Ποιοι είναι και τι θέλουν οι ένοπλες συμμορίες στην Αϊτή;

από | 28 Ιούν, 2021

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι ένοπλες συμμορίες στην Αϊτή ;

Η Αϊτή, με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, φαίνεται να πέφτει στη χαράδρα παραστρατιωτικών σχεδιασμών που προωθούν το οργανωμένο χάος, τη στρατηγική ανασφάλεια και την καταστροφή του κοινοτικού ιστού.

Του Lautaro Rivara Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2021 στο https://kaosenlared.net

Η Αϊτή ζει μια ανοδική και προφανώς ανεξέλεγκτη σπείρα ανασφάλειας για τρία χρόνια τώρα, που σχετίζεται με την ύπαρξη περισσότερων από 77 ένοπλων εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τον αφοπλισμό, την αποσυναρμολόγηση και την επανένταξη (CNRDDR). Αν και ο πολλαπλασιασμός των ενόπλων ομάδων ξεφεύγει από την αποκλειστική ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος και τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους – πολύ μακριά από κάθε φιλοδοξία να μονοπωλήσουν την άσκηση βίας – θα επικεντρωθούμε στην αυξανόμενη δύναμη των  συμμοριών , όπως είναι γνωστές στη χώρα της Καραϊβικής.

Παρά τους αξιέπαινους στόχους που ορίζονται από το όνομα του CNRDDR, που επανενεργοποιήθηκαν το 2016 μετά τη διάλυσή του το 2011, μια άλλη πληροφορία επιβεβαιώνει την ηχηρή αποτυχία της de facto κυβέρνησης του Jovenel Moïse και του κόμματός του το PHTK:, σε αυτό το μικρό έθνος, υπάρχουν σε κυκλοφορία περισσότερα από 500.000 όπλα – μόλις 45.000 απο αυτά νομιμοποιούνται. Ο αριθμός των παράνομων όπλων διπλασιάστηκε σε μόλις 5 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα  στοιχεία που έδωσε η Εθνική Αστυνομία  το 2016. Η Αϊτή, προφανώς, δεν είναι παραγωγός των όπλων ή των πυρομαχικών πολέμου που κατέχουν ορισμένες από αυτές τις ομάδες. Η πιθανή προέλευσή τους, σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από τις φάμπρικες του κύριου παγκόσμιου εξαγωγέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια αγορά όπλων αυξήθηκε από 32% σε 37%  κατά την πενταετία 2016-2020, προμηθεύοντας όπλα σε περισσότερες από 96 χώρες, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI, για το ακρωνύμιο στα Αγγλικά). Αυτό το τεκμήριο έγινε ισχυρό στις 12 Νοεμβρίου 2019, όταν ο 33χρονος πρώην Marine, Yves Sebastien Duroseau τέθηκε υπό κράτηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Toussaint L’Ouverture, αφού κατέβηκε από την πτήση 949 της American Airlines με τρεις βαλίτσες γεμάτες όπλα και πυρομαχικά.

Αυτές οι ένοπλες συμμορίες δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο σε αριθμό και όπλα, αλλά και σε χρηματοδότηση, εδαφική δύναμη και επιχειρησιακή ικανότητα. Οι πιο ισχυροί από όλους τους έφτιαξαν ακόμη και μια ομοσπονδία γνωστή ως  G9 an fanmi e alye  – η Ομάδα των 9 στην οικογένεια και τη συμμαχία – σε σχέση με τους εννέα κύριους ηγέτες της. Το G9 έχει ακόμη και το δικό του κανάλι YouTube, και στις 7 Ιουλίου 2020, κινητοποίησε 50 από τα μέλη του, βαριά οπλισμένα, στους δρόμους του Port-au-Prince, απαιτώντας ένα είδος «νομικής αναγνώρισης». Αυτή η μοναδικά τρομακτική και εκφοβιστική παρέλαση έγινε με τον ίδιο τύπο θωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούν οι ειδικές μονάδες της Εθνικής Αστυνομίας.

