Λίβανος: Παραδίδοντας το δημαρχείο στην πυρά. Μια ενημέρωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη εξέγερση.
Αρχικά δημοσιεύθηκε από την Abolition Media Worldwide .
Ένα κτίριο του δήμου πυρπολήθηκε από μια ομάδα εξεγερμένων στην Τρίπολη του Λιβάνου, αφού έβαλαν φωτιά σε πολλά άλλα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός δικαστηρίου.
Θυμωμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τα σπίτια μερικών από τους κορυφαίους πολιτικούς του Λιβάνου στην Τρίπολη την Πέμπτη, καίγοντας σκουπίδια και έσπασαν κάμερες παρακολούθησης καθώς η οργή αυξάνεται λόγω του χειρισμού της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση.
«Θέλουμε να κάψουμε όλα τα σπίτια τους με τον τρόπο που έκαψαν τις καρδιές μας», είπε ένας άνεργος πατέρας έξι ετών.
«Αφήστε κάθε πολιτικό να δοκιμάσει να περπατήσει στους δρόμους της Τρίπολης».
Οι εξεγερμένοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας για τέσσερις ημέρες, καθώς αναβιώνει στον Λίβανο, η εξέγερση ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας του Οκτώβριου του 2019.

Η πανδημία έχει προστεθεί στη δυστυχία της χειρότερης οικονομικής ύφεσης του Λιβάνου από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και προκάλεσε την έκρηξη του σιγοβράζοντα θυμού εναντίον της διεφθαρμένης πολιτικής τάξης.
Τη Δευτέρα αυτή η οργή χύθηκε στους δρόμους της Τρίπολης, της φτωχότερης πόλης του Λιβάνου, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί βασίζονται σε άτυπες θέσεις εργασίας, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους στα μέτρα περιορισμού.
Την Πέμπτη, ένας διαδηλωτής, ο Omar Tayba πέθανε, αφού πυροβολήθηκε από δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της προηγούμενης νύχτας.
Οι επαναστάτες δεν έδειξαν κανένα σημάδι υποχώρησης, και αντ΄αυτού κάλεσαν σε συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια των τοπικών πολιτικών.
Οι συγκεντρώσεις ξέσπασαν ξανά αυτή την εβδομάδα στην Τρίπολη, αφού οι αρχές επέκτειναν το συνολικό κλείδωμα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.
Στις συγκρούσεις της Πέμπτης μεταξύ εξεγερμένων και δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 102 άτομα και νοσηλεύτηκαν πέντε, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.
Οι επαναστάτες έριξαν κοκτέιλ molotov στα κεντρικά γραφεία του δήμου στην πόλη, προκαλώντας την πλήρη καταστροφή τους.
#Lebanon
Hundreds of people protested in #Tripoli for the 4th day in a row against State repression, poverty and hunger.
At least 2 protesters have been killed and more than 250 have been injured by State forces.
The municipality building was burned to the ground last night. pic.twitter.com/e6TOaxNV6m— th1an1 (@th1an1) January 29, 2021
Επίσης, οι δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο έγιναν στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι εξεγερμένοι έβαλαν οδοφράγματα και αναποδογύρησαν αμάξια για να μπλοκάρουν τον δρόμο.
«Στοχεύουμε στα σπίτια των πολιτικών επειδή είναι η αιτία για την κατάσταση που ζούμε», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
«Οι ηγέτες μας είναι οι ίδιοι εδώ και 30 χρόνια. Κατέστρεψαν το μέλλον της νεολαίας μας και οδήγησαν τη χώρα μας στην καταστροφή. “
Οι εξεγερμένοι άναψαν φωτιές έξω από το σπίτι του πολιτικού Samir al-Jisr.
Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, οι επαναστάτες έριξαν πέτρες, πυροτεχνήματα και κοκτέιλ μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, σε συγκρούσεις που άφησαν 200 ανθρώπους τραυματίες.








