Γαλλία: Calais: η ένταση δεν μειώνεται – Μια αναφορά

από | 2 Οκτ, 2020

Καλαίοι, ακτιβιστές, εθελοντές και μετανάστες βρέθηκαν στη βροχή και ξεκίνησαν διαδήλωση από τον καταυλισμό δίπλα στο νοσοκομείο στο Καλαί. Παρά τον άνεμο και τη βροχή, οι μετανάστες συμμετέχουν στην διαδήλωση χορεύοντας στον ήχο των τυμπάνων, οδηγώντας την πορεία και παρελαύνοντας με χαρά και αποφασιστικότητα στη βροχή.

Κατά την άφιξη στην place de Norvège, λίγα λόγια από υποστηρικτές και μετανάστες εναλλάσσονται με μουσική και αυτοσχεδιασμό χιπ-χοπ σε όλες τις γλώσσες. Παρά το κρύο, είναι μια στιγμή ευφορίας και ενότητας μεταξύ των ανθρώπων που δεν έχουν την ευκαιρία να αναμειχθούν στην πόλη διαφορετικά.

Στο μικρόφωνο, οι μετανάστες μαρτυρούν την κούραση και τoν εκνευρισμό τους μπροστά στην καθημερινή παρενόχληση από την αστυνομία που τους εκδιώκει, καταστρέφουν σκηνές και κατάσχει τα υπάρχοντά τους, ζητώντας να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα και όχι ως ζώα.

Στη γωνία του δρόμου, οι ενώσεις έστησαν ένα μικρό τραπέζι και σερβίρουν τσάι και καφέ, σεβόμενοι ένα φανταστικό και γελοίο όριο του νομαρχιακού διατάγματος που περιορίζει τη διανομή των βοηθημάτων.

Το ανθρωπιστικό ζήτημα που σχετίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις του νομαρχιακού διατάγματος που απαγορεύει τις διανομές τροφίμων συνθλίβει τους περισσότερους ισχυρισμούς στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Αυτό, ενώ αυτή η κινητοποίηση οργανώθηκε ήδη από τον Ιούλιο ως αντίδραση στην άφιξη του Gérald Darmanin, τις πολυάριθμες περιττές εξώσεις αυτό το καλοκαίρι, τις αναγκαστικές απομακρύνσεις, τη στέρηση της υγιεινής και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, την υλική καταστροφή και την καθημερινή αστυνομική παρενόχληση των ανθρώπων στους δρόμους στο Καλαί.

Αν είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι κρυώνουν τη νύχτα και επιβιώνουν σε αναξιοπρεπείς, εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης (διαβάστε την έκθεση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), και ότι η πίεση αυξάνεται με την άφιξη του χειμώνα, το διάταγμα της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμεύει μόνο για να εμβαθύνει μια ήδη απαράδεκτη κατάσταση με στόχο για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη, επιτιθέμενο έτσι ακόμη περισσότερο στον κοινωνικό δεσμό επιδιώκοντας την περαιτέρω απομόνωση των ανθρώπων.

Την εποχή του Brexit και των συζητήσεων γύρω από μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Δουβλίνου, τα αιτήματα υπερβαίνουν κατά πολύ την κατάσταση μόνο στο Καλαί.

Μάλιστα, το κάλεσμα για αλληλεγγύη ακούγεται από τη Μόρια στο Briançon και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συλλογικότητες αυξάνονται για να θέσουν τέλος στον στιγματισμό και τις βίαιες και απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους εξόριστους ανθρώπους.

Επί του παρόντος, οι πορείες αλληλεγγύης έχουν ξεκινήσει από όλη τη Γαλλία για να συγκλίνουν σε μια μεγάλη εθνική κινητοποίηση στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου. Αυτή η συμβολική ημερομηνία τιμά τη σφαγή της 17ης Οκτωβρίου 1961, κατά τη διάρκεια της δολοφονικής καταστολής από τη γαλλική αστυνομία μιας διαδήλωσης Αλγερινών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη γαλλική ομοσπονδία του FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο)

.

Το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, ήμασταν ευτυχείς που είδαμε μετανάστες, , μαχητές και εθελοντές απο το Καλαί να εκφράζονται χορεύοντας, τραγουδώντας και διαδηλώνοντας στους δρόμους.

Είμαστε ευτυχείς που συμμετείχαμε στην οργάνωση αυτής της στιγμής που έφερε χαρά σε όλους, αλλά στην παρούσα κατάσταση, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό.

Επομένως, θα συνεχίσουμε να σας προειδοποιούμε για μελλοντικές κινητοποιήσεις, οι απάνθρωπες καταστάσεις που δημιουργούν εσκεμμένα οι αρχές δεν θα παραμείνουν πλέον αόρατες.

Εκατοντάδες ακτιβιστές και μετανάστες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καλαί για να καταγγείλουν το διάταγμα που απαγορεύει στις ενώσεις να διανέμουν τρόφιμα στους μετανάστες. Την προηγούμενη ημέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αρνήθηκε να αναστείλει τη διάταξη θεωρώντας ότι “η απαγόρευση αυτή δεν εμποδίζει τις ενώσεις να εκτελούν τις αποστολές τους σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο της πόλης”.