Σε μια σπάνια χειρονομία σταθερότητας εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Λουκμάν Ντέιλ ζήτησε τη δίωξη και τη σύλληψη των εγκληματιών που παρέλασαν αδιάφοροι, στο φως της ημέρας, στους δρόμους της πρωτεύουσας. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Délile δήλωσε: «Αισθανθήκαμε ότι ήταν εξαιρετικά σοβαρό ότι ένοπλοι ληστές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να τρομοκρατήσουν ειρηνικούς πολίτες. Η Αϊτή δεν είναι δημοκρατία μπανάνας όπου οι εγκληματίες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν. Παραγγέλνω την PNH [Εθνική Αστυνομία της Αϊτής] να εντοπίσει αυτούς τους εγκληματίες, γιατί αυτό που είδα στην τηλεόραση είναι αηδιαστικό και απαράδεκτο. Δεν ήμουν εκεί, αλλά επέστρεψα! Δεν θα δεχτώ αυτήν την κωμωδία με κακή γεύση. ” Μετά τις δηλώσεις, ο πρώην υπουργός απομακρύνθηκε αμέσως από τη θέση του από τον de facto πρόεδρο Moïse.

Ο μεγάλος διοργανωτής του G9, ο κύριος ηγέτης και εκπρόσωπός του, δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από έναν αστυνομικό που εκδιώχθηκε από τη Μονάδα Διατήρησης της Τάξης (UDMO), ένα εξειδικευμένο σώμα της Εθνικής Αστυνομίας. Το όνομά του είναι Jimmy Cherizier, γνωστό ως “Barbecue”. Η απομάκρυνσή του από τη αστυνομική δύναμη πραγματοποιήθηκε μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017 στο Grand Ravine, στην οποία 8 άμαχοι και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, καθώς και περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Εδώ και χρόνια, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το RNDDH και το Ίδρυμα Je Klere, καθώς και ένα μεγάλο τόξο αντιπολίτευσης που πηγαίνει από την ακροδεξιά του πρώην αξιωματούχου Youri Latortue στα κοινωνικά κινήματα της υπαίθρου και της πόλης, καταγγέλλουν τη συμπαιγνία μεταξύ Μπάρμπεκιου, Jovenel Moïse και του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, για παράδειγμα, μια παράδοση τροφίμων στους πιο ταπεινούς πληθυσμούς της περιοχής Delmas που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2020, συντονίστηκε από την εθνική αστυνομία και τον ίδιο τον Μπάρμπεκιου, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με την σεβασμό που θα αξίζει ένας κοινωνικός ηγέτης και όχι ως αναγνωρισμένος εγκληματίας για τον οποίο εκδίδεται ένα ένταλμα σύλληψης.

Μια  κοινή έρευνα μεταξύ των τοπικών μέσων ενημέρωσης AyiboPost και την πλατφόρμα Connectas, αναφέρεται στην περίπτωση του γιατρού Jerry Bitar, του οποίου η απαγωγή στις 27 Μαρτίου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στα κοινωνικά δίκτυα, απεργία από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ακόμη και μια σημαντική κινητοποίηση. Δεδομένου του εθνικού και του διεθνούς μεγέθους που άρχισε να λαμβάνει η υπόθεση, ο de facto πρωθυπουργός Jospeh Joute διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να εγγυηθεί την ασφάλειά του, μετά την οποία ο Bitar απελευθερώθηκε σε πλήρη συγχρονισμό. Σε ένα tweet που αργότερα θα διαγράψει, ο Joute ευχαρίστησε τον ίδιο τον de facto πρόεδρο για την προσωπική του συμμετοχή στην υπόθεση. Σε ένα είδος εξομολόγησης από την πλευρά του, ο Moïse δήλωσε τον ίδιο μήνα: “Δίνουμε προτεραιότητα στον διάλογο, ακόμη και στον αγώνα μας με ληστές και συμμορίες (…) Είμαι ο πρόεδρος όλων των Αϊτινών, των κακών και των κακών.” Ακόμα και πριν από την ακμή του Μπάρμπεκιου και της G9,

