Ο Covid-19 άπλωσε την πείνα στη Βραζιλία. Με τη μείωση του εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού ως αποτέλεσμα της ανεργίας, να προστίθεται στον πληθωρισμό τροφίμων που ξεπέρασε το 15% στους αρχικούς 12 μήνες της λεγόμενης πανδημίας, ο γενικός πληθωρισμός τριπλασιάστηκε… και η εκθετική αύξηση της πείνας συγκλόνισε την χώρα.

Η ταλαιπωρία της πείνας επέστρεψε σε σημαντικό βαθμό στις συζητήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πολιτικών κομμάτων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών επιζητώντας κρατικά μέτρα προστασίας και ανακούφισης. Σύμφωνα με την έκθεση “Επιδράσεις της πανδημίας στα τρόφιμα και στην κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Βραζιλία”, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου του τρέχοντος έτους, υπήρξε μια γενική μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων σε νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται ως “τροφικά επισφαλή “, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων θεωρούμενων ανθυγιεινών ως τα φθηνότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτιμάται ότι 58 εκατομμύρια ενήλικες, ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά θα αντιμετωπίσουν καθημερινά και συνεχή πείνα καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021.

Μια άλλη έρευνα πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο από την ερευνητική ομάδα «Food for Justice» στο Free University of Berlin, σε συνεργασία με την UFMG και την UnB, με χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων που θεωρούνται υγιή μειώθηκε κατά 85% στα φτωχότερα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της λεγόμενης πανδημίας. Η μεγαλύτερη μείωση ήταν η κατανάλωση κρέατος (44%), ακολουθούμενη από φρούτα (40,8%), τυριά (40,4%) και λαχανικά (36,8%). Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα αυγά έχουν γίνει η κύρια πρωτεΐνη στα γεύματα, και αυτά με τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των τροφίμων στην κατηγορία, στο 19% περίπου.

Τα χειρότερα ποσοστά συγκρατήθηκαν από την βοήθεια έκτακτης ανάγκης, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, καθώς το 63% των ερωτηθέντων κατά τη διάρκεια της έρευνας ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποίησαν τα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το ποσό της ενίσχυσης είχε ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ. Από τα αρχικά 600 reais, η τιμή μειώθηκε σε 300 reais. Το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και πληρώθηκε ξανά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μετά τη μείωση της δημοτικότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με ερευνητικά ιδρύματα, σε τιμή χαμηλότερη από το αρχικό ποσό. Υπάρχουν τέσσερις δόσεις των 150 reais (για οικογένειες ενός ατόμου), 250 reais (για οικογένειες δύο ή περισσότερων ατόμων) και 375 reais (για μητέρες που είναι επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών).

Εν τω μεταξύ, η Μελίντα Γκέιτς και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υποστήριξαν ότι, στο μέλλον μετά την πανδημία, στις γυναίκες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Εκτός από την επιβεβαίωση ότι είναι εξαιρετικοί διαχειριστές σπιτιών και ικανοί επιχειρηματίες, συμφιλίωσαν τη διάχυτη δυστυχία με την βοήθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις και, πολλές από αυτές, άρχισαν να αναλαμβάνουν να μπορούν να συντηρούν τον εαυτό τους και να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημά τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της Microsoft, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία είναι 126,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, θα ήταν οι γυναίκες καλύτεροι αγρότες από τους άνδρες και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 4% της αγροτικής επιχείρησης. Με άλλα λόγια, οι ενδυναμωμένες γυναίκες είναι συνώνυμες με την αγορά, τον βιώσιμο καπιταλισμό και την επιχειρηματικότητα.

Αλληλεγγύη Ε.Π.Ε.

Παρά την αυξανόμενη πείνα, ο τομέας των σούπερ μάρκετ τα πάει πολύ καλά, και σας ευχαριστεί για αυτό. Συνεχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο λόγω των πωλήσεων που αυξήθηκαν το 2020. Από τη μία πλευρά, ο φτωχός πληθυσμός και εκείνοι που είναι άνεργοι σπεύδουν σε καταστήματα μετρητών και μεταφοράς, τα οποία συγκεντρώνουν αγαθά και λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών μέσων αυξήθηκαν, εξυπηρετώντας τους τομείς της μεσαίας και ανώτερης κατηγορίας, οι οποίες συνεχίζουν να τροφοδοτούνται στο σπίτι με τη χρήση εφαρμογών  παράδοσης .

