντριβή της τάξης μας, ούτε βέβαια να εμπιστευτούμε τις τύχες μας σε τσαρλατάνους διαχειριστές του καπιταλισμού. Να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε συλλογικά και ακηδεμόνευτα με γνώμονα την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με άξονα την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτά είναι τα επιτακτικά καθήκοντα των ημερών μας για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.

Στον δρόμο του αγώνα θα δοθούν οι απαντήσεις μας!

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Η ΤERRA ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ TERRA INCOGNITA

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


Από τη Συλλογικότητα αναρχικών από τα Ανατολικά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ…

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Αυγούστου μετά από εισαγγελική παρέμβαση σε μια «θεαματική» αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται και σφραγίζεται η κατάληψη Terra Incognita. Κατά την εκκένωση της κατάσχεται ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός της κατάληψης καθώς και των δομών που στεγάζονταν σε αυτήν. Η Terra Incognita έχει ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες από το 2004 ενώ τον τελευταίο καιρό αποτελεί και δομή αλληλεγγύης για μετανάστες. Έδινε ζωή και συντηρούσε ένα άδειο κτήριο που είχε αφεθεί να ρημαχτεί για πολλά χρόνια αφού εντός της λαμβάναν χώρα πλήθος συνελεύσεων, εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, καθώς επίσης και λειτουργία της δομής τυπογραφείου DRUCK μα πάνω απ’ όλα ζύμωσης των κοινωνικών αντιστάσεων και σημείο συνάντησης του αναρχικού αγώνα.

Διανύουμε μία περίοδο όπου το ελληνικό κράτος επιδιώκει να βελτιώσει την θέση του στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή τόσο μέσω δημιουργίας συμμαχιών αλλά και μέσω της συνεχούς πολεμικής προετοιμασίας. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος ενώ πασιφανώς τα έχει θαλασσώσει στο ζήτημα της πανδημίας για την βιομηχανία του τουρισμού, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το ΕΣΥ να παραμένει υποστελεχωμένο και απροετοίμαστο πραγματοποιεί κινήσεις εντυπωσιασμού εκκενώνοντας καταλήψεις τόσο για να επιφέρει ένα χτύπημα στον εσωτερικό εχθρό αλλά και για να ταΐσει σανό στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της μέσω των ΜΜΕ που δείχνουν τον τελευταίο καιρό να έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους .

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση του κορονοιού περνάει μέτρα και νομοσχέδια: για το περιβάλλον που θεσμοθετεί την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της φύσης από επενδυτές, για το εκπαιδευτικό που αποκλείει τους “ανεπίδεκτους” και “αντιπαραγωγικούς” μαθητές και φυσικά υπονομεύει την δημόσια εκπαίδευση και αβαντάρει την ιδιωτική, για τα εργασιακά που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου και όλα αυτά με μηδαμινά υγειονομικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους (κατά το πρώτο κύμα όλα τα εργοστάσια δουλεύαν κανονικά), για τους μετανάστες που εντείνεται το καθεστώς κράτησης και δυσχαιρένεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Και το κυριότερο απ’ όλα, ώστε να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω, ξαναζωντανεύει και βάζει σε ισχύ νόμους απο την περίοδο της χούντας που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Και όλα αυτά πάντα στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους (και εντός της πανδημίας) οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστές και τα αφεντικά, την ίδια στιγμή που η ανεργία ανεβαίνει σε ακραία ποσοστά (22,6%).

Το σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει το γεωπολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι του ελληνικού με το τουρκικό κράτος όταν μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα καλοπληρωμένα απο την κυβέρνηση ΜΜΕ για την αμυντική αλλά στιβαρή στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην “Τουρκική προκλητικότητα”. Θα ήταν άλλωστε βολική η όξυνση της εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να καθιερώσει η ίδια τη θέση της στη νοτιοανατολική μεσόγειο και να επεκτείνει της βλέψεις της για περεταίρω εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

…ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Οι καταπιεσμένοι/ες δεν φοβούνται τις καταλήψεις, δε φοβούνται όσους υπερασπίζονται τις πορείες από τη βία του κράτους. Αντίθετα, φοβόμαστε το ότι τον επόμενο μήνα δε θα βγαίνει το νοίκι και το ότι μπορεί να ξαναείμαστε άνεργοι άμα διεκδικήσουμε τα νόμιμα στις δουλειές μας, οτι για να τελειώσουμε το σχολείο θα πρέπει να στραφούμε στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά γιατί το δημόσιο σε λίγο δεν θα παρέχει ούτε τα στοιχειώδη, το ότι αν αρρωστήσουμε το ξεκληρισμένο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα καταφέρει να αντέξει και ότι δε μας φτάνουν τα φράγκα για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ετοιμάζονται να βάλουν στα νοσοκομεία. Φοβόμαστε για το ότι έχει μετατραπεί ο ελλαδικός χώρος σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, τη στιγμή που οι ορέξεις της ντόπιας αστικής τάξης σε συνδυασμό με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις για την περιοχή μπορούν να μας μπλέξουν σε κάναν πόλεμο που θα πάμε να σκοτωθούμε πάλι εμείς, οι περιττοί, οι αναλώσιμοι, οι προλετάριοι.