Το G9 ελέγχει πλήρως τις περιοχές Martissant, Village de Dieu, Grand Ravin, Bas Delmas, Bel Air, Cité Soleil, Fort Dimanche και πολλές άλλες, που βρίσκονται κυρίως στην κεντρική περιοχή του Port-au-Prince και στις βόρειες και νότιες προσβάσεις της μητροπολιτικής περιοχής, , η οποία, στη μοναδική γεωγραφία της Αϊτής, της δίνει μια εξαιρετική ικανότητα να απομονώσει την πρωτεύουσα από την υπόλοιπη χώρα. Αυτές οι περιοχές είναι κεντρικές για διάφορους λόγους: λόγω της διαφοροποιημένης πυκνότητας πληθυσμού τους – μόνο η γειτονιά Cité Soleil συγκεντρώνει σχεδόν 300 χιλιάδες άτομα-. λόγω του συγκεκριμένου εκλογικού βάρους τους κατά τον ορισμό των εκλογών · αλλά κυρίως επειδή είναι μερικές από τις πιο ριζοσπαστικά κινητοποιημένες περιοχές από τις ημέρες της κυβέρνησης του Jean Bertrand Aristide. Στους τελευταίους μεγάλους κύκλους διαδηλώσεων,

Σε συνέντευξη στο Bel Air μερικοί από τους επιζώντες από τις δύο σφαγές που υπέστησαν στη γειτονιά – οι κάτοικοι μας είπαν πως κατά τη διάρκεια των μεγάλων ημερών της εθνικής κινητοποίησης, οι ένοπλες συμμορίες εμπόδισαν την πρόσβαση στη γειτονιά, εμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων με την απειλή να σκοτώσουν όποιον ήθελε να μεταβεί στο Champ de Mars, το πολιτικό κέντρο της χώρας και το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Εκτός από αυτού του είδους του διαλείπον γκέτο των περιφερειών και τις επαναλαμβανόμενες σφαγές -Bel Air, La Saline, Cité Soleil, Tokyo, Carrefour-Feuilles, ο κατάλογος είναι μακρύς-, το modus operandi περιλαμβάνει ένοπλες αντιπαραθέσεις με αντίπαλες συμμορίες και τη συστηματική χρήση της απαγωγής ως μορφή χρηματοδότησης. Την 1η Ιουνίου, δύο αντίπαλες συμμορίες άρχισαν να πολεμούν για τον έλεγχο της γειτονιάς του Μαρτίσταντ, σε μια σειρά αψιμαχιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 10 θάνατοι, και σύμφωνα με τον Pierre Espérance, διευθυντή του RNDDH, περίπου 10.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εχθροπραξίες έπαψαν μόνο στις 6 Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός της de facto κυβέρνησης επισκέφθηκε τον τόπο,

