Οι χειραγωγούμενες ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία

από | 10 Απρ, 2021

Οκτώ μέρες σεχταριστικών ταραχών στο Μπέλφαστ και σε άλλες περιοχές την Βόρεια Ιρλανδία προκάλεσαν ξέσπασμα υποκριτικής καταδίκης από τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Stormont και τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Westminster.

Την Πέμπτη το απόγευμα, η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) χρησιμοποίησε κανόνια νερού – για πρώτη φορά σε έξι χρόνια – και σκύλους για να καταστείλουν τις ταραχές στο δυτικό Μπέλφαστ. Τα Βόρειο Ιρλανδικά  MAT αναπτύχθηκαν παράλληλα με το Armored Land Rovers στο σημείο επαφής Lanark Way που χωρίζει το ιρλανδικό ρεπουμπλικανικό εθνικιστικό Springfield Road από το πιστό στην Βρετανία  Shankill Road.

Άλλες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας – Londonderry, Derry και Tyrone – ήταν επίσης τοποθεσίες βίαιων ταραχών την τελευταία εβδομάδα.

Την Πέμπτη, μετά από συζητήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας,  Micheál Martin και του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, και τα πέντε κόμματα στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Stormont καταδίκασαν τους ταραχές.

Αφού ενημερώθηκαν οι υπουργοί σε ειδική συνάντηση της εκτελεστικής εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με την κατάσταση από τον αρχηγό του PSNI (αστυνομία), Simon Byrne, μια κοινή δήλωση σχετικά με τη «βία και τις ταραχές» από την αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε «Οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, δημόσιες υπηρεσίες και  κοινότητες είναι θλιβερές και πρέπει να σταματήσουν. ” Εκείνοι που «επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν και να κακοποιήσουν τα παιδιά και τους νέους μας για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας». Η Ανακοίνωση κατέληξε στο συμπέρασμα: «Ενώ οι πολιτικές μας θέσεις είναι πολύ διαφορετικές σε πολλά θέματα, όλοι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας για το νόμο και την τάξη και δηλώνουμε συλλογικά την υποστήριξή μας για την αστυνόμευση και για τους αστυνομικούς που έχουν βάλει τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους άλλους “

Η εκτελεστική εξουσία καθοδηγείται, βάσει μιας συμφωνίας κατανομής εξουσίας, από την Πρώτη Υπουργό Arlene Foster από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και την Αναπληρωτή Πρώτη Υπουργό Michelle O’Neill, που εκπροσωπεί το Ρεπουμπλικανικό κίνημα, Sinn Féin. Τα άλλα κόμματα που υπέγραψαν τη δήλωση ήταν το Ulster Unionist Party, το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Τζεν Ψάκη, Γραμματέας Τύπου της κυβέρνησης Μπάιντεν των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη, «Ανησυχούμε για τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία και ενωνόμαστε με τους Βρετανούς, Ιρλανδούς και Βόρειους Ιρλανδούς ηγέτες στο αίτημά τους για ηρεμία».

Αυτές οι δηλώσεις είναι ανεξέλεγκτη υποκρισία. Οι συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι το σκόπιμο αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που ηγείται το DUP με την ενεργή υποστήριξη μεγάλων τμημάτων της Βρετανικής κυβέρνησης των Tory.

Δύο ζητήματα αναφέρονται συνήθως ως η αιτία των τελευταίων ταραχών: η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η κηδεία του περασμένου έτους του πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού, Μπόμπι Στόρτι.

Η σχέση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας ήταν ένας κεντρικός τομέας συγκρούσεων στις διακεκομμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ΕΕ. Και οι δύο πλευρές ανυπομονούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» μεταξύ των έξι κομητειών της Βόρειας Ιρλανδίας – που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου – και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέλος της ΕΕ.

Αλλά αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο δεδομένου του διαχωρισμού της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος που είναι γνωστό ως Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Το πρωτόκολλο μετατοπίζει τους εξωτερικούς τελωνειακούς ελέγχους της ΕΕ στο εμπόριο από τα σύνορα Βορρά / Νότου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, με λιμένες στη Βόρεια Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να λειτουργούν ως όριο εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ. Ο Τζόνσον και έπειτα ο Λέων Βαραντάρ, αγνόησαν τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, επιτρέποντας στο Στόρμοντ την ευκαιρία να αντιστρέψει το πρωτόκολλο μετά από τέσσερα χρόνια.

Για να σφραγίσει τη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τζόνσον έπρεπε να παρακάμψει την αντίθεση στο Πρωτόκολλο από το DUP, το οποίο ήταν οι κυβερνητικοί εταίροι του συνασπισμού των Τόρις μετά τις γενικές εκλογές του 2017, αφού η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέη, έχασε την πλειοψηφία των Τόρις. Το πρωτόκολλο καταγγέλθηκε από τους σκληροπυρηνικούς Συντηρητικούς brexiteer και το DUP ως ένα σύνορο κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