Οι δύο επιχειρηματικές ομάδες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής πώλησης τροφίμων στη χώρα δεν κρύβουν τα συναισθήματά τους σε σχέση με τα ρεκόρ των κερδών. Ο εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου Atacadão, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2020, δήλωσε ότι ήταν σε θέση να «σερφάρει σε αυτή την ευκαιρία», επιτυγχάνοντας αποτελέσματα πάνω από τις προσδοκίες. Η Atacadão το 2020 κέρδισε 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, 23% περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος. Το δίκτυο ανήκει στον όμιλο Carrefour, του οποίου το ομώνυμο σούπερ μάρκετ επικεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο και όπου ένας μαύρος εκτελέστηκε σε ένα από τα καταστήματά του το 2020. Τα κέρδη των καταστημάτων Carrefour το 2020 ήταν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (καθαρά), με 20% αύξηση των πωλήσεων, φθάνοντας τα 74,4 δισ. R $.

Ο ανταγωνιστής, η αλυσίδα Assaí, που ανήκει στον όμιλο Pão de Açúcar, ανήλθε σε 39,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 30% υψηλότερα από το 2019. Όλα αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται επίσημα από τις εταιρείες.

Η πείνα, η ανεργία και η κρίση είναι όροι που υπάρχουν στο διογκωμένο λεξιλόγιο των στελεχών στον τομέα των σουπερμάρκετ ως επενδυτικές δυνατότητες. Η επιχείρηση των μεγάλων λιανοπωλητών τροφίμων είναι δομημένη ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη και να μειώνει τις απώλειες. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και η φιλανθρωπία ήταν πάντα μεγάλη υπόθεση.

Αυτές οι εταιρείες κερδίζουν ακόμη και όταν αποφασίζουν να κάνουν δωρεές. Απόδειξη αυτού είναι η εκστρατεία που ξεκίνησαν οι ενώσεις σούπερ μάρκετ του Σάο Πάολο και της Βραζίλιας: Apas και Abras. Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει εταιρείες και ιδιώτες να κάνουν δωρεές που θα επιστραφούν σε μεμονωμένες κάρτες ύψους 100,00 R $ για χρήση στα ίδια τα σούπερ μάρκετ. Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, σχολιάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι 100 reais είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια οικογένεια 5 ατόμων για 30 ημέρες. Η δήλωση των απατεώνων προέρχεται από το ίδιο άτομο που το 2017 πρότεινε να ταΐσει τις φτωχές οικογένειες με ένα «ανθρώπινο σιτηρέσιο» φτιαγμένο από τα υπόλοιπα των τροφίμων.

Οι πρώτες 300 κάρτες της πρωτοβουλίας δωρίστηκαν από την ίδια την Apas, ποσό κάτω από το ελάχιστο όριο που έχει καθοριστεί για εταιρείες, οι οποίες πρέπει να κάνουν δωρεές ξεκινώντας από 5.000 reais. Η εκστρατεία αυξάνει την ελευθερία των καταναλωτών να μπορούν να επιλέγουν τι να αγοράσουν, εκτός από το να μπορούν να χρησιμοποιούν το όφελος όσο συχνά θέλουν. Η Apas ανακοίνωσε επίσης, σε συνεργασία με την πόλη του Σάο Πάολο, την εγκατάσταση 102 σημείων συλλογής για τη συλλογή μη ευπαθών τροφίμων που αγοράστηκαν από πελάτες στα δικά τους σούπερ μάρκετ. Η παροχή φιλανθρωπίας μέσω τρίτων είναι η τρέχουσα επιχείρηση, η οποία εγγυάται έσοδα και θετικά σημεία στην εικόνα των μελών της.

πείνα, περιφέρεια και δευτερεύουσες ελίτ.

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της λεγόμενης πανδημίας οδήγησαν δύο από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ που επικεντρώθηκαν σε δράσεις στις φαβέλες της χώρας να ηγηθούν ενός κινήματος για την καταπολέμηση της πείνας στις περιφέρειες. Η CUFA (Central Única das Favelas) και ο Gerando Falcões, σε συνεργασία με το Εθνικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο, ξεκίνησαν το κίνημα Panela Cheia στις 5 Απριλίου 2021. Με το  σύνθημα  «Η πείνα σκοτώνει. Η γεμάτη κατσαρόλα ζώσει », η εκστρατεία στοχεύει να συλλέξει 2 εκατομμύρια βασικά καλάθια τροφίμων για διανομή σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία έχει επίσης την υποστήριξη του κινήματος União SP και της Unesco.

