Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Σκοπός μας είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου. Εισαγωγή αγγλικής μετάφρασης. RiseUp4Rojava_Greece. Κείμενο είναι από[...]

Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Σκοπός μας είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου

από | 17 Ιούν, 2021

Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Σκοπός μας είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου

Εισαγωγή αγγλικής μετάφρασης:

Το πιο κάτω κείμενο είναι από το βιβλίο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν “Sosyalizmde Israr – Insan Olmakta Isrardir” (Το να επιμένεις στον σοσιαλισμό σημαίνει να επιμένεις να είσαι άνθρωπος) από το έτος 1998. Παραλήφθηκε πριν την απέλαση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί-φυλακή του Ιμραλί.

Εισαγωγή ελληνικής μετάφρασης:

Το πιο κάτω κείμενο είναι μια πολιτική ανάλυση του Οτζαλάν, τομή στην ιστορία, σε σχέση με τις νέες θέσεις του PKK όπως αυτές διαμορφώνονταν στα τέλη του 20ου αιώνα. Εδώ θα δούμε την σημαντικότητα του διεθνισμού στο Κούρδικο Απελευθερωτικό κίνημα και κατ’ επέκταση μία από τις πρώτες δηλώσεις για την μεταστροφή του από το εθνοκέντρικό κρατικό μοντέλο σοσιαλιστικού αγώνα στο διεθνιστικό κοινοτικό μοντέλο. Όντας μια διακήρυξη προ 20ετίας δεν εμπεριέχει, αναλυτικά, τις σύγχρονες θέσεις του Οτζαλάν και του PKK σχετικά με το έθνος κράτος, την γυναικεία απελευθέρωση και το δημοκρατικό συνομοσπονδισμό. Ούτε και την εμπειρία της κοινωνικής επανάστασης στην Β. Συρία. Παρόλα αυτά, η αξία του βρίσκεται στην διερεύνηση της μεταβίβασης από την εθνοκεντρική στην διεθνιστική επαναστατική προοπτική, από το μαρξιστικό-λενινιστικό μοντέλο στο δημοκρατικό συνομοσπονδιακό.

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Το 90’ η επαναστατική διαδικασία στο Κουρδιστάν μετακίνησε την εστίαση της προς το διεθνές συμφέρον. Η απόφαση για αυτή την εξέλιξη ήταν η αλλαγή της διεθνούς κατάστασης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η ενδυνάμωση του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος όπως επίσης και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας από τους δυτικούς συνεργάτες της, συγκεκριμένα από τα ηγετικά κράτη του ΝΑΤΟ. Ο διεθνισμός είναι σημαντικός για τον αγώνα μας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί εθνοαπελευθερωτικοί αγώνες σε άλλες περιοχές του κόσμου δεν επιδιώκουν πλέον τους διεθνιστικούς τους στόχους. Επιπλέον, το κίνημά μας είναι διεθνιστικό λόγω της εθνοτικής πολυμορφίας στην Μεσοποταμία και την Μέση Ανατολή. Ακόμα ένας παράγοντας διεθνοποίησης βρίσκεται στον ρόλο της Τουρκίας, όπου παίζει σκόπιμα ένα σημαντικό ρόλο στην Μέση Ανατολή ως μέλος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό η επανάσταση στο Κουρδιστάν ανέλαβε ένα κεντρικό ρόλο για τον διεθνισμό σε όλο τον κόσμο.

