Ο Τζέρεμι Χάμοντ που αποκάλυψε το «Shadow CIA» και τα εγκλήματα των ΗΠΑ θα «ελευθερωθεί» μετά από φυλάκιση 7 ετών

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Associated Press την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, οτι ο ακτιβιστής χάκερ Jeremy Hammond πρόκειται τελικά να απελευθερωθεί (σε μια κατάσταση ημι- περιορισμού) από την ομοσπονδιακή φυλακή, 7 χρόνια και 3 ημέρες απο την ημερομηνία της αρχικής καταδίκη του, σε δεκαετή κάθeiρξη.

«Ο Τζέρεμι Χάμοντ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα ετών θα εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του σε κατ οίκον περιορισμό στο Σικάγο, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Γραφείου Φυλακών των ΗΠΑ».

Ο Hammond είναι προγραμματιστής υπολογιστών και ακτιβιστής διαδικτύου / whistleblower που συνδέεται με το δίκτυο Anonymous, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση στις 15 Νοεμβρίου 2013.

Η ποινή προέκυψε για παραβίαση των υπολoγιστών της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Strategic Forecasting, Inc., επίσης γνωστή ως Stratfor, και την απελευθέρωση εκατομμυρίων εσωτερικών εγγράφων στον οργανισμό υπεράσπισης της διαφάνειας WikiLeaks.

Αυτό αποκάλυψε στοιχεία ότι η εταιρεία συμβούλων πληροφοριών διεξήγαγε παράνομες επιχειρήσεις και ενεργούσαν ως κατάσκοποι προς ενοικίαση εκ μέρους κυβερνήσεων και εταιρειών εναντίον πολλών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστικών ομάδων.

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από τον Jeremy αποκάλυψαν καταδικαστικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξήχθησαν εκτός δημόσιας θέασης από αυτήν την υποτιθέμενη εταιρεία αναλυτών ασφαλείας, που από τότε ορισμένοι ονόμασαν «σκιά της CIA».

Μια παρτίδα εγγράφων που αποκαλύφθηκαν, δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι της Stratfor συνεργάστηκαν με αξιωματικούς του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας για διείσδυση, διεξαγωγή επιχειρήσεων παρακολούθησης και ανατροπή των δραστηριοτήτων ομάδων ακτιβιστών όπως η Occupy Wall Street και η Deep Green Resistance ενώ διέπραξαν παραβιάσεις των πολιτικών τους ελευθεριών και των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Ένα άλλο σύνολο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ανέφεραν οι The Times Of India , φέρεται να εκθέτει ορισμένες από τις διεθνείς επιχειρήσεις της Stratfor καθώς επίσης οτι πραγματοποιούσαν παρακολουθήσεις εναντίον ακτιβιστών περιβάλλοντος στην ινδική πόλη Madhya Pradesh, ως εργολάβος της Dow Chemical, παρακολουθώντας τους ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την διαρροή αερίου που οδήγησε στην καταστροφή του Bhopal του 1984.

Μια δήλωση από το WikiLeaks σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησαν από τον Hammond αναφέρει:

Αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία μιας εταιρείας που εμφανίζεται ως εκδότης πληροφοριών, αλλά παρέχει εμπιστευτικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Bhopal’s Dow Chemical Co, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι πεζοναύτες των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ.

Ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σοκαριστικοί, η Stratfor δεν ήταν ο μόνος στόχος στον οποίο ο Τζέρεμι σκόπευε να αποκαλύψει το παραπέτασμα της διαφθοράς. Ένας αριθμός επιπλέον στόχων περιλάμβαναν στρατιωτικούς υπολογιστές, ιδιωτικούς προμηθευτές πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σε μια δήλωση του μετά τη δίκη ο Hammond είπε:

Το έκανα επειδή πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι κάνουν η κυβέρνηση και οι εταιρείες πίσω από κλειστές πόρτες. Έκανα αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό.

