Αιφνίδια απόφαση απαγόρευσης συγκεντρώσεων – η Χούντα ολοένα και πλησιάζει.

Εντελώς αιφνίδια σήμερα (26/1/2021) το πρωί στις 6:10 (την ώρα που συνήθως ολοκληρώνονται τα πραξικοπήματα) η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απόφαση του αρχηγού της Μ. Καραμαλάκη για απαγόρευση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα για 6 μέρες. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει:

II. Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Τη συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημόσιου συμφέροντος που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

2. Τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω, από τις 05:00 έως τις 21:00, εκτός της συνδρομής των περιπτώσεων που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.:4992 από 22.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 186), καθώς και τις ειδικώς από τις 21.00 έως 05.00 μετακινήσεις των πολιτών για τους λόγους που περιοριστικά αναφέρονται στην παρ. 6 του ίδιου άρθρου της ως άνω απόφασης, προκειμένου να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2021.

3. Τον αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορωνοϊό (COVID-19) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

4. Τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού, από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων.

5. Την υγειονομική κατάσταση της Χώρας η οποία, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), αποφασίζει:

α. Την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας (άρθρο 11 του Συντάγματος και ν. 4703/2020, Α’131), στις οποίες συμμετέχουν πλέον των εκατό (100) ατόμων.

β. Την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, ως ακολούθως:

βα. Στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ.

ββ. Στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ.

βγ. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση της περ. α’ συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300,00) ευρώ.

γ. Όργανα βεβαίωσης. Η βεβαίωση των παραβάσεων και η επιβολή των ανωτέρω προστίμων πραγματοποιoύνται από τα ελεγκτικά όργανα κατόπιν σύνταξης Πράξης Επιβολής Προστίμου, βάσει των άρθρων 9 και 10 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.: 4992 από 22.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης και του παραρτήματος V, που επισυνάπτεται στην προαναφερόμενη απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της (Β’ 186).

Η παρούσα ισχύει από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ο Αρχηγός ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ

Η αστυνομία διαρρέει στα καθεστωτικά ΜΜΕ ότι η απόφασή της στηρίχτηκε πάνω σε πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για περιορισμό των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Ωστόσο ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής ξεκαθάρισε σε πρωινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι η απαγόρευση δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Ταυτόχρονα οι ίδιες διαρροές αναφέρουν πως η πρόταση δεν αφορά την παρουσία πλήθους στα ανοιχτά (πλέον) καταστήματα. Διά της ατόπου δηλαδή φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση αφορά για ακόμη μια φορά αποκλειστικά τις πολιτικές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Είναι πλέον περιττό να αναφερθούμε επισταμένα στα όσα (δεν) έκανε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στα όσα έκανε εκμεταλλευόμενη την περίσταση για να περάσει πλήθος αντιλαϊκών, αντεργατικών κι αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων μέτρων αλλά και για να εντείνει τον κρατικό αυταρχισμό σε σημείο που να ξεπερνά τα όρια της ίδιας της αστικής δημοκρατίας. Έπειτα όμως από τις τραγελαφικές εικόνες της περασμένης εβδομάδας με τις αγέλες των καταναλωτών να συνωστίζονται στους εμπορικούς δρόμους και στα εμπορικά κέντρα όλης της χώρας, η σημερινή απόφαση τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί της κρατικής τρομοκρατίας κι υπενθυμίζει πως η παρούσα κατάσταση πέρα από το αναμφίβολο κωμικό στοιχείο της είναι απολύτως τραγική.

Να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς. Η απόφαση για εκ νέου απαγόρευση συγκεντρώσεων εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι ο αφανισμός κάθε κίνησης των από τα κάτω, κάτι που έγινε φανερό και με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων από τον ανεκδιήγητο Μ. Χρυσοχοΐδη. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για την κυβέρνηση αφορούν το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος που φαίνεται να βρίσκει τα πατήματά του ενάντια στην εκπαιδευτική απορρύθμιση και την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και την κάμψη των αντιδράσεων για την (μαφιόζικα αποφασισμένη όπως φαίνεται) εξόντωση του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα. Ως εδώ όμως. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα πλέον, είναι καθήκον κάθε πολίτη που δεν σιτίζεται από την κρατική μαφία (δηλαδή όλων πέρα από τους μπάτσους, τους καραβανάδες και τον κρατικοδίαιτο μηχανισμό της ΝΔ) να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει. Αυτό που ζούμε δεν είναι χούντα αλλά είναι η πιο μαύρη περίοδος που έχουμε ζήσει από εκείνα τα χρόνια. Κι είναι σίγουρο πως η χούντα δεν είναι πολύ μακριά αν ο κατήφορος του κρατικού αυταρχισμού και της ασυδοσίας δεν σταματήσει τώρα.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