Ουρουγουάη

Νεο-Πεντηκοστιανοί στην Ουρουγουάη: ο στρατός του Θεού

από | 5 Φεβ, 2021

Νεο-Πεντηκοστιανοί στην Ουρουγουάη: ο στρατός του Θεού

Όπου η Καθολική Εκκλησία, η Αριστερά ή η Θεολογική Απελευθέρωση σταμάτησαν να βαδίζουν στη λάσπη, εκεί έχουν προχωρήσει οι Νεο-Πεντηκοστιανοί

του  Nicolás Centurión Δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2021

“Οι ελίτ πολεμιστές πρέπει να εκπαιδεύονται στις πιο εξελιγμένες στρατηγικές επίθεσης και άμυνας με σκοπό την καταστροφή, τον εκμηδενισμό και την καταπάτηση όλων των δυνάμεων του εχθρού”, δήλωσε η ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα. Ο καθένας θα πίστευε ότι πρόκειται να στρατολογηθεί στις ένοπλες δυνάμεις, σε μια ομάδα μισθοφόρων ή σε κάτι άλλο πολεμικού χαρακτήρα. Λοιπόν όχι. Η ανακοίνωση προέρχεται από την ΜΚΟ Beraca, που προωθεί την κατασκήνωση Brak Resistencia 21.

Η Ουρουγουάη, η πιο κοσμική χώρα στη Λατινική Αμερική, όπου ο φονταμενταλιστικός ευαγγελισμός μεγαλώνει σιωπηλά σαν μια προσευχή.

Ποιοι είναι αυτοί?

Ο πάστορας Jorge Márquez, γεννήθηκε στην Αργεντινή στην επαρχία του San Juan. Είναι ο ιδρυτής και μέντορας της Εκκλησίας «Mission Life for the Nations» και επίσης αρχιτέκτονας. Το 1991 εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη. Η σύζυγός του, Μάρτα Μολίνα, είναι πάστορας της ίδιας εκκλησίας. Διαχειρίζεται τα σπίτια Beraca. κέντρα αποκατάστασης που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ουρουγουάης για να βοηθήσουν τους τοξικομανείς να ανακάμψουν.

Ο γαμπρός του Márquez είναι αναπληρωτής του Εθνικού Κόμματος και επίσης  Πάστορας, ο Álvaro Dastugue. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ζει στα σπίτια Beraca ενώ ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Ήταν μέρος της πρώτης λίστας της πρώην γερουσιάστριας Verónica Alonso, η οποία προσπάθησε να γίνει υποψήφια για την προεδρία, αλλά οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ένα γυμνό 2% και γρήγορα  προσφέρθηκε να ενταχθεί στις τάξεις του νυν πρόεδρου Λούις Λακάλ Πόου.

Απορρίφθηκε εντελώς και αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του άλλου υποψηφίου τότε και τώρα γερουσιαστή,  του Juan Sartori.

Ο Dastugue, ένας ένθερμος εχθρός του νόμου περί νομιμοποίησης της μαριχουάνας, έγινε μέλος του ομίλου Sartori, του επιχειρηματία που έκανε 50 εκατομμύρια δολάρια από την επιχείρηση μαριχουάνας.

Ο αναπληρωτής πάστορας οδήγησε, μαζί με τον πρώην αναπληρωτή Carlos Lafigliola, έναν άλλο θρησκευτικό φονταμενταλιστή, την εκστρατεία για την κατάργηση του νόμου 19.684 που είναι γνωστός ως «Trans Law» Αυτός ο νόμος καθορίζει την απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης που εμποδίζει τους trans να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην υγεία, καθώς επίσης δημιουργεί οδηγούς δράσης και πολυεπιστημονικές ομάδες για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας των μελών αυτού του πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, δημιουργεί μια επιτροπή αποκατάστασης για τα θύματα σωματικής και συναισθηματικής βίας από κρατικούς πράκτορες, ως αποτέλεσμα της τρανσεξουαλικής τους κατάστασης. Το δημοψήφισμα είχε λιγότερο από το 10% των ψήφων και το κόστος του δημοψηφίσματος ήταν υψηλότερο από το κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή του Trans νόμου.