Η ένωση των οργανισμών σκοπεύει επίσης να αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή από επιχειρηματίες σε δωρεές βασικών καλαθιών τροφίμων. Δηλώνουν ότι απαιτούνται επείγοντα μέτρα με πρακτικό αποτέλεσμα μέσω ενός πολιτικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού συνασπισμού για να κερδίσουν τον Covid-19.

Απαιτούν επίσης μια επίσημη εκστρατεία ενάντια σε αυτό που αποκαλούν παραπληροφόρηση στις φαβέλες, με μέτρα που καθιστούν σαφές τη σημασία του εμβολιασμού για τη διατήρηση της βιολογικής ζωής του περιφερειακού πληθυσμού. Αναφέρουν την έρευνα Data Favela, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Locomotiva, σύμφωνα με την οποία το 53% των κατοίκων των προαστίων φοβούνται ότι το εμβόλιο δεν θα τεθεί σε ισχύ, ενώ το 31% φοβούνται να μολυνθούν με τον ανοσοποιητικό παράγοντα και το 22% πιστεύει ότι το εμβόλιο μπορεί να αλλάξει το DNA ή να εγκαταστήσει ένα τσιπ στο σώμα.

Οι ηγέτες αυτών των οντοτήτων δήλωσαν ότι αυτές οι φιλοδοξίες δεν εξαντλούν την ατζέντα που απαιτούν. Υποστηρίζουν ότι η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων είναι αρκετή για να «κρατήσει τη μύτη μας πάνω από την ίσαλο γραμμή». Αυτό είναι το καθήκον των φιλανθρωπικών οντοτήτων!

πρόγραμμα εξάλειψης της πείνας στη Βραζιλία

Το 2014, η Βραζιλία εγκατέλειψε επίσημα τον χάρτη πείνας, που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) υλοποιόντας έναν από τους στόχους της χιλιετίας (MDG): την μείωση της πείνας και της φτώχειας κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990, έως το έτος de 2015.

Το επίτευγμα γιορτάστηκε και αποδίδεται στην επιτυχία του στο πρόγραμα Zero Hunger και την παραγωγή του στη Bolsa Família, η οποία είναι η ενοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων που εγκαινιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Λούλα και του προκατόχου του, FHC.

Το 2001, το Instituto Cidadania, με τη συμμετοχή του Lula, δημιούργησε το Zero Hunger Project, με στόχο την παραγωγή ενός μοντέλου που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόμμα. Με την εκλογή του Λούλα, το 2005, το Έργο έγινε στρατηγική, το οποίο αργότερα έγινε εθνικό σχέδιο.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε ως εναλλακτική πρόταση, ανταποκρίθηκε σε διάφορες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα επιτυχημένο μοντέλο για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, ακόμη και αντηχεί στους νέους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDGs).

πείνα, πανδημία και διαχείριση της κοινότητας

Στα τέλη του 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) – και οι δύο περιλαμβάνονται στο σύστημα του ΟΗΕ – δημοσίευσαν μια έκθεση που προβλέπει ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη θα λιμοκτονούσαν ως αποτέλεσμα της λεγόμενης συνεχιζόμενης πανδημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «Λατινική Αμερική και Καραϊβική», ο αριθμός των ατόμων σε κατάσταση «σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας» θα μπορούσε να φτάσει τα 16 εκατομμύρια (εξαιρουμένης της Βενεζουέλας) έως το τέλος του 2020.

Στη Βραζιλία, στις αρχές Το 2021, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Βραζιλιάνικο Δίκτυο Έρευνας για την Κυριαρχία και την Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφής (PENSSAN) εντόπισε, στο τέλος του 2020, 19 εκατομμύρια Βραζιλιάνους σε κατάσταση πείνας ή σε «σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια».

