eKhenana: Η οικοδόμηση της αυτονομίας και της αλληλεγγύης από τα κάτω

από | 14 Δεκ, 2020

Ντέρμπαν, Νότια Αφρική: Η οικοδόμηση της αυτονομίας και της αλληλεγγύης από τα κάτω στην κατάληψη της eKhenana
Ντέρμπαν. Νότια Αφρική. Η κατάληψη της eKhenana διαθέτει τώρα την Πολιτική Σχολή Frantz Fanon, το Δημαρχείο Thuli Ndlovu, το Σχέδιο Αλληλεγγύης Πουλερικών Sifiso Ngcobo και τον Κήπο Κυριαρχίας Τροφίμων Nkululeko Gwala.

Από τότε που δημιουργήθηκε το κίνημά μας το 2005, έχουμε δεσμευτεί να οικοδομούμε οργανικές οργανώσεις από τα κάτω. Το κίνημά μας χτίστηκε οικισμό με οικισμό και κατάληψη με κατάληψη. Από την αρχή δουλέψαμε επίσης για να χτίσουμε μια ζωντανή αλληλεγγύη με άλλους αγώνες. Τα πρώτα χρόνια προσφέραμε αλληλεγγύη σε συντρόφους σε χώρες όπως η Αϊτή και η Ζιμπάμπουε. Όταν το κίνημά μας δέχτηκε επίθεση, λάβαμε διεθνή αλληλεγγύη από οργανισμούς τόσο μακριά όσο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια στέλνουμε τους συντρόφους μας στο πολιτικό σχολείο του MST στη Βραζιλία. Μέσα από τη συνεργασία με τους συντρόφους του MST και άλλους συντρόφους στο σχολείο, μάθαμε τους τρόπους οργάνωσης σε διάφορες χώρες. Από το MST μάθαμε για την αγροοικολογία και τη σημασία να κάνουμε τις καταλήψεις μας χώρους παραγωγής, καθώς και χώρους διαμονής, οικοδόμηση κοινότητας και πρόσβασης στις πόλεις.

Υπήρχαν κήποι στα δίκτυα μας πριν αναπτύξουμε τη σχέση μας με το MST. Το 2008 οι ισχυρές γυναίκες στο Motala Heights ίδρυσαν τους Motala Diggers. Αλλά από το MST μάθαμε να οργανώνουμε την αστική γεωργία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και πώς να οργανώνουμε συνεταιρισμούς για τη διαχείριση της γεωργίας και να διανέμουμε τα προϊόντα σε δημοκρατική και συλλογική βάση.

κατάληψη

Χθες ανοίξαμε επίσημα τον κήπο και τα πουλερικά στην κατάληψη της eKhenana στο Cato Manor, Durban. Αυτό το έργο ήρθε ως αποτέλεσμα των ανταλλαγών μάθησης με τους συντρόφους μας στο MST. Οι σπόροι για τον κήπο προήλθαν από το MST. Αυτός ο κήπος εξυπηρετεί την κοινότητα. Τρέφει πολλές οικογένειες που διευθύνονται από παιδιά και δεν έχουν καμία εργασία Τα χρήματα που προκύπτουν από την πώληση του πλεονάζοντος προϊόντος μέσω του καταστήματος που διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός έχουν πληρώσει για όλα τα είδη σημαντικών πραγμάτων όπως το PPE και οι μεταφορές για άτομα που πρέπει να μεταβούν στο κεντρικό Ντέρμπαν. Ο συνεταιρισμός πρόσφερε πρόσφατα ένα κινητό ηχητικό σύστημα στο κίνημα.

Η διατροφική κυριαρχία είναι τώρα ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς μας στο κίνημά μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας φαγητό και να μην βασιστούμε στην κυβέρνηση, που προσφέρει στείρα αγροτεμάχια όταν έρχονται οι εκλογές και πληρώνει στους ανθρώπους μικρές επιχορηγήσεις που μπορούν να τους κρατήσουν ζωντανούς. Κυρίως όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις, ξοδεύουν τα χρήματα απευθείας στα σούπερ μάρκετ που ανήκουν στους μεγάλους καπιταλιστές. Οι επιχορηγήσεις δεν αποτελούν επιδότηση για τους καταπιεσμένους ώστε να οικοδομήσουν αυτονομία. Είναι επιδότηση για τους καπιταλιστές.