Όσον αφορά τις απαγωγές, ίσως αυτό είναι ένα από τα φαινόμενα που σοκάρει την κοινωνία της Αϊτής, ακόμη περισσότερο όταν τα θύματα της είναι παιδιά και μαθητές γυμνασίου. Τα μοτίβα τους φαίνεται να είναι εντελώς τυχαία, τελικά πρέπει να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν τον πληθυσμό στο σύνολό του, ο οποίος αναγκάστηκε σε μια δυναμική απομόνωσης όταν πέφτει το φως του ήλιου. Απαγωγές έχουν καταγραφεί σε, από επαγγελματίες εως αγρότες, από πωλητές δρόμων έως αστυνομικούς. Τα υπερβολικά ποσά που απαιτούνται από οικογένειες – οι περισσότερες από ταπεινή προέλευση – μπορούν να φτάσουν έως και 100.000 δολάρια ΗΠΑ. Αναφορές από το Ολοκληρωμένο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH) έδειξαν πέρυσι αύξηση κατά 200% στην επίπτωση αυτής της μάστιγας. Αλλά αν θεωρήσουμε ότι το BINUH βασίζεται σε αστυνομικές πηγές και ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων επιλύεται μεταξύ οικογενειών και εγκληματικών συμμοριών, χωρίς τη μεσολάβηση της δικαιοσύνης ή των δυνάμεων ασφαλείας, πρέπει να εκτιμήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση. Ο οργανισμός Défenseurs Plus, από την πλευρά του, έχει εκτιμήσει τον αριθμό των απαγωγών που σημειώθηκαν μόνο το 2020 σε 1270. Αλλά η τακτική χρηματοδότησης αυτών των ομάδων έχει σημειώσει ποιοτικό άλμα, με τη λεηλασία τριών αποθηκών που βρίσκονται στην Εθνική Διαδρομή Νο. 1 , κοντά στα κύρια λιμάνια και στον τερματικό σταθμό Varreux, όπου το απόθεμα καυσίμων της χώρας παραλαμβάνονται και κατατίθεται. πρέπει να εκτιμήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα. Ο οργανισμός Défenseurs Plus, από την πλευρά του, έχει εκτιμήσει τον αριθμό των απαγωγών που σημειώθηκαν μόνο το 2020 το 1270. Αλλά η τακτική χρηματοδότησης αυτών των ομάδων έχει σημειώσει ποιοτικό άλμα, με τη λεηλασία τριών αποθηκών που βρίσκονται στην Εθνική Διαδρομή Νο. 1 , κοντά στα κύρια λιμάνια και στον τερματικό σταθμό Varreux, όπου το απόθεμα καυσίμων της χώρας παραλαμβάνεται και διατίθεται.

Σε μια περιστροφή τόσο απίθανη όσο και απρόσμενη, ο ηγέτης της G9 εμφανίστηκε δημόσια στις 23 Ιουνίου, σε ένα βίντεο που γρήγορα έγινε viral στα κοινωνικά μέσα. Συνοδευόμενος από μια διμοιρία με κουκούλες και ένοπλους νέους – αρκετοί από αυτούς φορούσαν αστυνομικά ενδύματα – ο Μπάρμπεκιου ανακοίνωσε την έναρξη μιας «ένοπλης επανάστασης», ολοκληρώνοντας μια αναδρομική στροφή εναντίον του κράτους, της κυβέρνησης και της πολιτικής αντιπολίτευσης. Χρησιμοποιώντας εθνικά σύμβολα και προκαλώντας τους ήρωες της επανάστασης της ανεξαρτησίας, κάλεσε τον πληθυσμό να οπλιστεί και να ενταχθεί στην οργάνωσή του.

Σε ένα πλαίσιο στο οποίο το εθνικό και διεθνές κατεστημένο επιδιώκει διέξοδο από την αγωνιώδη κρίση της ηγεμονίας των κυβερνώντων τάξεων που εξαπλώθηκε από τις κινητοποιήσεις του Ιουλίου 2018, η παράσταση του Μπάρμπεκιου όχι μόνο επιτρέπει την προστασία της πολιτικής δύναμης από τα ολοένα και πιο σαφή σημάδια συμπαιγνίας. και συμμαχίας με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά παρέχει επιχειρήματα σε όσους διακηρύσσουν είτε την εγκατάσταση μιας νεο-νταβιεριστικής δικτατορίας που “κατευνάσει” τη χώρα με τη βία, είτε την εγκατάσταση μιας νέας αποστολής διεθνούς κατοχής. Η Αϊτή, με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, φαίνεται να πέφτει στη χαράδρα των παραστρατιωτικών σχεδίων που έχουν καταστρέψει προηγουμένως άλλα έθνη της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, προωθώντας το οργανωμένο χάος,

Ο Lautaro Rivara  είναι κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και διεθνής αναλυτής.

@LautaroRivara

Ιστολόγιο του συγγραφέα:  https://todoslospuentes.com/

.

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...