Η απάντηση μας, λοιπόν, στις εκκενώσεις καταλήψεων, στην αστυνομική βία, στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης που μας επιφυλάσσουν δεν είναι παρά η συνέχεια του αγώνα μας, η αντίσταση σε όσα μας επιβάλλουν, η αμφισβήτηση σε όσα μας φορτώνουν, η οργάνωση ενός αντικαπιταλιστικού κινήματος με τελικό στόχο την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας που δε διαχωρίζει τους ανθρώπους και δε θα έχει ως βάσει το χρήμα, αλλα λειτουργεί για τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του φυσικού κόσμου, χωρίς κράτη και εξουσία, χωρίς εθνικά σύνορα και πολιτικά συμφέροντα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

OI ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΟΠΑΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

(*έχουμε πλήρη πολιτική συνείδηση ότι αφήγημα περί ατομικής ευθύνης προωθείται από το κράτος για να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες που φέρει το ίδιο για την χρόνια και μεθοδική αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και της επιλογής να θέσει τα κέρδη των αφεντικών πάνω από την ανθρώπινη ζωή ανοίγοντας τον τουρισμό χωρίς τον παραμικρό περιορισμό , κάτι το οποίο προφανώς μας βρίσκει αντίθετους, έχουμε όμως και επίγνωση ότι είτε οικονομική είτε υγειονομική, κάθε κρίση θα την πληρώνουμε οι από τα κάτω αυτού του κόσμου και για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ευθύνη προς τους/τις πιο ευάλωτες από εμάς τηρώντας μέτρα συλλογικής αυτοπροστασίας σε κάθε δημόσια παρουσία μας)

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / https://anatolika.espivblogs.net/


Από την Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστων)

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita

Σήμερα 17 Αυγούστου, ξημερώματα Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την κατάληψη Terra Incognita, που από το 2004 αποτελούσε άξονα πάλης και αντίστασης στους κινηματικούς αγώνες της πόλης. Οι καταλήψεις και οι κοινωνικοί χώροι για εμάς, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής και κοινωνικής πάλης, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση θεριεύει και εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να εκδιωχθούν βίαια από τα σπίτια τους για να ικανοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιητικές ορέξεις των τραπεζών και των σύγχρονων τοκογλύφων.Την ίδια στιγμή λοιπόν που συστημικά ΜΜΕ και οι κυρίαρχοι μηχανισμοί εξουσίας πανηγυρίζουν για την εκκένωση της Terra Incognita, εν όψει της επερχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ξεχνάν να αναφέρουν πως τα δημοσιονομικά μέτρα που έρχονται από την νέα σεζόν αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για την ντόπια και μη εργατική τάξη, και όχι οι αναρχικοί “τρομοκράτες” που φαντασιώνονται και κατασκευάζουν κατά το δοκούν.


Από τη συνέλευση υπεράσπισης των καστρόπληκτων σπιτιών

Ξημερώματα Δευτέρας 17/08 εκκενώνεται η κατάληψη Terra Incognita. Τα διαφόρων ειδών ένστολα σκουπίδια έχουν αποκλείσει την περιοχή από νωρίς το πρωί, στήνοντας την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης πολιτικής κατάληψης επί Μητσοτάκη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το εγκαταλελειμμένο επί χρόνια κτίριο καταλήφθηκε το 2004 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για το αναρχικό κίνημα της πόλης με τα περιεχόμενα των αγώνων να εκτείνονται σε όλα τα πεδία των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Στο διάβα όλων αυτών των χρόνων έχουν στεγαστεί πλήθος ομάδων και δομών με τις πιο πρόσφατα ενεργές την τυπογραφική κολεκτίβα Druck, την ομάδα γυμναστηρίου, την ομάδα αλληλοβοήθειας εν μέχω καραντίνας και την πολιτική συνέλευση της κατάληψης.

Το κράτος θρασύδειλα επέλεξε τους καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζοντας πως δε θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις καθλως και μια περίοδο κοινωνικού μουδιάσματος λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων σχετικά με τον ιό.

Όποιες κι αν είναι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης οι οποίες άλλοτε αφορούν την καταστολή του α/α χώρου [εκκενώσεις, συλλήψεις] και άλλοτε επιτάσσουν τη γενικότερη νέκρωση του κοινωνικού πεδίου με την εφαρμογή νέων μέτρων ελέγχου και πειθάρχησης εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε χτίζοντας σχέσεις και αναχώματα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης.

