Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε. Κριτική του βιβλίου του Λεωνίδα Οικονομάκη

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ιχνηλατώντας τον δρόμο που επέλεξαν οι Ζαπατίστας και οι Βολιβιανοί επαναστάτες προς την κοινωνική αλλαγή, το πολυεπίπεδο βιβλίο του Λεωνίδα Οικονομάκη φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της ιστορίας των δύο κινημάτων, τις αναλογίες και τις διαφορές τους, για να καταδείξει τις κρίσιμες συγκυρίες που καθόρισαν την πορεία τους.

Η μελέτη του Οικονομάκη εμβαθύνει με τρόπο πρωτόγνωρο στη διαδικασία μέσω της οποίας τα κινήματα καταλήγουν στις στρατηγικές επιλογές τους, εξερευνώντας διεξοδικά τις παραμέτρους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις τους. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί καρπό μιας συναρπαστικής έρευνας πεδίου 8 ετών, η οποία αναδεικνύει μαρτυρίες και γεγονότα που έχουν παραδόξως αγνοηθεί από την επίσημη βιβλιογραφία Αμερικής. Αυτά διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Εδώ ας μας επιτραπεί μια μικρή αλλά σημαντική διευκρίνηση. Τα βιβλία που έχουμε μέχρι τώρα διαβάσει εστιάζουν στο ιστορικό των κινημάτων , στα πλήγματα , στις αντιξοότητες , στα ήττες και τις νίκες τους. Βέβαια και στους τρόπους οργάνωσης τους στο πεδίο του ένοπλου αγώνα αλλά και στο κοινωνικό καθώς και στους τρόπους που απευθύνονται στις άλλες κοινωνίες άλλων χωρών , μέσα ή έξω από την ήπειρο τους . Αυτό που μας διαφεύγει είναι το <<πώς>> και <<γιατί>> .Γιατί στην Τσιάπας , στην Κολομβία , στην Αργεντινή, στη Χιλή κλπ και γιατί παρόλες τις ομοιότητες , που τυχόν ανιχνεύουμε , καθένα από αυτά είναι διαφορετικό και αν γυρίσουμε το βλέμμα στην Ευρώπη οι ομοιότητες αχνοφαίνονται κάτω από τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Κάθε αγώνας, εξέγερση, επανάσταση έχει την σφραγίδα των συγκεκριμένων κοινωνιών, ρίζες βαθιές , κώδικες , σύμβολα, τελετουργικά σε όλα τα επίπεδα της ζωής , από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, την επικοινωνία , τον τρόπο ζωής, γενικά σημαίνοντα και σημαινόμενα που…μόνο η ματιά του ανθρωπολόγου μπορεί να ανιχνεύσει.

Έζησε οκτώ χρόνια συν- έζησε με τους Ζαπατίστας και τους Βολιβιανούς επαναστάτες. Σκέψη, νοηματοδότηση , τρόποι δράσης δύσκολο εγχείρημα σε ένα πολυεθνικό ,πολυιθαγενικό , αποικιστικό ψηφιδωτό , αποκαλύφθηκαν από τα μέσα. το πολιτισμικό των κοινοτήτων και αυτή είναι η αιτία της μιας και όχι κάποια άλλης επιλογής. με αυτόν τον τρόπο ο Λεωνίδας Οικονομάκης << εμβαθύνει στις διαδικασίες που τα κινήματα κάνουν τις επιλογές τους >>, τον τρόπο που εξελίσσονται, την πολυμορφία κα μοναδικότητά τους. Το διακύβευμα , ΤΕΛΙΚΆ η απόφαση να βγεις στην κοινωνία ,όλα τα άλλα βρίσκονται στο δρόμο!

Παραθέτουμε και αυτούσιο το οποσθόφυλλο. Ιχνηλατώντας τον δρόμο που επέλεξαν οι Ζαπατίστας και οι Βολιβιανοί κοκαλέρος προς την κοινωνική αλλαγή, το πολυεπίπεδο βιβλίο του Λεωνίδα Οικονομάκη φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της ιστορίας των δύο κινημάτων, τις αναλογίες και τις διαφορές τους, για να καταδείξει τις κρίσιμες συγκυρίες που καθόρισαν την πορεία τους. Η μελέτη του Οικονομάκη εμβαθύνει με τρόπο πρωτόγνωρο στη διαδικασία μέσω της οποίας τα κινήματα καταλήγουν στις στρατηγικές επιλογές τους, εξερευνώντας διεξοδικά τις παραμέτρους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις τους.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί καρπό μιας συναρπαστικής έρευνας πεδίου 8 ετών, η οποία αναδεικνύει μαρτυρίες και γεγονότα που έχουν παραδόξως αγνοηθεί από την επίσημη βιβλιογραφία. Μία έκδοση που θα ενθουσιάσει τόσο τους κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες όσο και τον απλό αναγνώστη που επιθυμεί να ανακαλύψει την ιστορία των (επαναστατικών και μη) κινημάτων της Λατινικής Αμερικής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Το βιβλίο αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη να ρίξει μια αποκαλυπτική ματιά στις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται στα κοινωνικά και επαναστατικά κινήματα, μια ματιά που μόνο η εθνογραφική ανάλυση μπορεί να προσφέρει…

Μελετώντας τις ενδογενείς διαμάχες, τις φραξιονιστικές συγκρούσεις, καθώς και τα μοτίβα κοινωνικοποίησης και πολιτικής διαπαιδαγώγησης που καθόρισαν τα αριστερά κινήματα στο Μεξικό και τη Βολιβία, ο συγγραφέας ρίχνει νέο φως στον μετασχηματισμό των ριζοσπαστικών πολιτικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική”. (Kenneth Roberts, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Cornell, ΗΠΑ) “Ένα αληθινά πρωτότυπο βιβλίο…

Έχοντας διεξάγει σπουδαία έρευνα πεδίου, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ο Οικονομάκης αναλύει υποδειγματικά την πολυπλοκότητα, αλλά και τη λογική, πίσω από τις στρατηγικές επιλογές των πολιτικών κινημάτων”. (Olivier Roy, Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Ιταλία) “…ερευνώντας δύο από τις πιο επιδραστικές περιπτώσεις, αυτές των Ζαπατίστας και των κοκαλέρος, μέσα από πλούσια συγκριτική πολιτική ανάλυση, η έκδοση αυτή προσφέρει μια συμπαγή ερμηνεία της συντακτικής δύναμης των κοινωνικών κινημάτων”. (Donatella della Porta, Κα9ηγήτρία, Scuola Normale Superiore της Πίζα, Ιταλία)

“Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί τομή στο πεδίο της μελέτης των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτικών στρατηγικών τους. Εστιάζοντας στους Ζαπατίστας στο Μεξικό και στους καλλιεργητές κόκας στη Βολιβία, συνυφαίνει αρμονικά τη θεωρία με την εμπειρική έρευνα. Μια πολύτιμη συνεισφορά στη σχετική βιβλιογραφία”. (Jeffery R. Webber, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο)

η βιβλιοπαρουσίαση είναι της συντρόφισσας Ιωάννας


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