Βερολίνο | Διεθνές Κάλεσμα σε Ημέρες Δράσεων και Διαδηλώσεων

από | 9 Σεπ, 2020

Διεθνείς Ημέρες Πρόσκλησης σε Δράσεις και Συζητήσεις στο Βερολίνο 30.10.-01.11.2020

Διεθνής Διαδήλωση στο Βερολίνο 31.10.2020

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΕΜΑΜΕ!

Συνδέστε τους αγώνες στα αστικά κέντρα – υπερασπιστείτε τους αυτόνομους χώρους

Πηγή: Indymedia DE 

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια παγκόσμια αναζωπύρωση των αντιδραστικών πολιτικών. Το κράτος και το κεφάλαιο, σε μια συνεχή διαδικασία εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης και επέκτασης της καταστολής, χρησιμοποίησαν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, ως ευκαιρία για περαιτέρω αναδιάρθρωση των σχέσεων εξουσίας προς όφελoς τους. Η πολιτική τους απάντηση υλοποιείται σε μια στροφή προς τα δεξιά, με μια πολιτική συμμαχία νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών σε συνδυασμό με ισχυρές εθνικιστικές αφηγήσεις και κατασταλτικές πολιτικές κατά της αντίστασης και των προοδευτικών κινημάτων. Το νέο πρόσωπο του αυταρχισμού έχει εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση εναντίον ατόμων που θεωρεί περιττά ή εκείνων που επιλέγουν να αντισταθούν και να συλλογικοποιηθούν ενάντια στην καταστροφή της ζωής τους. Στην τρέχουσα περίοδο, τα κράτη παγκοσμίως χρησιμοποίησαν μέτρα κατά του Covid-19 για να επεκτείνουν την καταστολή, την αστυνόμευση και την παρακολούθηση κατά των κοινωνιών. Ταυτόχρονα, οι αποτυχίες των νεοφιλελεύθερων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης έχουν οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους και αυξανόμενη ανισότητα λόγω της αδυνατότητας παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Σε όλα αυτά, άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές του κόσμου απαντούν με μαζικές αντιστάσεις στους δρόμους. Τα κινήματα με διαφορετικές αφαιτηρίες έχουν εξεγερθεί, όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή ή πιο πρόσφατα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η κοινή βάση όλων αυτών των κινημάτων είναι η απόστασή τους από τη θεσμική και συστημική πολιτική και η επιλογή της αυτοοργάνωσης και του οριζόντιου αγώνα κατά της εξουσίας.

Το γερμανικό κίνημα πολεμά ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση στην καρδιά του κτήνους. Δεδομένου ότι το κίνημα έφτασε στο αποκορύφωμα του αγώνα του ενάντια στη σύνοδο κορυφής G20 του Αμβούργου το 2017, το γερμανικό κράτος ενέτεινε και διεύρυνε το κατασταλτικό του οπλοστάσιό με στόχο την καταστολή και την απομόνωση του κινήματος, που τώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημόσιο ανθρωποκυνηγητό μετά την κρατική καταστολή από τη δεκαετία του 1960 και του 70, την διεύρυνση των αστυνομικών μέτρων, όπως προληπτικές συλλήψεις και εξώδικη επιτήρηση, αυξημένες κυρώσεις για εγκλήματα κατά της αστυνομίας και απαγόρευση του δημοφιλούς γερμανικού ιστότοπου indymedia “linksunten”.

Στην πόλη του Βερολίνου τα τελευταία χρόνια το κίνημα δέχεται συνεχή επίθεση μέσω της εκκένωσης των υποδομών του, με τον εξευγενισμό να εκδηλώνεται μέσω της επίθεσης σε περιθωριοποιημένα και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, με αυξήσεις των ενοικίων που καθιστούν τη ζωή αφόρητη, με περισσότερες από 5.000 εξώσεις σπιτιών ετησίως, αυξημένη αστυνόμευση δημόσιων χώρων και μια γενική αλλαγή στην κοινωνική γεωγραφία της πόλης. Αφενός αυτό καταστρέφει ή μετατοπίζει χώρους που χρησιμοποιεί το κίνημα για να στηριχθεί. Μέσω της βαριάς αστυνόμευσης και της κρατικής καταστολής, ο ανατρεπτικός τρόπος ζωής και η πολιτική οργάνωση καθίστανται αδύνατα σε δημόσιους χώρους. Από την άλλη πλευρά, το κεφάλαιο έχει χώρο για να επενδύσει και να αυξήσει την κερδοφορία μέσω ακινήτων, ιδιωτικοποίησης της ασφάλειας μέσω καμερών, περιφράξεων και τοίχων,

Ο αγώνας των αυτο-οργανωμένων δομών στο Βερολίνο αναπτύχθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Η εκκένωση του συνεργατικού μπαρ Syndikat τον περασμένο Αύγουστο και η μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος ενάντια στην εκκένωση, ήταν μόνο η αρχή του επερχόμενου αγώνα για τις υποδομές μας. Το έργο Anarcha-queer-feminist house Liebig34, το αυτόνομο κέντρο νεολαίας Potse και το συνεργατικό μπαρ Meuterei απειλούνται από επικείμενες εκκενώσεις. Το Rigaer94 δέχθηκε την εισβολή της αστυνομίας και πάλι τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια δεκάδων αστυνομικών. Πολλές μάταιες προσπάθειες εκέννωσης των κατειλημμένων χώρων έγιναν χωρίς επιτυχία, καθώς όλα οι χώροι είτε κρατήθηκαν από τους ανθρώπους που διέμεναν, είτε ανακαταλήφθηκαν. Αυτή η φάση των εκενώσεων μπορεί να αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επίθεση στις αυτόνομες υποδομές στο Βερολίνο από τη δεκαετία του 1990.