Και ναι, οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους…

είναι το συνεχές μιας ιστορίας που έχει ήδη γραφεί και θα συνεχίσει να γράφεται,

είναι οι πολύμορφοι αγώνες που ξεπηδούν μέσα από αυτές,

είναι οι συντροφικές ζυμώσεις που στοιχειοθετούν στο σήμερα τις δικές μας ανάσες ελευθερίας…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ TERRA INCOGNITA, ΣΤΗ ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 56 ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΛΥΣΣΑ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Σ’ ΟΛΑΚΕΡΗ ΤΗ ΓΗ

συνέλευση υπεράσπισης των καστρόπληκτων σπιτιών


Από την κατάληψη Mundo Nuevo

ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ – ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΛΟΥΣ | ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

«Ωστόσο θεωρούμε ότι αυτή [η κατασταλτική επίθεση εναντίον των καταλήψεων] δεν έχει εξαντληθεί στο σύνολό της. Αντιθέτως, κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν χτυπήματα όχι πια στο κέντρο της δημοσιογραφικής επικαιρότητας, αλλά στο περιθώριο άλλης συγκυρίας».
Ιούλιος 2020

Σήμερα 17 Αυγούστου μετά τις 5 τα ξημερώματα πολυάριθμες δυνάμεις όλων των αστυνομικών σωμάτων επιχείρησαν την εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αφού απέκλεισαν την πρόσβαση σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτήριο, εισέβαλλαν και κατέσχεσαν την υλικοτεχνική υποδομή των εγχειρημάτων που στεγάζονταν στην κατάληψη.

Είναι εμφανές ότι σε αντίθεση με την επικοινωνιακή διαχείριση του προηγούμενου κύματος καταστολής έναντι των καταλήψεων τον περασμένο χειμώνα αυτή τη φορά το κράτος χρησιμοποίησε την περίοδο της θερινής αργίας για να προετοιμάσει και να εκτελέσει στα μουλωχτά, χωρίς πολλές φιοριτούρες, ένα οργανωμένο σχέδιο καταστολής μιας δομής του αναρχικού αγώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το χτύπημα αυτό αποτελεί συνέχεια τόσο της κατασταλτικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και των αστυνομικών ενεργειών στην πόλη της Θεσσαλονίκης εναντίον δομών του αναρχικού κινήματος, όπως εκφράστηκαν αυτές με τις δύο εισβολές μέσα σε ένα χρόνο στην κατάληψη Libertatia. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της πιο πρόσφατης οι αστυνομικές δυνάμεις υπέκλεψαν τα εργαλεία και τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούσαν οι σύντροφοι για τις εργασίες ανοικοδόμησης.

Σε μια περίοδο όπου η νέα έξαρση της πανδημίας χρεώνεται αποκλειστικά στις εγκληματικές πολιτικές τους, ενώ η καπιταλιστική ύφεση βαθαίνει, εκτινάσσοντας τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, ενώ ταυτόχρονα κατά πρωθυπουργική παραγγελία φωτιές ξεσπάνε σε διάφορα σημεία όπως στον Ερημίτη της Κέρκυρας και το περιβάλλον αλλοτριώνεται προς όφελος των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ επίσης οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φλερτάροντας έντονα με την πολεμική εμπλοκή, το κράτος προσηλώνει τις δυνάμεις του στο χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους του. Παράλληλα δημιουργεί μια δεξαμενή “περιττών ανθρώπων” τους οποίους είτε στοιβάζει σε άθλιες εγκαταστάσεις είτε τους πετάει στο δρόμο, όταν δεν τους σκοτώνει στα σύνορα και δεν τους πνίγει στη θάλασσα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι κολασμένοι και οι καταπιεσμένοι πετιούνται στο περιθώριο της ζωής.

Υπάρχει ένα κοινό, στο ξύλο στις πλατείες, στο σπάσιμο των διαδηλώσεων, στις αντιαναρχικές σκευωρίες, στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, στο νέο εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας, στις εκκενώσεις των καταλήψεων και δεν είναι άλλο παρά ο φόβος τους για το ξέσπασμα των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι εργώδεις προετοιμασίες τους γίνονται ακριβώς για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το οποίο τους συντάραξε το 2008 κι έπειτα ξανά το 2010-2012. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και για αυτό πρέπει να χτυπηθούν, στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης» για να μην βρουν κοινωνικές προσβάσεις να μην έρθουν σε ώσμωση με την διογκούμενη οργή των πληβειακών μαζών.

Όπως όμως απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως σχέση δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της -δίχως προϋποθέσεις και όρους- αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

Από το κατειλημμένο έδαφος της Mundo Nuevo δηλώνουμε:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO


Από την κατάληψη Libertatia

Το πρωί της 17ης Αυγούστου δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αφού απέκλεισαν την πρόσβαση, προχώρησαν σε κατάσχεση του εξοπλισμού από τον χώρο και στο τέλος έχτισαν την πόρτα της εισόδου.

