Κουρδιστάν

Ο λαός του Κουρδιστάν σε νέα δίνη

από | 9 Νοέ, 2020

Ο αγώνας ελευθερίας του Κουρδιστάν διέρχεται μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να εκκαθαρίσει τον κουρδικό λαό και να εξαλείψει όλα τα κέρδη του. Ειδικά από το 2015, βρίσκεται στην επίθεση συνεχώς. Έχει στοχεύσει όλα τα μέρη του Κουρδιστάν για να ολοκληρώσει τη γενοκτονία. Ειδικά στο Βόρειο Κουρδιστάν, ο λαός δεν μπορεί να αναπνεύσει. Στη Rojava, ασκεί εθνοκάθαρση καταλαμβάνοντας τις Afrin και Serêkaniyê με τις συμμορίες που συγκεντρώθηκαν γύρω του. Λεηλάτησε την περιουσία του λαού και προσυπέγραψε όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το τουρκικό κράτος στόχευσε επίσης τους Yazidis στο Shengal, οι οποίοι διασώθηκαν από συμμορίες του ISIS την τελευταία στιγμή. Κάνοντας δολοφονίες προσπάθησε να εκφοβίσει το λαό και να καθαρίσει την περιοχή. Το Νότιο Κουρδιστάν έχει μετατραπεί σε στρατιωτική έδρα. Χωρίς να βρεί ικανοποίηση με αυτά, επιτέθηκε στο Xakurke και το Heftanîn τον Ιούνιο. Προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του Νότου βήμα προς βήμα, συγκεντρώνοντας δύναμη, χτίζοντας ακόμα μια βάση.

Ο φασίστας Ερντογάν έχει γίνει μια σαφής απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Το ISIS έχει συγκεντρώσει  δυνάμεις και υπολείμματα όπως το Al Nusra κάτω από την ομπρέλα του. Το τουρκικό κράτος εξάγει τώρα τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Λιβύη στην Αρμενία και την Ευρώπη. Το ISIS φιλοξενείται και οργανώνεται εύκολα σε περιοχές υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους. Ο Ερντογάν έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες μισθοφόρους, μεταφέρνοντάς τους όπου θέλει.

Υπάρχει μόνο το Κατάρ δίπλα στο τουρκικό κράτος στη Μέση Ανατολή. Επίσης και αυτό, δεν ξέρει πώς να βγει από αυτό το τέλμα. Το Κατάρ έχει επίγνωση του πόσο η μοναξιά του το βάζει σε αδιέξοδο. Εκτός από το Κατάρ, η μόνη συμμαχία του τουρκικού κράτους παραμένει το KDP. Το KDP έφερε την αποικιακή κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν για την Τουρκία. Η τουρκική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Ωστόσο, ο Νότος έχει μετατραπεί σε ανοιχτή αγορά. Οικονομικά, ο Νότος διατηρεί ζωντανό τον τουρκικό φασισμό.

Το πιο τραγικό είναι ότι ενώ το τουρκικό κράτος θέλει να καταστρέψει τον κουρδικό λαό, κάποιοι Κούρδοι βρίσκονται δίπλα τους. Στοχεύοντας το PKK και τους αντάρτες, το KDP τραβά τον κουρδικό λαό σε δίνη. Το πώς υπολογίζει ότι δεν θα πιαστεί σε αυτήν τη δίνη και δεν θα πνιγεί και το ίδιο είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό. Το τουρκικό κράτος δεν θα δώσει ποτέ στους Κούρδους το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς αυτοί να αλλάξουν τη νοοτροπία τους. Ακόμη και αυτοί που εργάζονται στον νομικό τομέα, από τον Selahattin Demirtaş έως τον Gültan Kışanak, είναι ο στόχος των συνωμοσιών.

Όλοι οι κουρδικοί λαοί και τα πολιτικά κόμματα, οι δημοκρατικοί θεσμοί ζήτησαν εθνική ενότητα. Εάν οι Κούρδοι μπορούν να ενωθούν, καμία δύναμη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να τους σταματήσει. Το ζήτημα της ενότητας είναι μια ιστορική επιθυμία και όνειρο του κουρδικού λαού.

