Γκουέρνικα (Αργεντινή): Βίαιη αστυνομική επιχείρηση για τον εκτοπισμό άπορων οικογενειών από προσωρινά καταλύματα για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

από | 30 Οκτ, 2020

Χθες στα περίχωρα της Γκουέρνικα, μιας μικρής πόλης στην επαρχία του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, πάνοπλες και πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις (4.000 αστυνομικοί) επιτέθηκαν σε φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους. Πέριξ της πόλης Γκουέρνικα έχουν καταφύγει περίπου 2500 φτωχές οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας κατά την περίοδο της πανδημίας του covid-19. Σε αυτό το μέρος, πέριξ των προαστίων της Γκουέρνικα, έφτιαξαν πρόχειρα καταλύματα, για να στεγαστούν όπως-όπως. Χθες η αστυνομία τούς επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο ρίχνοντας χημικά και πλαστικές σφαίρες. Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 36 συλλήψεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για 2 δολοφονημένες γυναίκες και 7 ανθρώπους που έχουν απαχθεί από την αστυνομία και η τύχη τους αγνοείται. Πολλά καταλύματα γκρεμίστηκαν και κάηκαν ολοσχερώς από τους επιτιθέμενους αστυνομικούς. Η περιοχή στην οποία κατέφυγαν και διαμένουν πρόχειρα εδώ και 3 μήνες όλοι αυτοί οι φτωχοδιάβολοι προορίζεται να αναμορφωθεί πλήρως κατά τις επιταγές των καπιταλιστών, για να φτιαχτούν εμπορικά κέντρα και γήπεδα γκολφ. 600 οικογένειες εξαγοράστηκαν για λίγα χρήματα από τις τοπικές αρχές, ώστε να αποχωρήσουν ειρηνικά από την περιοχή. Όσοι παρέμειναν στην περιοχή αρνούμενοι να ξεπουληθούν, επιλέγοντας να υπερασπιστούν το αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα στη στέγαση, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη δημόσια αυτή γη, με σκοπό να τους καταστείλουν και να τους διώξουν. Για άλλη μία φορά η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος συνοψίζεται ωμά από την εξής επαναλαμβανόμενη ακολουθία: οι πλούσιοι διατάζουν, οι υπηρέτες τους εκτελούν τις διαταγές τους με τη βία και τελικά οι φτωχοί την πληρώνουν, χάνοντας τα σπίτια και τις ζωές τους.

Εμείς φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με σύντροφο από την Αναρχική Οργάνωση της Κόρδοβα (Organización Anarquista de Córdoba)., για να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Αργεντινή. Ο σύντροφος μάς δήλωσε τα εξής:

“Στη Γκουέρνικα έχει πραγματοποιηθεί μια από τις πιο σημαντικές καταλήψεις γης στην Αργεντινή που χθες κατεστάλη από τις κατασταλτικές δυνάμεις. Η καταστολή ήταν σφοδρή. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, για να στηρίξουν τους συλληφθέντες. Έχει διαδοθεί η φήμη πως δύο γυναίκες δέχθηκαν πυρά των αστυνομικών και δολοφονήθηκαν. Η εγκυρότητα αυτής της φήμης είναι υπό διασταύρωση. Η αστυνομία δε δίνει καμία πληροφορία δημόσια. Έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στο μέρος που εκκενώθηκε από τους αστυνομικούς στις οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 7 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατασταλτική επίθεση της αστυνομίας. Δεν έχουμε κανένα νέο για την τύχη τους μέχρι στιγμής.

Η περιοχή όπου βρίσκονταν τα πρόχειρα καταλύματα των φτωχών οικογενειών στη Γκουέρνικα είναι μια δημόσια γη 100 εκταρίων. Καταλήφθηκε από άπορες οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Η περιοχή αυτή προορίζεται μετατραπεί σε εμπορικά καταστήματα και γήπεδα γκολφ, ώστε να γεμίσει τις τσάπες μεγαλοεργολάβων και καπιταλιστών.

Το ζήτημα της γης είναι πολύ σοβαρό στην Αργεντινή. Υπάρχει μια χούφτα πάμπλουτων γαιοκτημόνων που έχουν στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης και. Από την άλλη, τεράστιο ποσοστό των φτωχών δεν έχει πού να μείνει. Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τώρα λόγω της υγειονομικής και καπιταλιστικής κρίσης.

Η Γκουέρνικα έχει γίνει το σύμβολο όλων των καταλήψεων στην Αργεντινή. Γι’ αυτό και το κίνημα αλληλεγγύης είναι πολύ ισχυρό. Το κράτος πάντως έχει μεθοδεύσει μια εκστρατεία για να εκκενώσει τις καταλήψεις στα πλαίσια της προάσπισης της ατομικής ιδιοκτησίας.