Η συγκεκριμένη κρατική επίθεση αποτελεί τη συνέχεια της συνολικής κατασταλτικής πολιτικής κατά του ριζοσπαστικού κινήματος -και εν γένει της κοινωνίας- που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις πρότερες εξαγγελίες της, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Αφού πρώτα είδε ότι η λογική της «σκληρής» καταστολής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και μετά το περίφημο «τελεσίγραφο» του Χρυσοχοΐδη έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αποφάσισε να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, χωρίς τις μεγαλεπήβολες και φιλόδοξες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί προχωράει στα βάθη του καλοκαιριού, στα μουλωχτά, στην οργανωμένη καταστολή μιας δομής του αναρχικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα παρόμοια κεφάλαια της αστυνομικής καταστολής στις δομές της πόλης αποτελούν οι δύο εισβολές της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia και η κλοπή των εργαλείων της ανοικοδόμησης.

Η συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση να δώσει το συγκεκριμένο χτύπημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Ενώ μέσα από τις συνέπειες του covid-19 η ολοκληρωτική χρεοκοπία του συστήματος εξουσίας φαίνεται να επιβάλλεται ως παγκόσμια πραγματικότητα, με τη νέα τωρινή έξαρση της πανδημίας η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια της κοινωνίας παρουσιάζουν μια παράλληλη έξαρση. Συγχρόνως, η λεηλασία της φύσης συνεχίζεται σα να μη συμβαίνει τίποτα, με επενδυτικά σχέδια, από τις αιολικές εγκαταστάσεις και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως τις «τυχαίες» πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τις κρατικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την περίοδο κι ενώ οι συνθήκες για τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, που πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -αν όχι νωρίτερα στα σύνορα- γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται.

Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης, φοβούνται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος, όπως όταν η καπιταλιστική ύφεση βάθαινε το 2008 και το 2010-12. Η κυβέρνηση προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση με τη βίαιη διάλυση πορειών, το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, τον υπερμεγέθη εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και την αύξηση τους, τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες, τις επιχειρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων και την εκκένωση καταλήψεων. Ακριβώς γιατί φοβούνται ότι η κρατική προπαγάνδα και τα πενιχρά επιδόματα θα σταματήσουν να «χορταίνουν» την κοινωνία, η οποία, εκφράζοντας τη δίκαιη οργή της, θα έρθει σε γενικευμένη σύγκρουση με τους δυνάστες της.

Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει. Η κρατική καταστολή θα ηττηθεί. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ
Κατάληψη Libertatia,
18/8/2020


Από την αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «TERRA INCOGNITA»

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/8 οι ένστολες ορδές των εντολοδόχων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας εισέβαλαν και σφράγισαν την κατάληψη Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη. Μια κίνηση που ήρθε να προστεθεί σε ένα συνεχές κατασταλτικών ενεργειών του κράτους, ασχέτως των εκάστοτε διαχειριστών του, εναντίον δομών του αντικρατικού / αντικαπιταλιστικού αγώνα. Μια ακόμα επίθεση που έχει ως σκοπό τον αφοπλισμό, την αποδυνάμωση και τελικά την εξουδετέρωση του εσωτερικού εχθρού και την πολυπόθητη για τους εξουσιαστές διαμόρφωση μιας κοινωνίας νεκροταφείο, χωρίς αντιδράσεις στα κυριαρχικά τους σχέδια.

Τα έμμισθα φερέφωνα της εξουσίας από την πρώτη στιγμή άρχισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, να αναπαράγουν την προπαγανδιστική αφήγηση του κράτους συμβάλλοντας στη μόνιμη επιχείρηση εγκληματοποίησης και αποπολιτικοποίησης των κατειλημμένων χώρων κοινωνικού και ταξικού αγώνα και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτούς. Οι τηλεθεατές για άλλη μια φορά είδαν μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ αυτό που ήθελε το κράτος να δουν· εφαρμογή του νόμου με πάνοπλους πραιτοριανούς, τάξη και ασφάλεια. Το μόνο που δεν είδαν είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο εκκενώθηκε η κατάληψη.

Η κατάληψη Terra Incognita αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το αναρχικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Για 16 και πλέον χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς δεκάδων αναρχικών συντρόφων και συντροφισσών στον αγώνα τους για την κοινωνική απελευθέρωση. Η πολιτική και υλική υποστήριξη των φυλακισμένων αγωνιστών και εν γένει των κρατουμένων, η συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα, η συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στην λεηλασία της φύσης, η προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η έμπρακτη κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη προς τους/τις μετανάστες/ριες αλλά και κάθε καταπιεσμένη και εκμεταλλευόμενο όπως αυτή που επιδεικνύει εν μέσω πανδημίας, οι παρεμβάσεις ενάντια σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους είναι μερικές μόνο από τις ψηφίδες που συνθέτουν το μωσαϊκό της αδιάλειπτης και συνεπούς αγωνιστικής πορείας και της πολύμορφης δράσης της Terra.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την αληθινή αιτία της κατασταλτικής αυτής κίνησης. Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που κάθε εξουσία φοβάται, θέλει να αποτρέψει και να εξαφανίσει. Και αυτή την αιτία που αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία κάθε εκκένωσης πολιτικής κατάληψης που έγινε ή θα γίνει, δεν θα μεταδοθεί ποτέ από τα δελτία των ειδήσεων.