Η προσπάθεια να εκθέσουμε το Big Brother, ενώ γνωρίζουμε την τύχη που θα μας επιφυλάσσει, είναι ένα επίπεδο θάρρους που όλοι πρέπει να αγωνιστούμε να κατακτήσουμε. Δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι, αν και τα νομικά προβλήματα του Τζέρεμι ξεκίνησαν μετά τη σύλληψή του στο σπίτι του στο Σικάγο τον Μάρτιο του 2012, το σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ έφερε όλο το βάρος του εναντίον του γενναίου νεαρού άνδρα που τόλμησε να αποκαλύψει τα μυστικά τους.

Από τότε που άρχισε να εκτίει την ποινή του, ο Τζέρεμι δεν έχει αποποιηθεί τις αρχές του ή από το να θεωρεί το σύστημα υπεύθυνο για τις καταχρήσεις του – ακόμη και μπροστά στην σκληρή και άδικη μεταχείριση από αξιωματούχους της φυλακής, και στα αμέτρητα κομμάτια από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που τον χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχηματοποιεί την κατηγoρία για κατασκοπεία εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσαντζ, ο Χάμοντ μεταφέρθηκε παρα την θέλησή του από μια φυλακή  μέσης ασφάλειας στο Μέμφις σε ένα κέντρο επεξεργασίας του Γραφείου Φυλακών στην Οκλαχόμα Σίτι  Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια για να καταθέσει ενώπιον μιας Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια σχετικά με τη σχέση του με την Assange και τον ιστότοπο κατά του απορρήτου.

Την πρώτη ημέρα της κατάθεσης, ο Τζέρεμι διακήρυξε τολμηρά ενώπιον της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής ότι θα επέλεγε τη «σιωπή έναντι της ελευθερίας» και όχι την προδοσία των φίλων και των αρχών του. Για την έλλειψη συνεργασίας του κρατήθηκε σε κατάσταση πολιτικής περιφρόνησης μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Οι δικηγόροι υπεράσπισής του δείχνουν ότι μέχρι τότε ο Τζέρεμι θα έπρεπε να είχε ήδη απελευθερωθεί από το Προεδρείο των Φυλακών ή να τεθεί σε κατ ‘οίκον κράτηση. Ωστόσο, λόγω της έναρξης της πανδημίας Covid-19, όλες οι κινήσεις των κρατουμένων πάγωσαν

Ο ίδιος ο Χάμοντ ήταν μεταξύ πολλών που καταδίκασε αυτήν την απόφαση ως απάνθρωπη. «Ξέρεις ότι έχουν περάσει μήνες, δεν είχαμε καθαρό αέρα, ούτε ήλιο, σε μια εποχή που το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι το ισχυρότερο εξαιτίας του κορονoϊού», είπε τον Ιούνιο καθώς η νομική του ομάδα υπέβαλε έφεση για συμπονετική απελευθέρωση λόγω των συνθηκών του κορονoϊού.

Μέσα σε όλα αυτά, συνέχισε να μιλάει για την άβυσσο και δυστυχώς τις ανεπαρκείς συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενοι, ακόμη και εν μέσω μιας πανδημίας. Έχει ήδη μεταφέρεται από φυλακή σε φυλακή, ζώντας με ένα ακόμη πιο άμεσο τρόπο τον σκανδαλώδες τρόπο που οι αμερικανικές φυλακές-βιομηχανικό σύμπλεγμα αντιμετωπίζει τους τρόφιμους του, και δημοσιοποιεί λεπτομερώς στην ιστοσελίδα του δικτύου υποστήριξης freejeremy.net .

Επτά χρόνια ταραχώδους ζωής αφότου αυτός ο γενναίος πολεμιστής στον κυβερνοχώρο τόλμησε να σηκωθεί και να αντεπιτεθεί ενάντια στις καταχρήσεις μιας φαύλης αυτοκρατορίας για να υπερασπιστεί το σωστό, επτά χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος για την αλήθεια, επτά χρόνια δυστυχίας και κακομεταχείρισης στα χέρια της κυβέρνησης – επιτέλους, ο 35χρονος ακτιβιστής που πολλοί ονομάστηκαν «ο ηλεκτρονικός Ρομπέν των δασών » θα δει το φως της ημέρας, όπως του αξίζει.