Καταλονία: Η αντίσταση των γυμνιστών

από | 18 Ιούλ, 2021

Το CATALAN NATURISM CLUB εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η αύξηση των ατόμων με μαγιό σε παραλίες γυμνιστών, οι δημοτικές διατάξεις που τον απαγορεύουν, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και η έλλειψη σήμανσης.

«Ο γυμνισμός βρίσκεται σε μια ευαίσθητη κατάσταση υγείας… Το ποσοστό των γυμνιστών δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και εκείνοι που έχουν ήδη σταματήσει να πηγαίνουν σε μέρη με γυμνιστική παράδοση, επειδή τώρα είναι γεμάτα άτομα με μαγιό. Είναι μια εσωτερική πρόκληση, την οποία έχουμε ως κίνημα. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι αντί να ανοίγει, η κοινωνία κλείνει και υποχωρεί, είναι πιο συντηρητική για τα σώματα, υπάρχει μια στροφή προς τα δεξιά και δεν υπάρχει αποδοχή του γυμνού. ” Αυτές είναι οι σκέψεις του Segimon Rovira, προέδρου του Catalan Naturism Club (CCN), μιας μη κερδοσκοπικής ένωσης με περισσότερα από 500 μέλη που, από το 1977, αγωνίζονται για τη διάδοση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυμνιστών στην Καταλονία.

Δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε γιατί οι καιροί δεν φαίνεται να ευνοούν τον γυμνισμό. Η αύξηση των ατόμων με μαγιό σε γυμνιστικές περιοχές, δημοτικά διατάγματα που απαγορεύουν το γυμνό σε πόλεις όπως η Tarragona, η Βαρκελώνη ή το Castell i Platja d’Aro, η έλλειψη σαφών και ομοιογενών σημάτων και η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών που τον ασκούν, η παρουσία των ανθρώπων που κουτσομπολεύουν, είναι προκλήσεις που απειλούν την υγεία αυτής της πρακτικής κοινής ελευθερίας, αρμονίας με τη φύση και αποδοχής των σωμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, αυτός ο σύλλογος εργάζεται για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός σχεδίου δράσης γυμνιστών για το 2021. μια πρόταση που απευθύνεται σε συνεργάτες, χρήστες, υποστηρικτές, τη διοίκηση και την κοινωνία εν γένει, η οποία προτείνει δράσεις και στρατηγικές γραμμές που, από πολλά μέτωπα, μπορούν να αντιστρέψουν μια δυναμική που θεωρείται ανησυχητική.

Μια σειρά προτάσεων

«Θα ήταν ιδανικό για όλους να κάνουν μπάνιο και να κάνουν ηλιοθεραπεία όπως θέλουν παντού: γυμνό, τόπλες ή με ένα πλήρες μαγιό. Αλλά αυτό, προς το παρόν, δεν θα γίνει αποδεκτό από ένα μέρος της κοινωνίας […]. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες παραλίες με παράδοση γυμνιστών έχουν δει σημαντική εισροή χρηστών μαγιό, ολόκληρες οικογένειες ή ομάδες νέων, όλες ντυμένες. Αυτό ενοχλεί πολλούς γυμνιστές […]. Η ιδέα ότι ο γυμνισμός είναι νόμιμος σε όλους τους δημόσιους χώρους και δεν υπάρχει ανάγκη να σηματοδοτηθούν παραλίες γυμνιστών είναι μια ουτοπία, δεν είναι βιώσιμη σήμερα. ” Αυτό αναφέρεται σε ορισμένες γραμμές του Nudist Action Plan 2021. Μία από τις προτάσεις του είναι να δημιουργήσει μια γενική αφίσα για να σηματοδοτήσει τις παραλίες της γυμνιστικής παράδοσης της Καταλονίας, με ένα εικονόγραμμα ή λογότυπο και ένα σύντομο κείμενο σε διαφορετικές γλώσσες, το οποίο κάνει εύκολα κατανοητό οτι η περιοχή αποτελεί περιοχή γυμνιστών. «Το σύστημα σηματοδότησης είναι σημαντικό για την ασφάλεια στους ίδιους τους γυμνιστές και για την ενημέρωση άλλων χρηστών για την παράδοση γυμνιστών στην περιοχή ή την παραλία. Οι αφίσες από μόνες τους δεν εγγυώνται τη διατήρηση του γυμνισμού, πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες ενημέρωσης “, επισημαίνει το CCN.

Μία από τις προτάσεις του Σχεδίου Δράσης είναι να δημιουργήσετε μια γενική αφίσα για να επισημάνετε τις παραλίες της γυμνιστικής παράδοσης στην Καταλονία, με ένα εικονόγραμμα ή λογότυπο και ένα σύντομο κείμενο σε διαφορετικές γλώσσες, το οποίο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ως οικογενειακή περιοχή γυμνιστών.
Ένα άλλο μέτρο που στοιχηματίζουν είναι η δημιουργία ενός συντονισμένου δικτύου ομάδων εθελοντών στις διάφορες παραλίες γυμνιστών στην Καταλονία. Η αποστολή του θα είναι η αναζωογόνηση αυτής της παραλίας, η οργάνωση της ετήσιας ημέρας καθαρισμού ή της ημέρας γυμνισμού, καθώς και η διασφάλιση της διατήρησης της παραλίας και της σήμανσης, η παροχή δεδομένων και η αναφορά τυχόν περιστατικών. Τέλος, και ως προκλήσεις για το μέλλον, προτείνουν τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου για τον Γυμνό φέτος το 2021, καθώς και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για να καταστεί ένα καταλανικό κοινωνικό δίκτυο γυμνιστών για την ανταλλαγή πληροφοριών και ότι θα είναι ένας χώρος συζήτησης μεταξύ γυμνιστών.