Brak Stamina 21

Μια διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά. Η διαφήμιση κάλεσε νέους στην ετήσια κατασκήνωση Brak Resistencia 2021. Η αισθητική της διαφήμισης και ο ιστότοπος αναφέρονται σε στρατό. Καμουφλαρισμένα ρούχα, στρατιωτικό καπέλο, πρόσωπα ζωγραφισμένα κάτω από τα μάτια. Πεσμένοι νέοι που μεταφέρονται από άλλους νέους, εκρήξεις και άλλα.

Η κατασκήνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο από το 1999, στις εγκαταστάσεις του «Monte Beraca», ενός διαμορφωμένου ακινήτου 27 στρεμμάτων που βρίσκεται στο χιλιόμετρο 21 της Διαδρομής 8. Περισσότεροι από 1.500 νέοι ζουν εκεί για μια εβδομάδα. Από διαφορετικά έθνη, προκειμένου να εμπλουτίσουν την πνευματική τους ζωή συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, όπως συνεδριάσεις ολομέλειας, εργαστήρια, ρεσιτάλ, αναψυχή και άλλα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου και λόγω της πανδημίας δεν θα είναι δυνατό να το κάνουμε αυτοπροσώπως όπως κάθε χρόνο. «Τέλος πάντων θα έχουμε επισκέπτες από την Ισπανία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κολομβία, την Αργεντινή, και από εδώ από την Ουρουγουάη», αναφέρει σχετικά με την κατασκήνωση και θα έχει «ψηφιακή εκπαίδευση για όλους εκείνους που θέλουν να ενταχθούν στο στρατό του Θεού», σύμφωνα με ένα από τα διαφημιστικά βίντεο.

Το βίντεο εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι συμμετοχής, ένας με κόστος 35 δολαρίων και ο άλλος με κόστος 20. Ο πρώτος είναι να είσαι “επίδοξος στρατιώτης” και να υπάρχει “πλήρη πρόσβαση σε εκπαίδευση, ημέρες εκπαίδευσης. δυναμική, εργαστήρια και ζωντανές συνομιλίες, βιώνοντας πλήρως το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών ». Με τη δεύτερη επιλογή μπορείτε να “είστε θεατής” ορισμένων συναντήσεων. Ετοιμάσου. Μαζί, θα είμαστε η αντίσταση », καταλήγει το μήνυμα, το οποίο φαίνεται παρακάτω

Θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση: Seba από το Μόντρεαλ (ΗΠΑ), Tiel Arroyo (Ισπανία), Iván Vindas (Κόστα Ρίκα), Miguel Arrazola (Κολομβία), Nadia Márquez (Αργεντινή) και Davida Canas (Κολομβία). Μεταξύ των εκπαιδευτών του μαθήματος είναι ένας γνωστός κολομβιανός πάστορας που κατηγόρησε τον Μπιλ Γκέιτς για τον κοροναϊό και που είναι συντονισμένος με τον πάστορα Μαρκέζ, ο οποίος όταν κάνει δηλώσεις για τον Κόβιντ-μιλάει για «πλανδημία.

Ο πάστορας της εκκλησίας Misión Vida πιστεύει ότι η πανδημία «βιώνεται» για «μια παγκόσμια κομμουνιστική κυβέρνηση» και επισημαίνει ότι τα εμβόλια είναι «για να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων».