Ό, τι και να κάνουν οι κρατικοί δολοφόνοι, όσες δομές του αναρχικού αγώνα κι αν εκκενώσουν, όσα χτυπήματα κι αν μας καταφέρουν, όσα εμπόδια κι αν ορθώσουν ευελπιστώντας να ανακόψουν την πορεία μας προς την κοινωνική απελευθέρωση, ματαιοπονούν Η καταστολή θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν οι εξουσιαστές εμπνευστές της. Όσο θα υπάρχει καταπίεση, ανισότητα και ανελευθερία δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τον απελευθερωτικό αγώνα και τους αναρχικούς. Μετά από κάθε πλήγμα θα συνεχίζουμε με ανανεωμένο πάθος και δύναμη να πορευόμαστε αναζητώντας την άγνωστη Γη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας για όλους. Την άγνωστη Γη της αναρχίας.

… Γιατί θέλουμε ακόμα τον ήχο της καταιγίδας!

αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω


Από τη Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή

Το πρωί της 17ης Αυγούστου, μπάτσοι παρουσία εισαγγελέα εκκενώνουν την κατάληψη Terra Incognita. Κατάσχεται υλικοτεχνικός εξοπλισμός, που φιγουράρει μαζί με ολόκληρη την επιχείρηση σε κάθε πάνελ. Οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ με τα ‘βαρυσήμαντα’ ρεπορτάζ τους είναι πάντα εκεί, για να δώσουν τα εύσημα στον κρατικό μηχανισμό.

Παρόλα αυτά, κινήσεις αλληλεγγύης εκδηλώθηκαν άμεσα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στην περιοχή και να πραγματοποιεί πορεία προς την κατάληψη, φωνάζοντας συνθήματα.

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε να πούμε πως οι κατασταλτικές κινήσεις της κυριαρχίας δεν μας εκπλήσσουν και σίγουρα δε μας φοβίζουν.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΤΕΚΙΑ, ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΦΚΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή


Από την Κατάληψη 111

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/08 τα ένστολα κατακάθια εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Terra Incognita κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Έναν χώρο όπου συμβάλλει θεωρητικά και έμπρακτα τα τελευταία 16 χρόνια στην ζωή και την κίνηση του α/α χώρου τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και γενικά. Με αυτό να στέκεται ως η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης πολιτικής κατάληψης κατά την διάρκεια θητείας Μητσοτάκη στον χώρο της Θεσσαλονίκης, είναι πλέον γεγονός πως η κατασταλτική ατζέντα τουνεοφιλελεύθερου κράτους συνεχίζει ακάθεκτα να υλοποιείται και να επεκτείνεται, διεκδικώντας παραπάνω κομμάτια από τον χώρο μας, τις ανάσες, την ίδια μας τη ζωή. Βλέπουμε εδώ και καιρό (συγκεκριμένα από πριν το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη)πως το εξουσιαστικό σύμπλεγμα προσπαθεί μέσα από ακατάσχετη τρομολαγνεία να αποπολιτικοποιήσει την σκέψη και την δράση όσων αγωνίζονται και είναι εμφανές για ακόμα μία φορά πως το θέαμα αυτό που προσφέρουν, διόλου ακίνδυνο δεν είναι, τουναντίον η πολιτική του σκοπιμότητα είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη. Αυτό που επιχειρούν είναι η περαιτέρω κοινωνική νομιμοποίηση τωνκατασταλτικών και επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον του κόσμου του αγώνα, των εξεγερμένων και της αναρχίας. Υποθέτοντας με την περίσσια αφέλεια που τους ζώνει, πως θα παραμείνουν ήσυχοι και ανέγγιχτοι. Όμως όπως έχουμε πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε ξανά τώρα, με ακόμα πιο πολύ ζήλο και συνείδηση, ΚΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΝΗΝΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ

