Τo Euro ξεκινάει, αλλά ο Ορμπάν της Ουγγαρίας είναι ήδη νικητής

από | 11 Ιούν, 2021

Τo Euro ξεκινάει, αλλά ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας είναι ήδη νικητής

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Fidesz έχει επενδύσει πολύ στο ποδόσφαιρο για να εδραιώσει τη δύναμή της. Αλλά αλλάζει η πορεία;

Όποια και αν είναι η βαθμολογία, όταν η Ουγγαρία παίξει στην Πορτογαλία στις 15 Ιουνίου στον εναρκτήριο αγώνα της στο Euro 2021, το παιχνίδι θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της στενής σχέσης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν με το ποδόσφαιρο. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ακροδεξίος λαϊκιστής ηγέτης και το κόμμα του Fidesz χρησιμοποίησαν το παιχνίδι για να εδραιώσουν την εξουσία τους στην Ουγγαρία.

Στη Βουδαπέστη, το νέο εθνικό στάδιο Puskás Aréna, χτισμένο στην τοποθεσία του Népstadion της κομμουνιστικής εποχής, που κοστίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, θα φιλοξενήσει τους πρώτους αγώνες της εθνικής ομάδας στο τουρνουά. Προσβλέποντας στις εκλογές του επόμενου έτους, όπου αντιμετωπίζει μια πιο ενωμένη αντιπολίτευση από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, ο Ορμπάν ελπίζει ότι η ομάδα θα διαπρέψει και ότι το θέαμα δικαιολογεί το κόστος του τεράστιου ποδοσφαιρικού έργου το οποίο έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του. .

Το εθνικό γήπεδο είναι το πιο ακριβό από τα περισσότερα από δύο δωδεκάδες νέα στάδια που έχουν χτιστεί στην Ουγγαρία από το 2010. ένα για κάθε ομάδα στις δύο πρώτες κατηγορίες του ποδοσφαίρου της χώρας. Μεγάλο μέρος του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε από το περιβόητο καθεστώς TAO, στο οποίο υπήρχαν παράλογα γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που δωρίζουν ανώνυμα χρήματα σε αθλητικούς συλλόγους. Ορισμένες από τις κατασκευαστικές συμβάσεις αφορούσαν στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού .

Πολιτιστική πρωτεύουσα
Η Fidesz έχει αποικίσει πλήρως το ουγγρικό ποδόσφαιρο, όπως έχουν κάνει και σε άλλους πολιτιστικούς τομείς – όπως τα μέσα ενημέρωσης, όπου η κυβέρνηση και οι συμμαχικές εταιρείες ελέγχουν περισσότερα από τα μισά καταστήματα εσωτερικού . Οι πολιτικοί του Fidesz και οι συνεργάτες τους διοικούσαν δέκα από τους 12 συλλόγους στην κορυφαία κατηγορία της Ουγγαρίας φέτος. Το επόμενο έτος, με την προώθηση του Debrecen, το οποίο ανήκει στον τοπικό δήμο που ελέγχεται από το Fidesz, θα είναι 11.

Η κυβέρνηση έχει επίσης παράσχει χρήματα για ακαδημίες ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεις κατάρτισης, όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά και σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει την υποστήριξη των ουγγρικών μειονοτήτων. Για το σκοπό αυτό, ο Lőrinc Mészáros, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουγγαρίας και σύμμαχος του Orbán, αγόρασε το μερίδιο πλειοψηφίας στον κροατικό σύλλογο NK Osijek. Ο Orbán, εν τω μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει δημόσια χρήματα για να δημιουργήσει μια ακαδημία ποδοσφαίρου στη Ρουμανία.

Μια ένδειξη της στρεβλωτικής επίδρασης που είχε στο ουγγρικό ποδόσφαιρο ήρθε στο τέλος της περασμένης σεζόν, όταν στον Attila Kuttor, προπονητή της Mezőkövesd, επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 5.000 ευρώ από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ουγγαρίας (MLSZ), επειδή πρότεινε σε μια ανάρτηση -σε συνέντευξη ότι ο διαιτητής είχε αδίκησε την ομάδα του. Ο Kuttor ισχυρίστηκε ότι ο διαιτητής ήθελε μια άλλη ομάδα, την Puskás Akadémia, να είναι τρίτη στην κατάταξη και να προκριθεί στο Europa League.

Όποια και αν είναι η αλήθεια των ισχυρισμών του Κούτορ, είναι αξιοσημείωτο ότι το γήπεδο της , Puskás Akadémia που εδρεύει σε ένα χωριό περίπου 1.500 ανθρώπων, πρέπει να είναι το τρίτο καλύτερο στη χώρα. Και πάλι, ανήκει στον Μεζάρο και βρίσκεται δίπλα στη ντάκα του Ορμπάν: ο σύλλογος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από τα ΤΑΟ από οποιοδήποτε άλλο και διαθέτει ένα στάδιο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρο το χωριό πάνω από δύο φορές.

Όλη αυτή η επένδυση συνοδεύεται από έναν επιθετικό λαϊκιστικό εθνικισμό, με τον Orbán να δηλώνει την πρόθεσή του να «κάνει το ουγγρικό ποδόσφαιρο ξανά σπουδαίο». Μια οργανωμένη ακροδεξιά παρουσία μεταξύ των ακόλουθων της εθνικής ομάδας έχει επιτραπεί να αναπτυχθεί και έκανε τη φωνή της να ακούγεται αυτή την εβδομάδα όταν έκαναν τους Ιρλανδούς παίκτες να γονατίζουν. Ωστόσο, για όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν, οι αποδόσεις ήταν κακές. Η Ουγγαρία προκρίθηκε για τα διευρυμένα ευρώ το 2016, αλλά οι ακαδημίες παρήγαγαν λίγους παίκτες αξιώσεων, οι συμμετοχές των αγώνων παραμένουν θλιβερές και οι καλύτεροι από τους παίκτες του έθνους – όπως πολλοί νεότεροι και εξειδικευμένοι Ούγγροι – ζουν στο εξωτερικό.

