Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νιγηρίας για να συμμετάσχουν στις διαρκώς εντεινόμενες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι διαδηλωτές έφραξαν δρόμους, φέρνοντας το κέντρο του Λάγος, το συνήθως γεμάτο κυκλοφορία οικονομικό κόμβο, σε αδιέξοδο.

Η οργή για τις καταχρήσεις από την διαβόητη ειδική ομάδα κατά των ληστειών της αστυνομίας (Sars) ξέσπασε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταργήσει τη μονάδα. Τα πλήθη στις διαδηλώσεις συνέχισαν να αυξάνονται παρά την ανακοίνωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων από τις σε πλήρη απελπισία αρχές. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με βία από τις αστυνομικές μονάδες.

Το κύμα των διαμαρτυριών είναι η μεγαλύτερη επίδειξη της λαϊκής δύναμης εδώ και χρόνια στο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, καθώς οι νέοι απαιτούν πιο σαρωτικές αλλαγές. Το βράδυ της Παρασκευής ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε σε ένα διόδιο που έχει γίνει το κέντρο των διαδηλώσεων στο Λάγος για να πραγματοποιήσει αγρυπνία για όσους σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ψηλά τους φακούς του κινητού τους τηλεφώνου, καθώς κάλεσαν για λογοδοσία μετά από δεκαετίες εκτεταμένης κακομεταχείρισης από τις αρχές επιβολής του νόμου.

 

Nigeria protesters break curfew amid gunfire, chaos in Lagos | World |  scnow.comΟι αρχές της Νιγηρίας έχουν δημιουργήσει μια νέα μονάδα ειδικών όπλων και τακτικής (Swat) για να αντικαταστήσουν το Sars και δεσμεύθηκαν να φυλακίσουν υπεύθυνους αξιωματικούς που έχουν διαπράξει καταχρήσεις. Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια πρακτική, αφού ομάδα δικαιωμάτων ανέφερε ότι μέχρι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αρχική σκληρή απάντηση στις διαδηλώσεις.

Ο κυβερνήτης του Λάγος Μπάμπατζιντ Σάνο-Ολού είπε ότι εγκληματίες έχουν καταλάβει τις διαδηλώσεις «για να εξαπολύσουν χάος».

Είπε ότι “παρακολούθησε με σοκ πώς ξεκίνησε μια ειρηνική διαμαρτυρία #EndSARS που έχει εκφυλιστεί σε ένα τέρας που απειλεί την ευημερία της κοινωνίας μας”.

“Η επιβολή αυτής της απαγόρευσης ήταν δύσκολη, ειδικά καθώς μόλις επιστρέψαμε από το απαιτούμενο κλείδωμα Covid-19”, έγραψε στο Twitter.

“Αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιτρέψει στους αξιωματούχους ασφαλείας να αποκαταστήσουν αμέσως την τάξη στο κράτος, να συλλάβουν κακοποιούς και ταραξίες που έχουν διαταράξει την ειρήνη.”

Η ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για το κράτος του Λάγος πραγματοποιήθηκε μετά από αναφορές ότι οι άνθρωποι έβαλαν φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Orile.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να καίγεται το αστυνομικό τμήμα, με τους ανθρώπους που στέκονται έξω να πανηγυρίζουν.

Image

Νωρίτερα, ο αρχηγός αστυνομίας της Νιγηρίας Mohammed Adamu διέταξε την ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο μονάδων καταστολής ταραχών για να προσπαθήσει να τερματίσει δύο εβδομάδες ολοένα και πιο βίαιων διαδηλώσεων.

Ο . Adamu είπε σε μια δήλωση ότι η Αστυνομική Κινητή Δύναμη (PMF) χρειαζόταν “για την προστασία ζωών και περιουσίας όλων των Νιγηρίων και για την εξασφάλιση κρίσιμων εθνικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα”.

Διέταξε επίσης τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις φυλακές.

Ο στρατός της Νιγηρίας θα ξεκινήσει παράλληλα δίμηνη εθνική άσκηση, ανέφερε το Σάββατο, ενώ αρνήθηκε ότι η κίνηση ήταν μέρος οποιασδήποτε απάντησης ασφαλείας στις διαδηλώσεις.

Η επιχείρηση Crocodile Smile θα διαρκέσει σε όλη τη χώρα από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, την πρώτη φορά που η ετήσια άσκηση, η οποία συνήθως συγκεντρώνεται στην περιοχή δέλτα, θα είναι σε εθνικό επίπεδο.

Σε απάντηση στην κρατική καταστολή πάνω από £ 100.000 έχει συγκεντρωθεί για να σταλούν τρόφιμα, νερό και προμήθειες πρώτων βοηθειών στους διαδηλωτές, και να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες. Εκατοντάδες δικηγόροι προσφέρθηκαν εθελοντικά να εκπροσωπήσουν τους συλληφθέντες. Δημόσια πρόσωπα σε όλο τον κόσμο έχουν μιλήσει για την υποστήριξη των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Marcus Rashford, John Boyega και P Didy.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