απόφαση

Απόφαση του ΣΦ Φυσικού (που συμμετέχει στην κατειλημμένη Πρυτανεία ΑΠΘ)

από | 28 Φεβ, 2021

Απόφαση του ΣΦ Φυσικού (που συμμετέχει στην κατειλημμένη Πρυτανεία ΑΠΘ)

Δημοσιεύουμε την νέα Απόφαση του ΣΦ Φυσικού ΑΠΘ, που συμμετέχει ενεργά από την πρώτη στιγμή στην κατάληψη της Πρυτανείας, ενάντια στον Νόμο Κεραμέως, όπως μας στάλθηκε από τους φοιτητές.


Απόφαση του ΣΦ Φυσικού

Στη συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού ψηφίστηκε μια ανοιχτή πρόταση συνδιαμόρφωσης αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και προσπαθώντας παράλληλα να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο επιθυμεί να αγωνιστεί ενάντια στο νέο νόμο και στην υποτίμηση της ζωής μας. Θεωρούμε ότι για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα είναι κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επίπεδο βάσης (συντονιστικές επιτροπές, μαζικές γενικές συνελεύσεις κλπ).
Κρίνουμε σημαντικό να κινηθούμε σε κατεύθυνση που τελικό αποτέλεσμα θα έχει την ανατροπή του νόμου. Έως ότου συμβεί αυτό όμως απαιτείται να μπλοκάρουμε κάθε πτυχή του στο πεδίο εφαρμογής του και να τον κάνουμε μη εφαρμόσιμο.

Γεγονότα κατάληψης πρυτανείας ΑΠΘ και πορείες

Η απόφαση του ΣΦ Φυσικού για κατάληψη πρυτανείας και η υλοποίησή της τη Δευτέρα 22/2/21 ήρθε αντιμέτωπη με την επέμβαση των μπάτσων και την αστυνομική βαρβαρότητα, μετά από αίτημα για εισαγγελική παρέμβαση του πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου. Μετά το όργιο καταστολής και συλλήψεων, ο πρύτανης ξέρασε ψέματα λέγοντας ότι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη και οι συλληφθέντες δεν είναι φοιτητές και φοιτήτριες και ότι υπήρξαν φθορές –που δεν είδε ο ίδιος- προσπαθώντας να υποτιμήσει τα μέσα αγώνα φοιτητών. Σύσσωμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τα ψέματα. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε οργισμένοι και οργισμένες με τη σαπίλα του πρύτανη, των καναλιών και των ειδησεογραφικών sites, ενώ παράλληλα είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχει και ευρύτερα αγωνιζόμενος κόσμος στον φοιτητικό αγώνα. Η μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στους 31 συλληφθέντες που ενώθηκε με αυτή των υγειονομικών και των ντελιβεράδων και η ανακατάληψη της πρυτανείας από φοιτητικούς συλλόγους και αγωνιζόμενο κόσμο τσάκισε την κρατική καταστολή. Μέρα με τη μέρα ο αγώνας κλιμακώνεται, φτάνοντας στο αποκορύφωμα –μέχρι στιγμής- με την πορεία της Πέμπτης 25/02 όπου αποτέλεσε την πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη φοιτητική πορεία των τελευταίων χρόνων, αντικατοπτρίζοντας και την συσσωρευμένη κοινωνική οργή. Η κατάληψη της Πρυτανείας συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα Σάββατο 27/02, και ως σύλλογος φοιτητών Φυσικού συμμετέχουμε και στηρίζουμε, μετά από 2η διαδοχική απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
Ν+Ν/2 και διαγραφές
Έλεγχος και παραβίαση/ καταστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων
Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό

Μία από τις βασικές αιχμές του νέου νόμου, αποτελεί η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, που παράλληλα με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής και διπλού μηχανογραφικού στα ΑΕΙ, διαλύει την ικανότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ τεράστιου αριθμού μαθητών. Παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή/και τα οποία πρέπει να εργάζονται για βιοπορισμό παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την κρατική προπαγάνδα αντιμετωπίζονται, με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, ως «οικονομικά βάρη». Η εντατικοποίηση ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και με το νέο νόμο εντείνεται στο πανεπιστήμιο , όπου το άτομο όντας εντός μίας καθολικής κρίσης και μιζέριας καλείται να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό σαν μηχανή , λες και βρίσκεται απομονωμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι .
Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύσει ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος. Ήδη χρησιμοποιείται σαν απειλή ώστε να αποσυσπειρωθούν οι φοιτητικές αντιστάσεις, οι οποίες ολοένα και δυναμώνουν. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι το νέο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών, δηλαδή και άλλοι μπάτσοι στις ζωές μας. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.

