Όλοι/ες στην πορεία του Πολυτεχνείου. Κάλεσμα της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης στην πορεία του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17 Νοέμβρη.

ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Ήδη από τον Σεπτέμβριο ήταν σαφές ότι ο φετινός χειμώνας, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να ξεκινάει και την οικονομική κρίση που έρχεται πίσω από αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ίσως κάποιοι ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση θα είχε, μέσα στους 5 μήνες από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα, κάνει κάποιου είδους προετοιμασία για το δεύτερο αυτό κύμα, που όλοι γνώριζαν ότι θα έρθει. Ότι θα έχει καταρτίσει πλάνο,ότι θα έχει φροντίσει για τεστ κι ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ότι θα έχει έτοιμα μέτρα στήριξης αυτών που πλήττονται, ότι θα έχει φτιάξει ΜΕΘ, θα έχει προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και θα έχει οργανώσει την πρωτοβάθμια υγεία, ότι θα έχει σοβαρό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων με προσλήψεις εκπαιδευτικών και εύρεση κτιρίων για να αποσυμφορηθούν, ότι με κάποιο τρόπο θα έχει μπει τον κόπο να κάνει οτιδήποτε σχετικό με την προστασίας της κοινωνικής βάσης, πέραν από να της μεταθέτει όλη την ευθύνη με τη γνωστή καραμέλα της “ατομικής ευθύνης”. Αυτοί οι κάποιοι σήμερα έχουν ήδη διαψευστεί.

Αντίθετα είδαμε πακτωλό εκατομμυρίων να χαρίζεται στα ΜΜΕ, στους κολλητούς των Κέντρων Κατάρτισης με τα “σκοιλ ελικικού”, στους μεγάλους περιπάτους, κλπ. Είδαμε χιλιάδες μπάτσους και ΕΠΟΠ να προσλαμβάνονται και δισεκατομμύρια να ξοδεύονται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Είδαμε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ για να μην δυσαρεστηθούν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία. Είδαμε έναν χυδαίο επικοινωνιακό πόλεμο για τους συνωστισμούς στις πλατείες μαζί με την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τους συνωστισμούς σε ΜΜΜ, χώρους εργασίας, σχολεία, εκκλησίες.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 

Αντίθετα η κυβέρνηση δεν ολιγώρησε στην ψήφιση νόμων που επιτίθενται στην κοινωνική βάση. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έρχεται για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην πρώτη κατοικία, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη το 8ωρο, διαλύει το σύστημα επίλυσης εργατικών διαφορών προς όφελος φυσικά της εργοδοσίας, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις απολύσεις και προωθεί τα εργοδοτικά λοκ άουτ και την απεργοσπασία προσπαθώντας να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον εργατικό συνδικαλισμό. Ο νόμος περί ρύθμισης των πορειών, που η κυβέρνηση πέρασε νωρίτερα, επίσης σε συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στη διαδήλωση, εξουσιοδοτώντας την αστυνομία να αποφασίζει ποιες πορείες θα γίνονται και με ποιους όρους.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Αυτό όμως δεν ισχύει πλήρως. Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κι επίσης μια τακτική για να μπορέσει να το πραγματοποιήσει. Το πρόγραμμά της είναι η περικοπή των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αρπαγή του δημόσιου πλούτου και η ενίσχυση του κεφαλαίου. Η τακτική που ακολουθεί είναι η συσκότιση της πραγματικότητας κι η σαρωτική επικοινωνιακή επίθεση, που επιτυγχάνεται εύκολα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τη λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Όσο μεγάλη κι αν είναι η στήριξη από τα ΜΜΕ προς την κυβέρνηση αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες δεν είναι δυνατό να κρυφτεί. Οι δεκάδες άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε μέρα από τον κορονοϊό, οι γεμάτες ΜΕΘ, οι σκηνές που στήνονται έξω από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το φάσμα της πείνας που απειλεί ένα τεράστιο ποσοστό της κοινωνίας είναι μια πραγματικότητα που δεν γίνεται να κρυφτεί πλέον από τα λαμπιόνια του Μπακογιάννη και του Ζέρβα.

Η αδυναμία απόσπασης συναίνεσης που φαίνεται στον ορίζοντα ανοίγει τον δρόμο σε ολοένα και μεγαλύτερη καταστολή για να μπορέσει να αναπαραχθεί το καθεστώς. Η δήλωση του Χρυσοχοΐδη ότι “η ΕΛ.ΑΣ. είναι το ΕΣΥ της πανδημίας” αυτό το νόημα έχει. Η κυβέρνηση πελαγωμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες όσων (δεν) έκανε για τη διαχείριση της πανδημίας. Προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο και πάλι στους εύκολους στόχους: στους νέους που διασκεδάζουν, στους απείθαρχους που δε συμμορφώνονται με τα μέτρα, στις πλατείες, στο μάζεμα των ελιών. Όσο αυξάνεται η γελοιότητα των κυβερνητικών επιχειρημάτων αυξάνεται κι η καταστολή. Η εισβολή της αστυνομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το κατασταλτικό όργιο που ακολούθησε στα Εξάρχεια θα είναι ο κανόνας από εδώ και στο εξής αν παραμείνουμε αδρανείς.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Η μοναδική επίφαση που έχει το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας για να χαρακτηρίζεται “δημοκρατία” είναι η σχετική ελευθερία που δίνει στην κοινωνική βάση για να οργανωθεί, να διεκδικήσει και να “ελέγξει” έστω και λίγο την αυθαιρεσία της Εξουσίας. Όταν αυτή η σχετική ελευθερία περικοπεί τότε απομένει μόνο η γυμνή αλήθεια του Κράτους: η επιβολή, ο καταναγκασμός κι η εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων εις βάρος της εργατικής τάξης και των υποτελών τάξεων. Η κοινωνική ειρήνη που επιβάλλεται δεν είναι παρά ο θρίαμβος του θανάτου που επιβάλλει η Εξουσία πάνω στην κοινωνική πλειοψηφία.

Η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι ένα αποφασιστικό βήμα του Κράτους προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που απομένει σε εμάς είναι να μη δεχτούμε τον θάνατο. Να σπάσουμε την απαγόρευση κάνοντας με τη σειρά μας ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανατροπή, προς την Ελευθερία. 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα “ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ” που κόσμησε τα κάγκελά του εκείνες τις μέρες παραμένει όχι μόνο ζωντανό αλλά και αναγκαίο για να μπορέσουμε να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει. Κι επειδή όπως λέει το σύνθημα “Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό”, θα το κάνουμε προστατεύοντας εμάς και τους γύρω μας, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ:

ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, 15:30 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Α.Π.Θ.

Στηρίζουμε το κοινό αναρχικό-αντιεξουσιαστικό μπλοκ.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

blog: libertasalonica.wordpress.com

*Ζητούμε από τον κόσμο που θα στηρίξει την κινητοποίηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να επιδείξει το δέον αίσθημα ευθύνης. Απέναντι στην εγκληματική ανευθυνότητα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία προσανατολίζεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, εμείς οφείλουμε να σταθούμε με συλλογικό αίσθημα υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι στους διπλανούς μας, στην τάξη μας. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