Οι ενώσεις που βοηθούν τους μετανάστες στο Καλαί διατηρούν τις πιέσεις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του διατάγματος που απαγορεύει στους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας να διανέμουν τρόφιμα σε μετανάστες στο κέντρο της πόλης. Το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καλαί για να καταγγείλουν το κείμενο και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Σύμφωνα με το AFP, περίπου 250 ακτιβιστές και μετανάστες βγήκαν στους δρόμους στη βροχή. Οι ενώσεις προκαλούν το διπλό των συμμετεχόντων. “Αρχικά, υπήρχαν λίγο πάνω από 200 από εμάς, αλλά καθώς η ημέρα προχωρούσε, η πορεία μεγάλωσε”, δήλωσε η Juliette Delaplace της Secours Catholique.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αναστέλλει το διάταγμα

Την προηγούμενη ημέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλέστηκε επειγόντως από τις ενώσεις, αρνήθηκε να αναστείλει το επίμαχο νομαρχιακό διάταγμα, όπως ακριβώς και το Διοικητικό Δικαστήριο της Λιλ λίγες ημέρες νωρίτερα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι η απαγόρευση “δεν εμποδίζει τις ενώσεις να εκτελούν τις αποστολές τους σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο της πόλης” και ότι “η απαγόρευση της διανομής περιορίζεται αυστηρά στις ζώνες που ορίζονται από τον νομάρχη”.

Ο δικαστής «παρατήρησε καταρχάς ότι το κράτος έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις ύδρευσης και τουαλέτας στα ανατολικά της αστικής περιοχής και, μέσω της ένωσης La Vie Active, διανέμει τρόφιμα και ποτά» αλλά και ότι η απαγόρευση «δεν στερεί από τις ενώσεις τη δυνατότητα εκτέλεσης της αποστολής τους εκτός της ζώνης που απαγορεύεται από το διάταγμα, συμπεριλαμβανομένων κοντά στους τόπους όπου ζουν οι μετανάστες».

“Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος δεν αποφάνθηκε για τον δικαιολογημένο και αναλογικό χαρακτήρα της απαγόρευσης, έκρινε ότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη να διατάξει, εντός της 48ωρης προθεσμίας που προβλέπεται από την άποψη της συνοπτικής διαδικασίας, την αναστολή του νομαρχιακού διατάγματος”, εξηγεί το δελτίο Τύπου.

Την ίδια ημέρα, τέσσερις βουλευτές από τη Γαλλία πραγματοποίησαν μια συμβολική δράση φέρνοντας καλάθια φαγητού σε μετανάστες από το Καλαί. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι υποβλήθηκαν σε έλεγχο ταυτότητας και τους επιβλήθηκαν τέσσερα πρόστιμα, τα οποία δεν υπέγραψαν, δήλωσε ο αναπληρωτής του LFI Ούγκο Μπερναλίτσις, εξηγώντας ότι δεν αναγνώρισε ότι επρόκειτο για αδίκημα.

Πιστεύοντας ότι τα γεύματα που διανέμονται «νόμιμα» από την ένωση La Vie Active, με εντολή του κράτους, «ήταν λιγότερο περίτεχνα» από εκείνα που εξυπηρετούνται από άλλες ενώσεις, Ο Ugo Bernalicis εξέφρασε τη λύπη του για «το εμπόδιο υγείας που λειτουργεί από το νομό και το δημαρχείο του Καλαί, το οποίο εμποδίζει τους μετανάστες από το να τρέφονται σωστά».

Το διάταγμα “συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας”.

Την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο Υπερασπιστής των Δικαιωμάτων κατήγγειλε επίσης το κείμενο μετά από διήμερη επίσκεψη στην πόλη. «Στερώντας από τους μετανάστες την πρόσβαση σε ένα αγαθό – τη διανομή γευμάτων – το επίμαχο αστυνομικό μέτρο συνιστά διάκριση λόγω εθνικότητας», κατήγγειλε η Κλερ Ιέντον. “Η πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγιεινή είναι δύσκολη και περίπλοκη”, πρόσθεσε.

“Μερικοί μετανάστες δεν καταφέρνουν να τρώνε κάθε μέρα. Η κατανομή των γευμάτων, με μεταβλητά χρονοδιαγράμματα και δεν είναι πάντα σεβαστή, είναι μερικές φορές μακριά από τα μέρη όπου ζουν οι άνθρωποι», συνέχισε ο Υπερασπιστής των Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Κλερ Χέντον σημείωσε «την επιθυμία να επιβιώσουν οι μετανάστες στο Καλαί», όπου περίπου 1.200 με 1.500 μετανάστες που επιθυμούν να φθάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και βρεφών, «κοιμούνται στο έδαφος, κρυμμένοι κάτω από θάμνους, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

«Τη στιγμή ακριβώς που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αποκάλυψε την Τετάρτη το σχέδιό της για την αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου, «ο Υπερασπιστής των Δικαιωμάτων ελπίζει ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν επιτέλους για τους νόμιμους διαύλους της μετανάστευσης και προτρέπει τις δημόσιες αρχές να μην επιμείνουν σε αυτό που φαίνεται να είναι μια άρνηση της ύπαρξης των μεταναστών οι οποίοι, παρόντες στο έδαφός μας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια , σύμφωνα με το δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις που δεσμεύουν τη Γαλλία».

Την Κυριακή, η πολλοστή έξωση των στρατοπέδων μεταναστών έλαβε χώρα “παρά τη βροχή και τον άνεμο”, σύμφωνα με παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HBO). “Κατασχέθηκαν έξι σκηνές, κουβέρτες και μουσαμάδες. Ένα άτομο δεν επιτρεπόταν να πάρει πίσω τα παπούτσια του”, προειδοποίησαν οι ακτιβιστές, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι “τα θεμελιώδη δικαιώματα εξακολουθούν να μην γίνονται σεβαστά. Σύμφωνα με το HBO, “τουλάχιστον 750 εξώσεις” έχουν καταγραφεί στο Καλαί από την αρχή του έτους.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...