Συνολικά, ο νέος νόμος, σε απόλυτη σύμπνοια με τους προηγούμενους, αβαντάρει τα συμφέροντα των διωτικών κολλεγίων εις βάρος της δημόσιας παιδείας.

Περί έρευνας και άλλων δαιμονίων

Η ακαδημαϊκού τύπου έρευνα αποτελεί το αιχμιακό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαίδευση στόχο έχει να διατηρήσει αλλά και να αναβαθμίσει την επιρροή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Η εντατικοποιημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο εντάσσεται στα πλαίσια της κρίσης του συστήματος και εναρμονίζεται με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού στην αναδιαρθρωμένη οικονομία. Η έρευνα στον πανεπιστημιακό χώρο εκφραζόμενη μέσα από σκληρά υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής. Η ευθυγράμμιση του σκοπού της με τις ανάγκες της αγοράς μεθοδεύεται εδώ και χρόνια με διάφορα νομοσχέδια, ενώ με τον νέο νόμο γίνεται σχεδόν ολοκληρωτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσοδοφόρου και πολυπροβαλλόμενης έρευνας στο Α.Π.Θ. αποτελεί η κατασκευή drone για μιλιταριστικούς σκοπούς (κυνήγι μεταναστών) από τον Υάκινθο και την ομάδα του στο πολυτεχνείο. Γίνεται άραγε καλύτερος ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες;

Αντιδραστικές κινήσεις εντός των σχολών

Ένας νόμος τόσο επιθετικός προς την κοινωνική βάση για να εφαρμοστεί πρέπει να έχει – και έχει – ως βασικό πυλώνα και την καταστολή. Στην δική μας περίπτωση του Φυσικού στην προηγούμενη απόφαση του συλλόγου ο πρόεδρος του τμήματος σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανική αρχή κατέστειλε την κατάληψη εργαλειοποιώντας την ηλεκτρονική τηλε-εξεταστική. Δηλαδή είχαμε την πρώτη αντικαταληψιακή ενέργεια πριν καν ψηφιστεί ο νόμος- έκτρωμα με πρωτοβουλία των παραπάνω. Δεν θα μείνει αναπάντητο.

Ποιες λειτουργίες του πανεπιστημίου παραμένουν και ποιες όχι;

Όπως αναφέραμε, η έρευνα εντός του πανεπιστημίου δεν έχει γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ωστόσο παραμένει η μόνη λειτουργία που πραγματοποιείται διά ζώσης αυτό τον καιρό. Ενώ, λοιπόν λειτουργούν χώροι εργασίας, εστίαση, ανοιγοκλείνουν σχολεία, το κράτος επιμένει να διατηρεί κλειστά τα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι παράλληλα περνάει ένα τόσο αντικοινωνικό νόμο, αποδεικνύει ότι η μη λειτουργία των σχολών είναι κυρίως πολιτική και όχι υγειονομική επιλογή, ώστε να μην υπάρχει το πεδίο της ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων εναντίον της ατζέντας τους για τα πανεπιστήμια. Απ’ τη μεριά μας απαιτούμε το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και την επίταξη ιδιωτικών και δημόσιων χώρων αν χρειαστεί. Το πανεπιστήμιο μπορεί και οφείλει να λειτουργεί, αλλά αντ’ αυτού η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να παρθούν επιπλέον κατασταλτικά μέτρα και για να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Λεφτά εδώ λεφτά παραπέρα, που πάνε τα λεφτά;

