Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η ζωή του λαού των Σαχράουι, καθώς και εκείνων του Βασιλείου του Μαρόκου, έχει πάρει μια στροφή τριακόσια εξήντα μοίρες. Ο μαροκινός στρατός έσπασε την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενος σε στρατόπεδα πολιτών στο Guergerat, νοτιοδυτικά της Δυτικής Σαχάρας.

Η σύγκρουση άρχισε (μεταξύ άλλων λόγων) λόγω του χάσματος που ο μαροκινός στρατός άνοιξε στον τοίχο που έχτισαν οι ίδιοι, το οποίο διευκολύνει την κυκλοφορία των ανθρώπων και των αγαθών. Ένα κενό που δεν υπήρχε στις 6 Σεπτεμβρίου 1991, όταν υπογράφηκαν οι συμφωνίες με τις οποίες τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και οι οποίες έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα κατά των Ηνωμένων Εθνών και της MINURSO (Αποστολή δημοψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών στη Δυτική Σαχάρα). Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τα δύο μέρη, συμφωνίες που κανένας από τους διεθνείς οργανισμούς δεν ανέφερε ότι έχει επιβεβαιώσει.

Με τον τρόπο αυτό και ως απάντηση στην απαράδεκτη κατάσταση, δεκάδες άοπλοι ξεκίνησαν ειρηνικές διαδηλώσεις στην περιοχή από τις 20 Οκτωβρίου. Προκειμένου να καταγγείλουν το παράνομο χάσμα που δημιούργησε το Μαρόκο και, επίσης, τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται ατιμώρητα από τις μαροκινές αρχές, τη μαζική λεηλασία των φυσικών πόρων, καθώς και την επίλυση των αποφάσεων που ελήφθησαν σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Δυτικής Σαχάρας.

Έτσι, χθες Παρασκευή 13, επιβεβαιώθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι μαροκινές δυνάμεις κατοχής έχουν επιτεθεί βίαια σε αμάχους, όπως μεταδίδουν διάφορα μέσα ενημέρωσης της Σαχάρας:

Σε δήλωση που εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά, το Frente POLISARIO αναφέρει ότι μια ομάδα μαροκινών κακοποιών ντυμένοι ως πολίτες επιτέθηκαν σε πολίτες της Σαχάρας διαμαρτυρόμενους ειρηνικά στα ανοικτά της παράνομης λιμνοθάλασσας του Guerguerat, και ότι ο μαροκινός στρατός παραβίασε το τείχος σε μια άνανδρη προσπάθεια να κυκλώσει την περιοχή

Αυτή η επίθεση απαντήθηκε από τις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Σαχάρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κατάπαυση του πυρός έχει σπάσει, και η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να ντρέπεται για άλλη μια φορά ότι απέτυχε να επιβάλει τις συμφωνίες απο τις οποίες σταμάτησε η χρήση όπλων και από τις δύο πλευρές το 1991. Η διαδικασία αυτή, η οποία της ανατέθηκε και από τα δύο μέρη βάσει των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 1989, περιελάβανε το προαναφερόμενο δημοψήφισμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Από την ισπανική κατοχή μέχρι τη σκοτεινή πράσινη πορεία του 1975, η οποία έδωσε τη θέση της σε μια νέα στρατιωτική κατοχή από το Βασίλειο του Μαρόκου, η υπογραφή του λαού της Σαχάρας για την αυτοδιάθεση του ήταν μακρά και φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη κοντά στην ολοκλήρωσή του. Οι εντάσεις που προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας επεδίωξε όχι μόνο να επιλύσει τις συγκρούσεις διπλωματικά, αλλά και να εδραιώσει τις βασικές δομές για μια σύγχρονη χώρα παρά το πλαίσιο της στρατιωτικής κατοχής.

Η αρχή ενός νέου πολέμου

Σε αυτές τις δύο πρώτες ημέρες, όταν μπορούμε ήδη να μιλήσουμε για έναν ανοικτό πόλεμο, το RASD Υπουργείο Άμυνας έχει κάνει μια πρώτη αξιολόγηση της σύγκρουσης, η οποία λέει ότι το ηθικό είναι υψηλό και ότι παρά την αντιμετώπιση ενός ισχυρού στρατού, έχουν περισσότερο από αρκετή δύναμη για να αναλάβει την μάχη:

Εκτός από τις διάφορες μάχες που έχουν ήδη λάβει χώρα, πραγματοποιούνται επίσης κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα El Aiun, όπου οι Σαχραουί, έχουν αντιμετωπίσει τις κατοχικές δυνάμεις. Μια διαμαρτυρία στους δρόμους ανήκουστη τον τελευταίο καιρό και αποδεικνύοντας τη μεγάλη λαϊκή συνοχή που ζουν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι για την οποία τα τελευταία γεγονότα στο Guerguerat ήταν η τελευταία σταγόνα. Ως αποτέλεσμα, αυτή η επαναστατική θέρμη είναι πιθανό να αναπαραχθεί σε άλλα κατεχόμενα εδάφη και τοποθεσίες παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές. Σε όλα τα ήσσονος σημασίας γεγονότα που αποδεικνύουν πώς, παρά τις προσπάθειες να σαρωθεί οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, ο λαός της Σαχάρας είναι πρόθυμος να πάει να συναντήσει τους καταπιεστές, οι οποίοι για δεκαετίες έχουν την πρόθεση να τον κρατήσουν σιωπηλό και υπό τον ζυγό μιας άγριας πολιτικής.

