Καναδάς: Καμία συμφιλίωση χωρίς γη | Τα Έξι έθνη αγωνίζονται για την αλήθεια 200 χρόνια τώρα.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε», λέει ο συγγραφέας Anishnaabe που υποστηρίζει ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης

Τα Έξι έθνη  του  Grand River στο νοτιοδυτικό Οντάριο είναι ο μεγαλύτερος και πολυπληθέστερος καταυλισμός στον Καναδά. Έχουν εμπλακεί σε μια διαφωνία γης για 200 χρόνια – μια διαφωνία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο επίκεντρο της τρέχουσας διαφωνίας βρίσκεται η ανάπτυξη κατοικιών στην πόλη της Καληδονίας που ονομάζεται Mackenzie Meadows. Ο επενδυτής λέει ότι αγόρασε τη γη νόμιμα από την κομητεία Haldimand. Ωστόσο, τα μέλη των  Έξι Εθνών λένε ότι δεν ήταν νόμιμη η πώληση της κομητείας.

Τον Ιούλιο του 2020, τα μέλη των  Έξι Εθνών κατέλαβαν το εργοτάξιο  και το μετονόμασαν σε 1492 Land Back Lane. Έκτοτε, άνθρωποι από τα Έξι  Έθνη, μαζί με υποστηρικτές, έχουν ανεγείρει μια σειρά από μικροσκοπικά σπίτια και σκηνές στον τόπο στέγασης και ζουν εκεί. Για τουλάχιστον έναν άνδρα, είναι η πρώτη φορά που είχε τη δική του γη.

Η Courtney Skye είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Yellowhead στο Πανεπιστήμιο Ryerson και μέλος των  Έξι Εθνών. Είναι επίσης μέρος της προσπάθειας στο 1492 Land Back Lane. Η Skye λέει ότι το ζήτημα του Mackenzie Meadows ξεκινά όταν ο πρώτος καταληψίας άποικος  στα τέλη του 1800, εγκαταστάθηκε στη γη Haudenosaunee. Έμεινε περίπου πέντε χρόνια, έκοψε μερικά δέντρα και δημιούργησε καλλιεργήσιμη γη.

Στη συνέχεια, ο άνδρας πούλησε τη γη, παράνομα, σε μια οικογένεια για £ 500. Αυτή η οικογένεια καλλιεργούσε τη γη για τις επόμενες γενιές και, τελικά, την πούλησε σε έναν επενδυτή το 2003 για 4 εκατομμύρια δολάρια. Ο επενδυτής, Foxgate Development, τώρα θέλει να δημιουργήσει περισσότερα από 200 σπίτια ως μέρος ενός μεγαλύτερου οικιστικού έργου.

Οι λαοί των έξι εθνών απορρίπτουν αυτήν την πρόταση.

Η γη είναι «μέρος αυτού που είμαστε»

Ο Skyler Williams είναι ο εκπρόσωπος της 1492 Land Back Lane. Λέει ότι το μέρος που χάνεται σε όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαφοράς και το νομικό μπρος-πίσω  για το Haudenosounee, είναι ότι αυτή η γη δεν είναι απλώς κάποια γη. «Αυτή η σύνδεση με τη γη για εμάς είναι μέρος αυτού που είμαστε. Αυτό είναι μέρος της ιστορίας μας για τη δημιουργία. Ξέρετε, ότι ο Δημιουργός χρησιμοποίησε αυτόν τον πηλό για να μας χτίσει», λέει ο Williams.

«Αυτή η σύνδεση με εμάς είναι πραγματική, είναι κάτι που μπορείς να νιώσεις. Και σίγουρα όταν έρχεστε σε αυτά τα εδάφη, αυτό είναι το αίσθημα της απελευθέρωσης, αυτή η σύνδεση με τη γη, γνωρίζοντας οτι οι άνθρωποι μας είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν  για να διατηρήσουν αυτή τη σύνδεση είναι κάτι που μαγνητίζει  και είναι μέρος του ποιοι είμαστε. “

Όταν πρόκειται για διαφορές αξιώσεων γης, το επίκεντρο της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης και της νομικής διαμάχης είναι συχνά σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Ωστόσο, ο Skyler Williams λέει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από ένα μόνο συγκρότημα κατοικιών ή ένα αγρόκτημα.