Την ίδια στιγμή οι παροχές για τους/τις φοιτητ(ρι)ές συνεχώς υποτιμώνται. Εστίες απειλούνται επανειλημμένα με κλείσιμο ή κλείνουν με πρόσχημα την «υγεία», παροχές, όπως ζεστό νερό, φαγητό, συντήρηση δεν θεωρούνται αυτονόητες και όταν οι οικότροφοι αγωνίζονται για αυτές, τους εκβιάζουν με παύση των παροχών αυτών αν δεν λήξουν τον αγώνα. Παράλληλα κόσμος που έχει ανάγκη (άποροι, μετανάστριες) αποκλείεται από τη λέσχη και φοιτητ(ρι)ές αποκλείονται από εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή διδακτικό προσωπικό. Οι προτεραιότητες του κράτους, όμως, (ενίσχυση στρατού, αστυνομίας) ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει την πανδημία είναι τραγικά υποστελεχωμένο, καθιστά ξεκάθαρο ότι μεριμνά για την πολιτική και οικονομική του ατζέντα και όχι για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Εργασιακή επισφάλεια

Οι πτυχιούχοι τμημάτων σαν το δικό μας βγαίνουν σε ένα θολό πεδίο εργασίας όπου είτε θα είναι άνεργοι, είτε θα δουλεύουν στην επισφάλεια (ωρομίσθια, αναπληρωτές φροντιστήρια) είτε θα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν μέσω της μαύρης εργασίας. Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί σε μη εξασφαλισμένη επιβίωση στον 21ο αιώνα.

Απεργία πείνας Δ. Κουφοντίνα

Από τις 8/1/21 ο Δ.Κ. πραγματοποιεί απεργία πείνας, από Δευτέρα 22/2 και δίψας και διεκδικεί τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και δικαιούται, ενώ το κράτος αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά του παραβαίνοντας τους ίδιους του τους νόμους. Ουσιαστικά το κράτος τον δολοφονεί, κινδυνεύοντας να γίνει ο 1ος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Ο Δ. Κουφοντίνας και η στάση του ως πολιτικού κρατουμένου αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών αγώνων και ο εκδικητικός τρόπος αντιμετώπισής του απ’ το κράτος είναι θέμα το οποίο αφορά άμεσα όλον τον αγωνιζόμενο κόσμο και την κοινωνική βάση.

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Κατάληψη της Πρυτανείας (στήριξη και συμμετοχή) και σε περίπτωση που είναι εφικτό και άλλων διοικητικών κτιρίων (μέχρι το πολύ την επόμενη Γ.Σ.)
  • Κατάληψη Σχολής Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ( 3,4 και 5/03/21)
  • Κάλεσμα σε συνέλευση με τους/τις εργολαβικούς εργαζόμενους/ες της Λέσχης ΑΠΘ και της καθαριότητας, σε ημερομηνία που θα οριστεί από την συντονιστική επιτροπή.
  • Συμμετοχή στην επόμενη πορεία Πέμπτη 4/3/21 ενάντια στο νέο νόμο για την παιδεία.
  • Παραίτηση (από τη θέση του προέδρου) του προέδρου του τμήματος φυσικής Δημήτρη Μελά εξαιτίας της κατασταλτικής απόφασης που έλαβε και εφάρμοσε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη
  • Απαίτηση διευκρινήσεων από τα μέλη του Δ.Σ του τμήματος σχετικά με την θέση που πήραν στην προαναφερθείσα κατασταλτική κίνηση και αναζήτηση ευθυνών.
  • Εξωστρεφείς δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης στο κοινωνικό σύνολο.
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής.
  • Συντονιστική επιτροπή Σάββατο 27/02, 12:00 Πρυτανεία
  • Συντονιστική επιτροπή Κυριακή 28/02, 11:00 Πρυτανεία
  • Συμμετοχή σε εκδήλωση- συζήτηση με θέμα τον νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη την Κυριακή 28/02, 14:00 στην Πρυτανεία.
  • Συμμετοχή στην συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Δ. Κουφοντίνα, όποτε οριστεί.
  • Παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου
  • Επόμενη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Παρασκευή 05/03, 15:00 έξω απ΄το φουαγιέ ΣΘΕ
Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...