Ο Arrázola είναι γνωστός στην Κολομβία ως “Πάστορας του Όχι” για την υποστήριξή του στο “Όχι” στο δημοψήφισμα για ειρήνη στην Κολομβία. Τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε από το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου της Κολομβίας επειδή απείλησε να σκοτώσει έναν δημοσιογράφο που ερευνά τις δραστηριότητές του. «Δώστε ευχαριστίες στο Θεό που αναγεννήθηκα», γιατί «πριν από λίγο καιρό ήσασταν στο Ciénaga de la Virgen, κολλήσατε εκεί», είπε σε ένα κήρυγμα. “Σας στέλνω στη Νιγηρία”, πρόσθεσε και αναφερόμενος στον σωματοφύλακά του, είπε: “που σε τελειώνει, αυτός ο άνθρωπος σε σκοτώνει.”

Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος της γλώσσας και των συμβόλων πολέμου που έχει αυτή η κατασκήνωση, οι βουλευτές του Frente Amplio κατέθεσαν ένα αίτημα για πληροφορίες. Ο πάστορας Márquez απάντησε σε αυτό: «Καταγγέλλουμε τους διεστραμμένους και μικροσκοπικούς άθεους και αντιθρησκευτικούς πολιτικούς στόχους που παρακινούν αυτήν την επίθεση κατά της πίστης μας. Δεν είναι τίποτα νέο το Κομμουνιστικό Κόμμα να διώκει τη θρησκεία όπως έχει ιστορικά  κάνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν αγνοούμε τους χριστιανούς μάρτυρες στην ΕΣΣΔ, ούτε αγνοούμε αυτούς που σήμερα διώκονται και σκοτώνονται από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς και άλλα αντι-θρησκευτικά συστήματα.

Βίβλος, βόδι και σφαίρα

Στη Βραζιλία, ο όρος BBB χρησιμοποιείται για αναφορά σε τρεις ομάδες ισχύος. Βίβλος για θρησκευτική εξουσία, «La Bala»  για ομάδες και υπερασπιστές όπλων και βόδι για ομάδες που συνδέονται με αγροτικές επιχειρήσεις και γαιοκτήμονες.

Στην Ουρουγουάη, αυτή η τριάδα φαίνεται να έχει συστραφεί εγκαίρως σε αυτήν την εποχή στην οποία ζούμε. Οι τρεις ομάδες εξουσίας έχουν συσταθεί με αυτή την κυβέρνηση όπου έχουν άμεση και σαφή εκπροσώπηση, είναι μέρος των κατευθυντήριων γραμμών αυτής της χώρας

 Το La Bala ταιριάζει απόλυτα στο ακροδεξιό στρατιωτικό κόμμα Cabildo Abierto. Νοσταλγικό για τη δικτατορία, υπερασπιστές της «εύκολης σκανδάλης» και του βαριού χεριού. Φυσικά, το Cabildo Abierto δεν έχει το μονοπώλιο των λάτρεων της πυρίτιδας, επειδή προτάσεις όπως οι Vivir Sin Fiedo και Mano Dura y Lead, προέρχονται από συνιστώσες του Εθνικού Κόμματος και του Κόμματος του Κολοράντο αντίστοιχα.

Το βόδι μπορεί να βρεθεί σαφώς στην Αγροτική Ένωση της Ουρουγουάης. Ιστορικός θεσμός συντηρητισμού και αρωγός σε  πραξικοπήματα. Τα τελευταία χρόνια, κάθε Ιανουάριο πραγματοποιείται η πράξη του αυτοαποκαλούμενου «Un Solo Uruguay». Μια άλλη ομάδα που κρύβεται πίσω από τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγάλων γαιοκτημόνων.

Αυτή η τρίαινα ολοκληρώνεται με τη Βίβλο. Στην πιο αθεϊκή χώρα της Λατινικής Αμερικής και με μια αποδεκατισμένη Καθολική Εκκλησία, αν και πάντα στις υψηλότερες σφαίρες εξουσίας, οι ευαγγελιστές ή οι νεο-Πεντηκοστιανές εκκλησίες έχουν αναπτυχθεί εκθετικά.