Εμείς στο κόμμα μας έχουμε αναλύσει τους λόγους που κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός από πολιτική, ιστορική και γεωγραφική σκοπιά και έχουμε προσπεράσει τα λάθη που έγιναν σε αυτές τις χώρες. Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν χτίστηκε ούτε σοσιαλιστικός χαρακτήρας, ούτε σοσιαλιστική δημοκρατία. Σε αντίθεση με αυτά τα κράτη, το επαναστατικό κίνημα στο Κουρδιστάν δεν οδηγείται από την κλασσική αντίληψη της επανάστασης που επικρατεί στον υπαρκτό σοσιαλισμό ούτε από την αντίληψη που υπάρχει για το κόμμα εκεί. Από αυτό επίσης αναδύεται ο διεθνισμός του κινήματός μας. Οι επιτυχίες μας είναι πάνω απ’ όλα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη ενός νέου κόμματος και ηγεσίας και όχι μόνο από την στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική δουλειά. Στην περιοχή μας, στην Μεσοποταμία, έχουν γεννηθεί σημαντικοί πολιτισμοί στους οποίους οι ανθρωπότητα χρωστάει πολλά. Αλλά αν σκεφτεί κάποιος την αυξανόμενη απώλεια των πολιτισμικών αξιών σε όλες τις ηπείρους ή την υπερεκμετάλλευση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, θα διερωτηθεί μήπως τελικά η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα στο σκοτάδι. Είμαι της άποψης ότι αυτά τα προβλήματα χρειάζονται μια νέα φιλοσοφία της απελευθέρωσης. Και αυτή η φιλοσοφία πρέπει να συνδέεται με μια ισχυρή θέληση για αλλαγή. Η Μέση Ανατολή και Μεσοποταμία έχουν γεννήσει πολλούς προφήτες και φιλόσοφους, και αν θέλουμε να πάμε μπροστά σήμερα πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες της Ιστορίας μας.
Ο Ιμπεριαλισμός έχει δημιουργήσει ένα αποξενωμένο, απάνθρωπο είδους ανθρώπου. Απορρίπτουμε αυτή την εξέλιξη από αρχής, και με το να απορρίπτουμε την αποξένωση και μια ζωή στις πλάτες άλλων, συμπεριλαμβανομένης της νέας γενιάς, αντιμαχόμαστε την παρούσα κατάσταση της ανθρωπότητας. Είναι σκοπός του ανθρώπου να συσσωρεύει πλούτο και πολυτέλειες; Εμείς λέμε απλά ότι ζούμε για να γίνουμε άνθρωποι. Δεν θα μετακινηθούμε ποτέ από αυτό.

Η παρούσα κατάσταση, ειδικά στην Μέση Ανατολή και ειδικά στο Κουρδιστάν, μπορεί να περιγραφεί μόνο ως βαρβαρότητα. Αντιστεκόμαστε στην βαρβαρότητα. Και σίγουρα θα επιτύχουμε. Οι αντίπαλοί μας μας αποκαλούν “τρομοκράτες”. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να καλύψουν την δική τους βαρβαρότητα και το καθεστώς τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να διερωτόμαστε ποιο σύστημα είναι ξανά και ξανά πίσω από δολοφονίες και σφαγές ή ποιο κράτος έχει ένα πραγματικό τρομοκρατικό χαρακτήρα. Και είναι σημαντικό να αποκαλούμε τους τρομοκράτες με τα ονόματά τους. Ειδικά οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν μια “Νέα Παγκόσμια Τάξη”. Από μέρα σε μέρα αποδεικνύεται να είναι η μεγαλύτερη αταξία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Βιώνουμε μια αποσταθεροποίηση που προκαλείται από την απεριόριστη αδικία, από την καταστροφή της φυσικής ισορροπίας και του κοινωνικού ιστού της ανθρωπότητας. Στον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από τον 19ο και 20ο αιώνα. Για αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητος ένας σοσιαλιστικός ανασχηματισμός που βάζει τον άνθρωπο, την φύση του και την ελευθερία του ανθρώπου στο κέντρο της κοινωνίας. Η επανάληψη μιας εποχής με την παλιά, κλασική κατανόηση της επανάστασης, με τις παλιές μεθόδους μάχης ή πολέμου των λαών, δεν συναντά πλέον τις απαιτήσεις των καιρών. Η νέα κατάσταση της ανθρωπότητας χρειάζεται μια πιο αναβαθμισμένη, σύγχρονη σοσιαλιστική λύση με νέα ηθική, φιλοσοφική και επιστημονική προσέγγιση. Η αναγκαιότητα του νέου διεθνισμού ενάντια στην ιμπεριαλιστική διάλυση προκύπτει από αυτή την προσέγγιση.