Προτάσεις προς το θεσμικό πεδίο

Το CCN προτείνει επίσης μέτρα που στοχεύουν στη διοίκηση, τα επαρχιακά συμβούλια και τα δημοτικά συμβούλια για τη χάραξη πολιτικών και χειρονομιών που οδηγούν στην αναγνώριση του δικαιώματος στον γυμνισμό. Ετοιμάζονται επαφές με τους επικεφαλής τουρισμού του Generalitat και των επαρχιακών συμβουλίων της Tarragona, της Βαρκελώνης και της Girona, για να συζητηθούν η προώθηση των παραλιών γυμνιστών και η δημιουργία ενός επίσημου οδηγού γυμνιστών.

Η έλλειψη σαφούς και ομοιογενούς σήμανσης και η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών που τον ασκούν, σε συνδυασμό με την παρουσία των κουτσομπολιών, είναι προκλήσεις που απειλούν την υγεία αυτής της πρακτικής κοινής ελευθερίας, αρμονίας με τη φύση και αποδοχή των σωμάτων. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΥ ΝΑΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ταυτόχρονα, το σχέδιο αναφέρει ότι «οι διατάξεις που απαγορεύουν τον γυμνισμό πρέπει να αντιστραφούν, να έρχονται σε επαφή με συμβούλια με προοδευτικές κυβερνήσεις και να προσπαθούν να τους πείσουν για το λάθος αυτής της απαγόρευσης, αναφερόμενοι στο ψήφισμα του Διαμεσολαβητή της Καταλονίας το 2018, σχετικά με την άμυνα και προώθηση του γυμνισμού στην Καταλονία ».

Αυτό το ψήφισμα αποτελεί απάντηση στις καταγγελίες που υπέβαλε το Catalan Naturism Club και στις οποίες ο Καταλανός Διαμεσολαβητής έθεσε έξι σημεία σύστασης για τους δήμους με σκοπό τον σεβασμό του δικαιώματος και της απόλαυσης αυτής της πρακτικής σε όλους τους δήμους και τη διασφάλιση ότι οι γυναίκες μπορούν ήσυχα να απολαμβάνουν την επιλογή τους, χωρίς την παρουσία κουτσομπολιού. Πώς να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούν. Για τη Rovira, δεν υπάρχει σαφής λύση. “Αυτό που προτείνουμε είναι οι τακτικοί χρήστες της παραλίας να μπορούν να μιλούν με τον παρενοχλητή και να τον καλούν να φύγει, και σε περίπτωση που αρνηθεί, να καλούν την αστυνομία.”

Ενδυνάμωση γυμνιστών

Ένα σημαντικό μέρος του Σχεδίου που προτείνεται από το CCN είναι η διάδοση του γυμνισμού και των δράσεων για να γίνει πιο εκτεταμένος στην κοινωνία. “Πρέπει να διεξαχθούν εκστρατείες αποσαφήνισης του γυμνισμού, δημοσιεύοντας τι είναι ο γυμνισμός και γιατί αρνείται τα κλισέ. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που πραγματικά δεν γνωρίζει τον γυμνισμό ». Ωστόσο, χωρίς να ξεχνάμε την ενδυνάμωση των ίδιων των χρηστών, το σχέδιο αναφέρει ότι «οι γυμνιστές πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους. Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε γυμνισμό σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμα κι αν δεν είναι σηματοδοτημένοι (εκτός εάν υπάρχουν διατάξεις που το απαγορεύουν) ».

Το Catalan Naturism Club δεσμεύεται να προωθεί τον γυμνισμό σε εσωτερικούς χώρους, ο οποίος ασκείται στα βουνά και τα ποτάμια, τόσο σε χώρους κολύμβησης όσο και μέσω πεζοπορίας και γυμνής πεζοπορίας.
Με τον ίδιο τρόπο, το κλάμπ δεσμεύεται να προωθήσει τον γυμνισμό σε εσωτερικούς χώρους, ο οποίος ασκείται στα βουνά και τα ποτάμια, τόσο σε χώρους κολύμβησης όσο και μέσω πεζοπορίας και γυμνής πεζοπορίας. Ένα σχέδιο σοκ που είναι ταυτόχρονα μια πρόσκληση για αντίσταση, για όσους εξακολουθούν να τοποθετούν το σώμα τους, χωρίς ρούχα ή αξεσουάρ, και υπερασπίζονται τις παραλίες της γυμνιστικής παράδοσης, –σήμερα γεμάτες ανθρώπους με μαγιό– ή που απελευθερώνουν καινούργιες , με μια χειρονομία τόσο απλή, και ταυτόχρονα περίπλοκη, καθώς βγάζουν τα ρούχα τους.

Διότι, όπως είπε ο γυμνιστής Joan de Lomas το περασμένο καλοκαίρι : «Όσοι παραπονιούνται ότι οι παραλίες τους συχνά καταλαμβάνονται από αυτό που λένε υφάσματα, τους λέω να μην παραιτηθούν, να μην σταματήσουν να πηγαίνουν εκεί, ας είναι η αφίσα που δείχνει ότι το γυμνό υπάρχει εκεί και ταυτόχρονα τους προσκαλούν, χωρίς λόγια, να το αποδεχτούν, να το δοκιμάσουν, να το ομαλοποιήσουν ».

 

πηγή: https://directa.cat/la-resistencia-nudista/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...