Αυτό είναι ένα ηπειρωτικό φαινόμενο, το οποίο, όπως όλα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη σε σχέση με άλλες χώρες, έρχεται με καθυστέρηση. Από τα έγγραφα της Santa Fe τη δεκαετία του 1980, που διαγράφηκαν από την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους, αυτές οι θρησκευτικές ομάδες έχουν κερδίσει έδαφος.

Αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν και γιατί έχουν ξεπεράσει άλλες θρησκείες σε αριθμό πιστών και δυνάμεων. Έχουν μια μεγάλη εδαφική ανάπτυξη, όπου η Καθολική Εκκλησία, η αριστερά ή η θεολογία της απελευθέρωσης σταμάτησαν να βαδίζουν στη λάσπη, εκεί που έχουν προχωρήσει οι νεο-Πεντηκοστιανοί.

Ο Βραζιλιάνος πάστορας Edir Macedo μιλά για ένα «σχέδιο εξουσίας» που στοχεύει στην κατάκτηση χώρων στην κοινωνία και την πολιτική. Αυτό το μοντέλο είχε επιρροή στη Λατινική Αμερική, όσον αφορά την είσοδο των ευαγγελικών ποιμένων στην πολιτική που θεωρείται ως πρόσκληση του Θεού και στην ατζέντα της αντίθεσης στην άμβλωση και τα δικαιώματα για σεξουαλικές μειονότητες, και ως αντίσταση στον «κόκκινο τρόμο», ένας ενοποιητικός παράγοντας αυτών των ομάδων, σύμφωνα με τον Ariel Goldstein στο βιβλίο του «Ευαγγελική Δύναμη». Πώς οι θρησκευτικές ομάδες αναλαμβάνουν την πολιτική στην Αμερική. “

Έχουν μεγάλες επενδυτικές γραμμές, όπου εξάγουν από τους πιστούς τους ό, τι μπορούν από την άποψη του χρήματος, του γνωστού «δεκάτου». Προσθετικά σε αυτό, αναμιγνύονται στην πολιτική και από εκεί λαμβάνουν επίσης μεγάλα οφέλη. Έχουν επιλέξει να ελέγξουν τηλεόραση και ραδιόφωνα. Τα παλιά θέατρα και οι κινηματογράφοι σήμερα είναι νέοι καθεδρικοί.

Ο νεο-Πεντηκοστιανισμός αναγνωρίζει τη «θεολογία της ευημερίας». Οι ατομικιστικές αρχές της αυτο-βελτίωσης, συνδέουν την οικονομική ευημερία με την παρουσία του Θεού και το αντίθετο από την παρουσία του διαβόλου και προωθεί την επιχειρηματικότητα. Μια θεολογία που συνδυάζεται τέλεια με τον νεοφιλελευθερισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα άτομα με μια πλήρως λειτουργική και αναπαραγωγική υποκειμενικότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτή η περιγραφή μπορεί να ταιριάζει εκτός από την Ουρουγουάη σε πολλές χώρες της περιοχής, με κάποιες αποχρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηπειρωτική προοπτική είναι σημαντική για την κατανόηση του μεγέθους αυτών των διαδικασιών στο εύρος και το βάθος τους.

Το φαινόμενο του φονταμενταλιστικού ευαγγελισμού στην πολιτική δεν είναι η αποκλειστική προστασία του συντηρητικού δικαιώματος, αλλά έχει επίσης διαπεράσει τον προοδευτισμό.

 Φαίνεται ότι αυτές οι εκκλησίες δεν έχουν στέγη ή φρένο, η φράση του πρώην εθνικιστή γερουσιαστή Verónica Alonso δίνει μια περιγραφή των χρόνων που ζούμε, όταν σχεδόν με απειλητικό τόνο είπε: «Αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος είναι εναντίον μας ; “

Πηγή: strategi.la

 

 

 

 

Ουρουγουάη

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...