Απαγορεύσεις στην Τουρκία

Απαγορεύσεις στην Τουρκία: Όχι Covid19 αλλά Akp19

από | 5 Δεκ, 2020

Τουρκική επικράτεια. Η Εξουσία στην Τουρκία ανακοίνωσε αορίστου χρόνου και ακατανόητες απαγορεύσεις στο όνομα των μέτρων κατά του Covid19. Η Εξουσία, η οποία εφάρμοσε εικονικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν εφάρμοσε κανένα ρεαλιστικό μέτρο. Εφάρμοσε τα μέτρα διαχωρίζοντας τις ζωές των φτωχών και των πλουσίων. Αυτός ο διαχωρισμός δεν ήταν μόνο οικονομικός, αλλά μετατράπηκε και σε κοινωνικό διαχωρισμό ευνοώντας τα δικά της τμήματα. Αυτό είναι εμφανές στις τελευταίες απαγορεύσεις για την πανδημία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος. Ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε εργαστήρια, εργοστάσια και κατασκευές, τα αφεντικά διατηρούν την απομόνωσή τους.
Ενώ τα καφενεία και οι καφετέριες κλείνουν, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοικτά, και οι θρησκευτικές υπηρεσίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Αυτά μας δείχνουν ξεκάθαρα αυτόν τον διαχωρισμό. Αυτοί οι περιορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το Covid19. Οι απαγορεύσεις είναι προϊόν της προσπάθειας ελέγχου της κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση και την ταυτόχρονη απόκρυψη της, που την καθιστά ακατανόητη και ανεπαίσθητη.

δημοσιεύθηκε από την Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF – Επαναστατική Αναρχική Δράση).

14 σημεία της κρίσης Akp19 (κυβερνών κόμμα):

