ελευθερία

Η Επανάσταση της Αϊτής, σπινθήρας για την ελευθερία

από | 1 Ιούν, 2021

Η Επανάσταση της Αϊτής, σπινθήρας για την ελευθερία

Οι Αϊτινοί σκλάβοι με επικεφαλής τον ιερέα Βόντου Μπουκμάν συγκεντρώθηκαν ένα βράδυ τον Αύγουστο του 1791, έτσι εμποτισμένοι με το θάρρος που τους μετάδωσε ο Μπούκμαν ξεσηκώθηκαν και εμφύτεψαν αρκετό φόβο στις καρδιές των ιδιοκτητών σκλάβων οτι η επανάσταση της Αϊτής θα οδηγούσε στην κατάργηση της δουλείας στην Καραϊβική, τη Βόρεια Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

Το 1789, η Γαλλική Αϊτή – St. Domingue εκείνη την εποχή – δεχόταν 40.000 υποδουλωμένους Αφρικάνους ετησίως για να αναπληρώσει την δημιουργούμενη έλλειψη , αποτέλεσμα της δουλικής εργασίας μέχρι θανάτου. Οι υποδουλωμένοι Αφρικανοί εκείνη την εποχή αριθμούσαν 500.000. Υπήρχαν 30.000 μιγάδες και περίπου 30.000 λευκοί. Το συνολικό εξωτερικό εμπόριο της Γαλλίας ήταν 24 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο η Αϊτή ήταν υπεύθυνη για 16 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιστοιχούσε στα δύο τρίτα του εξωτερικού τους εμπορίου.

Το κέρδος αυξήθηκε όταν η Γαλλία όριζε ότι «ό, τι βγαίνει από την Αϊτή θα μπορούσε να αγοραστεί μόνο στη Γαλλία» και τα αγαθά θα μπορούσαν να μεταφερθούν μόνο με γαλλικά πλοία. Αυτό είναι πιο γνωστό ως μονοπωλιακός καπιταλισμός.

Η γαλλική ελίτ απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της από το εμπόριο σκλάβων. Οι πλούσιοι ήταν ευχαριστημένοι με το εμπόριο σκλάβων επειδή, σε αντάλλαγμα, απολάμβαναν την υπερηφάνεια της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της επιδίωξης της ευτυχίας – φυσικά, σε τίμημα των υποδουλωμένων Αφρικανών.

Εν τω μεταξύ, πίσω στη φυτεία, περίπου 4.500 μίλια μακριά, στην Αϊτή, ο σκλάβος δούλευε τα χωράφια από το πρωϊ έως το βράδυ και για οποιαδήποτε μικρή παραβίαση του σεβασμού προς τον αφέντη ή για πολύ αργή εργασία, οι σκλάβοι επιβραβεύονταν με δέσιμο στα δέντρα και μαστίγωμα.

 Αφού ξυλοκοπούνταν, καίγανε τις πληγές στα σώματά τους. Στη συνέχεια, οι σκλάβοι ξεπλένονταν με ζεστό νερό στο οποίο υπήρχαν κόκκοι κόκκινων πιπεριών. Αυτό το είδος τιμωρίας επαναλαμβανόταν μέχρι το θύμα να καταρρεύσει.

Ένα βράδυ, μια ομάδα υποδουλωμένων Αφρικάνων συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν μια εξέγερση υπό την ηγεσία του ιερέα Βόντου Boukman, ο οποίος κάλεσε τους προγόνους για προστασία. Εκείνη τη νύχτα, ξεκίνησαν τον αγώνα τους για ελευθερία.

Υπήρχαν πάνω από 250 εξεγέρσεις από σκλαβωμένους ανθρώπους που καταγράφηκαν στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κάθε ομάδα δολοφόνησε τον αφέντη τους και έκαψε τις φυτείες . Οι λευκοί καλλιεργητές αρνήθηκαν να πάρουν στα σοβαρά την εξέγερση και μέσα σε λίγες εβδομάδες, υπό την ηγεσία των Jean-Francois, George Biassou και Toussaint Louverture, υπήρχαν πάνω από χίλιοι εξεγερμένοι αφρικανικοί πολεμιστές σε διάφορα μέρη της Αϊτής.

Η εξέγερση στην Αϊτή ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το έδαφος της Λουιζιάνας. Στα βιβλία της ιστορίας, αυτό είναι πιο γνωστό ως Αγορά της Λουιζιάνας. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν στη Γαλλία 15 εκατομμύρια δολάρια. Η Γαλλία αναγκάστηκε να παραδοθεί στην Αϊτή ένα χρόνο αργότερα το 1804.

Οι έντονα ελεύθερες ρίζες της χώρας εκτείνονται βαθιά και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Αϊτινούς στις εκκλήσεις τους για τερματισμό του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Jovenel Moïse και του καθεστώτος σφαγών και απάτης του.

