Το Facebook ανακοινώνει καταστολή εναντίον των αναρχικών

από | 21 Αυγ, 2020

Πηγη: Red & Black Notes

Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Facebook σήμερα απαγόρευσε δεκάδες αναρχικές, αντιφασιστικές και αντι-καπιταλιστικές σελίδες αφού ανακοίνωσε μια νέα καταστολή ενάντια σε «αναρχικές ομάδες που υποστηρίζουν βίαιες πράξεις».

Αυτή η καταστολή ενάντια στους αναρχικούς έρχεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εξέγερσης κατά της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το αφρo-αμερικανικό μαζικό κίνημα κατά της αστυνομικής βίας ως «αναρχικούς» και έχει επανειλημμένα ζητήσει τον χαρακτηρισμό του αντιφασιστικού ακτιβισμού ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συντηρητικοί πολιτικοί και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης έχουν ουρλιάξει για το επίπεδο αντίθεσης και αντιπαράθεσης στην πολιτική τους που εκφράζεται σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Το Facebook ανταποκρίνεται σε αυτήν την πολιτική πίεση.

Image

Το Facebook δικαιολογεί την καταστολή, συγκρίνοντας τους αναρχικούς και τους αντιφασιστές με τις «οργανώσεις πολιτοφυλακής και την QAnon που εδρεύουν στις ΗΠΑ», και δηλώνει ότι οι αναρχικοί στο Facebook «ενώ δεν οργανώνουν άμεσα τη βία, επικροτούσαν βίαιες πράξεις».

Εν τω μεταξύ, το Facebook επέτρεψε να δημοσιευτούν αναρτήσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που ενθάρρυναν τη βία κατά των διαδηλωτών του Black Lives Matter, παρά τις ρητές πολιτικές κατά της ρητορικής μίσους και των εκκλήσεων για βία .

Οι σελίδες, οι ομάδες και οι προσωπικοί λογαριασμοί Facebook που σχετίζονται με την πλατφόρμα ειδήσεων που βασίζεται στις ΗΠΑ It’s Going Down και το αναρχικό Crimethinc έχουν ήδη διαγραφεί (μαζί με τον μουσικό MC Sole, τον συγγραφέα Truthout Chris Steel και μια ευρωπαϊκή πηγή ειδήσεων, το Enough is Enough, για να αναφέρουμε απλά λίγα). Η ανακοίνωση πολιτικής του Facebook αναφέρει ότι θα διαγράψουν αναρχικές σελίδες «όταν συζητούν πιθανή βία» και θα περιορίσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης, τις προτάσεις λογοκρισίας, θα περιορίσουν την προσέγγιση ειδήσεων και θα λογοκρίνουν τα hashtag που σχετίζονται με «αυτούς τους οργανισμούς και κινήσεις» στο Facebook και το Instagram.

Κατά την τελευταία δεκαετία οι αναρχικοί, όπως όλα τα πολιτικά κινήματα, έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Facebook για να προσεγγίσουν ανθρώπους και να μιλήσουν για τις ιδέες μας. Μικρές ιστοσελίδες όπως οι κόκκινες και μαύρες σημειώσεις σπάνια λαμβάνουν κίνηση που δεν προέρχεται άμεσα από μια ανάρτηση κοινωνικών μέσων. Η ευρεία λογοκρισία στα κοινωνικά μέσα θα περιορίσει την ικανότητά μας να επικοινωνούμε τις ιδέες μας με ένα κοινό πέρα ​​από τους υπάρχοντες κύκλους μας. Και αυτό ακριβώς προτίθεται το Facebook να κάνει.