  1. Κρίση στην εξωτερική πολιτική: Το Akp19 αυξάνει τις εντάσεις με την επιθετική πολεμική στρατηγική του στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατευθεί η δύναμή του στο εσωτερικό. Δεν έχει καταφέρει να λάβει την θέση που επιθυμεί επιτιθέμενο σε κάθε «γείτονα» γύρω του, από τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο, από το Ιράκ μέχρι τη Συρία. Δεν μπορεί να ξεφύγει όμως από το να είναι ο μικρός αδελφός που θα επιπληχθεί και θα ξυλοκοπηθεί από τους αδελφούς του, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η επιθετική πολεμική στρατηγική κατέληξε σε ένα φιάσκο.
  2. Κρίση στις εσωτερικές υποθέσεις: Η κυβέρνηση, η οποία περιορίζει την ύπαρξή της μόνο σε θέματα επιβίωσης για την συνέχιση της ύπαρξη του κράτους, προσπαθεί να καθυστερήσει πιθανές πρόωρες εκλογές. Ενώ επιτίθεται στις εσωτερικές σχέσεις της αντιπολίτευσης, ανησυχεί σαφώς για τη διάλυση των δικών της εσωτερικών σχέσεων. Φοβάται την ικανότητα του MHP να την απογοητεύσει. Γνωρίζει ότι η αναπόφευκτη άνοδος του δολαρίου και του ευρώ θα οδηγήσει σε παραιτήσεις υπουργών του ενός μετά τον άλλον. Ανίκανη να βρει νέες δικαιολογίες, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα πεδία καταστολής ανοίγοντας τους κλειστούς πολιτικούς φακέλους. Τώρα, με τη δικαιολογία του Covid19, και ενώ βρίσκεται υπό κοινωνική πίεση, επιτίθεται στην αντικουλτούρα στους δρόμους με το στρατό και την αστυνομία.
  3. Οικονομική κρίση: Προβλήματα στην οικονομία όπως υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αύξηση δανεισμού, αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, οικονομία που βυθίζεται με την πανδημία Covid19. Ενώ ο υπουργός Οικονομίας είπε “Δεν κοιτάζω το δολάριο”, “Μπορούμε να μειώσουμε την ισοτιμία με το ξένο νόμισμα αν θέλουμε, αλλά δεν το θέλουμε” η κρίση, η οποία φαινόταν προφανής με την παραίτηση του υπουργού, παρουσιάζεται τώρα ως μια κρίση των επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω Covid19. Αλλά οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, και τα εκατομμύρια άνεργοι εργαζόμενοι είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών στρατηγικών του Akp19 που κλέβουν, πλουτίζουν ακόμα περισσότερο τους πλούσιους και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους
  4. Οικονομική κρίση: Οι απαγορεύσεις θα επηρεάσουν κυρίως τους τομείς στους οποίους εργάζονται οι νέοι εργαζόμενοι. Νέος σημαίνει δυναμισμός, σημαίνει δράση. Το Akp19 δεν θέλει να θεωρηθεί ως η αιτία του προβλήματος από τους νέους. Εξαιτίας αυτού, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των νέων δείχνοντας ως αιτία της κρίσης το Covid19.
  5. Κρίση συγκεκριμένων τομέων: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19, σημειώθηκε υπερβολική αύξηση σε ορισμένους τομείς, ενώ σημειώθηκε υπερβολική μείωση σε ορισμένους άλλους. Ενώ οι εταιρείες ταχυμεταφορών και φορτίου, παντοπωλεία κ.λπ., ανθούν, οι τεϊοπωλεία, καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα είχαν πληγεί. Έχουν γίνει πολλές πτωχεύσεις. Η ανεργία των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς έχει επηρεάσει επίσης τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς. Η αύξηση της ανεργίας σημαίνει φθηνότερη εργασία για τα αφεντικά, ενώ οδηγεί στη σιωπή των εργαζομένων λόγω της εκμετάλλευσης και του φόβου της ανεργίας.
  6. Κρίση διαχωρισμού: Ο οικονομικός διαχωρισμός έγινε εμφανής με την απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιών κάτω των 19 και άνω των 65 ετών. Ο περιορισμός της ζωής των ατόμων χωρίς οικονομικό πλεόνασμα παρουσιάστηκε ως ένα σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης στην πανδημία Covid19. Στην πραγματικότητα, ήταν απλά μια επίδειξη. Εάν αυτά τα άτομα, είχαν προφανές οικονομικό βάρος για την κυβέρνηση, δεν θα ήταν κλειδωμένα στο σπίτι. Το γεγονός ότι οι συγγενείς των εργαζομένων ήταν αντιμέτωποι με τη πιθανότητα να κολλήσουν τον Covid19 από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται και οι οποίοι ήταν έξω από το σπίτι όλη την ημέρα έδειξε ότι ο περιορισμός ήταν χωρίς λογικό νόημα. Τα άτομα που περιορίζονται πέφτουν σε κατάθλιψη με την αύξηση του άγχους, του φόβου και την ψυχολογία του περιορισμού.
  7. Κρίση οργάνωσης: Η εξουσία θέλει να αποτρέψει μια άλλη κρίση με τις απαγορεύσεις για το Covid19. Ο καθορισμός της φυσικής απόστασης που είναι απαραίτητη στις πρόσωπο με πρόσωπο σχέσεις της κοινωνίας ως “κοινωνική απόσταση”, έχει ως στόχο να αποτρέψει τη συζήτηση της κρίσης που βιώνουν και την φθορά των χώρων κοινωνικοποίησης έως το τελικό κλείσιμο τους. Ζητείται να αποτραπεί η επικοινωνία των ατόμων κλείνοντας τα καφενεία, καφετέριες, τοπικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς. Τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά, τα κέντρα κοινωνικοποίησης είναι κλειστά. Τα εργαστήρια, τα εργοστάσια είναι ανοιχτά, τα κέντρα δραστηριότητας για τους εργαζόμενους αυτών των εργοστασίων είναι κλειστά. Η Εξουσία, η οποία μας εμποδίζει να μιλάμε για την κρίση με αυτές τις απαγορεύσεις, ίσως σύντομα δηλώσει ότι η πανδημία “Covid19 εξαπλώνεται με την ομιλία!” Πιθανώς θα θελήσει επίσης να απαγορεύσει την ομιλία.
