Assange

Julian Assange: Σήμερα η απόφαση για την πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ

από | 4 Ιαν, 2021

Τη Δευτέρα, ένας Βρετανός δικαστής θα αποφασίσει εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας για τη δημοσίευση μυστικών στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Ο 49χρονος Αυστραλός κατηγορείται για παράνομη εισβολή σε κυβερνητικούς ιστότοπους των ΗΠΑ και διαρροή εγγράφων που περιέχουν αρχεία καταγραφής για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και διπλωματικά έγγραφα το 2010. Η απόφαση του Assange για έκδοση θα εκδοθεί στις 4 Ιανουαρίου.

Η Julia Hall, ειδική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ποινική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε στο Al Jazeera οτι «θα ήταν καλύτερο να μην κάνουμε εικασίες σε αυτό το σημείο».

«Τόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της δίκης  μέχρι σήμερα. Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα », είπε.

Ο Assange, του οποίου η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, παραμένει επί του παρόντος στη φυλακή μέγιστης ασφάλειας Belmarsh στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο Αυστραλός πολίτης συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019 από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του χορηγήθηκε άσυλο το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψή του, αφού η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για κατηγορίες βιασμού στη Σουηδία, μια έρευνα που αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Τον ίδιο μήνα, μια μεγάλη κριτική επιτροπή στην πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ τον κατηγόρησε με έναν αριθμό πειρατείας ηλεκτρονικών υπολογιστών για φερόμενη βοήθεια στο πρώην προσωπικό του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ στην πρόσβαση στα διαβαθμισμένα έγγραφα.

. Καθώς ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί την πιθανή κατάρρευση της ελευθερίας του Τύπου, όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η μάχη για την υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου πιθανότατα ξεκίνησε.

Τον Μάιο του 2019, ο ιδρυτής του WikiLeaks κατηγορήθηκε βάσει του νόμου κατασκοπείας των ΗΠΑ του 1917 για 17 κατηγορίες για τη συγκέντρωση και τη δημοσίευση στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, τα οποία παρέχονται από τον Manning.

Ο Assange είναι ο πρώτος εκδότης που κατηγορείται βάσει της συγκεκριμένης πράξης και μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλάκισης.

Μεταξύ των περιεχομένων που δημοσίευσε το WikiLeaks ήταν ένα βίντεο 39 λεπτών ενός αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου Apache που πυροβόλησε και σκότωσε περισσότερους από δώδεκα Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ένας ευρέως γνωστός Αμερικανός πληροφοριοδότης, δήλωσε ότι η δημοσίευση του Assange από τα ημερολόγια πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν «συγκρίσιμης σημασίας» με τα έγγραφα του Πενταγώνου, μιας μελέτης για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ που διέρρευσε το 1971.

Εάν εκδοθεί, ο εκδότης του Wikileaks είναι πιθανό να ασκήσει έφεση για την απόφαση, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία έκδοσης για αόριστο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ο Assange αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φόβοι κακομεταχείρισης
Ομάδες δικαιωμάτων φοβούνται ότι εάν ο Άσαντζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κακομεταχείριση σε φυλακή εκεί.

Τη Δευτέρα, ο Julian Assange θα ξέρει αν πρόκειται να εκδοθεί για δίκη στην Αμερική. Το έγκλημά του; Η δημοσιογραφία ως εχθρός της κρατικής προπαγάνδας.

Ο Assange έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger, καθώς και κατάθλιψη και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, δήλωσε η Hall.

«Εάν ληφθεί η απόφαση για την έκδοση του Assange, θα το βάλουμε έντονα εναντίον της, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιτίθεται στις διεθνείς του υποχρεώσεις», είπε.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων αναφέρει ότι «κανένα Κράτος Μέλος δεν θα εκδιώξει, να επιστρέψει ή να εκδώσει ένα άτομο σε άλλο Κράτος όπου υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι θα κινδύνευε να υποβληθεί σε βασανιστήρια».

Επιπλέον, η Hall ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα του Assange σε μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ έχει ήδη «υπονομευθεί».

«Δηλώσεις πολιτικών ηγετών στην κορυφή [στις ΗΠΑ] τον έχουν ήδη καταδικάσει δημόσια. Το τεκμήριο αθωότητάς του… στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ήδη υπονομευθεί θλιβερά και βαθιά ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo χαρακτήρισε το WikiLeaks ως «μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», το έργο του οποίου πρέπει να «μετριαστεί και να διαχειριστεί». Κατηγόρησε επίσης τον Assange ότι είναι «απάτη».

Η Ρεβέκκα Βίνσεντ, διευθύντρια διεθνών εκστρατειών στο Reporters Without Borders (RSF), δήλωσε ότι αν εκδοθεί ο Άσαντζ, οι συνέπειες για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου θα είναι «σοβαρές και μακροχρόνιες».

«Θα δούμε μια ξεχωριστή ψυχρή επίδραση στη δημοσίευση διαρροών πληροφοριών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το δικαίωμα του κοινού για ενημέρωση», δήλωσε η Vincent στο Al Jazeera.

Η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση με επικεφαλής τον Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να διώξει τον Ασάνζ, φοβούμενοι ότι μπορεί να αφήσει ευάλωτα τα πρακτορεία ειδήσεων των ΗΠΑ, όπως οι New York Times, οι οποίοι, μαζί με το WikiLeaks, δημοσίευσαν επίσης τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Τον Δεκέμβριο, η εφημερίδα The Guardian με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks «υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου και στις δύο χώρες».

Η Βίνσεντ της RSF είπε ότι εάν το νομικό σύστημα αποτύχει να αποδώσει δικαιοσύνη, «θα είναι σαφές ότι απαιτείται μια πολιτική λύση, καθώς η στόχευση του Assange από μόνη της έχει πολιτικά κίνητρα».

«Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη δημόσια πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εκδώσει τον Άσαντζ και την αμερικανική κυβέρνηση να ρίξει τις κατηγορίες εναντίον του. Ένα μέσο για να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσε να είναι μια προεδρική χάρη από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες μέρες του στην εξουσία, ή από τον [εκλεγμένο Πρόεδρο] Τζο Μπάιντεν μετά την ανάληψη της προεδρίας  ».

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...