Ο ηγετικός ρόλος των γυναικών Σαχράουι υπέρ της ανεξαρτησίας της τελευταίας αφρικανικής αποικίας

Του  Franklin Ledezma Candanedo | 03/03/2021 |

Πηγή:  https://rebelion.org/

«Κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων που η σύγκρουση Σαχράουι συνεχίζεται, είναι γυναίκες που έχουν δημιουργήσει πραγματικά πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές για μια διοικητική διαμόρφωση που ανταποκρίνεται στη γεωγραφία της κατεχόμενης Σαχάρας» (Jadiyetu El Mohtar Sidahmed, δάσκαλος, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του λαού Σαχράουι και του Μετώπου Polisario (FP) στην Ισπανία).

Αυτές οι γενναίες γυναίκες το έκαναν – και εξακολουθούν να το κάνουν – για να καλύψουν, πρώτον, τις ανάγκες του πληθυσμού και, ταυτόχρονα, να υποστηρίξουν την κοινωνία των Σαχράουι για να δημιουργήσουν τη συνείδηση ​​μιας ανεξάρτητης χώρας με όλους τους θεσμούς της.

Οι γυναίκες Sahrawi έχουν ενεργή παρουσία τόσο στο μέτωπο της μάχης όσο και στα μετόπισθεν, οργανώνοντας την αντίσταση υπόγεια και συνεργαζόμενες σε διοικητικά καθήκοντα, καθώς και συνεισφέροντας οικονομικά στην αγορά οποιουδήποτε υλικού που μπορεί να είναι χρήσιμο σε αυτόν τον αγώνα αντίστασης.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη για εθνική ενότητα, καθώς και το αίτημα προς τις ισπανικές αρχές να διενεργήσουν δημοψήφισμα που επιτρέπει στους λαούς Σαχράουι να εκφράσουν τη βούλησή τους να είναι ανεξάρτητη χώρα, όπως και οι υπόλοιπες Αφρικανικές χώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες Σαχράουι έπαιξαν –και εξακολουθούν να έχουν– πολύ σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των προσφυγικών καταυλισμών, όταν η Ισπανία έφυγε από το έδαφος και οι μαροκινές δυνάμεις κατοχής έφτασαν στις πρώτες πόλεις και χωριά της Δυτικής Σαχάρας.

Οι γυναίκες, μέσα στα στρατόπεδα, έπρεπε να δημιουργήσουν σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα υγείας, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, ανάλογα πάντα με την ανθρωπιστική βοήθεια. Παρά αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, οι γυναίκες Σαχράουι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, διότι η κατασκευή αυτών των διοικητικών ιδρυμάτων στους καταυλισμούς αποτελεί δημόσια ευθύνη.

Η υπόθεση Σαχράουι είναι μοναδική, γιατί οι γυναίκες έχτισαν, σε στρατόπεδα, πόλεις μέσα στην έρημο, όπου μεγαλώνουν και εκπαιδεύουν γενιές νέων, ανδρών και γυναικών, με μεγάλη ανθρώπινη δημιουργικότητα για επιβίωση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η Εθνική Ένωση των γυναικών Σαχράουι , ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1974, με στόχο να καταστήσει ορατή τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία των Σαχράουι, καθώς και για την ενδυνάμωση τους σε διάφορους τομείς: πολιτική, οικονομία και πολιτισμό μεταξύ άλλων.

Αυτή η οργάνωση γεννήθηκε κάτω από την ομπρέλα του μέτωπου Polisario και, ως αποτέλεσμα της δουλειάς της, η παρουσία των γυναικών επιτεύχθηκε σε ολόκληρο το οργανωτικό της διάγραμμα και επίσης στην κυβέρνηση της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Saharui (RADS), η οποία διακηρύχθηκε το 1976 .

Ο σεβασμός και η συμμετοχή των γυναικών Σαχράουι αποτελεί εξαίρεση σε έναν στερεότυπο μουσουλμανικό αραβικό κόσμο. Μέσω της πολιτικής συμμετοχής που είχαν στη σύγκρουση, καθ ‘όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα χθες και σήμερα, κατάφεραν να σπάσουν αυτά τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τις αραβόφωνες μουσουλμάνες γυναίκες πλήρως υποταγμένες και υποτακτικές.

Έδειξαν – και απέδειξαν – ότι οι γυναίκες Σαχράουι αποτελούν εξαίρεση στον μουσουλμανικό αραβικό κόσμο για τη συμμετοχή τους, την ελευθερία τους, την τιμή τους, τον τρόπο παρουσία τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Και, πάνω απ ‘όλα, για την πάλη τους, παράλληλα με τον απελευθερωτικό αγώνα, για τα δικαιώματα των γυναικών, έτσι ώστε να είναι πλήρεις πολίτες σε ένα ανεξάρτητο κράτος Σαχράουι, μόλις αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του εδάφους.

Δεν είναι λιγότερο σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Σαχάριοι στις κατεχόμενες περιοχές. Είναι κοινά  γνωστό ότι οι λαοί Σαχράουι διαιρούνται από τον πόλεμο και από ένα τείχος 2.740 χιλιομέτρων (μαροκινό τείχος της ντροπής) , το οποίο χτίστηκε από αυτό το ξεπερασμένο Μαροκινό βασίλειο για να χωρίσει την περιοχή και να το λεηλατήσει τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Γυναίκες Σαχράουι σήμερα, στον δεύτερο πόλεμο, αφού το Μαρόκο έσπασε την κατάπαυση του πυρός όταν επιτέθηκε στους ειρηνικούς διαδηλωτές Σαχράουι στο παράνομο χάσμα του Ελ Γκουργκεουράτ, επαναλαμβάνουν τον ίδιο ρόλο που έπρεπε να αναλάβουν το 1975, όταν η Ισπανία αποχώρησε απο το έδαφος.

Οι γυναίκες είναι επίσης στην πρώτη γραμμή, έχοντας ενταχθεί στο στρατό, εκπαιδευόμενες σε στρατιωτικές ακαδημίες, χωρίς όμως να έχουν παραμελήσει το ρόλο τους στην διαχείριση και την διατήρηση των στρατοπέδων, των σχολείων και των νοσοκομείων τους, και όλων των τομέων διοίκησης τους, συνεχίζοντας να τα λειτουργούν. αναλαμβάνοντας και πάλι καθήκοντα όπως στο παρελθόν.

Η Τζαντιέτου Ελ Μοχτάρ Σιντάντ επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο από τις 13 Νοεμβρίου 2020»Τόνισε ότι “το Μαρόκο έχει σημαντική επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  σε διευθυντές  ειδησεογραφικών δωματίων, και πολλούς δημοσιογράφους, πιέζοντας και καταφέρνοντας ώστε να μην δημοσιεύουν τίποτα που έρχεται σε αντίθεση με την κατοχή της Σαχάρας …”

 «Η επανάσταση και ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να διαχωριστούν στον αγώνα για ανεξαρτησία, δεν τα διαφοροποιούμε, το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο, πηγαίνουν παράλληλα, επειδή αυτό το μέλλον είναι δυνατό».


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