Η.Π.Α: Ο αντι – ασιατικός ρατσισμός δεν σταμάτησε ποτέ

από | 1 Απρ, 2021

Ο αντι – ασιατικός ρατσισμός δεν σταμάτησε ποτέ να τροφοδοτεί την ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ

Αναδημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα . https://www.blackagendareport.com/

“Δώσε μου μπάλα, γκόκ.”

«Μπορείς να δεις με αυτά τα μάτια;

«Ο μπαμπάς σου πήρε τη μαμά σου από το Βιετνάμ;»

Αυτές ήταν μερικές από τις αναφορές στον αντι-ασιατικό ρατσισμό που ακούγονταν συχνά καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, οι οποίες συχνά συνοδεύονταν από κοινωνική ταπείνωση και απειλές βίας, είτε με τη μορφή ληστείας (πολλές φορές) είτε με μια ιδιαίτερη περιέργεια για το μέγεθος των γεννητικών οργάνων μου. Οι πιο πολιτικά σωστοί ενήλικες απλά περιορίζονταν στην υπενθύμιση της «μειοψηφικής» μου κατάστασης. Αυτό έστειλε ένα πρώιμο μήνυμα ότι το καλύτερο μέσο επιβίωσης σε μια ρατσιστική κοινωνία ήταν να επικεντρωθώ στην ατομική ανάκαμψη και να αποφύγω τη σύγκρουση με εκείνους που έχουν την εξουσία.

Η αμερικανική γενική τάση συζητά αυτό τον καιρό την ύπαρξη ρατσισμού προς τους Ασιάτες στην Αμερική, κυρίως επειδή αυτή έχει γίνει πιο δύσκολο να αγνοηθεί. Η βία που απευθύνεται σε Ασιάτες Αμερικανούς αυξήθηκε στα ύψη από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19.  Σύμφωνα με τον Ασιατικό Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, υπάρχουν περισσότερες από 3.795 αναφορές για ρατσιστική βία κατά Αμερικανοασιατών, μεταξύ 19 Μαρτίου του 2020 και 28 Φεβρουαρίου του 2021.Σημαντικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν την επίθεση τον Ιανουάριο εναντίων ενός  ηλικιωμένου άνδρα από την Ταϊλάνδη   στο Σαν Φρανσίσκο,  το μαχαίρωμα ενός Κινέζου   στην Chinatown της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα, την δολοφονία  6  γυναικών ασιατικής καταγωγής  στην περιοχή της Ατλάντα, στις 16 Μαρτίου, και πολλά άλλα περιστατικά..

Το κύμα της βίας έχει τραβήξει την προσοχή της διοίκησης Μπάιντεν, που ανακοίνωσε  σειρά μέτρων που απαντούν στην αυξανόμενη βία κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, μεταξύ άλλων τη διάθεση 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κονδύλια οικονομικής βοήθειας για την πανδημία Covid-19 για προγράμματα κοινοτήτων που βοηθούν θύματα, των εταιρικών μέσων ενημέρωσης και των διακεκριμένων διασημοτήτων. Ο πρώην παίκτης του NBA, Jeremy Lin πήρε μια ισχυρή στάση ενάντια στον αντι-ασιατικό ρατσισμό στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ανάρτηση του Lin στο Facebook ήρθε ως απάντηση στο  ότι τον  αποκαλούσαν «coronavirus»   στο γήπεδο του μπάσκετ. Η δήλωσή του τελείωσε με μια ερώτηση: «Ακούει κανείς;» Ενώ έχουν ειπωθεί περισσότερα τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την άνοδο του αντι-ασιατικού ρατσισμού και την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στο πλαίσιο του αντι-ασιατικού ρατσισμού και των ριζών του στην ιστορία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν πρόθυμα στον «αιώνα ταπείνωσης» της Κίνας μετά τους πολέμους του οπίου από τις αρχές και έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Διακεκριμένοι καπιταλιστές, όπως ο  παππούς του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ,  Γουόρεν Ντελάνο,   πλούτισαν από την πώληση οπίου, μια βιομηχανία που επιβλήθηκε στην Κίνα μέσω συνθηκών που εκτόπισαν μαζικά και διέλυσαν τον πληθυσμό. Αμερικάνικα πυροβόλα έπλεαν κατά μήκος του Γιαντζέζ, προστατεύοντας τα αμερικανικά συμφέροντα  για σχεδόν έναν αιώνα   πριν από την κινεζική επανάσταση του 1949. Οι μετανάστες Κινέζοι εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες απανθρωποποιήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «coolies» για να δικαιολογήσουν τη λευκή υπέρ-ρατσιστική βία εναντίον τους, ακόμη και από ένα  μεγάλο τμήμα των οργανωμένων εργατών  .