Η Αϊτινή Επανάσταση τερμάτισε τη δουλεία στο νησί και κέρδισε την ανεξαρτησία για τους Αϊτινούς. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχημένη εξέγερση της Αφρικανών στο δυτικό ημισφαίριο. Η νίκη της Αϊτής επί της Γαλλίας σταθεροποίησε το τέλος της δουλείας στην Αϊτή και παρουσίασε μια πρόκληση στους Βρετανούς και στις ΗΠΑ

Η πρόκληση ήταν ότι άλλοι υποδουλωμένοι Αφρικανοί μπορεί να κάνουν το ίδιο και να απαιτούν ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη για όλους τους Αφρικανούς. Οι Αφρικανοί είχαν πάντα μια παράδοση αντίστασης στη δουλεία και στον αποικισμό της Αφρικής. Παραδείγματα ανταρσιών σε πλοία στο Middle Passage από τη Δυτική Αφρική είναι πολλαπλά. Τίποτα δεν εμπόδισε τους Αφρικανούς να αγωνίζονται για την ελευθερία γιατί όλοι θέλουνε ελευθερία, όπως όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν την ελευθερία.

Υπήρχαν πάνω από 250 εξεγέρσεις από σκλαβωμένους ανθρώπους που καταγράφηκαν στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 1800, ο Gabriel Prosser οργάνωσε 2.000 ή περισσότερους σκλαβωμένους Αφρικανούς οπλισμένους με κλομπ και σπαθιά, έξι μίλια έξω από το Ρίτσμοντ, Va. Ξεκίνησαν μια εξέγερση, αλλά ο εξαιρετικά άσχημος καιρός τους εμπόδισε να διεξάγουν τον αγώνα τους για ελευθερία.

Δεν έχουμε πια σκλάβους, αλλά έχουμε την αστυνομία. Κατά το έτος μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σχεδόν 200 Αφρικανοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Το 1811, μια άλλη εξέγερση έλαβε χώρα υπό την ηγεσία του Charles Delondes, ενός κρεόλου μιγάδα, στη φυτεία Aubry. Οργάνωσε δραπέτες Αφρικάνους για να σχηματίσει μια Μαρωνική κοινωνία στο κοντινό βάλτο. Ξεκίνησαν την εξέγερσή τους το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου επιτέθηκαν στη φυτεία του αφεντικού τους Μανουέλ Άμπρι.

Οπλισμένοι με τσάπες, λοστούς και αξίνες, η ομάδα των πολεμιστών έκαψε όλες τις φυτείες στο δρόμο τους καθώς βαδίζοντας στην ακτή της Λουιζιάνας κατά μήκος της όχθης του ποταμού Μισισιπή με κατεύθυνση προς τη Νέα Ορλεάνη. Συναντήθηκαν με βαριά οπλισμένους ιδιοκτήτες φυτειών. Πολέμησαν αλλά δεν μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τη δύναμη πυρός των ιδιοκτητών. Η εξέγερση καταστάληκε.

Ο Nat Turner ηγήθηκε της πιο σημαντικής όλων των εξεγέρσεων σκλάβων εκείνη την εποχή. Γεννήθηκε ως σκλάβος Aφρικανός στην κομητεία Southampton, Va., Έμαθε να διαβάζει, παρά τους νόμους που απαγορεύουν τη διδασκαλία της ανάγνωσης σε υποδουλωμένους Aφρικανούς. Από την παιδική του ηλικία, φιλοδοξούσε να απελευθερώσει το λαό του από τη δουλεία.

Τον Αύγουστο του 1831, ο κ. Τέρνερ και μια μικρή ομάδα μαχητών της ελευθερίας σκότωσαν τους αφέντες τους και τις οικογένειές τους και βάδισαν από φυτεία σε φυτεία, στρατολογώντας σκλάβους Αφρικανούς στην ομάδα τους. Η μικρή ομάδα του κ. Τέρνερ κατευθύνθηκε προς την έδρα του νομού για να καταλάβει το οπλοστάσιό της, αλλά καταστάληκαν από στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν από άλλους ιδιοκτήτες σκλάβων.

Ο Τέρνερ και 19 από τους μαχητές της ελευθερίας συνελήφθησαν και απαγχονίστηκαν. Ο δήμιος ζήτησε από τον κ. Turner για τυχόν τελευταία λόγια. Η απάντησή του ήταν, «Δεν ήρθα εδώ για να μιλήσω». Η σιωπή ήρθε στους θεατές. Γεμίζει την καρδιά των ιδιοκτητών σκλάβων με φόβο και οξύνει τον αγώνα ενάντια στη δουλεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Από το «Η εξομολόγηση του Nat Turner», μαθαίνουμε ότι το σώμα του κ. Nat Turner παραδόθηκε στον Δρ Massenberg, ο οποίος το ξεφλούδισε και έκανε γράσο από τη σάρκα του. Ο πατέρας του κ. RS Barham είχε ένα πορτοφόλι από το δέρμα του. Ο σκελετός του ήταν για πολλά χρόνια στην κατοχή του Dr. Massenberg αλλά έκτοτε έχει χαθεί.