Χθες και σήμερα δρομολογήθηκαν σε όλη την Αργεντινή κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στις άπορες οικογένειες του καταυλισμού της Γκουέρνικα.”

Πολλές είναι οι ταξικές και πολιτικές οργανώσεις του ελευθεριακού κινήματος που κατήγγειλαν την κατασταλτική βαρβαρότητα της τοπικής κυβέρνησης του Άλεξ Κικίλοφ και του πολιτικού σχηματισμού Frente dos Todos, του οποίου ηγείται. Η βίαιη κατασταλτική επιχείρηση ενορχηστρώθηκε με βάση τις διαταγές του δικαστή Martin Rizzo και διευθύνθηκε αυτοπροσώπως από τον επαρχιακό υπουργό ασφαλείας Sergio Berni και τους εισαγγελείς Juan Cruz Condomí Alcorta, Lisandro Damonte και Marcelo Romero. Την ώρα που συνέβαινε η κατασταλτική επιχείριση της αστυνομίας και τα καταλύματα των φτωχών τυλίγονταν στις φλόγες οι εισαγγελείς Juan Cruz Condomí Alcorta, Lisandro Damonte και Marcelo Romero τράβηξαν μια selfie και την κοινοποίησαν στα social media. Τα χαμόγελα τους στη φωτογραφία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κρατική βία εναντίον των αστέγων. Αυτό είναι το βίαιο και κυνικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας και του κράτους.

Χθες κατά τις πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης και την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους και διωκόμενους φοιτητές στην Αργεντινή δηλώθηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη και η στήριξη στις άπορες οικογένειες που αγωνίζονται στη Γκουέρνικα.

Από την Ελλάδα ως την Αμερική τα σχέδια των καπιταλιστών είναι πάνω-κάτω τα ίδια. Δημόσιες εκτάσεις γης απαλλοτριώνονται από το κεφάλαιο, φτωχογειτονιές αλλοιώνονται και μετατρέπονται με τη βία (άλλοτε με την πίεση και τις επιθέσεις της αστυνομικής καταστολής, άλλοτε με το ναρκεμπόριο και άλλοτε με την αύξηση των ενοικίων) σε “παραδείσους” της καπιταλιστικής επιχειρηματικότητας, σε αστικά εξευγενισμένες και αμιγώς εμπορευματοποιημένες ζώνες, εκτοπίζοντας τους φτωχούς από τα μέρη που ζουν και μεγάλωσαν. Ο αγώνας για τη στέγαση βρίσκεται στην προμετωπίδα των επίδικων της ταξικής πάλης σήμερα. Η ένταση της ταξικής λεηλασίας των από τα κάτω και η ανάγκη του κεφαλαίου να συσσωρεύει πλούτο με κάθε μέσο γεννά ως άμεση υλική αναγκαιότητα την υπεράσπιση του αναφαίρετου κοινωνικού δικαιώματος στη στέγαση και τη διαφύλαξη της βιοτικής αξιοπρέπειας της τάξης μας. Οι καταλήψεις στέγης είναι σίγουρα μια πολύ απτή λύση. Σε αυτό το εγχείρημα μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά και να συνδεθούν μαζί του και οι πολιτικές καταλήψεις των αναρχικών και αντιεξουσιαστών, δημιουργώντας ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο με επίκεντρο τις άμεσες λαϊκές ανάγκες, όπως είναι και η στέγαση. Τέλος, πέρα από την απαίτηση για μείωση των ενοικίων συνδυαστικά με την αύξηση του μισθού των εργαζομένων, οφείλουμε να απαιτήσουμε και να πιέσουμε πολιτικά προς αυτήν την κατεύθυνση να αποδοθούν σε ανθρώπους που το έχουν άμεση ανάγκη τα δεκάδες ακατοίκητα κτήρια και διαμερίσματα που αφήνονται να ρημάζουν ή παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Κάθε προσπάθεια εκτόπισης και απροσχημάτιστης δολοφονικής βίας κατά των καταπιεσμένων θα βρίσκει απέναντί της την ταξική μας αντίσταση και οργή.

Η αλληλεγγύη μας στους φτωχούς και τους εργάτες που αντιστέκονται στην Αργεντινή είναι αμέριστη!

Αφίσα αναρχικών συντρόφων στην Αργεντινή σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Γκουέρνικα

Αφίσα ελευθεριακού κοινωνικού κέντρου στην Αργεντινή σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Γκουέρνικα

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...