3 χρόνια συμπληρώθηκαν από την κατάληψη της περιοχής του Αφρίν, του μικρότερου εκ των καντονιών της απελευθερωμένης αυτόνομης ζώνης της Ροζάβα, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά τι έπειτα από τις πολυετείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διενεργούνται στα πλαίσια του συριακού εμφυλίου πολέμου και του διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων και κόμβων στη Μέση Ανατολή.

 

Ωστόσο, η κουρδική αντίσταση συνεχίζει αμείωτη ακόμα και σήμερα υπό τη μορφή ανταρτοπολέμου, ενός συνεχούς πολέμου φθοράς, στις περιοχές που έχει προσαρτήσει σήμερα το τουρκικό κράτος με την αρωγή των ισλαμιστών μισθοφόρων του. Η κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τον παγκόσμιο αγώνα της χειραφέτησης των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων μαζών, διαρρηγνύοντας την ψευδεπίγραφη και δήθεν αδιασάλευτη καπιταλιστική παντοκρατορία, η οποία θα προσπαθεί πάντοτε να καταπνίξει στο αίμα κάθε επαναστατική προσπάθεια κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, προκειμένου να συνεχίσει να συντηρεί τα υλικά προνόμια της άρχουσας τάξης, τα οποία έχουν θεμελιωθεί και αναπαράγονται δια της βίας.

 

 

Παρακάτω ακολουθεί η δήλωση του διεθνούς τμήματος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG International) αναφορικά με τη συμπλήρωση 3 ετών από την κατάληψη του Αφρίν και τη μαχητική αντίσταση του κουρδικού λαού που συνεχίζει ακάθεκτη ως σήμερα.

 

YPG International - Wikipedia

 

Τον Ιανουάριο του 2018 το τουρκικό κράτος υπό την κυβέρνηση του Ερντογάν ξεκίνησε την επονομαζόμενη επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” με την υποστήριξη χιλιάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων. Στην ιδεολογική συμμαχία μεταξύ της συγκυβέρνησης MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) και του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και των ισλαμιστών αντιτάχθηκαν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και οι Μονάδες Προστασίας των Γυναικών (YPJ) με μια ηρωική αντίσταση που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.

 

Το Αφρίν ήταν μια από τις πιο ειρηνικές περιοχές της Συρίας. Γλίτωσε εν πολλοίς από τον ενεργό πόλεμο μέχρι την έναρξη της εισβολής. Το Αφρίν ήταν, επίσης, μια από τις περιοχές όπου η κοινωνική οργάνωση που βασίστηκε στις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε κάνει μεγάλη πρόοδο. Εκεί η δημοκρατία από τα κάτω, η κοινοτική ζωή, τα οικολογικά εγχειρήματα και η απελευθέρωση των γυναικών τέθηκαν ενεργά και αποτελεσματικά σε εφαρμογή.

 

Το Αφρίν αποτέλεσε, επίσης, καταφύγιο για εκατοντάδες Γιαζίντι που ξέφυγαν από τη γενοκτονική τρομοκρατία του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους” το 2014 και βρήκαν ένα νέο και πάνω από όλα ασφαλές σπίτι εκεί.

 

Σήμερα το Αφρίν θυμίζει σωρό από ερείπια. Οι τζιχαντιστικές συμμορίες λεηλατούν την περιουσία του εκτοπισμένου πληθυσμού και εκείνων που δεν έχουν φύγει, καταστρέφουν το περιβάλλον του, καταστρέφουν και βεβηλώσουν πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, απάγουν και βιάζουν γυναίκες, παντρεύονται νέες γυναίκες και ανήλικα με τη βία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Με τη συναίνεση του ΝΑΤΟ η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου μέσω των στρατιωτικών της αντιπροσώπων, δηλαδή μέσω του τζιχαντιστικού συνασπισμού που είναι γνωστός ως “Συριακός Εθνικός Στρατός”, τα οποία στοχεύουν τον τοπικό πληθυσμό. Από την αρχή της επιχείρισης “Κλάδος Ελαίας” η Τουρκία όχι μόνο συνέχισε τον σχεδιασμό μιας βραχυπρόθεσμης στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά πίεσε, επίσης, για την προσάρτηση της περιοχής στην Τουρκία. Σήμερα στο Αφρίν τα παιδιά διδάσκονται σύμφωνα με το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών και την κυρίαρχη ιδεολογία του τουρκικού κράτους, τα ονόματα και οι πινακίδες στους δρόμους έχουν αλλάξει και γράφονται πλέον στα τουρκικά, η τουρκική λίρα έχει εισαχθεί ως νόμισμα και το τουρκικό ταχυδρομείο είναι υπεύθυνο για διάφορα εφοδιαστικά καθήκοντα. Με βάση τα παραπάνω, συνυπολογίζοντας και την έναρξη της κατασκευής ενός τείχους γύρω από τα κατεχόμενα εδάφη, μπορεί σίγουρα να ειπωθεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια προσάρτησης εδαφών από μεριάς Τουρκίας.