Γιατί δεν μπορεί να δημιουργηθεί ενότητα παρά όλα αυτά τα γεγονότα και τις επιθυμίες του λαού; Ο κουρδικός λαός, οι διανοούμενοι και οι πατριώτες πρέπει να αναζητήσουν μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Είναι το KDP που έχει μετατραπεί σε τοίχο όταν πρόκειται για ενότητα. Δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Δυστυχώς, τα κόμματα του Νότου δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματική στάση εναντίον αυτής της στάσης.

Ο λαός δεν θέλει πόλεμο μεταξύ Κούρδων, όπως και οι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πολιτικά κόμματα. Λοιπόν, από πού προέρχεται η στάση του KDP; Είναι σαφές ότι έλαβε εξουσία από το τουρκικό κράτος. Φυσικά, είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή συμμετέχουν επίσης σε αυτά τα σχέδια. Το KDP πιστεύει ότι το τουρκικό κράτος θα τελειώσει το PKK και τους αντάρτες. Διαφορετικά, δεν θα αναλάμβανε αυτούς τους κινδύνους και δεν θα κινδύνευε να εκτεθεί στον κουρδικό κόσμο.

Πιστεύουν ότι το τουρκικό κράτος θα συντρίψει τους αντάρτες, και το KDP θα εδραιώσει τη δύναμή του στο Νότο και θα γίνει ο μοναδικός κυβερνήτης της περιοχής!

Το KDP δεν μπορεί να είναι τόσο αφελές και πολιτικά τυφλό. Έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Το KDP ενδέχεται να μην διακινδυνεύσει ποτέ έναν πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους, αλλά τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι εχθρικό προς τις κουρδικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να τους βλάψει. Οι ανταρτικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές εδώ και δεκαετίες. Δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα για τη νότια κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Δεν υπήρχαν άλλες πρωτοβουλίες εκτός από την προστασία των ανθρώπων. Παρά τις υποσχέσεις του, το τουρκικό κράτος δεν θα φύγει απο τον Νότο για χάρη του KDP. Οι αξιωματούχοι του KDP θα πρέπει να κοιτάξουν την Κύπρο, και η Κύπρος είναι μέλος τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ.

Γιατί το KDP πολιορκεί το Garê;

Την άνοιξη, όταν το KDP ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στο Zînî Wertê σε ολόκληρο το Qandil, η κουρδική κοινότητα, η οποία διεξήγαγε μια πολύ έντονη συζήτηση για την εθνική ενότητα και είχε πολλές ελπίδες για μια τέτοια ένωση, σοκαρίστηκε πραγματικά. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μεγάλη αντίδραση από διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα από διανοούμενους και καλλιτέχνες, ενάντια σε αυτήν την κατάσταση. Τώρα, η κουρδική κοινότητα βιώνει ένα δεύτερο και πιο σοβαρό σοκ ενόψει της έντονης στρατιωτικής ανάπτυξης από το KDP προκειμένου να περικυκλώσει τον ανταρτικό του PKK, στους πρόποδες του όρους Garê και στις περιοχές Deştê Nehlê όπου ζουν οι Zêbarîs και Asyrians. Προς το παρόν, δεν υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση, εκτός από τις αδύναμες προσπάθειες ορισμένων τμημάτων. Ωστόσο, οι δυνάμεις του KDP και του PKK ετοιμάζονται αμοιβαία να τραβήξουν την σκανδάλη.