Βραχυπρόθεσμα, οι “κόκκινες και μαύρες σημειώσεις” , όπως οποιοσδήποτε αριθμός αναρχικών ομάδων και δημοσιεύσεων, θα ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ακολουθήσουν και να συνεργαστούν μαζί μας σε άλλες πλατφόρμες. Αλλά αυτό δε λύνει τελείως το πρόβλημα. Το Facebook είναι από μια χούφτα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει έναν πραγματικό στραγγαλισμό πάνω από αυτό που ήταν το ελεύθερο internet. Όπου το Facebook οδηγεί με αυτήν την καταστολή, είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η καταστολή άγγιζε ανέκαθεν αναρχικούς, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το καθήκον μας ήταν πάντα να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να οργανώνουμε, να κερδίζουμε νέους ανθρώπους στις ιδέες μας και να συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος. Καθώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο εκτεταμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, η πρόκληση θα είναι να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους οργάνωσης που δεν εξαρτώνται από τις καλές προθέσεις των γίγαντων τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Καταστολή στο Facebook σε σελίδες που υποστηρίζουν το CrimethInc.com

Και η ψηφιακή λογοκρισία που θα έρθει

https://crimethinc.com/2020/08/19/on-facebook-banning-pages-that-support-crimethinccom-and-the-digital-censorship-to-come

Το Facebook έχει καταργήσει πολλές σελίδες  που πιστεύουν ότι συνδέονται με το crimethinc.com και το itsgoingdown.org, μεταξύ άλλων αναρχικών και αντιφασιστικών εκδοτικών προσπαθειών, επίσημα  με το πρόσχημα ότι «υποστηρίζουν τη βία». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διακοπή της βίας, αλλα με την ξεκάθαρη καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και των εκδοτών που τα καλύπτουν.

Για μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε αυτήν την καταστολή σε μια σειρά από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας ρητά τους αναρχικούς και τους αντιφασίστες για το κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα που προκλήθηκε από την συνεχιζόμενη αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από μια δεκαετία, εκπρόσωποι του Facebook  έδειξαν με υπερηφάνεια  το ρόλο τους στην εξέγερση της Αιγύπτου. Σήμερα, η απόφασή τους να απαγορεύσουν σελίδες που συζητούν τη δραστηριότητα των κοινωνικών κινημάτων δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να παίξουν ρόλο στο να εξασφαλιστεί ότι οι μόνες μορφές ακτιβισμού που μπορούν να προκύψουν είναι αυτές που είναι επωφελείς για τις τρέχουσες αρχές.


Ο ορισμός της βίας δεν είναι ουδέτερος. Ο τρόπος με τον οποίο το Facebook ορίζει σήμερα τη βία, νομιμοποιεί την αστυνομία να σκοτώνει χίλιους ανθρώπους ετησίως ενώ εκδιώκει, απαγάγει και φυλακίζει εκατομμύρια – νομιμοποιεί να ρίχνεις βόμβες σε αμάχους, αρκεί ο επιτιθέμενος να εκπροσωπεί μια επίσημη κυβέρνηση – αλλά είναι «Βία» να αποτρέψεις έναν λευκό supremacist να επιτεθεί σε πλήθος ή να επιστρέψεις ένα δακρυγόνο στην αστυνομία που το έριξε. Η καταστολή των φωνών εκείνων που επιδιώκουν να προστατεύσουν τις κοινότητες τους από τη θεσμική και λευκή υπέρμαχη βία είναι μια σκόπιμη απόφαση για ομαλοποίηση της βίας όσο αυτοί που την χρησιμοποιούν κατέχουν θεσμική ισχύ.

Το να χτυπάς τους αναρχικούς και τους αντιφασίστες μαζί με τις ακροδεξιές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν ρητά την τρέχουσα διοίκηση είναι μια στρατηγική κίνηση για να λυθεί το ζήτημα. Αυτή είναι η ίδια επιχείρηση που έκανε ο William Barr για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εστιάζει σε «αντικυβερνητικούς εξτρεμιστές» που στοχεύει εξίσου αυτοαποκαλούμενους φασίστες και αντιφασίστες. Στην περίπτωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να υποδεικνύουν επιθέσεις ακροδεξιών και πολιτοφυλακών προκειμένου να απαιτήσουν πόρους με τους οποίους να καταργήσουν εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των κοινοτήτων ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Ο Μπαρ και άλλα μέλη της διοίκησης του Τραμπ προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με τους ακτιβιστές του Black Lives Matter, συνδέοντάς τους με νεοναζί και λευκούς εθνικιστές ως «εξτρεμιστές με φυλετικά κίνητρα».