Λέει ότι η εκχώρηση γης αφορά τη μεγαλύτερη συστημική καταστροφή – γενοκτονία – αυτόχθονων ανθρώπων. Και ότι ενώ υπάρχει συνεχής συζήτηση για συμφιλίωση, υπάρχει πολύ λίγη συζήτηση για τη γη.

«Οι κυβερνήσεις και η αστυνομία, η RCMP πριν από το OPP και οι Βρετανοί πριν από αυτό, έχουν διαπράξει αυτές τις πράξεις γενοκτονίας εναντίον του λαού μας για τα τελευταία, 300, 400 χρόνια  και συνεχίζουν να προωθούν αυτήν την ατζέντα για να μας δουν να περιοριζόμαστε τουλάχιστον , αν δεν έχουμε φύγει. Τους αρέσει εντελώς να μας βλέπουν αφημένους  να αυξάνουμε τον πληθυσμό μας  στην περιοχή μας με τρόπο που δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να καλύψουμε αυτές τις εκτάσεις με σκυρόδεμα και να ρίχνουμε άσφαλτο σε κάθε σημείο του πράσινου που υπάρχει », λέει ο Williams.

Ο Ουίλιαμς λέει ότι το Χαλντιμάν (Κομητεία) και οι αποικίες που περιβάλλουν το Γκραντ Ρίβερ εκμεταλλεύτηκαν και δημιούργησαν διαιρέσεις που συνεχίζουν να βλάπτουν τους ανθρώπους. Επισημαίνει το εκλεγμένο συμβούλιο, την υπερβολική φυλάκιση των Αυτόχθονων ανθρώπων και τις δολοφονημένες, αγνοούμενες, Αυτόχθονες γυναίκες και κορίτσια (MMIWG) ως παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο συνεχίζεται η βλάβη.

«Και έτσι, όταν πρόκειται για τη διάθεση γαιών όπως αυτή η δική μας, είναι κάτι που είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Ξέρετε, είναι εύκολο να κοιτάτε προς την αντίθετη μεριά όταν ο ρατσισμός είναι κάτι που είναι συστημικό, ξέρετε, κάτι που είναι ενσωματωμένο στο σύστημα. Αλλά όταν ο ρατσισμός έρχεται με τη μορφή,  100 OPP [αξιωματικοί] να έρχονται να συλλάβουν 12 άτομα σε ένα χωράφι τραγουδώντας τον Kumbaya από τη φωτιά, ανακαλύπτεται ότι έτσι είναι ο ρατσισμός σε αυτήν τη χώρα. “

Η συμφιλίωση είναι αδύνατη χωρίς γη

Το ζήτημα της σύνδεσης μεταξύ της αλήθειας και της συμφιλίωσης και της γενοκτονίας είναι συνεχές στον Καναδά.

Οι αυτόχθονες άνθρωποι θα επισημάνουν ότι, ενώ μπορεί να υπήρξαν κάποιες προσπάθειες για να προχωρήσουμε μελετώντας την άθλια ιστορία των σχολείων κατοικιών ή πραγματοποιώντας έρευνα σχετικά με το MMIWG, το βασικό ερώτημα σχετικά με τη γη και την ιθαγένεια παραμένει στο τραπέζι – και ότι Η συμφιλίωση μπορεί να φαίνεται σαν ένα ενεργό έργο στον Καναδά, οι αυτόχθονες λαοί όμως λένε συχνά ότι στερείται δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη τυλίγεται σφιχτά στο ζήτημα της γης – και χωρίς γη, δεν είναι δυνατή η συμφιλίωση. Ο Ryan McMahon είναι κωμικός και συγγραφέας της Anishnaabe. Λέει ότι ίσως το πρόβλημα είναι ότι οι αυτόχθονες και ο Καναδάς έχουν διαφορετικούς τρόπους να κατανοήσουν την αλήθεια.

