14 Φεβρουαρίου 1996 | Η ETA σκοτώνει τον νομικό Tomas y Valiente

Στις 14 Φεβρουαρίου 1996, σκοτώνεται ο Francisco Tomas y Valiente, πρώην πρόεδρος του Ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και καθηγητής Νομικής στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Ο Tomas y Valiente εκτελέστηκε στο στούντιο του με τρεις σφαίρες στο κεφάλι, από τον Juan Antonio Olarra Guridi, γνωστό με το όνομα μάχης «Oskargi». Στη συνέχεια δραπετεύει με ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε έναν δρόμο στην περιφέρεια της γειτονιάς Fuencarral, κοντά στο δρόμο που οδηγεί στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Το αυτοκίνητο ανατινάσσεται λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της δράσης, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή να υπάρξουν θύματα. Τις επόμενες ημέρες αναπαράχθηκαν σχόλια πολιτικών και ειδικών της αντιτρομοκρατικής, έτοιμων να διαστρεβλώσουν την πράξη, παρουσιάζοντας την ως μια σκόπιμη επίθεση κατά της δημοκρατίας και των Ισπανικών θεσμών, χωρίς να λαφθεί υπόψη η έντονη καταστολή στην οποία υποβάλλονταν όλοι οι κάτοικοι της Χώρας των Βάσκων, ανεξάρτητα από το αν ήταν στρατευμένοι στην ΕΤΑ. Θα περάσουν λίγα μόνο χρόνια μέχρι να εγκριθεί η κοινή πρόταση των λαϊκών και των σοσιαλιστών, που ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, Tribunal Supremo, το αίτημα να κηρυχθεί παράνομος ο Βάσκικος Συνασπισμός Batasuna (ήδη Herri Batasuna και Euskal Herritarrok), που θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας της ETA.

Και ο José Maria Aznar, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του, από την ΕΤΑ το 1995, δεν έχασε χρόνο ώστε να τοποθετηθεί στο πλευρό της κρατικής τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι αυτονομιστές «δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν τον στόχο τους, ακόμη και με προβοκάτσια, δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν τα συναισθήματα αγάπης και συμπάθειας όλων των Ισπανών για τη Χώρα των Βάσκων, την οποία αυτοί λένε ότι θέλουν να ελευθερώσουν, αλλά αντιθέτως δεν κάνουν τίποτε άλλο απο το να βασανίζουν, να καταπιέζουν και να φτωχοποιούν», ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μεγαλύτερης «συμπάθειας» προς την Euskal Herria, από τις Ισπανικές ένοπλες δυνάμεις και τα ειδικά σώματα των GAL.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2002, μόλις τρεις ημέρες μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση στο Μπιλμπάο εναντίον της εντολής του δικαστή Baltasar Garzon, η οποία ανέστειλε ντε φάκτο όλες τις δραστηριότητες της Batasuna, οι Γαλλικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Antonio Olarra «Oskargi» Guridi στο Μπορντό, που θεωρείτο ο στρατιωτικός ηγέτης της ETA και την Ainhoa ​​Mujica Goñi, συντρόφισσα του και επίσης μέλος της Στρατηγικής Διεύθυνσης της οργάνωσης για την ανεξαρτησία.

Πηγή: Αέναη Κίνηση/ Επιμέλεια: Φ.Χ.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