Η Nûdem Durak , μία ταλαντούχος νεαρή τραγουδίστρια, φυλακίστηκε στην Τουρκία, για «προώθηση της κουρδικής προπαγάνδας διδάσκοντας κουρδικά λαϊκά τραγούδια σε μουσικές ομάδες νέων».
Τον Ιούλιο του 2016, η ποινή φυλάκισης της Durak αυξήθηκε από 10,5 σε 19 χρόνια, χωρίς να της επιβληθούν πρόσθετες κατηγορίες. Αναμένεται να απελευθερωθεί το 2034. [7]

10 Ιουνίου, 2021 Η οικογένεια της Nudem έμαθε την Τετάρτη 9 Ιουνίου ότι η Nûdem έλαβε και πάλι «πειθαρχικό μέτρο για« ανυπακοή », πιθανώς και πάλι για το ότι τραγούδησε για τους συντρόφους της.

Υπογράψτε  εδώ… https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/Recep_Erdogan_Free_Nudem_Durak/?nFNjudb

Η Durak άρχισε να τραγουδάει στην ηλικία των 12 ετών και αγόρασε την πρώτη της κιθάρα πουλώντας το γαμήλιο δαχτυλίδι της μητέρας της. [4] Εργάστηκε ως δάσκαλος μουσικής στην πόλη Cizre στη Νοτιοανατολική Τουρκία στο Memuzin Cultural Center. [5] Κρατείται σε κλειστή φυλακή τύπου Ε στο Mardin της Τουρκίας .

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2009 και πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη. Μετά από αυτήν τη δίκη αφέθηκε ελεύθερη εν αναμονή της ένστασης. Στις 22 Απριλίου 2012 συνελήφθη ξανά, αλλά το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε την τιμωρία της, με αποτέλεσμα την εκ νέου σύλληψή της και φυλάκιση. [3] σημείωση: το νομικό σύστημα υπόκειται στον Πρόεδρο Ερντογάν που απολύει και φυλακίζει δικαστές .

Η Durak καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενάμισι ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», λόγω της πολιτικής φύσης της μουσικής της. Η Durak είπε στην Αλ-Τζαζέρα πριν από τη φυλάκισή της ότι «Το τραγούδι στα Κουρδικά είναι η κληρονομιά μου από τους προγόνους μου… το μόνο έγκλημά μου είναι η τέχνη.» [6]

Τον Νοέμβριο του 2016, ως μέρος του φωνητικού πρότζεκτ του Peter Gabriel , η Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot τόνισε την κατάσταση της Nûdem Durak ως κάποιας «φυλακισμένης λόγο τέχνης». [8] [9]

Το 2020, ξεκίνησε μια διεθνής εκστρατεία που ζητούσε την απελευθέρωσή της από την Angela Davis , τον Noam Chomsky , τον Ken Loach , τον David Graeber , τον Peter Gabriel και τον Roger Waters , μεταξύ άλλων γνωστών

Η φυλακισμένη Nûdem Durak θύμα πειθαρχικών κυρώσεων
Πηγή: anarchistfederation.net/ από το Kedistan.net


Καθώς η οικογένειά της υπόκειται στην απαγόρευση των επισκέψεων που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid, έμαθε την Τετάρτη 9 Ιουνίου ότι η Nûdem έλαβε πειθαρχικό μέτρο για την «ανυπακοή».

Η είδηση ​​έπεσε το πρωί καθώς η οικογένεια προετοιμάστηκε για την εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία της – ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα των κρατουμένων – και έμαθε ότι αυτή είχε ακυρωθεί.

Η Nûdem Durak είχε «τραγουδήσει στα κουρδικά» στις φυλακές της Bayburt όπου κρατείται. Ή μάλλον, σύμφωνα με τη διοίκηση του σωφρονιστή σε «απαγορευμένη γλώσσα που δεν καταλαβαίνουμε» . Η κύρωση έπεσε, ανεξάρτητα από το αν το τραγούδι ήταν μπαλάντα, τραγούδι αγάπης ή πρόσκληση για μάχη.

Μιλώντας για έναν άλλο φίλο, η Zehra Doğan που βρισκόταν στη φυλακή Mardin με την Nûdem το 2016, έγραψε σε ένα άρθρο :
«Το Menal έχει μια όμορφη φωνή… Κάνει τους ανέμους να ανέβουν στην καρδιά όλων των κρατουμένων που ακούνε. Αρπάζει κάθε ένα από αυτά, τα μεταφέρει στα κατεστραμμένα και καμένα εδάφη τους όπου οι μελωδίες της σπέρνουν σπόρους ελευθερίας. Όχι χωρίς λόγο ξεκινά μια πειθαρχική έρευνα κάθε φορά που τραγουδά το Menal. “

Η τουρκική σωφρονιστική διοίκηση καταστέλλει συνεπώς και αυθαίρετα την ομορφιά των φωνών και των τραγουδιών. Αυτή τη φορά, η Nûdem Durak στοχεύεται, αυτή που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του στόχου επειδή είναι Κούρδη μουσικός και τραγουδίστρια.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας και εάν θα επεκταθεί στα δικαιώματα επίσκεψης και ταχυδρομείου. Αυτή η κύρωση συνοδεύεται από φυσική απομόνωση σε ένα κελί; Εδώ και πάλι, η οικογένεια δεν ενημερώθηκε.

Τα γεγονότα απαιτούν ένα απλό συμπέρασμα: μπροστά σε αυτήν την απομόνωση, η αλληλεγγύη πρέπει να είναι περισσότερο στην πρώτη γραμμή από ποτέ. Το άκουσμα της φωνής της Nûdem παντού είναι απαραίτητο.

Στα κοινωνικά δίκτυα, με εκείνους τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης που γνωρίζετε, στις σελίδες και τις ομάδες υποστήριξης για τους Κούρδους, η Nûdem πρέπει να συζητηθεί περισσότερο από ποτέ, με απαίτηση για άρση αυτής της απομόνωσης τιμωρίας.

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες και τη σελίδα υποστήριξης.

Διεθνής εκστρατεία «Free  Nûdem Durak»
Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |  Collecte

Η οικογένειά της πρέπει να είναι σε θέση να δει αυτήν τη διακρατική αλληλεγγύη, όπως ενημερώνεται μόνιμα για την εκστρατεία «Ελευθερώστε την Nûdem Durak». Αυτή είναι επίσης η μικρή παρηγοριά που μπορείτε να φέρετε την οικογένειά της υπό αυτές τις περιστάσεις.

Το τραγούδι στα κουρδικά δεν είναι έγκλημα, ούτε τρομοκρατική ενέργεια. Το να μιλάς και να τραγουδάς τη γλώσσα είναι ένα στοιχειώδες και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Ως υπενθύμιση:

ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΤΗΝ NÛDEM:
Nûdem Durak
M Tipi Kapalı Kadın Cezaevi
Bayburt TURQUIE

ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…
Βρείτε τη λίστα ΕΔΩ .


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