Ο απανθρωποποίηση των λαών της ασιατικής καταγωγής συχνά απομονώνεται και αποσυνδέεται από τη λευκή υπέρ-ρατσιστική βία που βιώνουν οι Μαύροι και οι αυτόχθονες λαοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι αρχικές αμαρτίες των ΗΠΑ της φυλετικής σκλαβιάς και της αποικιοκρατίας εποίκων βοήθησαν στη διαμόρφωση της υλικής βάσης για την άνοδο του αντι-ασιατικού ρατσισμού. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας αμερικανικής κατοχής στις Φιλιππίνες, οι στρατιώτες των ΗΠΑ δικαιολόγησαν τη μαζική σφαγή και τη λεηλασία, εξισώνοντας τακτικά τους Φιλιππινέζους  με τους ίδιους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που   χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τους Μαύρους Αμερικανούς και τα αυτόχθονα έθνη. Τελικά,  αναπτύχθηκε μια  μοναδική γλώσσα ρατσισμού  για την ομαλοποίηση όχι μόνο της καταστροφής των Φιλιππίνων αλλά και της δικαιολόγησης της κράτησης των Ιαπώνων κατοίκων και των βάναυσων πολέμων επιθετικότητας που διεξήχθησαν στην  Κορέα ,  Βιετνάμ  ,  Λάος  και την  Καμπότζη  . Καθώς οι Μαύροι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τη βία και την εκμετάλλευση του Τζιμ Κρόου, το πεδίο της λευκής υπεροχής διευρύνθηκε στην υπηρεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού σχεδίου.

Ωστόσο, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει επίσης απαιτήσει απο τη λευκή υπεροχή  να διαμορφώνεται διαρκώς μετατοπιζόμενη ώστε να ταιριάζει στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης του. Η κρατική βία και η οικονομική εξάρθρωση επηρέασαν ανομοιόμορφα τις διάφορες εθνικότητες που αποτελούν την ομπρέλα «Ασιάτης Αμερικανός». Μια συντονισμένη προσπάθεια να «διαφοροποιήσει» την mainstream αντίληψη των ΗΠΑ με δημοφιλείς ταινίες και προγράμματα που προβάλουν τον «ασιατικό» πλούτο έχει εντείνει τον προσδιορισμό της Ασιατικής Αμερικής ως προνομιούχου στρώματος πολύ πιο κοντά στη λευκή Αμερική στην κατηγορία της τάξης απομακρύνοντας την από τον καταπιεσμένο και σούπερ εκμεταλλευόμενο πληθυσμό των Μαύρων και των Αυτόχθονων. Τα αμερικανικά εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και το πολιτικό κατεστημένο έχουν ενισχύσει αυτήν τη γενίκευση δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οικονομικές δυνάμεις στις ασιατικές αμερικανικές κοινότητες που ζητούν περισσότερη προστασία από την ρατσιστική βία.

Όλα αυτά  συνδυασμένα έχουν διαχωρίσει τον αντι-ασιατικό ρατσισμό από τις ρίζες του στην ανάπτυξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο διαχωρισμός του αντι-ασιατικού ρατσισμού από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ ενθάρρυνε την πιθανή εξάρτηση από το κράτος για την επίλυση της ίδιας της ρατσιστικής βίας που διαπράττει με κανονικότητα και τη συστηματική διαγραφή των πραγματικών λόγων πίσω από την αύξηση του αντι-ασιατικού ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τον ρατσισμό για να δικαιολογήσουν την οικοδόμηση της αυτοκρατορίας τους στον Ασιατικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, έτσι και η αμερικανική κυρίαρχη τάξη ενέτεινε έναν βαθύ σκεπτικισμό εναντίων της Κίνας εν μέσω της καταστροφικής εξάπλωσης του COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Ενώ τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναγνωρίσει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγους του Τραμπ σε σχέση με την Κίνα για την εξάπλωση του COVID-19, δεν εξήγησαν ποτέ γιατί οι ΗΠΑ είναι τόσο εχθρικές απέναντι στην Κίνα.

