Ο λόγος για τις συλλήψεις πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που έγιναν χθες μετά από διαμαρτυρία έξω από το Τουρκικό Προξενείο για τον θάνατο της Ebru Timtik από απεργία πείνας. Καθημερινά αν ανοίξεις την τηλεόραση παίζει ο ελληνοτουρκικος ανταγωνισμος. Σχεδον σε όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ γίνεται ντόρος για τους κακούς Τούρκους και για το πώς θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός στρατός την εξωτερική απειλή. Όταν όμως σύντροφοι διαμαρτύρονται κάνοντας παρεμβάσεις ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν οι μπάτσοι παίρνουν εντολές από την Τουρκική πρεσβεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο με την σύλληψη των δύο συντρόφων του Λαϊκού μετώπου. Όταν είχε πραγματοποιηθεί παρέμβαση εντός του Τουρκικού Προξενείου από την ΕΠΘ και τον Ρουβίκωνα οι μπάτσοι της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποχωρήσει περιμένοντας εντολή απευθείας από Τουρκία. Η συμπεριφορά της τουρκικής ασφάλειας ήταν άκρως προκλητική με την ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά να έχει κλείσει την πόρτα και να βρίσκεται έξω από το κτήριο.

Ας μην ξεχνάμε ότι παρά τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μπορεί να έχουν τα αστικά κράτη όταν έρθει η ώρα για να αντιμετωπίσουν τον “εσωτερικό εχθρό”, δηλαδή το ανταγωνιστικό κίνημα, μια χαρά είναι σε θέση και να συνεργαστούν και να πάρουν κοινές αποφάσεις. Το χθεσινό περιστατικό δείχνει για ακόμη μια φορά με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται πάνω στις πλάτες μας.

Τώρα σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής και τα δύο κράτη έχουν χαράξει επιθετική πολιτική. Απο την μια η Ελλάδα που 1) έχει μπει στον πολεμικό άξονα Ελλάδα-Κυπρου -Ισραηλ-Αιγυπτου. 2) Έχει ανάμειξη στον εμφύλιο της Λιβύης έχοντας συμμαχήσει με τον συνταγματάρχη Χαφτάρ. 3)Έχει αρνηθεί διπλωματική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. 4) Έχει στηρίξει με κάθε τρόπο το ΝΑΤΟ δίνοντας είτε ανθρώπινο δυναμικό για πολεμικές ασκήσεις/επεμβάσεις είτε παραχώροντας έδαφος μέσω των πολεμικών βάσεων που διαθέτει.

Από την πλευρά της η Τουρκία με το εθνικιστικό και μιλιταριστικό καθεστώς της έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Αυτό φυσικά οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί αφού θέλει με κάθε τρόπο να γίνει ο τοποτηρητής της περιοχής. Δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Ελλάδα αλλά για τα περισσότερα γειτονικά κράτη. Για να μπορέσει να έχει τέτοια εξωτερική πολιτική έχει στραφεί ενάντια σε μειονότητες όπως ο κουρδικος λαός αλλά και απέναντι στο ίδιο το ταξικό κίνημα της χώρας. Καθημερινά σύντροφοι βασανίζονται, φυλακίζονται ενώ ο αριθμός των νεκρών απεργών πείνας μεγαλώνει.

Όπως γίνεται ευδιάκριτο καθημερινά προσπαθούν να καλλιεργήσουν το μίσος και την μισαλλοδοξία. Τα συμφέροντα που υπάρχουν κάτω από κάθε πολιτικό ντιμπέιτ αφορούν μόνο τις αστικές τάξεις κάθε χώρας. Για εμάς τους καταπιεσμένους η επόμενη μέρα δεν θα είναι καλύτερη αν δεν αφήσουμε τις αλυσίδες μας. Λίγα μίλια στο Αιγαίο δεν θα βελτιώσουν τις καθημερινές συνθήκες καταπίεσης που θα βιώνουμε στον χώρο εργασίας μας. Ειναι καιρός να στείλουμε στο διάολο όλο το αστικό πολιτικό τόξο χτίζοντας ένα διεθνιστικό-ταξικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία.Ειναι καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Οι άνθρωποι, καμιά φορά, επιστρέφουν, σαν φτερά στους ώμους μας.

Για τους συντρόφους που μας άφησαν νωρίς.