  8. Κρίση οργάνωσης: Οι τόποι όπου το Akp19 εξαπλώνεται δεν μπορούν να κλείσουν. Είτε το Covid19 εξαπλώνεται είτε όχι, η κυβέρνηση συνεχίζει τις δραστηριότητές της και τις συγκεντρώσεις της. Μπορεί να οργανώσει διανομή ψωμιού ή τσαγιού. Χιλιάδες μπορούν ακόμα να μεταφερθούν με λεωφορεία στα διάφορα εγκαίνια που μετατράπηκαν σε λαϊκές παραστάσεις.
  9. Κρίση των μέσων ενημέρωσης: Τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαγωνισμοί στον τομέα των μέσων ενημέρωσης συνεχίζονται με εκατοντάδες εργαζόμενους μπροστά από την κάμερα και πίσω από αυτή. Τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν και δεν σταματούν λόγω της θέσης τους. Επειδή τα μέσα ενημέρωσης είναι η απαραίτητη δύναμη της κυβέρνησης.
  10. Κρίση των μέσων ενημέρωσης: Η γνώση της πανδημίας είναι εσκεμμένα διαστρεβλωμένη. Οι πληροφορίες σχετικά με την πανδημία είναι τόσο στρεβλωμένες και οι απαραίτητες και περιττές πληροφορίες δημοσιεύονται ταυτόχρονα, εμποδίζοντας την κατανόηση τους από τους ανθρώπους. Η Εξουσία θέλει επίσης να καταστείλει κάθε πληροφόρηση της κοινωνίας πέρα από τον έλεγχό της με παρενόχληση και απειλές. Η πίεση στον Ιατρικό Σύλλογο είναι μια ένδειξη αυτής της πρακτικής.
  11. Κρίση της πληροφορίας: Όποιος ελέγχει την γνώση, ελέγχει την κοινωνία και το άτομο επίσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα καθιερώθηκε με αυτή την προοπτική. Με άλλα λόγια, κάθε εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια άλλη δύναμη ελέγχου. Τώρα, ένας σημαντικός δεσμός της κοινωνίας με την πληροφόρηση έχει σπάσει στον τίτλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία δεν ήταν προσβάσιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid19. Η δικαιολογία είναι και πάλι ο Covid19. Η εκπαίδευση των πλουσίων με ιδιαίτερα μαθήματα συνεχίζεται παράλληλα με την “έλλειψη εκπαίδευσης” των φτωχών. Ενώ οι γονείς που δεν μπορούν να παρέχουν την εκπαίδευση του παιδιού τους βιώνουν την κατάθλιψη των παιδιών που νομίζουν ότι τα πάντα είναι μάταια, τα παιδιά βιώνουν επίσης το άγχος της ματαιότητας του μέλλοντος.
  12. Κρίση υγείας: Είναι μια δίωξη που βιώνουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν την πανδημία, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία. Και εδώ, η διάκριση πλουσίων-φτωχών είναι σαφής. Τα κρατικά νοσοκομεία που δεν φθάνουν ποτέ στο επίπεδο των ιδιωτικών νοσοκομείων, εμφανίζονται ως μη πλήρη παρά την υπερβολική πληρότητα. Είτε ο ιός Covid19 μεταδίδεται ή όχι, είτε είναι θετικός ή ασυμπτωματικός… Ποιος πρέπει να μείνει στο σπίτι και ποιος στο νοσοκομείο; Είναι αρκετή η περίοδος των 14 ημερών; Μεταδίδεται με τον αέρα; Μεταδίδεται από το νερό; Ανίκανη να λύσει αυτή τη σύγχυση, η κοινωνία βρίσκεται σε μια σύγχυση που δεν μπορεί να μιλήσει για τις συνθήκες του δικαιώματος στην υγεία και την υπηρεσία. Ενώ ο γιατρός ζει στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης, όλα τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης το αντιμετωπίζουν εξ αποστάσεως.
  13. Κρίση υγείας: Μέσα στο σύστημα υγείας που μετατρέπεται σε τομέα Covid19 από το Akp19, η ψυχολογία όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τους καθαριστές στις νοσοκόμες και τους γιατρούς έχει γυρίσει ανάποδα. Οι ήρωες, που είναι καταραμένοι κατά καιρούς, βιώνουν την αντίφαση και κάθε μέρα ζουν με την πίεση του “Είμαι κοντά” του Akp19 μαζί με την πίεση μετάδοσης του Covid19.
  14. Κρίση τερματισμού του ιού: Είναι η κρίση τερματισμού του Akp19. Η κρίση Akp19 έχει γίνει πιο μεταδοτική από αυτή του Covid19 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η οποία κρατά περίπου 19 χρόνια, και η ασθένειά του δεν είναι ήπια, είναι ένας θανατηφόρος ιός με σοβαρά κρούσματα. Είναι ο εχθρός των νέων, των λαών, των εργαζομένων, της γυναίκας, των ΛΟΑΤΚΙ, του δέντρου, του ρέματος, της γης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Τα φάρμακα και τα εμβόλια αναζητούνται για τη θεραπεία του Covid19. Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν είναι η πρώτη. Γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες πανδημίες έχουν ξεπεραστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Covid19 θα ξεπεραστεί επίσης. Και γνωρίζουμε ότι παρόλο που η πανδημία της Εξουσίας κατά της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας είναι πιο επικίνδυνη από το Covid19, κάθε πανδημία εξουσίας θα καταστραφεί από ταραχές και επαναστάσεις. Κάθε ιός θα εμβολιαστεί, κάθε Εξουσία θα καταστραφεί για να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο.

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...