Η αλήθεια είναι ότι το “Kung Flu” και άλλοι ρατσιστικοί λόγοι που εκφράστηκαν από τον Trump και τις λεγεώνες του είναι μόνο μία πτυχή μιας μεγαλύτερης εκστρατείας των ΗΠΑ για τον περιορισμό της ανόδου της Κίνας. Η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο  μέσα σε μια δεκαετία   και έχει συγκεντρώσει ευνοϊκή διεθνή προσοχή για τον περιορισμό του COVID-19 και τις προσπάθειές της για τον περιορισμό της  ακραίας φτώχειας   και  της κατάρρευσης του κλίματος  . Η άνοδος της Κίνας έθεσε υπό αμφισβήτηση την ηγεμονία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο υψηλότερο δυνατό στάδιο: αυτό των θεμελιωδών σχέσεων μεταξύ εθνών και οικονομιών. Αυτό προκάλεσε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας με επικεφαλής όλα τα τμήματα του ιδρύματος της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων των πιο αριστερών στοιχείων της.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος στην Κίνα είναι πρώτα απ ‘όλα μια  στρατιωτική εκστρατεία που   αποτελείται από τετρακόσιες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα και πάνω από εξήντα τοις εκατό όλων των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στον Ασιατικό-Ειρηνικό. Αλλά η αμερικανική στρατηγική για τον περιορισμό της Κίνας περιλαμβάνει επίσης πολιτικό και οικονομικό σαμποτάζ. Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε κινέζους αξιωματούχους και εταιρείες τεχνολογίας και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μια ατελείωτη εκστρατεία παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας σχετικά με την αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur και την πόλη του Χονγκ Κονγκ. Τόσο τα εταιρικά όσο και τα λεγόμενα προοδευτικά μέσα όπως το  Democracy Now  έχουν επικεντρωθεί με εμμονή στην αναπαραγωγή αρνητικών ιστοριών που αντικατοπτρίζουν την επίσημη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την Κίνα. Η ατελείωτη ροή της αντι-Κινεζικής προπαγάνδας ήταν αποτελεσματική. Ογδόντα τοις εκατό όλων των Αμερικανών βλέπουν σήμερα την Κίνα αρνητικά,  σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η μόνη διαφορά μεταξύ του πρόσφατου κύματος έντονου αντι-ασιατικού ρατσισμού και αυτού που έχει αντέξει στην πορεία της ιστορίας των ΗΠΑ είναι το στάδιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μια ανερχόμενη αυτοκρατορία. Αντίθετα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει εισέλθει σε κατάσταση παρακμής δεκαετιών στην παραγωγή και μπορεί να μιλήσει μόνο τη γλώσσα της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής βίας. Ο αγώνας ενάντια στον αντι-ασιατικό ρατσισμό δεν μπορεί επομένως να αφεθεί στις στρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις που τρομοκρατούν τις κοινότητες της Μαύρης Αμερικής ή στον μεγαλύτερο πολιτικό μηχανισμό των ΗΠΑ που τιμά τον αντι-ασιατικό ρατσισμό ως όπλο του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού. Αντίθετα, η εχθρότητα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα και τους λαούς της Ανατολής θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία να αναπτυχθεί το ευρύτερο δυνατό λαϊκό μέτωπο προς την υπόθεση της ειρήνης, της αυτοδιάθεσης και της απελευθέρωσης από τον καταπιεστικό κανόνα του ιμπεριαλισμού.

Ο Ντάνι Χάιφονγκ είναι συνεισφέρων συντάκτης της  black agenda report

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...