Αυτή η στάση φαίνεται να προσπαθεί να συντηρηθεί από πλευράς κράτους και media και στην περίπτωση της Terra Incognita, προσπαθώντας απέλπιδα την υπονόμευση των 16 χρόνων πολιτικής ύπαρξης, σύνθεσης και περιπλοκής συντροφικών σχέσεων και διαδράσεων που αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο και πιο πραγματικό φόβο του εχθρού. Η στρατηγική επιλογή μιας περιόδου όπου ο κοινωνικός ιστός είναι ληθαργικός και οι γενικευμένες ταχύτητες πεσμένες, επαληθεύουν ακριβώς αυτό.Και αυτό που σκοπίμως επαναλαμβάνουμε, το ότι οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους, λέγεται για να επισημανθεί στα βαθμοφόρα πτώματα και σε όλον τον κορμό του εκτελεστικού βραχίονα των εντολών τους, η ματαιότητα της κάθε τέτοιας τους κίνησης. Γιατί αυτό που εν τέλει καταφέρνουν είναι μεν να μας πάρουν μία στέγη, να μας καθυστερήσουν, να βάλουν ένα ακόμα εμπόδιο στο μονοπάτι που βαδίζουμε. Όμως το βαδίζουμε χέρι-χέρι και αυτό δεν μπορούν να μας το πάρουν. Και αυτό είναι ο ενσαρκωμένος εφιάλτης τους και όπως είναι γνωστό…”ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ…ΚΑΝΕΙΣ.”

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΚΑΘΕ ΕΚΦΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Κατάληψη 111


Από τη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

Οι επιθέσεις των εξουσιαστών απέναντι στις καταλήψεις και τις εστίες αγώνα συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί η αστυνομία εισέβαλε στην κατάληψη Terra Incognita με σκοπό την εκκένωσή της. Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την κανονικότητά της, προσπαθώντας όχι μόνο να μας αποκλείσει από τους χώρους μας αλλά και από το δικαίωμά μας να κατεβαίνουμε στο δρόμο. Τέτοιες χυδαίες ενέργειες δε μας καταστέλλουν, μας εξοργίζουν. Δε μας τρομοκρατούν, μας δυναμώνουν. Οι εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στο πλευρό των συντρόφων και συντροφισσών της κατάληψης.


Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Η πολιτική συνέλευση της Terra Incognita είναι μία συνέλευση που, μεταξύ άλλων, καταπιάνεται γύρω από τον αγώνα ενάντια στην λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Παράγοντας λόγο και δράσεις σε ζητήματα που αφορούν την ρύπανση του περιβάλλοντος, και αναδεικνύοντας μέσω αυτών στην πόλη της Θεσσαλονίκης το πως και το ποια συμφέροντα μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές μας, φαίνεται πως κάποιους τους ενοχλούσε.
Την περίοδο της καραντίνας η κατάληψη Terra Incognita πρωταγωνίστησε και στο κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργώντας δομή που πρόσφερε τα αναγκαία σε κόσμο που είχε ανάγκη.

Για άλλη μία φορά βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του κράτους. Στην προσπάθεια του να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το κεφάλαιο και την μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών, εις βάρος μας, από την μία συνάπτει συμφωνίες ξεπουλώντας βουνοκορφές για ΑΠΕ, θάλασσες για εξόρυξη υδρογοναθράκων, περιοχές ολόκληρες για το πέρασμα του αγωγού TAP, ή ακόμη και εδώ στα δικά μας δίνοντας άδεια για νέα μονάδα της elpedison και άδεια στο ΤΙΤΑΝ για καύση και RDF. και από την άλλη επιτίθεται σε δομές του κινήματος προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιστάσεις που εναντιώνονται στις ορέξεις τους.

Όση καταστολή όμως και να χρησιμοποιήσουν, είτε στο Βόλο, είτε στην Θεσσαλονίκη είτε οπουδήποτε, δεν μας φοβίζουν, μας πεισμώνουν και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Αλληλεγγύη στην Terra Incognita.
Οι ιδέες δεν εκκενώνονται.
Ο αγώνας ενάντια στην φύσης την λεηλασία συνεχίζεται.


Από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση- ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση (Οργανώσεις Θεσσαλονίκης)

Η καταστολή δε θα περάσει – Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita!

Στην καρδιά του καλοκαιριού, σε κλίμα… βαθιάς κατάνυξης, δυο μέρες μετά τον 15υγουστο, η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη Terra Incognita, την παλιότερη της Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα από την αρχαία αγορά, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από νωρίς το πρωί, ενώ στην είσοδο υπήρχε φορτηγό με οικοδομικά υλικά, λογικά για κάποια ασύμβατη με το διατηρητέο κτήριο παρέμβαση. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το πράσινο φως που δόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ, του οποίου ιδιοκτησία είναι το διατηρητέο κτήριο που στέγαζε την κατάληψη.