Όλα ξεκινούν με το ZINÎ WERTÊ

Είναι γνωστό ότι όλη αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα του KDP συνάδει με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναφέρει τη διεθνή συνωμοσία εναντίον του PKK στις 6 Νοεμβρίου 2018 και το φασιστικό σχέδιο του AKP-MHP να καταστρέψει το PKK. Πράγματι, σε αυτή τη βάση, είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι υπάρχει συμμαχία ΗΠΑ-TR-KDP ενάντια στο PKK και ότι έχει προγραμματιστεί κοινή επίθεση εναντίον του PKK από την άνοιξη του 2020. Αυτή η συμμαχία προσπαθεί να κάνει χρήση δυνάμεων όπως το Ιράκ, το PUK και το Ιράν, άμεσα ή έμμεσα, στις επιθέσεις του εναντίον του PKK. Με την τρέχουσα προγραμματισμένη επίθεση, το τουρκικό κράτος στοχεύει να καταστρέψει εντελώς το PKK, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αποδυναμώσει και να φέρει στην μεριά της όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις προκαλώντας ιδεολογική διαφοροποίηση σε αυτή τη βάση. Για αυτό, προσπαθεί να αποδυναμώσει την οργανωτική και στρατιωτική του δύναμη ασκώντας πίεση στο PKK. Η διοίκηση του KDP, από την άλλη πλευρά, ελπίζει και υπολογίζει ότι το Κουρδιστάν θα αφεθεί ελεύθερο ως αποτέλεσμα όλων αυτών.

Εάν αφήσουμε στο παρασκήνιο, μπορούμε να δηλώσουμε ότι η προγραμματισμένη κοινή επίθεση για το 2020 ξεκίνησε την άνοιξη με το περιστατικό στο Zînî Wertê. Η εν λόγω κοινή επίθεση συνεχίστηκε με την εισβολή της Heftanin από την Τουρκία στα μέσα Ιουνίου, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή του Μπράντοστ, συγκεκριμένα στο Xinêre, το Goşine και το Helgurt τον Αύγουστο, και έγινε συγκεκριμένη ως επίθεση εισβολής στο Shengal από τις 9 Οκτωβρίου. Είναι γνωστό από όλους ότι ο κύριος στόχος του σχεδίου Σένγκαλ, το οποίο ενσωματώθηκε με τη μορφή της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράκ και του Νότιου Κουρδιστάν, είναι το PKK. Όπως και η Συμφωνία της Ουάσιγκτον στις 17 Σεπτεμβρίου 1998, ο στόχος είναι να αποσυρθεί το PKK από το Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράκ. Με άλλα λόγια, η τρέχουσα διοίκηση του KDP μπορεί να συνάψει συμφωνία εξόντωσης και εξάλειψης με ξένες δυνάμεις, αποικιακές και γενοκτονικές καταστάσεις όπως το φασιστικό AKP-MHP εναντίον του PKK. Αυτή είναι η κύρια πηγή του κινδύνου εσωτερικών συγκρούσεων στο Κουρδιστάν και το κύριο εμπόδιο στην εθνική ενότητα.

Η εντολή στο KDP για να κλείσει τους δρόμους

Αναμφίβολα, ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αξιολογηθούν εδώ είναι γιατί η διοίκηση του KDP έχει στρέψει την κατεύθυνση του στρατιωτικού κινήματος στην περιοχή του Garê, ενώ η “συμφωνία Σένγκαλ” βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και συζητείται, και ενώ μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Σένγκαλ αναμένεται. Μήπως η επιρροή της κοινής γνώμης για τη Σένγκαλ εμπόδισε το KDP και τους εταίρους του να εφαρμόσουν το σχέδιο Σένγκαλ; Ή μήπως η διοίκηση του KDP, με τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην περιοχή Garê, προσπαθεί να εμποδίσει την υποστήριξη των ανταρτών προς τον λαό της Σένγκας ενόψει πιθανής επίθεσης στη Σένγκαλ; Ή θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση Shengal και η επίθεση Garê μαζί και παράλληλα;

Ίσως όλες αυτές οι δυνατότητες να ισχύουν συνολικά. Είναι πλέον σαφές ότι έχει ανατεθεί στο KDP να κλείσει τους δρόμους μεταξύ των αμυντικών ζωνών Medya, Shengal και Rojava και να διακόψει τις συνδέσεις. Είναι πλέον σαφές ότι αυτός είναι ο σκοπός της στρατιωτικής ανάπτυξης που πραγματοποίησε το KDP στα σύνορα Rojava για λίγο.

