Τα μελανά σημεία του Spotify

Ο επί χρόνια ριζοσπάστης μουσικός και ατζέντης Evan Greer ρίχνει τα πυρά του στο Spotify, σε σχέση με το πώς αυτό χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να μας βομβαρδίσει με περισσότερες διαφημίσεις, αλλά και το ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στα πλαίσια του “καπιταλισμού της επιτήρησης”.

Η εταιρεία -κολοσσός- Spotify, έχει δεχτεί πυρά για τους χαμηλά αμοιβόμενους μουσικούς, για χρηματισμό ραδιοφωνικών σταθμών, προκειμένου να παίξουν τραγούδια και για έλλειψη διαφάνειας στην καταβολή των αμοιβών.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια τρομακτική πατέντα, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την καταγραφή των συναισθημάτων μας και την χειραγώγηση μας. Κατασκοπεύει τις συνομιλίες μας και χρησιμοποιεί τον ήχο των φωνών μας για να μας ”βομβαρδίσει” με διαφημίσεις και την κατάλληλη μουσική, για να μας κρατήσει στην πλατφόρμα της.

Φανταστείτε να λέτε σε έναν φίλο σας ότι είστε καταθλιπτικός και να το ακούει αυτό το Spotify, προτείνοντας σας βάσει αλγορίθμου, μουσική που ταιριάζει με τη διάθεσή σας, κάνοντας σας να είστε καταθλιπτικός και να ακούτε τη μουσική που θέλουνε να ακούσετε. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι μπάτσοι ή το FBI με αυτές τις τεράστιες ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ο οργανισμός ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now έστειλε μια επιστολή στο Spotify εξηγώντας ότι μια τέτοια πρακτική θα ήταν βαθιά παραβιαστική και θα μπορούσε να εκθέσει την ασφάλεια των χρηστών του Spotify στις διωκτικές αρχές ή να γίνουν έρμαια κυβερνητικών παρακολουθήσεων. Θα μπορούσε επίσης να βλάψει δυσανάλογα τα τρανς άτομα και να μας χειραγωγήσει συναισθηματικά όλους μας. Το λογισμικό αναγνώρισης συναισθημάτων θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ρατσιστική ψευδοεπιστήμη. Είναι κατάπτυστο το γεγονός ότι το Spotify εξετάζει τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας για την εξαγωγή δεδομένων και την απόσπαση κέρδους από τους ακροατές του. Και είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε τι είδους αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει αυτό σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και δημιουργούς, όταν η μουσική προωθείται με βάση την παρακολούθηση και όχι την τέχνη.

Ο Evan Greer κυκλοφόρησε ένα βίντεο για το τραγούδι “Surveillance Capitalism”, πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ του ”Spotify is Surveillance”. Το βίντεο θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη μιας νέας εκστρατείας με την οργάνωσή του ”Fight for the Future”, απαιτώντας από το Spotify να εγκαταλείψει δημόσια αυτή την πατέντα και να δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει παρεμβατική τεχνολογία παρακολούθησης για τους ακροατές. Το 100% των καλλιτεχνικών εσόδων του τραγουδιού, θα δοθούν στην Ένωση Μουσικών και Συνασπισμένων Εργαζομένων, οι οποίοι πρωτοστατούν στην εκστρατεία ”Justice at Spotify”, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη αμοιβή για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Πηγή: Enough 14


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