Η πολιτική της αυτονομίας είναι πάντα επικίνδυνη και έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στο κυβερνών κόμμα και το κράτος στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή ως φτωχοί υποτίθεται ότι στηριζόμαστε στο κράτος για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της γης, της στέγασης, των υπηρεσιών και των τροφίμων. Όταν δημιουργούμε τη δική μας αυτονομία οργανώνοντας τους εαυτούς μας  καταλαμβάνοντας γη, · χτίζοντας τα δικά μας σπίτια, αίθουσες και κοινοτική υποδομή · οργανώνοντας τη δική μας πρόσβαση στις υπηρεσίες · και αναπτύσσοντας τη δική μας ικανότητα να διαταράσσουμε, να διαδηλώνουμε και να εμπλέκουμε τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί λένε ότι «διαχειριζόμαστε τη δική μας εξουσία» και οι προσπάθειές μας αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή.

Το 2009 το κίνημα μας δέχτηκε επίθεση στο Κένεντι από το ANC παρουσία της αστυνομίας. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεχθήκαμε επίθεση ήταν ότι εκείνη την εποχή είχαμε μια πτώση στο κέντρο που παρείχε διάφορα είδη υποστήριξης στους ανθρώπους του οικισμού, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού για πολλές οικογένειες. Το ANC είπε ότι «ο Zikode διαχειρίζεται τη δική του εξουσία» και γιόρτασε όταν δεχθήκαμε την επίθεση.

Η ιδεολογία μας η Ubuhlalism είναι να συνεργαζόμαστε ως φτωχοί για να οικοδομήσουμε τη δική μας δημοκρατική δύναμη και να βρούμε λύσεις στα δικά μας προβλήματα. Πιστεύουμε ότι ως φτωχοί είμαστε οι δικές μας λύσεις. Πιστεύουμε ότι ένας γείτονας δεν πρέπει να κοιμάται όταν ο γείτονάς του δεν έχει κάτι να φάει.

Η κατάληψη του eKhenana αντιμετώπισε σοβαρή καταστολή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από είκοσι ένοπλων και βίαιων προσπαθειών εκκένωσης. Το κράτος χρησιμοποίησε τυς περιορισμούς Covid-19 ως κάλυψη για να διεξάγει τακτικές επιθέσεις κατά της κατάληψης. Οι γυναίκες κακοποιήθηκαν περισσότερο και έγιναν στόχος σε αυτές τις επιθέσεις. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της αστυνομικής βαρβαρότητας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια βίαιων εξώσεων, οι γυναίκες στην κατάληψη δεν έχουν ξεχάσει ποτέ το γεγονός ότι ουσιαστική αλλαγή για αυτές δεν μπορεί να έρθει μέσω της έκκλησης στις ελίτ για μεταρρύθμιση από ψηλά, αλλά μόνο μέσω της ενότητας από τα κάτω. Οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της αλληλεγγύης στην κατάληψη. Η γυναικεία δύναμη ήταν πάντα το θεμέλιο του αγώνα μας και σήμερα οι γυναίκες παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στην eKhenana.

Το σχέδιο για την κυριαρχία των τροφίμων στην eKhenana που άνοιξε επίσημα χθες πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο σύντροφό μας που χάσαμε στον κοινό αγώνα μας, σύντροφο Nkululeko Gwala. Ο Γκουάλα ήταν πρόεδρος του τομέα Cato Crest. Δολοφονήθηκε το 2014 μετά από απειλές εναντίον του από ανώτερους ηγέτες του ANC στο Ντέρμπαν.

Ανοίξαμε επίσης επίσημα ένα πρόγραμμα εκτροφής πουλερικών που πήρε το όνομά του από τον Sifiso Ngcobo. Ο Sifiso Ngcobo ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Ekukhanyeni. Δολοφονήθηκε το 2018 αφού έλαβε πολλές απειλές από το ANC.

Ανοίξαμε επίσης την Αίθουσα Μνημείων Thuli Ndlovu προς τιμήν του προέδρου μας KwaNdengezi και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου που δολοφονήθηκε από δύο συμβούλους του ANC το 2016.

Τα ονόματα αυτών των δολοφονημένων συντρόφων χαράχτηκαν σε αυτόν τον ζωντανό αγώνα, έτσι ώστε αυτή η ιστορία να παραμένει ζωντανή στο κίνημα.

Από το τοπικό έως το παγκόσμιο επίπεδο η αλληλεγγύη μεταξύ των αριστερών είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε ως ανθρώπινη φυλή.

Abahlali baseMjondolo, 14 Δεκεμβρίου 2020.

πηγή: enoughisenough14.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...