Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην κόψη του ξυραφιού

Η τεταμένη ατμόσφαιρα με ”άρωμα μπαρούτι” στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και οι εικόνες ”εισβολής” ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων, οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον κάνουν το γύρω του κόσμου από χθές το βράδυ. Εικόνες οι οποίες αποτυπώνουν την εσωτερική διαμάχη στο αστικό μπλοκ κυριαρχίας των ΗΠΑ, την κρίση του αμερικανικού κεφαλαίου ως μέρος της διεθνούς δομικής καπιταλιστικής κρίσης και των εμφανών ενδογενών ταξικών αντιθέσεων στην κοινωνία των ΗΠΑ που οξύνονται συνεχώς.

Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και άλλες σοβινιστές ομάδες, φίλα προσκείμενες στο κόμμα του, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την ώρα που διεξαγόταν η συνεδρίαση του Κογκρέσου, αρνούμενοι τα εκλογικά αποτελέσματα και την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Κόμματος των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν.

Οπτικοακουστικό υλικό από αμερικανικά μέσα ενημέρωση δείχνει ότι η εισβολή των αντιδραστικών και ακροδεξιών δυνάμεων δεν είχε ακριβώς την δυναμική του εφνιδιασμού και τον αυθορμητισμό που θέλουν να της αποδίδουν. Εικόνες και βίντεο απαθανατίζουν άνδρες της US Police Capitol, να παραμερίζουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα για να προσεγγίσουν οι ακροδεξιές δυνάμεις το Καπιτώλιο ανεμπόδιστα.

Μετά την εισβολή των πάνοπλων και μη ακροδεξιών, η συνεδρίαση του Κογκρέσου, αποτελούμενη από την Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διακόπηκε και ακολούθησαν διαπληκτισμοί μεταξύ ακροδεξιών και κατασταλτικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εντός και εκτός του Καπιτωλίου μια γυναίκα πυροβολήθηκε θανάσιμα από άτομο της Εθνοφρουράς, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 4 νεκρούς, κατά την πολιορκία του κτιρίου.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ, πριν την εισβολή μπροστά σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του εξέφρασε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενος τα αποτελέσματα εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ενώ δεν έλλειψαν και οι δηλώσεις πολιτικής υπεράσπισης της εισβολής των ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο μέσα από δημοσιεύσεις του στο twitter. Ο ίδιος έκανε λόγο για ”αρπαγή” της νίκης μέσα από τα ίδια του τα χέρια, συνεχάρη τους ”εισβολείς” οπαδούς του αποκαλώντας τους «μεγάλους πατριώτες» και έπειτα τους παρότρυνε να αποχωρήσουν, σκεπτόμενοι τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημέρας.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα η ακροδεξιά οργάνωση «Three Percenters», είχε εκφράσει από πριν την διάθεση της να πολιορκήσει το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον για την αποτροπή της επίσημης επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ανάμεσα στον παρευρισκόμενο κόσμο που πολιόρκησε το κτίριο του Καπιτωλίου υπήρχε μια σειρά επιπλέον ακροδεξιών, συνωμοσιολογικών και alt-right ομάδων και οργανώσεων όπως οι «Proud Boys», οι «Stop the Steal» και οι «QAnon».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε αμέσως μετά την επεισόδια στο Καπιτώλιο, με τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς να καταφτάσουν, απωθώντας τους ακροδεξιούς οπαδούς και αποκλιμακώνοντας την κατάσταση. Ένας αριθμός ακροδεξιών οπαδών παραμένει συγκεντρωμένος στους γύρω δρόμους, ενώ η δήμαρχος της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή, για 15 ημέρες.

 

Πηγές: CNN, «ABC News», Jacobin


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