Μεταξύ αυτών, πρέπει να επισημάνουμε την ευθύνη του ισπανικού κράτους σε μια σύγκρουση στην οποία ανέκαθεν έστριβε την πλάτη του, και η οποία αποτελεί μέρος της κληρονομιάς που κληροδότησε ο Φραγκισισμός, καθώς και οι διαδοχικές κυβερνήσεις που κατά τη διάρκεια της μετάβασης και της δημοκρατίας αρνήθηκαν να παράσχουν στήριξη σε εκείνους που ήταν επίσης Ισπανοί πολίτες εκείνη την εποχή. Ο λαός της Σαχάρας που δυσφημίστηκε από την ισπανική κατοχή εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του σε μια διαδικασία που, αντί της αποαποικιοποίησης, περιελάβανε την άνευ όρων παράδοση μιας περιοχής σε άλλο κράτος. Όπως έχει επισημανθεί σε αρκετές περιπτώσεις διάφορα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA είχαν ήδη επισημάνει τις σκοτεινές επιπτώσεις της μοναρχίας των Βουρβόνων σε όλα αυτά.

Εν τω μεταξύ, ενώ τα γεγονότα που αναφέρθηκαν συμβαίνουν, ένα μέρος της μαροκινής κοινής γνώμης, ευθυγραμμισμένο με τον επίσημο λόγο της δυναστείας των Αλαουιτών, προειδοποιεί ήδη το ισπανικό κράτος ότι δεν πρέπει να παρέμβει σε αυτό το θέμα. Η καταστολή κατά της Καταλονίας, του Euskal Herria ή του Galiza (μεταξύ άλλων περιοχών του κράτους) είναι πρόσφατη και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα οποιασδήποτε ισπανικής κυβέρνησης να μιλά για κυριαρχία ή σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους λόγους αυτούς, καθώς η μαροκινή πολεμική μηχανή ξεκινά, το ίδιο κάνει και ο μηχανισμός της διεθνούς επικοινωνίας, ο οποίος φοβάται περισσότερο από ποτέ τη συμπάθεια και τις εκφράσεις αλληλεγγύης που μπορεί να αφυπνίσει ο λαός των Σαχραουί κατά την άσκηση της αυτοάμυνας. Ένα τραγικό τελικά πλαίσιο, το οποίο, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, αποκάλυψε το ρόλο της διεθνούς κοινότητας γενικότερα και του ισπανικού κράτους ειδικότερα. Όπως αναφέρεται στο ψηφιακό μέσο της Υπηρεσίας Τύπου της Σαχάρας, ο Γενικός Γραμματέας του Frente POLISARIO έχει ήδη προειδοποιήσει για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση του Μαρόκου

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική ενέργεια λαμβάνει χώρα την παραμονή της σημερινής προγραμματισμένης επαφής μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσώπου του λαού  Σαχράουι του Frente POLISARIO, σημειώνει το PolisARIO και τονίζει ότι η επιχείρηση είναι μια εσκεμμένη πράξη επιθετικότητας με στόχο να χαλάσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να κατευνάσει την ένταση και να ηρεμήσει την κατάσταση στο Guerguerat.

Από αυτή την άποψη, θεωρεί πλήρως το Μαρόκο υπεύθυνο για τις συνέπειες της στρατιωτικής του επιχείρησης και καλεί τα “Ηνωμένα Εθνών να παρέμβουν για να τερματίσουν αυτήν την επίθεση κατά του λαού της Σαχάρας και του εδάφους τους. “

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι, έχοντας την σπάσει το Μαρόκο, η κατάπαυση του πυρός δίνει τη θέση της σε μια νέα πολεμική σύγκρουση στην αφρικανική ήπειρο για την οποία η Ισπανία είναι εν μέρει υπεύθυνη, λόγω του ιστορικού χρέους που σέρνει και δεν επιλύεται ποτέ. Ενώ αυτό αρχίζει επίσης να λαμβάνει πολλαπλές απαντήσεις αλληλεγγύης σε διάφορες περιοχές του κράτους, οι οποίες δείχνουν ότι, ενόψει της παθητικότητας και της συνενοχής των κυβερνήσεων, ο διεθνισμός παραμένει ένα έγκυρο και αναγκαίο εργαλείο.

Για περισσότερες πληροφορίες στα Ισπανικά, ανατρέξτε στα εξής:

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της SADR για άρνηση των δηλώσεων του Μαρόκου ως αποτέλεσμα των γεγονότων στο Guerguerat

Βίντεο: Αυτή ήταν η μαροκινή στρατιωτική εισβολή στο El Guerguerat. Πρώτες εικόνες

Πόλεμος της Δυτικής Σαχάρας: Πρώτη μέρα των μαχών

πηγή: https://kaosenlared.net/marruecos-rompe-el-alto-el-fuego-y-ataca-al-pueblo-saharaui/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