Η νέα βαρβαρότητα, του Δήμου Βοσινάκη

Με αφορμή τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 παρατηρούμε εδώ και μήνες μία παγκόσμια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου, σκλήρυνσης της αυταρχικής πολιτικής και ασταμάτητης αστυνόμευσης των πολιτών. Μάλιστα, αυτή η συντονισμένη προσπάθεια γίνεται από τους εξουσιαστές με τόσο άγαρμπο και προκλητικό τρόπο που τους έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι πιο ηλίθιοι. Φαίνεται ότι η πανδημία άνοιξε την όρεξη για ένα νέο υπερπροστατευτικό κράτος που θα επιβλέπει τα πάντα και οι ηγέτες συμπεριφέρονται σαν να βιάζονται να περάσουν ότι πιο ακραίο μπορούν. Μήπως υπερβάλω; Για να δούμε.

 • Σε πολλές χώρες του πλανήτη χρειάζεται χειρόγραφη βεβαίωση ή αποστολή ειδικού sms για να βγεις από το σπίτι σου. Ένα μέτρο που δεν έχει καμία σχέση με τις οδηγίες των επιστημόνων.
 • Στις 17/12/20 η Διεθνής Αμνηστία σε μια έκθεση με τίτλο «Καταστολή μέσα στον κορονοϊό. Κακομεταχείριση από την αστυνομία και παγκόσμια πανδημία» τεκμηρίωσε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε 60 χώρες όπου οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης του ιού. Αυτές περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά για φερόμενη παραβίαση περιορισμών ή επειδή διαδήλωναν ενάντια στις συνθήκες κράτησης.
 • Μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Κένυα, 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 νοσηλεύτηκαν ως αποτέλεσμα αστυνομικών επιχειρήσεων.
 • Η αστυνομία της Αγκόλας πυροβόλησε έναν έφηβο στο πρόσωπο για φερόμενη παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
 • Στο Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυρομαχικά και δακρυγόνα για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που σχετίζονταν με φόβους ασφαλείας σχετικά με τον κορονοϊό στις φυλακές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.
 • Η αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ πυροβόλησε έναν άνδρα στα πόδια επειδή βγήκε να αγοράσει φαγητό.
 • Στις φυλακές της Ιταλίας (Μόντενα, Ριέτι) έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 κρατούμενοι που εξοργίστηκαν μετά τα νέα μέτρα και τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους. Σε κάποιες φυλακές είχαμε εξεγέρσεις και άγρια επεισόδια όπως και μία ομαδική απόδραση 50 κρατουμένων από τη φυλακή της Φότζια.
 • Η Γαλλία του Μακρόν ψήφισε το νόμο περί καθολικής ασφάλειας που περιορίζει ασφυκτικά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Μετά από μαζικές και οργανωμένες αντιδράσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το ντροπιαστικό άρθρο που προέβλεπε ότι «οι πολίτες θα καταδικάζονται σε ένα χρόνο φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο αν φωτογραφίσουν, και δημοσιοποιήσουν σε βίντεο ή φωτογραφίες, αστυνομικούς».
 • Στην Ελλάδα, οι προσλήψεις ένστολων αυξήθηκαν όπως και η, παντελώς αχρείαστη, δημιουργία νέων ομάδων της αστυνομίας. Ειδικό σώμα για τις μικρές συναθροίσεις, ειδικό σώμα για τα πανεπιστήμια, ειδικό σώμα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε λίγο θα ανακοινώσουν και ειδικό σώμα για τα σχολεία. Παράλληλα, ενισχύεται η εμετική κουλτούρα της ρουφιανιάς και του χαφιεδισμού.
 • Για πρώτη φορά μετά την περίοδο της χούντας, βρέθηκε ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει για τέσσερις (!) μέρες τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (15-18 Νοεμβρίου του 2020). Ολική καταστολή στα καλύτερά της.
 • Η ποιότητα της ενημέρωσης όλο και χειροτερεύει. Τα ΜΜΕ κρύβουν συστηματικά τις ειδήσεις που θέλουν με στόχο να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Μαζεύτηκαν πάρα πολλές περιπτώσεις από πολλά μέρη του πλανήτη για να μιλάμε για απλές συμπτώσεις. Το νεοφιλελέ μοντέλο οικονομίας πηγαίνει πακέτο με την κρατική καταστολή. Βιώνουμε κρίσιμες στιγμές και η στάση που θα κρατήσουμε σήμερα θα είναι καθοριστική για τις επόμενες γενιές. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, ούτε ζήτημα πολιτικών προτιμήσεων. Η ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο πολιτισμός δεν λειτουργούν. Χάνουν έδαφος κάθε ώρα που περνάει. Τώρα είναι η στιγμή να αντισταθούμε, να δράσουμε και να καταλάβουμε ότι όλα αυτά που κάποτε θεωρούσαμε ως δεδομένα, όσα κατέκτησαν οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι με τους αγώνες και το αίμα τους εδώ και αιώνες, δεν υφίστανται. Και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σαφές σε όλους γιατί απλούστατα η νέα βαρβαρότητα εδραιώνει την κυριαρχία της. Κάθε μέρα και περισσότερο, κάθε μέρα και πιο ξεδιάντροπα. Όπως λένε και οι στίχοι του Παύλου Παυλίδη:

Η νέα βαρβαρότητα από την αρχαιότητα παλιά γαλέρα με καινούργιους σκλάβους
γυρίζει τη σελίδα, αλλάζει πια ενότητα χορεύει και κυκλοφορεί με μπράβους

Η νέα βαρβαρότητα ελέγχει την ποιότητα μπορείς να κοιμηθείς ήσυχα τώρα
και τρίβοντας τα χέρια της, γυαλίζει τα αστέρια της κατέφθασαν οι μάγοι με τα δώρα

Η νέα βαρβαρότητα με αβάσταχτη ελαφρότητα ακούμπησε στο έδαφος τα βάρη
και μέσα απ’ το αερόστατο με στόχο τους αιθέρες γελάει και μας δείχνει το φεγγάρι

Η νέα βαρβαρότητα με πόση σοβαρότητα σκλάβα μιας άρρωστης κυρίας
μοιράζει τα υπάρχοντα του εκλιπόντος άρχοντα δακρύζει σε γκαλά φιλανθρωπίας

Η νέα βαρβαρότητα μαγκιά και χυδαιότητα γελάει τρανταχτά μες στο πορνείο
έχει προτεραιότητα με χάρη και απλότητα φοράει το καινούργιο προσωπείο.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