 

Το διεθνές τμήμα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG International) υπενθύμισε με δήλωσή του ότι διάφοροι διεθνιστές πήραν, επίσης, συμμετείχαν ενεργά στον αντιστασιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Αφρίν. Από όλα τα μέρη του κόσμου, από τους πιο διαφορετικούς αγώνες και από ποικίλα ιδεολογικά ρεύματα, οι σύντροφοί και οι συντρόφισσές μας συμμετείχαν στα καθήκοντα στρατιωτικής και δημόσιας άμυνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι φίλοι και φίλες μας Kendal Breizh (Olivier François Jean Le Clainche), Şahin Hüseyni (Haukur Hilmarrson), Hêlîn Qereçox (Anna Campbell), καθώς και δεκάδες ακόμη φίλοι και φίλες μας μας έπεσαν ως μάρτυρες.

 

Στο Κουρδιστάν λέμε “Şehid Namirin”, που σημαίνει “οι μάρτυρες μας είναι αθάνατοι”. Οι μάρτυρές μας δεν πεθαίνουν, γιατί εμείς θα τους θυμόμαστε και θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τις επιδιώξεις τους. Να θυμόμαστε και να τιμούμε σημαίνει να αγωνιζόμαστε. Να αγωνιζόμαστε σημαίνει να θυμόμαστε και να τιμούμε. Για εμάς η 20η Ιανουαρίου είναι μια μέρα για να θυμόμαστε τους φίλους μας που έπεσαν μάρτυρες και τους λόγους που τους παρακίνησαν και μας παρακινούν όλους μας να στρατευθούμε σε αυτήν την επανάσταση, να συμμετάσχουμε σε αυτήν, να τη διαμορφώσουμε και να την προασπίσουμε. Είναι μια μέρα για να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι είναι απαραίτητο να χαράξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα σε εμάς και τον εχθρό, να μη λησμονήσουμε τι έχει συμβεί και να αποκτήσουμε δύναμη από αυτό για τους επόμενους μήνες, για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες επιθέσεις. Να θυμόμαστε ότι όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την επανάσταση και να συνεισφέρουμε στη Ροζάβα και στην ελεύθερη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βορειοανατολικής Συρίας. Δεν έχει σημασία αν συμμετέχουμε στον στρατό ή στα κοινωνικά έργα, διότι εδώ μπορούμε, επίσης, να μάθουμε και να κατανοήσουμε το εξής: η κοινωνία μπορεί να πετύχει μόνο με την άμυνα και η άμυνα μπορεί να πετύχει μόνο με την κοινωνία.

 

Το διεθνές τμήμα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG International) υπογραμμίζει ότι η Ροζάβα είναι η επανάσταση όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και συνεισφέρουν εδώ με δύναμη και μόχθο. Η Ροζάβα είναι η γη όλων μας. Εδώ μπορούμε να βιώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι αυτού που πάντα ονειρευόμασταν, δηλαδή την οικοδόμηση μιας ελεύθερης ζωής. Είναι καθήκον μας να αντιταχθούμε στους εχθρούς της επανάστασης, όπως αντίστοιχα έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν καθημερινά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Άιν Ίσσα ή στο Τιλ Τέμιρ. Εναπόκειται, επίσης, σε εμάς το καθήκον να εκδιώξουμε από κοινού με τον λαό όλους τους κατακτητές από το Αφρίν, από τη Ροζάβα, από όλο το Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή. Με αυτό το καθήκον επιφορτίζεται ο καθένας και η καθεμιά από μας ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, σήμερα θέλουμε να θυμόμαστε τις πολλές στιγμές γέλιου, τις δυσκολίες που βιώσαμε και την κοινοτική υπέρβαση τους με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας και να διατρανώσουμε τη βεβαιότητα της νίκης μας.

 

 

Πηγή: ANF NEWS


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