Προτεραιότητα για το ΑΠΘ δεν είναι η διασφάλιση υγειονομικών συνθηκών φοίτησης κι εργασίας για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του από το τουριστικό/ επισιτιστικό κεφάλαιο, όπως ήδη συμβαίνει με άλλα κτίρια. Είναι εμφανές ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ διαχρονικά νοιάζονται περισσότερο να κάνουν δώρα σε κάθε λογής επιχειρηματίες και όχι στο να αποδώσουν κτίρια κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης στο λαό ή, πολύ περισσότερο, να μεριμνήσουν για την στέγαση των φοιτητών του ΑΠΘ, παρά τα χρόνια προβλήματα στέγασης και διαβίωσης που επανέρχονται συνεχώς με τις ήδη υπάρχουσες εστίες.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η καταστολή, είναι το μάλωμα της νεολαίας, το κούνημα του δαχτύλου υπέρ της ατομικής ευθύνης. Καμιά προτεραιότητα στην ύπαρξη δημόσιων χώρων αναλογικά αρκετών με τους κατοίκους των πόλεων, υγειονομικών μέτρων προστασίας της ζωής και της εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους και όλες. Προτεραιότητα είναι να σπαταλούνται πόροι και να στέλνονται ΜΑΤ σε καταλήψεις και όχι να παρέχονται πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και να προσλαμβάνεται το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. Η εικόνα της εκκένωσης στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά συνδέεται έντονα με όλες τις κατασταλτικές πρακτικές που εντάσσονται στο γνωστό, νόμος και τάξη’ της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή που αδυνατεί να πάρει στοιχειώδη μέτρα, αλλά και τις ευθύνες της για την νέα έξαρση της πανδημίας, παρουσιάζει τέτοιες κινήσεις σαν επιτέλεση του φοβερού κυβερνητικού της έργου.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και εν όψει της φετινής «ακυρωμένης» ΔΕΘ, η αστυνομία κάνει και φέτος προετοιμασία και επίδειξη δύναμης λίγο καιρό πριν, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Σε ένα σημείο της πόλης που βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, γραφεία πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, δημόσιοι χώροι που συγκεντρώνεται η νεολαία της πόλης.

Αντί για ΜΑΤ στις καταλήψεις και τις πλατείες, να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Αντί για εκκενώσεις καταλήψεων, να δοθούν τα άδεια σπίτια στους/στις άστεγους/ες και όσους τα χρειάζονται.

Το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν τρομοκρατείται- δε φιμώνεται, δεν καταστέλλεται!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση- ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση
Οργανώσεις Θεσσαλονίκης


 Από τη Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη

άτω τα χέρια από τις καταλήψεις!
Να βάλουμε φρένο στην κατασταλτική αποθράσυνση της Κυβέρνησης!

Η αποθράσυνση της ΕΛ.ΑΣ και των πολιτικών της προϊσταμένων δεν έχει τέλος! Από το πρωί της Δευτέρας 17/8, αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν εκκένωση της κατάληψης «Terra Incognita» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Η εκκένωση της κατάληψης είναι ακόμα μια στις δεκάδες εκκενώσεις που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και που θα συνεχίσουν αν δεν μπει ένα φρένο από το κίνημα! Το κτήριο που στεγάζεται η κατάληψη ανήκει στο ΑΠΘ και δεν είναι τυχαίο πως ενώ η Terra Incognita υπάρχει πάνω από μια 10ετία, εκκενώνεται 1 χρόνο μετά την έλευση του προσκείμενου προς την κυβέρνηση πρύτανη του ΑΠΘ, Παπαϊωάννου!

Η επίθεση στο κίνημα και στις δομές του είναι ένα από τα «λαμπρά» έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τρέμουν στην ιδέα ότι η νεολαία ακόμα βρίσκει τον τρόπο να πολιτικοποιηθεί και κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν. Αφού ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2019 με εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια, κατάργηση του ασύλου και εκκενώσεις στεκιών στα πανεπιστήμια (δε ξεχνάμε προφανώς και τον οπλισμένο ασφαλίτη στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ), τον Ιούνιο του 2020 πέρασε τον χουντικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δίνοντας το ελεύθερο στα ΜΑΤ να ξεχυθούν στους δρόμους και να ξυλοκοπούν αδιάκοπα όποιον/α αντιστέκεται, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως στο αστικό κράτος η βία μπορεί να καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται εκτός αν την ασκεί το κράτος!

Η οικονομική κρίση που ερχόταν και επιταχύνθηκε με τον Κορονοϊό, επιβάλει νέα μνημόνια και αυτά δε μπορούν περάσουν αν δεν οικοδομηθεί πρώτα ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που στόχο θα έχει να τσακίζει κάθε αντίθετη φωνή, χωρίς συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα για την νεολαία και τους εργαζόμενους, που θα επικρατεί το δίκιο των αφεντικών-μαφιόζων. Ένα κράτος όπου θα σε σαπίζουν στο ξύλο μέχρι θανάτου, όπως έγινε με τον Βασίλη Μάγγο στον Βόλο!