«Όταν κοιτάζετε τη λέξη αλήθεια, στη γλώσσα μου λέτε debwewin και όταν τραβάτε αυτή τη λέξη, η λέξη debwewin σημαίνει στην πραγματικότητα να μιλάτε μόνο στο βαθμό της ζωής που έχετε ζήσει ή των εμπειριών που έχετε μέσα από καλό πνεύμα. Αυτή είναι η αλήθεια », λέει ο McMahon.

«Τι λέει ο Καναδάς όσον αφορά την αλήθεια; Συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέες αλήθειες μέσα από αυτήν τη στιγμή που καλούμε τη συμφιλίωση. Ξέρετε, πριν από μερικά χρόνια, ανακαλύψαμε μια ηλεκτρική καρέκλα σε ένα σχολείο κατοικιών. Την ίδια χρονιά, ανακαλύπτουμε πειράματα σε άλλα σχολεία στα λιβάδια. “

Ο McMahon επισημαίνει αλήθειες που συνεχίζουν να ανακαλύπτονται. Από το The Sixties Scoop; στο MMIWG; στους αυτόχθονες ανθρώπους «που βιώνουν καταστροφικά επίπεδα συστημικού ρατσισμού στο εσωτερικό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές είναι όλες οι αλήθειες. “

Ο συγγραφέας λέει ότι διστάζει να χρησιμοποιήσει τη λέξη debwewin επειδή λέει ότι υπόσχεται ότι «έχουμε την αλήθεια και τώρα συμφιλίωση, ότι πηγαίνουμε κάπου καλά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να το πω αυτό με καλή πίστη. “

«Και παρόλο το γεγονός ότι κάνουμε γιορτές όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναφέρει την αποικιοκρατία της κυβέρνησης, παρόλο του ότι δίνουμε φτερά αετού και σακάκια με μπούστο σε πολιτικούς που ψεύδονται μπροστά στα πρόσωπά μας ή συνεχίζουν να μας δίνουν το ελάχιστο σύμφωνα με το νόμο, αυτή είναι η αλήθεια. “Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.”

Σημαντική επανεκπαίδευση για το μέλλον

Ο Ryan McMahon πιστεύει ότι υπάρχει ένα πολύ βασικό επίπεδο εργασίας που πρέπει να γίνει.

Οι Καναδοί δεν εκπαιδεύονται με κανένα ουσιαστικό τρόπο σχετικά με τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας στους αυτόχθονες ανθρώπους και πώς αντικατοπτρίζεται ακόμα στην καθημερινή τους ζωή. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Καναδοί μπορούν να καταλάβουν πραγματικά είναι να ακούσουν τι λένε οι αυτόχθονες.

«Αυτό το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης στον Καναδά είναι έκτακτη ανάγκη. Και για μένα, προχωράμε πιο γρήγορα, συγκεντρώνοντας τις φωνές που επηρεάστηκαν αρνητικά από το αποικιακό πρόγραμμα εδώ στον Καναδά, και αυτό είναι οι αυτόχθονες φωνές », λέει.

«Πάντα υποστήριζα ότι αυτό το μέρος αξίζει να αγωνιστούμε. Είναι ένα όμορφο μέρος για να ζήσετε. Τα ηλιοβασιλέματα είναι απίστευτα, τα walleye είναι νόστιμα, μπορείτε να πιείτε το νερό ακριβώς έξω από τη λίμνη. Και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι κυρίως καλοί άνθρωποι. Απλώς δεν είναι ενημερωμένοι. “

Πηγή: redpowermedia.wordpress.com/ · Δημοσιεύτηκε: 29 Δεκεμβρίου 2020.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