Η πιο σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική κινητικότητα του KDP προς την περιοχή Garê είναι η ακόλουθη: Μέχρι τώρα, το τουρκικό κράτος χρησιμοποιούσε κυρίως στρατιωτική δύναμη και το KDP φάνηκε να το βοηθά. Το KDP δικαιολογούσε τις επιθέσεις του φασιστικού AKP-MHP βάσει της παρουσίας του PKK στο πεδίο. Για παράδειγμα, το KDP έλεγε ότι, “Το PKK βρίσκεται στο έδαφος, οπότε ο τουρκικός στρατός τους επιτίθεται”. Το KDP ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι: “Μπαίνουμε στις ανταρτικές περιοχές για να αποτρέψουμε τον τουρκικό στρατό να επεκταθεί πάρα πολύ”. Ωστόσο, το Zînî Wertê και πολλά άλλα περιστατικά απέρριψαν τις ανακοινώσεις του KDP. Ωστόσο, προσπαθούσε ακόμα να εξηγήσει την κατάσταση με τέτοιες δικαιολογίες για το κοινό της. Τώρα, η στρατιωτική επίθεση στην περιοχή Garê έφερε ριζική αλλαγή σε αυτήν την κατάσταση. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η κύρια δύναμη που διεξάγει τη στρατιωτική επίθεση είναι το KDP. Είναι πολύ πιθανό ότι το KDP έχει ζητήσει την τουρκική εισβολή στις αμυντικές ζώνες της Medya

Το KDP και το PKK προ της σύγκρουσης

Πού θα πάει λοιπόν αυτή η κατάσταση, ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις; Είναι πολύ σαφές ότι το KDP και το PKK πρόκειται να πολεμήσουν και είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ξεκινήσει μια νέα εσωτερική σύγκρουση. Είναι σαφές ότι αυτό δεν θα περιοριστεί σε μία περιοχή και θα εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο το Κουρδιστάν. Επομένως, αυτή η κατάσταση επηρεάζει και αφορά όχι μόνο το KDP και το PKK, αλλά και όλους. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση δεν αφορούν μόνο τα δύο μέρη. Αντιθέτως, αυτά είναι τα προβλήματα που αφορούν όλα τα κουρδικά κόμματα και τους ανθρώπους. Διότι πρόκειται για το πώς θα διαμορφωθεί η κουρδική εθνική ενότητα και η κουρδική δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, εάν δεν υπήρχε μέχρι τώρα σύγκρουση μεταξύ του KDP και του PKK, είναι σαφές ότι αυτό οφείλεται στη συνετή προσέγγιση της διοίκησης του PKK. Η διοίκηση του PKK έχει δείξει μια πολύ ώριμη και υπομονετική προσέγγιση σε τέτοια προβλήματα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Αντάρτης Διοικητής, η υπομονή έχει τα όριά της και το PKK εξαντλείται. Εάν δεν προκύψει ισχυρή δημόσια παρέμβαση, είναι σαφές ποια πορεία θα ακολουθήσουν τα γεγονότα.

Είναι πολύ σαφές ότι ο κουρδικός λαός θέλει τα προβλήματα να επιλυθούν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον μέσω της μεθόδου του διαλόγου και της εθνικής ενότητας. Αλλά πώς θα συμβεί αυτό; Ο διάλογος, οι ειρηνικές σχέσεις και η δημοκρατία είναι απαραίτητες για την εθνική ενότητα. Είναι σαφές ότι χωρίς διάλογο και ειρήνη, η εθνική ενότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει διάλογος και ειρήνη χωρίς δημοκρατική νοοτροπία και πολιτική. Έτσι, όλα εξαρτώνται από τη δημοκρατική νοοτροπία και την πολιτική. Επομένως, τα τρέχοντα προβλήματα και η κατάσταση των συγκρούσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το KDP απέχει πολύ από τη δημοκρατική νοοτροπία και την πολιτική, έχει μια στενή οικογενειοκρατική, φυλετική, φεουδαρχική-δεσποτική νοοτροπία και πολιτική. Το KDP βλέπει μια οικογένεια ως κόμμα και ένα κόμμα ως χώρα, έθνος και κράτος.

Πηγή:anfenglish

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...