Εμείς, το PKK, θα χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας για να γίνουμε περισσότερο ένα κόμμα της κοινωνίας, του ανθρωπισμού, της ανθρωπότητας και του διεθνισμού απ’ ότι της εθνικής απελευθέρωσης. Επειδή η προοπτική της ανθρωπότητας βυθίζεται στο σκοτάδι. Πρέπει να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Πέρα από όλες τις τρέχουσες δυσκολίες, πρέπει να συνεχίσουμε για να εξελίξουμε την ανθρωπότητα. Αυτό θα μας οδηγήσει σε μία νέα φάση του διεθνισμού.

Ακόμα και μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι επιθέσεις ενάντια στον σοσιαλισμό συνεχίστηκαν. Η Ευρώπη καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να θάψει τον σοσιαλισμό για πάντα. Η συνθήκη είναι παρόμοια με την εποχή της επαναφοράς των Μοναρχών στην Ευρώπη (βλ. English Restoration). Όπως και στις δεκαετίες που ακολούθησαν την Γαλλική Επανάσταση (στα πρώτα μισά του 19ου αιώνα), υπάρχει μια δυνατή επιθυμία να εμποδιστεί οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη εχθρότητα απέναντι στον σοσιαλισμό που απομάκρυνε τους Ευρωπαίους από την επανάσταση. Παρόλα αυτά δεν εξαφάνισε τις αντιφάσεις μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Από την άλλη, ο επιστημονικός σοσιαλισμός πρέπει να αναβαθμιστεί. Δεν έχει αποτύχει η ουσία του σοσιαλισμού, αλλά οι παλιές τακτικές και στρατηγικές που δεν ήταν κατάλληλες για την παρούσα περίοδο. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για μια εναλλακτική εξέλιξη της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οι πρακτικές μας έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Σοσιαλισμός είναι πιο αναγκαίος ποτέ για την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα, είτε θα επιβιώσει με τον σοσιαλισμό ή θα πέσει στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αν δεν θέλουμε την καταστροφή της ανθρωπότητας, πρέπει να δουλέψουμε επίμονα στον σοσιαλισμό. Ο στόχος μας είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου που έχει καταστραφεί από το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οπότε το ερώτημα είναι αν θα παραδοθούμε ή όχι στον καπιταλισμό.