 Μόλις άρχισε η απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ, ξέσπασαν συγκρούσεις σχετικά με τη διάταξη του Πρωτοκόλλου, που αφορούσε τα πάντα, από την προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ έως τον αντίκτυπο των μέτρων στα σούπερ μάρκετ και στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Johnson και οι Tories υποστήριξαν σιωπηρά την εκστρατεία που διεξήγαγε το DUP για να διαταράξουν τις νέες συνοριακές ρυθμίσεις, και μάλιστα επέβαλαν μονομερή καθυστέρηση στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Πολλές από τις πιο δηλητηριώδεις δηλώσεις του Τζόνσον που επικρίνουν την ΕΕ έγιναν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία για να σηματοδοτήσουν την εκατονταετία της ίδρυσής της. Ο Τζόνσον συναντήθηκε από τον Φόστερ, ενώ το Σιν Φέιν αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Οι σταθεροί ενωτικοί στην επιτροπή των Tory του παρασκηνίου του 1922 ήταν ακόμη πιο εμφανείς στην υποστήριξη του DUP. Ο Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι η Βρετανία είχε ακόμη ένα ενδιαφέρον στη Βόρεια Ιρλανδία – μια θέση που δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Εργατικών του Μπλερ κατά την εκπόνηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία καθιέρωσε κυβέρνηση κατανομής εξουσίας στο Stormont.

Η προθυμία του Τζόνσον και άλλων ανώτερων προσώπων στα κόμματα των Tory και Unionist να αμφισβητήσουν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής είναι ενδεικτική της εμπλοκής του επικίνδυνου πολιτικού πνεύματος. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τερμάτισε τρεις δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων που είναι γνωστές ως The Troubles και κατά τη διάρκεια τους πέθαναν πάνω από 3.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.800 αμάχων. Σχεδόν 48.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το Brexit τροφοδοτεί τις διχαστικές διαιρέσεις, με το DUP να δηλώνει ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στην ΕΕ αποτελεί απειλή για την Πράξη της Ένωσης του 1800 που κατάργησε το υφιστάμενο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και σταθεροποίησε τον κανόνα της  Προτεσταντικής Αύξουσας, της οποίας οι σημερινοί αποδυναμωμένοι ενωτικοί είναι οι κληρονόμοι.

Οι διαιρέσεις αυτές επιταχύνονται από την επιμονή του Σιν Φέιν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ενισχύει την υπόθεσή τους για μια ενωμένη Ιρλανδία. Στη Βόρεια Ιρλανδία, η ψηφοφορία για παραμονή στην ΕΕ κέρδισε σημαντική πλειοψηφία, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ενωτικών ψηφοφόρων απέρριψε τη στάση υπέρ του Brexit του DUP.

Οι πρόσφατες εντάσεις εξαπλώθηκαν καθώς το DUP στηρίχθηκε σε έκθεση της 30ης Μαρτίου  της Υπηρεσία Εισαγγελίας της Βόρειας Ιρλανδίας που ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει διώξεις για παραβίαση των κανονισμών Covid-19 κατά την κηδεία του Storey. Η κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, είδε περίπου 2.000 πενθούντες να περνούν στους δρόμους, προκαλώντας κατηγορίες ότι ο Σιν Φέιν είχε παραβιάσει κανόνες που εμπλέκεται στη δημιουργία τους. Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν ήταν ο αναπληρωτής πρώτος υπουργός του Sinn Féin O’Neill και 23 άλλοι πολιτικοί του Sinn Féin.

Το DUP, μέσω των συνδέσμων του στις πρώην παραστρατιωτικές ομάδες των Loyalist, πραγματοποίησε διαμαρτυρίες σε διάφορα οχυρά των Πιστών στην Βρετανία  στο δυτικό Μπέλφαστ, συμπεριλαμβανομένου του Shankill Road. Καμία από αυτές δεν ήταν αυθόρμητη, με τους κυρίως νέους που εμπλέκονταν – όπως αποδεικνύεται από τη σύλληψη εφήβων από την ηλικία των 13 ετών – να εφοδιάζονται πλουσιοπάροχα με βόμβες βενζίνης και πυροτεχνήματα.

Το Σιν Φέιν οργάνωσε αντιδιαμαρτυρίες.

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια τέτοια επιστροφή σε σεχταριστικές συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών ή Προτεσταντών εργατών. Όμως, δεδομένου ότι οι εντάσεις αυξάνονται στους κυβερνώντες κύκλους, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν κάποιος πέθαινε ως αποτέλεσμα της παραταξιακής βίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αστυνομίας.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν έλυσε τις θρησκευτικές εντάσεις που είναι το αποτέλεσμα των αιώνων κατοχής στην Ιρλανδία από τον  βρετανικό ιμπεριαλισμό, αλλά το έκανε τη βάση ενός πολιτικού συγκροτήματος που βασίζεται σε υποτιθέμενες «κοινότητες» Ρεπουμπλικανών και Ενωτικών / Καθολικών και Προτεσταντών.

Αυτές οι εντάσεις μπορούν να ξεπεραστούν μόνο βάσει μιας προοπτικής ενότητας της εργατικής τάξης στον αγώνα για τον σοσιαλισμό. Ο αγώνας ενάντια στον βρετανικό ιμπεριαλισμό πρέπει να συνδυαστεί με την αντίθεση σε όλα τα τμήματα της αστικής τάξης, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ και της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Το άρθρο αποτελείται από αποσπάσματα του άρθρου του Robert Stevens στο https://www.wsws.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...