Αυτοί οι συλλογικοί χώροι επέλεξαν να μείνουν και να πολεμήσουν με διαφορετικούς τρόπους. Ο αγώνας τους έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να συσπειρώσει το κίνημα σε ολόκληρη τη γερμανία, μέρος το οποίου αγώνα είμαστε κι εμείς: ενάντια στην ιδιωτική περιουσία και το κεφάλαιο, ενάντια στον εκτοπισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους, ενάντια στον εξευγενισμό των γειτονιών μας, ενάντια σε ένα πατριαρχικό και ρατσιστικό σύστημα που περιθωριοποιεί, σιωπά και καταπιέζει τις φωνές εκείνων που εκμεταλλεύεται ή θεωρεί κοστοβόρους για το σύστημα. Σε αυτά τα πλαίσια, οι κινηματικές υποδομές προβάλλουν την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, την άρνηση της ιδιοκτησίας και την αντιπαράθεση με το κράτος και την άμεση επίθεση στις καταπιεστικές κοινωνικές δομές της πατριαρχίας, του εθνικισμού και του ατομικισμού.

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για την κοινωνία όσο και για τα ριζοσπαστικά κινήματα παγκοσμίως. Κάτω από το δόγμα «νόμος και τάξη», το κράτος και το κεφάλαιο εντείνουν την επίθεσή τους στην κοινωνία και προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, ανακόπτοντας κάθε συλλογικό όραμα και διεκδίκηση, και κάθε προοπτική αντίστασης και αγώνα.

Αναγνωρίζοντας το Βερολίνο ως την πρωτεύουσα μιας από τις κυρίαρχες καπιταλιστικές χώρες παγκοσμίως, επιδιώκουμε να εντείνουμε τον κοινωνικό αγώνα στην καρδιά του κτήνους. Δίνοντας μια ισχυρή απάντηση και δημιουργώντας προοπτικές εναντίον ενός από τα πιο αφόρητα κράτη του κόσμου, που αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες παγκοσμίως και το οποίο μέσω της γραφειοκρατίας και των δομών του διεισδύει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας χωρίς να αφήνει χώρο για την αυτοοργάνωση και τους αντι-θεσμικούς αγώνες, θα δημιουργήσει μια κληρονομιά όχι μόνο για το τοπικό κίνημα αλλά και για κάθε επαναστατικό πυρήνα παγκοσμίως.

Μέχρι το τέλος Οκτώβρη ενδέχεται να είναι δημόσια μια επίσημη ημερομηνία εκκένωσης της Liebig34. Θα συναντηθούμε για να το αποτρέψουμε. Και αν έχει ήδη εκκενωθεί από τις προηγούμενες εβδομάδες, θα την πάρουμε πίσω! Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται και καλούμε σε στήριξη για να υπερασπιστούμε τις υποδομές μας. Η αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να κάνουμε την αναρχική προοπτική πιο ορατή και να προβούμε σε συζήτηση για τις ιδέες, τις πρακτικές και τις στρατηγικές μας. Οι ημέρες πριν από την διαδήλωση στις 31.10. θα προσφέρουν χώρο για συνελεύσεις, ανταλλαγή εμπειριών, συζητήσεις και τρόπους δράσης σχετικά με τους κοινούς στόχους, τις στρατηγικές μας, την κατοχή των δημόσιων χώρων και τη συλλογική άμυνα. Θεωρούμε αυτή την διαδήλωση ως ευκαιρία συνάντησης για να καταστρέψουμε τα σχέδιά τους, να χτίσουμε στιγμές συλλογικής συγκρουσιακής και δυναμικής έκφρασης, εγκαταλείποντας τον αμυντικό μας ρόλο και ανταυτού κατακτώντας τον δρόμο μέσα από ένα ενεργό και επιθετικό κίνημα. Έτσι ελπίζουμε να μετατρέψουμε αυτές τις μέρες σε μια συνεχή συζήτηση και όχι σε μια ακόμα αποκομμένη εκδήλωση χωρίς συνέχεια.

Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να καταστρέψουν τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Αν και οι αγώνες μας έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά τον κόσμο καθώς παλεύουμε σε διαφορετικές συνθήκες, η αλληλεγγύη χωρίς σύνορα και η γεφύρωση των αγώνων μας υπήρξε ρεαλιστική στο παρελθόν και είναι απαραίτητη για το μέλλον. Ας επιλέξουμε την σύγκρουση και την αντίσταση, αναζητώντας τες σε συλλογικές στιγμές πέρα ​​από τα σύνορα. Ας οδηγήσουμε τα σχέδιά τους στην καταστροφή τους.

Στηρίζουμε το κάλεσμα της Terra Incognita  για να γίνει ο φετινός Οκτώβρης, μήνα αφιερωμένος στην αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενοι κάθε κατειλημμένο έδαφος που απειλείται από καταστολή.

Ας ενώσουμε την οργή μας!

Βερολίνο 30.10.-01.11.2020
Διεθνής διαδήλωση 31.10.2020

Περισσότερες πληροφορίες:
eninterkiezionale.noblogs.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...