Ωστόσο, η έρευνα της Βραζιλίας επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της πείνας στη Βραζιλία έχει αυξηθεί από πριν από τη λεγόμενη πανδημία. Η  εθνική έρευνα για την επισιτιστική ανασφάλεια στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 στη Βραζιλία, από το δίκτυο PENSSAN, δείχνει ότι, ενώ η λεγόμενη επισιτιστική ανασφάλεια, μεταξύ των ετών 2004 και 2013, ειδικά στη σοβαρή της μορφή, μειώθηκε στη χώρα μεταξύ του 2013 και του 2018, υπήρξε μια οπισθοδρόμηση, η οποία εντατικοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2020, σχετίζεται, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μείωση της αξίας της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Η αυξανόμενη ανεργία και η προφανής παράταση της κατάστασης του λιμού έφερε τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών πρωτοβουλιών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την αναδιανομή των τροφίμων. Μεταξύ των οργανώσεων που εμπλέκονται στην αναδιανομή των τροφίμων, οι πρωτοβουλίες της Κεντρικής icanica das Favelas (CUFA) ξεχώρισαν στα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Βραζιλία.

Σε συνεργασία με τους οργανισμούς Gerando Falcões, Frente Nacional Antiracista, με την υποστήριξη της União SP και συνεργασία από την Unesco, η CUFA ξεκίνησε πρόσφατα το “Movimento Panela Cheia” με στόχο την “αύξηση πόρων για την αγορά καλαθιών τροφίμων για άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ευπάθειας (…) να πάρει φαγητό (…) στα τραπέζια των οικογενειών σε κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η άρθρωση είναι πρόσφατη, αλλά η δραστηριότητα αναδιανομής τροφίμων στις φαβέλες δεν είναι. Το CUFA έχει ήδη εμπειρία στον εντοπισμό και τη διαχείριση διαφόρων δωρεών, που συνδέεται επίσης με άλλα έργα του.

Στις αρχές του 2021, η CUFA ανακοίνωσε τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να καταγράφεται ποιος θα λάβει δωρεές. Η τεχνολογία υιοθετήθηκε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Unico, μια ID Tech που ιδρύθηκε από προγραμματιστές εκπαιδευμένους στη Silicon Valley σε εταιρείες όπως η Google, το Yahoo, το IBM, το Facebook κ.λπ. και στις κρατικές εταιρείες στην Κίνα. Επί του παρόντος, η εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της σε δεκάδες επιχειρήσεις, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τράπεζες, καταστήματα καλλυντικών κ.λπ.

Η αναγνώριση στο CUFA πρέπει να χρησιμεύσει για την υπευθυνότητα στους ευεργετηθέντες, διασφαλίζοντας ότι τα σωστά άτομα θα λαμβάνουν το φαγητό και ότι δεν θα υπάρχει απάτη και από τις δύο πλευρές. Σε ένα άρθρο που επικροτεί την πρωτοβουλία, ορίστηκε: «η ιδέα είναι να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο: ποιος την έλαβε, πώς την έλαβε, τι ημέρα και ώρα. Αυτά τα δεδομένα, με το CPF του ατόμου, διασταυρώνονται με το εθνικό μητρώο. Είναι να μάθεις αν το άτομο λαμβάνει χρήματα από τη Μπολσά Φαμίλια και επίσης να παρακολουθεί τις δωρεές ».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, μερικοί άνθρωποι εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, προειδοποιώντας για τη διαμάχη σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και τη χρήση αυτών των δεδομένων. Η CUFA διέκοψε αμέσως τη χρήση της τεχνολογίας, υπόσχοντας να διαγράψει όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα. Παρά την ανακοίνωση στις αρχές του 2021, η αναγνώριση προσώπου είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από το 2020, στο πρόγραμμα «Mães da favela», του οποίου στόχος ήταν να βοηθήσουν οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες και που υπέφεραν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η διαδικασία απόδοσης του CUFA περιλαμβάνει αναγνώριση και συν διαμόρφωση με τους λεγόμενους ηγέτες της κοινότητας, ως μια μορφή αποκέντρωσης του «δημοκρατικού ελέγχου».

Η συμμετοχή της «κοινότητας» είναι ένα από τα στοιχεία που έφεραν το αρχικό έργο πιο κοντά στο Fome Zero, με τις οδηγίες που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η CUFA αναγνωρίζεται ως πρωτοβουλία μεγάλης εθνικής, ακόμη και διεθνούς εμβέλειας, με βάση τη συνεργασία με την κυβέρνηση, κατά την πρώτη θητεία του τότε προέδρου Λούλα. Η CUFA άρχισε να προσφέρει μαθήματα επιχειρηματικότητας, βραβεία, πρόσληψη νέων μέσω αθλητισμού, διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κ.λπ.