Μετά από την φασιστική δολοφονία της Heather Heyer κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης «Unite the Right» στο Charlottesville, προέκυψε τεράστια πίεση για να απομακρυνθούν οι φασίστες και οι λευκοί υπερασπιστές από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αυτή τη φορά, η ώθηση προέρχεται από την κορυφή της ιεραρχίας, σε μια εποχή που τα κινήματα διαμαρτυρίας ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία ενός εθνικού διαλόγου για την κρατική βία και καταπίεση. Αυτή είναι μια αντεπίθεση από εκείνους που έχουν εξουσία ενάντια σε ιστότοπους που δημοσίευσαν προοπτικές από εκείνους που κινητοποιήθηκαν εναντίον των φασιστών στο Charlottesville. Δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει την στιγμή που ο Τραμπ  κινητοποιεί ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, προκαλώντας εβδομάδες συγκρούσεων στο δρόμο, και λίγες μόνο ημέρες μετά από εκπροσώπους της ακροδεξιάς που αναφέρονται συγκεκριμένα στο crimethinc.com και στο itsgoingdown.org  σε προετοιμασμένη μαρτυρία στη Γερουσία  .

Ενώ οι ακροδεξιές ομάδες συνεχίζουν να οργανώνουν στο Facebook και διαδίδουν επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με το COVID-19, το Facebook δίνει προτεραιότητα στη λήψη κατευθύνσεων από την κυβέρνηση Trump για να καταστείλει τη διαφωνία. Μην κάνετε λάθος, αν αυτό δεν αμφισβητηθεί, δεν θα σταματήσει εδώ. Όσο περισσότερο κανονικοποιείται για τις κυβερνήσεις να καταδιώκουν εκδότες που αναφέρονται στην δράση των κοινωνικών κινημάτων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η λογοκρισία σε κάθε τομέα της κοινωνίας και όλο και περισσότερο θα διαμορφώσει αυτό που είναι δυνατόν να σκεφτεί, τι είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς.

Εάν ανησυχείτε γι ‘αυτό, χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να μοιραστείτε αυτές τις ειδήσεις μακριά. Το Facebook δεν πρέπει να καθορίσει για εσάς τι συνιστά υπεύθυνη ομιλία. Μαζί, με αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο κανείς με καλή συνείδηση ​​δεν χρειάζεται να έχει φόβο ότι οι φασίστες, οι κυβερνήσεις ή οι εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να τον απειλήσουν ή να τον σιωπήσουν.

«Το CrimethInc. είναι οι ποιητές και οι διανοούμενοι μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας. και αν η αναρχική έκδοση έχει οποιοδήποτε κοινό θέμα, είναι να ονειρευτεί μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπήρχε οργανωμένη βία και η απειλή της συστηματικής βίας, όπου δεν θα υπήρχε ποτέ κατάσταση στην οποία θα ήταν ομάδες ανδρών με ραβδιά και όπλα και βόμβες ικανές να απειλήσουν άλλους. Αυτή δεν είναι μόνο μια νόμιμη πολιτική θέση, είναι ζωτική και απαραίτητη, . Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο βίαιο από το να μας πει – και ιδιαίτερα τους νέους μας – μας απαγορεύεται να ονειρευόμαστε ακόμη και έναν ειρηνικό, και με φροντίδα, κόσμο. “

-David Graeber, συγγραφέας του Debt: The First 5000 Years και καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics, απαντώντας στα νέα της απαγόρευσης στο Facebook

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...