Η Διακήρυξη χειραφέτησης, που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1863, και αφορούσε μόνο τους υποδουλωμένους Αφρικανούς που βρίσκονταν σε κράτη που εξεγέρθηκαν ενάντια στην Ένωση. Ο συντριπτικός πληθυσμός των υποδουλωμένων Αφρικάνων απελευθερώθηκε με την 13η τροπολογία του 1865.

Οι Αϊτινοί και οι υποστηρικτές τους διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου 2021, το οποίο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Τι υπάρχει για να γιορτάσουμε για το ιστορικό παρελθόν της επετείου της 19ης Ιουνίου 1865 – ; Πήραμε 40 στρέμματα και ένα μουλάρι; Λοιπόν, ο στρατηγός Sherman διέθεσε 400.000 στρέμματα για τους πρώην σκλαβωμένους Αφρικάνους και ο στρατός του τους δάνεισε μερικά μουλάρια. Αλλά το φθινόπωρο του 1865, ο Άντριου Τζόνσον έγινε πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Λίνκολν και ανέτρεψε την εντολή του Σέρμαν, επιστρέφοντας όλη τη γη στους πρώην ομοσπονδιακούς ιδιοκτήτες του, τους ιδιοκτήτες σκλάβων που είχαν χάσει τον πόλεμο.

Οι «νικητές», οι απόγονοι των υποδουλωμένων Αφρικάνων, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις 156 χρόνια αργότερα.

Ζούμε σε κατώτερες κατοικίες, παρακολουθούμε σχολεία δεύτερης τάξης, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους μας και οι εταιρείες παγώνουν τους μισθούς μας. Οι αφρο- αμερικανικές γειτονιές είναι έρημοι τροφίμων. Λαμβάνουμε τη χειρότερη ιατρική περίθαλψη με το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.

Δεν έχουμε πια σκλάβους, αλλά έχουμε την αστυνομία. Κατά το έτος μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σχεδόν 200 Αφρικανοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Συμπληρώνουν προηγούμενα θύματα όπως οι Tamir Rice, Oscar Grant, Sandra Bland, Breonna Taylor και πάρα πολλοί άλλοι που δολοφονήθηκαν για ασήμαντες δικαιολογίες όπως οι εξής: περπάτημα, ιππασία, φαγητό, οδήγηση, ύπνος στον δρόμο και τζόκινγκ.

Ενημέρωση ειδήσεων της Αϊτής: Σφαγές με κρατική επιβολή

18 Μαΐου 2021, Ημέρα της Σημαίας της Αϊτής: Υπήρξε μια μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον, και στο νησί της Αϊτής ενάντια στις δόλιες εκλογές της δικτατορίας του Jovenel Moïse. Η δικτατορία πραγματοποίησε 11 τεκμηριωμένες σφαγές, απαγωγές και βασανισμό των πολιτών της στο Bel Air, στο La Saline και στο Cité Soleil.

Ο πιο βάναυσος αρχιτέκτονας του δικτάτορα Moïse ονομάζεται Bar-B-Que από τον λαό της Αϊτής. Αφού πρώτα τους σκοτώσει, τεμαχίζει τα σώματα με μαχαίρι και τα «μπάρμπεκιου» ή, ακόμη χειρότερα, τα ταΐζει στα γουρούνια. Το όνομα γέννησής του είναι Jimmy Cherizier. Μετά από μια επιδρομή στην πόλη Bel Air, ήρθε στο Cité Soleil και πυροβολήθηκε τρεις φορές και τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Αϊτινοί και οι υποστηρικτές τους διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου 2021, το οποίο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, και το οποίο αποτελείται από:

Την κατάργηση ενός από τα δύο κοινοβούλια – επιβάλλοντας μειωμένη λαϊκή εκπροσώπηση.
Την απουσία λογοδοσίας για τις ενέργειες του προέδρου και των αξιωματούχων – απόλυτη ατιμωρησία.
Το δικαίωμα του πρόεδρου να μπορεί να παραχωρήσει γη με διάταγμα και να την αφαιρέσει με διάταγμα.
Ενώ επίσης καταργεί το Σύνταγμα του 1987, το οποίο είναι το μόνο που εγκρίθηκε με συντριπτική ψηφοφορία από τον λαό της Αϊτής.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τους Αφρικάνους ήταν πάντα λόγω της αντίστασης μας, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας και την αποφασιστικότητά τους να απολαύσουν την ελευθερία. Κάθε γενιά έχει εργαστεί και θυσιάσει για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ο καθένας από εμάς σήμερα πρέπει να βρει τον τρόπο μας να τιμήσει τις προσπάθειες των προγόνων μας και να συνδυάσει τις προσπάθειές μας με τις δικές τους. Οι αμέτρητες θυσίες του παρελθόντος μας έκαναν ποιοι είμαστε σήμερα. Πρέπει να τους τιμήσουμε με το δικό μας όραμα για το μέλλον. Όσοι δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν καταδικάζονται να το επαναλάβουν. Η Αϊτή αιμορραγεί, ΒΟΗΘΕΙΑ!

Από: https://sfbayview.com/2021/05/haiti-revolution-sparks-for-freedom/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...