Η CUFA έχει καθιερωθεί ιστορικά και πολιτικά για τις αδιαχώριστες σχέσεις της με την αστυνομία και επίσης για την ενεργό συμμετοχή της στην εφαρμογή του κοινοτικού αστυνομικού προγράμματος και των UPP (ειρηνιστικές αστυνομικές μονάδες), τους αδιαχώριστους δεσμούς μεταξύ CUFA και PRONASCI (Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιας Ασφάλειας) με την ιθαγένεια) και εδάφη ειρήνης κ.λπ. Για να μην αναφέρουμε την έρευνα που η ίδια η CUFA διεξήγαγε το 2008 με κατοίκους φαβέλων, όπου σχεδόν οι μισοί ενέκριναν την είσοδο του  cavirão  στις φαβέλες και οι υπόλοιποι ζήτησαν την δημιουργία αστυνομίας πολιτών. Με άλλα λόγια, αστυνομία.

διαχείριση δυστυχίας

Το σχέδιο CUFA, το πρόγραμμα Zero Hunger, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης κ.λπ. κ.λπ. είναι σαφείς στους στόχους τους: να διατηρήσουν τους φτωχούς στη θέση τους, ευχαριστημένους και τους υπάκουους.

Μεταξύ των κυβερνήσεων, οι στρατηγικές διαφέρουν από επιχορηγήσεις με ψίχουλα, φιλοδωρήματα ή παρόμοιες μεθόδους. Αυτά τα υπολείμματα, που καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της επιβίωσης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων που παγιδεύονται συνεχώς από το κράτος.

Η παραγωγή τροφίμων δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως πάντα περισσότερο από αρκετά για να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Προγράμματα βοήθειας, είτε από κυβερνητικές, ιδιωτικές πρωτοβουλίες είτε από εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ελέγχουν τον πληθυσμό μέσω αρχείων, ψηφιοποίησης δεδομένων, παρακολούθησης της κοινότητας Ανατρέφουν τη διαχείριση των φτωχών και πεινασμένων από τους συνομηλίκους τους και από τους ίδιους. Και οι φτωχοί και άθλιοι, σε μεγάλο αριθμό, είναι ευγνώμονες και συναινετικά υποβάλλονται στην αναζήτηση των ψίχουλων που εξακολουθούν να είναι άθλια για να αποδείξουν τις δοκιμασίες και τις αμαρτίες τους.

Ο καπιταλισμός τρέφεται απο τη φτώχεια και προωθεί την υπάκουη φτώχεια.

Η ακραία φτώχεια είναι ένα σημάδι κινδύνου, καθώς κάποιος που πεινάει μπορεί να χάσει τον έλεγχο και την ισορροπία του όταν το ψίχουλα γίνονται νόμισμα σε αντάλλαγμα για υπακοή.

Οι αναρχικοί έμαθαν εδώ και πολύ καιρό ότι η δημιουργία έλλειψης είναι χαρακτηριστική του κράτους και του καπιταλισμού.

Οι αυτόχθονες λαοί στη Βραζιλία, όταν δεν εξαρτώνται από την κρατική παρέμβαση, δεν ξέρουν τι είναι η διαβίωση, επειδή η συλλογική ζωή εκτός οικονομικών μετρήσεων είναι η αφθονία. Η πείνα ως συνώνυμο της επισιτιστικής ανασφάλειας θέτει τη ζωή υπό την προοπτική του υπολογισμού του κινδύνου και της ασφάλειας. Αλλά το φαγητό δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι μέρος μιας σχέσης, μιας κοινωνικότητας. Μέσα στο νεοφιλελεύθερο λογισμό, μόνο διαχειριζόμενες και ευλογημένες μερίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκρατήσουν την εξέγερση.

Πηγή: Hypomnemata 245 | Μηνιαίο ηλεκτρονικό δελτίο του Nu-Sol – Libertarian Sociability Center του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο PUC-SP Αριθ. 245, Μάιος 2021.

αναρχικό πρακτορείο ειδήσεων-ana


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