Με μια πρώτη ματιά η επανάσταση στο Κουρδιστάν φαίνεται εθνική, στον πυρήνα της όμως είναι μια επανάσταση για την ανθρωπότητα. Το αποτέλεσμά της δεν θα είναι μια εθνική δημοκρατία αλλά μια δημοκρατία της ανθρωπότητας. Δεν θέλουμε καινούργια σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι σημαντικά για εμάς. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε δημιουργικούς ανθρώπους και δημιουργικούς λαούς. Αυτή είναι η συνεισφορά μας και ένα βήμα προς τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων είναι σύνθετες και εν μέρει χαοτικές. Ο ιμπεριαλισμός, μέσω των συμμάχων του, έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης και των δύο λαών με πολλούς τρόπους. Το τι βιώνουμε εμείς, όμως, δεν είναι ούτε η “κανονική” εκμετάλλευση ούτε απλά πολιτική και εθνική καταπίεση. Είναι το γεγονός ότι ο λαός μας αντιμετωπίζει μια γενοκτονία του είδους που λίγα παραδείγματα υπάρχουν στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα η Τουρκική αποικιοκρατία προσπαθεί να καθαρίσει τον Κουρδικό λαό. Το Κεμαλικό καθεστώς με την υποστήριξη κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπου λόγω στρατηγικών και εγωιστικών συμφερόντων έδωσαν την έγκριση στις εγκληματικές πολιτικές της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί αυτών των κρατών δεν θέλουν να παραδεχθούν την εμπλοκή τους και την συνυπευθυνότητα τους στο Κουρδικό ζήτημα, που πηγάζει από την υποστήριξή τους στην φασιστική Τουρκία. Οι δημοκράτες και σοσιαλιστές της Δύσης πρέπει να αποκυρήξουν την υποκρισία των κρατών τους. Αυτό θα ήταν μια σημαντική πράξη διεθνούς αλληλεγγύης με τον Κουρδικό λαό και τους λαούς ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχει πιο ασυγχώρητο έγκλημα από την γενοκτονία. Όλες οι καπιταλιστικές χώρες έχουν το μερίδιο τους στην γενοκτονία στο Κουρδιστάν. Δεν είναι τυχαίο που εμείς, που δεν αποδεχόμαστε την φυσική και ψυχολογική μας εξόντωση, είμαστε η νούμερο 1 τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που έγιναν μεγάλες συγκρούσεις στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας για να ανακηρυχθεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη, η Γερμανία δεν μας επιτίθεται απλά λόγω κάποιων βίαιων διαδηλώσεων. Θέλουν να καταστρέψουν τον σοσιαλισμό και εμάς μαζί, και επειδή δεν μπορούν τσαντίζονται. Είμαστε περήφανοι που υπερασπιζόμαστε τα σοσιαλιστικά ιδεώδη στην Ευρώπη.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανασυγκροτήσουμε τις σχέσεις μας με τον τούρκικο λαό. Είμαστε έτοιμοι να αναδομήσουμε την ιστορία των λαών, τις πολιτισμικές και πολιτικές ελευθερίες σε μια γεωγραφική ενότητα, στην βάση της ισότητας. Η βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσει η γενοκτονία των Κούρδων και οι σχέσεις να γίνουν ισότιμες και δίκαιες.

Το αποικιοκρατικό Τούρκικο καθεστώς απαντάει στις προτάσεις μας με περισσότερο αιματοκύλισμα και σοβινισμό. Με έντονη σοβινιστική προπαγάνδα οι κυρίαρχοι στην Τουρκία προσπαθούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε διεθνιστική εξέλιξη ανάμεσα στον λαό της Τουρκίας. Αλλά με προσπάθεια και επιμονή θα πείσουμε τον Τούρκικο λαό. Δεν θα πέσουμε μέσα στο τέλμα του στενού εθνικισμού. Δεν θα αφήσουμε το ζήτημα των συνόρων να μας καθορίσει. Δεν θα συζητήσουμε για το πόση γη ανήκει και σε ποιον. Αν δημιουργήσουμε την ελευθερία των λαών, έχουμε δημιουργήσει επίσης και τον πιο σημαντικό διεθνισμό.

Για το απελευθερωτικό κίνημα στο Κουρδιστάν υπάρχουν όλο και πιο πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσουμε επιτυχία και πρόοδο. Ο κουρδικός λαός έχει εξελιχθεί σε μαχόμενο λαό. Το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μας επιτίθεται για να μας καταστρέψει. Συνεισφέρουμε με μια δύσκολη αντίσταση. Αν διώξουμε τον ιμπεριαλισμό έξω από το Κουρδιστάν η επανάστασή μας θα είναι, το λιγότερο, όσο αποτελεσματική ήταν και η Οκτωβριανή επανάσταση, ίσως και περισσότερο.

Η βαθμιαία συνειδητοποίηση της απελευθέρωσης είναι επίσης ένα παράδειγμα για τους λαούς στην περιοχή και τους λαούς σε παρόμοιες καταστάσεις. Υποστηρίζει την ανανέωση του σοσιαλισμού σε υψηλό επίπεδο για την επανάσταση των γυναικών, για την επανάσταση της ηθικής, και, με μια έννοια, για την πιθανότητα ανάπτυξης μιας νέας φιλοσοφίας. Μπορεί να μην την βιώσουμε πλήρως εμείς οι ίδιοι αλλά θα είναι μια καλή εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για τους ανθρώπους και τους φίλους μας.