Δεν προκαλεί έκπληξη οτι το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολιτικό πεδίο μάχης. Όταν η Ουγγαρία νίκησε την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, για να περάσει απο το γκρουπ της στο League Nations της UEFA, οι πολιτικοί του Fidesz εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους. «Λοιπόν λοιπόν: οι δυσκοίλιοι και αυτοί που είναι διαρκώς δυσαρεστημένοι», δημοσίευσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιτζιάρτο στα κοινωνικά μέσα, «εκείνοι που φωνάζουν συνεχώς« γιατί χρειαζόμαστε γήπεδα; » Προχωρήστε τώρα και πείτε μας γιατί δεν είναι καλό. ” Ο András Fekete-Győr, ηγέτης του κεντρικού κόμματος Momentum, απάντησε: «Γιορτάζουμε μαζί για τις αθλητικές νίκες, αλλά για τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια που κλέβετε με τους φίλους σας, μόνο εσείς».

Οι ποδοσφαιριστές έχουν εμπλακεί και σε άλλες διαφορές. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση άλλαξε το σύνταγμα της Ουγγαρίας για να καταστήσει αδύνατο για ανύπαντρα και ΛΟΑΤ ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά. Όταν ο Péter Gulácsi, τερματοφύλακας για την εθνική ομάδα, επέκρινε τις αλλαγές – «Υποστηρίζω οικογένειες του ουράνιου τόξου!» δημοσίευσε στο Facebook – συναντήθηκε με ένα πλήθος κριτικών στο διαδίκτυο, όπου δεκάδες χιλιάδες σχόλια αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό του και από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαλάτσι, που παίζει για την RB Leipzig στη Γερμανία, έλαβε κάποια προστασία στην εξορία. Αυτό δεν ισχύει για τον János Hrutka, έναν πρώην ποδοσφαιριστή που έγινε σχολιαστής. Ο Hrutka απολύθηκε από τη δουλειά του στην τηλεόραση Spíler που συνδέεται με το Orbán, αφού υπερασπίστηκε τον Gulácsi, ενώ ο αθλητικός τύπος ξαφνικά γέμισε με ιστορίες που επικρίνουν το ρεκόρ του στο γήπεδο.

Stark αντιθέσεις
Ο Ορμπάν έχει μάθει εδώ και πολύ καιρό να ζει με την απογοήτευση των εξόριστων και είναι αδιαπέραστος από κατηγορίες για kronony και διαφθορά, οι οποίες δεν έχουν ακόμη βλάψει τη στάση του Fidesz με την αγροτική και μικρή πόλη. Όμως, το χτύπημα του πρωθυπουργού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία που έχει κάνει τα προνόμια που παρέχονται στο ποδόσφαιρο να φαίνονται παράλογα. Είναι αδύνατο να μην αντιπαραβάλουμε τη γενναιοδωρία του προγράμματος σταδίων με το τρομερό ποσοστό θανάτου της Ουγγαρίας και τη σοβαρή υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας της χώρας. Αυτά τα αυστηρά γεγονότα φαίνεται να τρώνε την υποστήριξη του Ορμπάν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν στα ενωμένα κόμματα της αντιπολίτευσης προβάδισμα πέντε σημείων έναντι του πρωθυπουργού.

Παρομοίως, η απόφαση της κυβέρνησης – μόνη μεταξύ των φιλοξενουμένων του Euro 2021 – να επιτρέψει ένα πλήρες γήπεδο άνω των 60.000 ανθρώπων, αντιτίθεται στα διαρκή όρια της δημόσιας διαμαρτυρίας. Πρόσφατα, μόνο 500 άτομα είχαν αρχικά τη δυνατότητα να διαδηλώσουν ενάντια σε ένα μη δημοφιλές σχέδιο να δαπανηθούν 1,5 δισ. Ευρώ σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη.

Κανείς δεν περιμένει από το ουγγρικό ποδόσφαιρο σε αυτό Euro να επιτύχει θρίαμβο. Εν μέσω μιας πανδημίας, αισθάνεται άθλια να χρησιμοποιεί το γνωστό κλισέ, αλλά η Ουγγαρία βρίσκεται στην «ομάδα θανάτου», αντιμετωπίζοντας την Πορτογαλία (τους κατόχους του κυπέλλου), τη Γαλλία (τους κατόχους του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και τη Γερμανία. Ο Dominik Szoboszlai, η λαμπρότερη προοπτική της ομάδας, έπρεπε να χάσει τους αγώνες λόγω πόνου στη βουβωνική χώρα.

Ούτε το τουρνουά μπορεί να προσφέρει στην κυβέρνηση μια ελπιδοφόρα ώθηση – αλλά να είστε σίγουροι ότι ο  Ορμπάν  οποίος έχει παρακολουθήσει κάθε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1998, θα είναι σε κάθε παιχνίδι. Εάν υπάρχει ακόμη και η παραμικρή ευκαιρία για πολιτικό κέρδος, θα το πάρει. Το ποδόσφαιρο μπορεί ακόμη να είναι ένα πλεονέκτημα και όχι μια υποχρέωση.

πηγή: https://www.opendemocracy.net/en/the-euros-havent-started-but-hungarys-viktor-orban-is-already-a-winner/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...