Σε όλη αυτήν την επίθεση η νεολαία πρέπει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά και να βάλει φρένο εδώ και τώρα! Το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης θα το γκρεμίσουμε στο δρόμο με τους μαχητικούς μας αγώνες! Με όπλο μας την αυτοοργάνωση (επιτροπές, συνελεύσεις κ.α.) να μην επιτρέψουμε άλλο ξύλο, άλλες δολοφονίες από την αστυνομία και να ρίξουμε όλους τους μνημονιακούς μια και καλή! Να παλέψουμε για ένα ενιαίο μέτωπο εργαζομένων-φτωχών-νεολαίας για μια ενωτική, μαζική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών! Να διαδηλώσουμε μαχητικά στην ΔΕΘ.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Από Ortus

Τα γεγονότα της εισβολής των μπάτσων στην κατάληψη Terra Incognita στις 17/8 είναι πλέον γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Άλλωστε τόσες ομάδες, τόσες συλλογικότητες και τόσα άτομα που στάθηκαν από την αρχή αλληλέγγυα με τα κείμενα και την παρουσία τους δίπλα στους συντρόφους, τα έχουν πει πια όλα.

Η αξία της κατάληψης  ξεπερνάει αυτήν του ίδιου του κτιρίου και των δομών του. Η Terra ήταν, είναι και θα είναι ένας πνεύμονας ελευθερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα στρατηγικό σημείο αντίστασης, αντικρατικού, αναρχικού και αντιφασιστικού αγώνα. Τόσο στο υλικό και πρακτικό κομμάτι, όσο-ακόμη περισσότερο- στο πολιτικό και θεωρητικό, στο φλέγον ζήτημα της ζύμωσης μεταξύ των αναρχικών.

Για την πρωτοβουλία αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας Ortus, η Terra Incognita ήταν κάτι σαν δεύτερο σπίτι τα τελευταία χρόνια, από την άποψη ότι οι χρόνιες ζυμώσεις και με τους εκεί συντρόφους, οι κουβέντες, οι εκάστοτε συνελεύσεις του κινήματος που φιλοξενούσε η δομή, οι πολλαπλές εκδηλώσεις κάθε είδους και θεματικής, ακόμη και οι στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης, αποτέλεσαν πολλές φορές την βάση πάνω στην οποία διαμορφώθηκε ο λόγος που έχει παραχθεί από την πρωτοβουλία.

Χώρια από αυτό, η ίδια η πραγμάτωση της έκδοσης του πολιτικού λόγου της πρωτοβουλίας Ortus ήταν άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτημένη από την βοήθεια συντρόφων που δραστηριοποιούνται στο κτίριο, είτε με την μορφή των εξειδικευμένων γνώσεων επάνω στο στήσιμο μιας αφίσας, μιας μπροσούρας κλπ, είτε και επάνω στην τελική της εκτύπωση (μέσω της Druck).

Οι συντροφικές σχέσεις που χτήστικαν και θα συνεχίσουν να χτίζονται γύρω από την Terra Incognita και γενικότερα μέσα στο αναρχικό κίνημα είναι ο πραγματικός κίνδυνος που πρέπει να φοβάται το κράτος και το κεφάλαιο. Δεν θα αργήσει η ώρα που οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου θα συνειδητοποιήσουν τα συμφέροντά τους απέναντι σε αυτά των εκμεταλλευτών τους. Δεν θα αργήσει η ώρα που οι αναρχικές ιδέες θα αποτελέσουν ξανά φάρο ελπίδας και θα οδηγήσουν στην Κοινωνική και Ταξική Επανάσταση.

Γι’ αυτόν τον λόγο (ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους λόγους του κόσμου), η αλληλεγγύη προς την κατάληψη, τις δομές, τα άτομα, την ιδέα που αποτέλεσαν και αποτελούν την Terra Incognita είναι δεδομένη.

(Κάτι τελευταίο και εντελώς δευτερεύον:

Ανάμεσα στα τόσα πολύτιμα αντικείμενα και δομές που είτε κατασχέθηκαν μέσα από το κτίριο, είτε σφραγίστηκαν μέσα σε αυτό από τους μπάσους, βρισκόταν και κάτι που φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξίσου πολύτιμο, ωστόσο χρίζει αναφοράς και μιας μικρής ενημέρωσης: Το σύνολο σχεδόν των εναπομεινάντων αντιτύπων της μπροσούρα Κρέας/Ζώο, που είχε γραφτεί εν μέσω καραντίνας και lockdown, ανέβηκε σε ηλεκτρονική μορφή στο indymedia και στην συνέχεια, μετά το πέρας της καραντίνας, τυπώθηκε στην Druck!

Γι’ αυτόν τον λόγο θα ανέβει ξανά εδώ το αρχείο pdf της μπροσούρας για ελεύθερη χρήση και αναπαραγωγή από τον καθένα.

mail επικοινωνίας: ortus@riseup.net)

Αμέριστη αλληλεγγύη και αγάπη προς τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Terra Incognita

Kάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις

Διαρκής αγώνας ενάντια σε Κράτος και Κεφάλαιο

Τίποτα δεν τέλειωσε, όλα τώρα (ξανα)αρχίζουν

Η Terra για πάντα κατάληψη θα μείνει

Ortus

Ταξική συνείδηση, Αναρχικό πρόταγμα

Για την επαναστατική προοπτική

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...