Από το RiseUp4Rojava_Greece

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

«Οι Πειρασμοί της Αγροτικής Δημαγωγίας»

«Οι Πειρασμοί της Αγροτικής Δημαγωγίας» Ⅰ Πριν από πολλά χρόνια και, πιο συγκεκριμένα, το 1931 είχε κυκλοφορήσει η πρωτοποριακή, για την εποχή της, μελέτη του Κ(ωνσταντίνου) (Δημητρίου). Καραβίδα με τίτλο «Αγροτικά» και υπότιτλο «Μελέτη Συγκριτική». Το «επίμετρον Δ΄»...

Ενημέρωση από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα 49 συλληφθέντα άτομα (+ βίντεο/φωτορεπορτάζ)

Ενημέρωση από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα 49 συλληφθέντα άτομα (+ βίντεο/φωτορεπορτάζ) Αναβλήθηκε η αυτόφωρη δίκη των 49 ατόμων για τις 29 Μαρτίου. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη αλληλεγγύης στις...

Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα άτομα της 16ης Μαρτίου

Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα άτομα της 16ης Μαρτίου Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα για την σημερινή πρόταση της εισαγγελίας και την παράταση της κράτησης τους. "Μετά από πρόταση της εισαγγελίας, η κράτησή μας παρατάθηκε και τη σημερινή μέρα, καθώς μάλιστα μας...

Καταστροφές από την αστυνομία στη ΣΘΕ ΑΠΘ – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Καταστροφές από την αστυνομία στη ΣΘΕ ΑΠΘ - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης Οι συντονιστικές επιτροπές των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού και Γεωλογικού καταγγέλλουν πως μετά την επιχείρηση εκκένωσης της φοιτητικής κατάληψης του κτιρίου, οι...

[Βίντεο] Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και 3 συλλήψεις (ΦΕΠΑ) | Αθήνα, 16-3-24

[Βίντεο] Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) | Αθήνα, 16-3-24 https://youtu.be/bPcPsKvRs8M Το Σάββατο ήταν μια καλή μέρα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη νοικοκυρεμένη Ελλάδα 2.0. Πέρα από την εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στη Σχολή...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΒΕΟΔ EFOOD – Συλλογική σύμβαση εργασίας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΒΕΟΔ EFOOD – Συλλογική σύμβαση εργασίας Γιατί η efood με κέρδη 55,1 εκ. ευρώ δίνει τον κατώτατο βασικό μισθό στους διανομείς και δεν υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Διεκδικούμε: Αυξήσεις στους μισθούς Επίδομα επικινδυνότητας / γάμου / πολυετίας Η...

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία λένε τα 49 συλληφθέντα άτομα από τη ΣΘΕ ΑΠΘ

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία λένε τα 49 συλληφθέντα άτομα από τη ΣΘΕ ΑΠΘ Ανακοίνωση εξέδωσαν μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ τα 49 συλληφθέντα άτομα από την κατασταλτική επιχείρηση και την εισβολή της αστυνομίας στη Σχολή Θετικών...

Κατασταλτική επιχείρηση με 49 συλλήψεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κατασταλτική επιχείρηση με 49 συλλήψεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Με διμοιρίες ΜΑΤ και τη συνδρομή ΕΚΑΜ πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) στο ΑΠΘ. 49 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται στη ΓΑΔΘ. Για μια ακόμα...

Συγκέντρωση – Πορεία ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο

Συγκέντρωση - Πορεία ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο Σήμερα στις 16/3, στα πλαίσια ημέρας επανοικειοποίησης του Πλατάνου που πραγματοποιούνταν από τον σύλλογο φυσικού ,στο βιολογικό του ΑΠΘ και ενώ το τμήμα φυσικού, όπως και άλλα τμήματα της ΣΘΕ τελούσε...

Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο για τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία

Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο για τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία Το ελληνικό κράτος θέλει να ξανά καταδικάσει τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ-ΕΕ και το τούρκικο κράτος. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: ΤΡΙΤΗ 19...