Η ώρα της Γουατεμάλας: Κοινωνική και Λαϊκή Εξέγερση

Η διαφθορά, η κατάχρηση, η πολλαπλασιαζόμενη δυστυχία, το έντονο δημόσιο χρέος και η προς ίδιο όφελος μικροπολιτική της ολιγαρχικής κάστας της Γουατεμάλας είναι οι αιτίες της κινητοποίησης.

Η ώθηση των λαϊκών κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης και του Εθνικού Κογκρέσου βρίσκεται στην σκοτεινή και αντικοινωνική έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού του 2021 που προτάθηκε από την Εκτελεστική Εξουσία και έγινε αποδεκτή από τους βουλευτές. Το 65% του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους θα διατεθεί για τη λειτουργία της Κυβέρνησης, το 20% για επενδύσεις και το 15% για την πληρωμή του χρέους. Τα αντικοινωνικά μέτρα προκάλεσαν τη λαϊκή εξέγερση μιας φτωχής Γουατεμάλας σε πολυδιάστατη κρίση.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και άνθρωποι που έχουν βαρεθεί τη διαφθορά και την κλοπή, κατά τη διάρκεια της 21ης Νοεμβρίου 2020, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κογκρέσο, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Alejandro Giammattei και όλων των βουλευτών. Κάποιοι προσπάθησαν ακόμα και να κάψουν το Κογκρέσο. Η πολιτική τάξη της Γουατεμάλας είναι ο άμεσος εκπρόσωπος της μειονότητας της λευκής ολιγαρχίας της χώρας.

Ο Itzamná Ollantay είναι ένας λαϊκός ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Μητέρας Γης, καθώς και δικηγόρος, θεολόγος και ανθρωπολόγος. Στο blog του έγραψε ότι, ” Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα που αποτελείται από ένα συνολικό πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων, από Μάγιας, Μεστίζο (μιγάδες), Xinca και Garífuna λαούς (…) Είναι μια χώρα όπου περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και ο υποσιτισμός των παιδιών περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 7 στα 10 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών”.

Ο Ollantay εξήγησε ότι, “Σε αντίθεση με αυτή την πραγματικότητα της δυστυχίας, η Γουατεμάλα έχει ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, που την καθιστά την “πλουσιότερη χώρα σε όλη την Κεντρική Αμερική,” ακόμη και από άλλες χώρες της ηπείρου, όπως η Βολιβία. Αλλά, ο πλούτος συσσωρεύεται ανήθικα από μια ντουζίνα οικογένειες που γίνονται ένα είδος κάστας. (…) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει συνολικά περίπου 18.000 δολάρια το μήνα, ενώ στο προεδρικό μέγαρο δαπανιούνται κατά μέσο όρο πάνω από 4.000 δολάρια για το καθημερινό φαγητό! Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών δεν έχουν καν το ισοδύναμο ποσό των δύο δολαρίων για την καθημερινή διαβίωση τους.”

Επιπλέον, ο Ολαντάι σημείωσε ότι το Κογκρέσο αποτελείται από 160 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς, οι οποίοι “απλώς έσφιξαν λίγο περισσότερο τον στραγγαλισμό στους φτωχούς ανθρώπους της Γουατεμάλας”.

Ο μαχητής του DDHH  δήλωσε ότι, «ο γενικός προϋπολογισμός του έθνους για το 2021, που εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση από το κογκρέσο, τις προηγούμενες ημέρες, όχι μόνο τον αυξάνει κατά σχεδόν 25%, αλλά καταργεί επίσης τον πολύ μικρό προϋπολογισμό των κοινωνικών προγραμμάτων όπως το “Zero Hunger” που ασχολείται, κατά κάποιο τρόπο, με τον υποσιτισμό των παιδιών. Αυξάνει σημαντικά, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, τον προϋπολογισμό του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, του PARLACEN, μεταξύ άλλων», και κατέληξε με την αναφορά ότι, «Το πιο εξωφρενικό πράγμα για τους πολίτες της Γουατεμάλας, που ενοχλεί ακόμη και την ίδια ευγενή κάστα, είναι ότι ο προϋπολογισμός προβλέπεται να καλύψει με μεγαλύτερο ποσοστό το δημόσιο χρέος. Η χώρα εισπράττει από φόρους και τιμολόγια το ισοδύναμο ποσό μόλις του 50% του προϋπολογισμού της για το 2021. Τα υπόλοιπα προβλέπεται να καλυφθούν από διεθνείς δωρεές και περισσότερο δημόσιο χρέος. Προς το παρόν, κάθε πολίτης της Γουατεμάλας γεννιέται με μέσο δημόσιο χρέος που ισοδυναμεί με 1.300 δολάρια».

Όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και για περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιους λόγους, ο λαός της Γουατεμάλας σήμερα πρωταγωνίστησε σε μια κοινωνική και λαϊκή εξέγερση που έχει τις βαθιές ρίζες του στη διαρθρωτική ανισότητα, τον πολλαπλασιασμό της δυστυχίας, τη διαφθορά και την παρακμή του συστήματος των πολιτικών κομμάτων. Την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και υγειονομική κρίση, καθώς και τις επιπτώσεις, τόσο του covid 19, όσο και των τυφώνων και των καταιγίδων που αυτές τις μέρες πλήττουν την περιοχή της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής με ιδιαίτερη τραχύτητα και θάνατο.

Πηγή:kaosenlared.net

.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