Μα καλά, γιατί κανείς δεν ψήνεται για μπάτσους στα πανεπιστήμια;

*Καλούμε στην αυριανή κινητοποίηση Πέμπτη 28/1 στις 13:00 στα Προπύλαια

*Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ της συνέλευσης αγώνας ενάντια στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 12:00

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο βλέπουμε να αποκτά σάρκα και οστά το μακροχρόνιο σχέδιο των κυβερνήσεων και τους συστήματος που τις περιβάλλει, για την δημιουργία μίας νέας κανονικότητας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εκ διαμέτρου αντίθετης με τα συμφέροντα φοιτητ(ρι)ών-εργαζομένων και εν γένει της κοινωνικής βάσης. Δεν πρόκειται για μία τυχαία έμπνευση, αλλά για ένα ακόμα βήμα προς την πιο βίαιη ευθυγράμμιση των ζωών και των σχολών μας με τις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων και της αγοράς. Αυτή η κανονικότητα που οι κυβερνώντες και ο μιντιακός τους περίγυρος ευαγγελίζονται συμπεριλαμβάνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, πειθαρχικό δίκαιο, αυστηροποίηση βάσεων εισαγωγής, face control κλπ. μέτρα που έρχονται να επιβαρύνουν μία ήδη αποπνικτική καθημερινότητα.

Η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης στα ν + 2 χρόνια, στοχεύει προς την εντατικοποίηση των σπουδών, την πειθάρχηση του φοιτητικού υποκειμένου και μεταβάλλει ριζικά τους συσχετισμούς και την δραστηριοποίηση μας εντός ενός βασικού κοινωνικού πεδίου. Οι φοιτήτ(ρι)ες θα οφείλουν να είναι πιο αποδοτικές, πλήρως αφοσιωμένες στις σπουδές τους, αφού θα υποχρεώνονται να τις ολοκληρώσουν σε περιορισμένο χρόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ταξική πραγματικότητα που όλες βιώνουμε και η ατομική βούληση. Ο στόχος είναι το μελλοντικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό να είναι πιο παραγωγικό, έτοιμο για να αξιοποιηθεί από τα αφεντικά προς την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το νέο πειθαρχικό δίκαιο στοχοποιεί όποιον τολμάει να αποκλίνει από το πρότυπο του φιλήσυχου καριερίστα φοιτητή, το μόνο αποδεκτό πρότυπο στο πανεπιστήμιο που θέλουν να οικοδομήσουν. Είναι προφανές για εμάς ότι ένα μεγάλο κομμάτι των από-τα-κάτω κομματιών που αναγκάζεται να εργαστεί κατά την διάρκεια της φοίτησης του αποκλείεται σχεδόν αυτόματα από την διαδικασία των σπουδών. Αλλά η απειλή της διαγραφής λειτουργεί εκβιαστικά και για κάποια που για οποιονδήποτε λόγο αποφασίζει να αξιοποιήσει τον χρόνο της , περιορίζοντας το άτομο και τις επιθυμίες του.

Τον αποκλεισμό των πλέον «αντιπαραγωγικών» ατόμων από τα δημόσια πανεπιστήμια πριν καν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιφέρει η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Το μέτρο αυτό εντείνει το ανταγωνιστικό πλαίσιο και τις διαθέσεις κοινωνικού κανιβαλισμού ήδη από τις σχολικές τάξεις, καθώς και την προ υπάρχουσα ψυχολογική πίεση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Φυσικά όλο αυτό δεν έρχεται ουρανοκατέβατο αλλά συσχετίζεται άμεσα με την χρόνια προσπάθεια μετακύλισης του κόστους φοίτησης στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Οι “μη εκλεκτοί” ωθούνται στην αγκαλιά των κολλεγίων, μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια των ΜΜΕ, του κράτους και της αγοράς να τα αναδείξουν ως δελεαστική εναλλακτική. Το αποτέλεσμα με απλά λόγια; Θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι για να πληρώσουμε ένα πανεπιστήμιο που θα μας δίνει μόνο τη δυνατότητα να φουσκώσουμε περισσότερο τις τσέπες αφεντικών.

Δικλείδα ασφαλείας για την εφαρμογή όλων όσων έχουμε περιγράψει αποτελεί και η θέσπιση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις βλέψεις της μεταρρύθμισης αυτής. Το συγκεκριμένο σώμα έρχεται να αλλάξει ριζικά την φυσιογνωμία των κοινωνικών μας χώρων, καταστέλλοντας διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων, και επιβάλλοντας καθεστώς ελέγχου και πειθάρχησης. Συμπληρωματικά στην παρουσία των πανεπιστημιό-μπάτσων και προς την αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων προβλέπεται η εισαγωγή μέτρων όπως ο περιορισμός εισόδου στα ΑΕΙ και η εγκατάσταση καμερών εντός και πέριξ των ιδρυμάτων. Ειδικά στην περίπτωση των campus, η πτυχή τους ως δημόσιοι χώροι χάνεται σε μεγάλο βαθμό αφού πλέον η πρόσβαση θα είναι πιο ελεγχόμενη και η δραστηριότητα επιτηρούμενη. Μπροστά σε αυτήν την οργανωμένη επίθεση εναντίον μας δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να παραμείνουμε αμήχανοι θεατές.

Απέναντι στην αδράνεια και την απονέκρωση που προκαλούν η απαγόρευση κυκλοφορίας και η τηλεκπαίδευση/τηλεργασία(κλειστές σχολές), προτάσσουμε την συλλογική οργάνωση και την αντίσταση στην ζωή που μας επιβάλλουν, αναγνωρίζοντας πως ο ατομικός δρόμος δεν είναι λύση. Δεν θα σταματήσουμε να προασπίζουμε τα κεκτημένα μας και να διεκδικούμε τα ταξικά μας συμφέροντα ως κομμάτια των από-τα-κάτω μέσα στα πανεπιστήμια. Να χτίσουμε την ταξική δυναμική που θα σταθεί ανάχωμα σε κάθε κίνηση υποτίμησης των ζωών μας.

Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΡΑΣΗ

ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ-TV-ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Πανεπιστημιούπολης


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