Η νέα απαγόρευση στο Τέξας για τις αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακής δραστηριότητας – συνήθως περίπου έξι εβδομάδες μετα την σύλληψη, όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες – κυριαρχεί δικαίως στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια ακραία και σκληρή απαγόρευση. Περιλαμβάνει ρήτρες που ουσιαστικά μετατρέπουν τους ιδιώτες σε κυνηγούς κεφαλών, με «βραβεία» έως και $ 10.000 για την σύλληψη γιατρών που παραβαίνουν το νόμο (ή οποιονδήποτε βοηθά μια γυναίκα να τελειώσει μια εγκυμοσύνη μετά από αυτό το σημείο).

Είναι επίσης μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο η κληρονομιά του Τραμπ εξακολουθεί να διαμορφώνει τις ζωές των Αμερικανών – το Ανώτατο Δικαστήριο που δημιούργησε ήταν αυτό που επέτρεψε να περάσει η απαγόρευση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της δράσης του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η ηθική και πνευματική δειλία. Οι πέντε δικαστές που αποτελούν την πλειοψηφία παρουσίασαν μόνο μία παράγραφο για να εξηγήσουν την απόφασή τους, χωρίς υπογραφή από κανέναν από αυτούς, την δημοσίευσαν 24 ώρες μετά την άδεια ισχύος του νόμου και την κυκλοφόρησαν στο κοινό λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αυτό για μια απόφαση που έχει ανυπολόγιστες και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή χιλιάδων γυναικών και δυσοίωνες επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλες.

Αλλά, μην ξεγελιέστε: αυτό δεν θα σταματήσει τις αμβλώσεις στην τρίτη πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ. Και αν ακολουθήσουν την ίδια πορεία και άλλες πολιτείες, τέτοιες απαγορεύσεις δεν θα τελειώσουν με τις αμβλώσεις ούτε εκεί.

Αν νομίζατε το αντίθετο, ίσως σας είπε ένα πουλάκι ότι όλες οι γυναίκες είναι υπάκουες και νομοταγείς και κάνουν πάντα αυτό που τους λένε; Αν ναι, ήρθε η ώρα να πυροβολήσετε αυτό το πουλί.

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο τελειώνουν τις εγκυμοσύνες, ανεξάρτητα από το τι λέει ο νόμος στη χώρα τους. Ακόμα και εκεί που ποινικοποιείται η άμβλωση. Ακόμα και εκεί που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές φυλάκισης εάν πιάσουν.

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για το τέλος του Roe vs Wade εδώ και πολλά χρόνια
Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες έχουν ήδη αγωνιστεί σε πολλά μέρη, για πολλά χρόνια, για να έχουν πρόσβαση στις νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης. Κάποιοι ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για να βρουν κλινική. Άλλες επιλέγουν την αυτοδιαχειριζόμενη φροντίδα για τις αμβλώσεις, αποκτώντας πρόσβαση σε ιατρικά χάπια άμβλωσης στο διαδίκτυο.

Οι γυναίκες προετοιμάζονται επίσης για το τέλος του Roe vs Wade – η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ – για πολλά χρόνια.

Το 2019, η δημοσιογράφος και υπερασπιστής των δικαιωμάτων αναπαραγωγής Robin Marty δημοσίευσε ένα Εγχειρίδιο για μια Αμερική Post-Roe . Αυτή την εβδομάδα-λόγω των ειδήσεων από το Τέξας-ο εκδότης του έχει κάνει δωρεάν λήψη ηλεκτρονικών αντιγράφων του βιβλίου.

«Αυτό είναι ακριβώς το σενάριο που πάντα φοβόμασταν», είπε η Marty για το νόμο του Τέξας: «Άγνωστοι νομοθέτησαν ως εγκλήματα την δράση υπερ των αμβλώσεων, δημιουργώντας ένα τεράστιο σύστημα επιτήρησης για να διασφαλιστεί ότι κάθε έγκυος γεννά […] ή πηγαίνει στη φυλακή .. “

Το βιβλίο της είναι γραμμένο ως ένα φιλικό προς το χρήστη εγχειρίδιο, που περιλαμβάνει λίστες βήμα προς βήμα, σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στην άμβλωση-ακόμη και σε καταστάσεις όπως το Τέξας. Στόχος είναι οι γυναίκες να αποκτήσουν «την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεστε – με κάθε αναγκαίο μέσο».

Αυτό περιλαμβάνει το «πώς να αποκτήσετε οικονομική υποστήριξη, πώς να χρησιμοποιήσετε τα υπάρχοντα δίκτυα και να δημιουργήσετε νέα, και πώς, όταν απαιτείται, να εργαστείτε εκτός των υφιστάμενων νομικών συστημάτων».

Αφήστε το να βυθιστεί. Ακόμη και εκτός νόμου. Με κάθε μέσο. Αυτό είναι το πνεύμα των σημερινών γυναικών – και των γυναικών που ήρθαν πριν από εμάς – σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τις ελευθερίες μας τόσο εύκολα. Δεν μπορείτε να περιμένετε να υπακούσουμε.

Πάρτε το παράδειγμα της Πολωνίας
Η σκληρότητα της απαγόρευσης στο Τέξας θα πέσει περισσότερο στους φτωχούς και τους ευάλωτους – εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους (για παράδειγμα, να ταξιδέψουν) ή πληροφορίες (για να θεραπεύσουν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους). Είναι δρακόντεια, σίγουρα. Αλλά δεν θα λειτουργήσει όπως προοριζόταν.

Οι γυναίκες και τα φεμινιστικά κινήματα, χωρίς αμφιβολία θα ενταθούν και θα εργαστούν πολλές ώρες για να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη, όπως έχουν κάνει σε όλο τον κόσμο.

Κοιτάξτε την Πολωνία. Μια ολόκληρη χώρα σχεδόν 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε σύγκριση με 29 εκατομμύρια στο Τέξας, τελεί υπό σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο (στην οποία οι αμερικανοί δικηγόροι που συνδέονται με τον Τραμπ παρενέβησαν για να υποστηρίξουν τους περιορισμούς). Αυτή η απόφαση κατέστησε παράνομη την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις θανατηφόρων ανωμαλιών του εμβρύου.

Μέσα σε έξι μήνες, η Άμβλωση Χωρίς Σύνορα – ένα δίκτυο ακτιβιστών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη – είπε ότι έχει ήδη βοηθήσει περισσότερες από 17.000 Πολωνές γυναίκες με πληροφορίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποστήριξη για να ταξιδέψουν για αμβλώσεις στο εξωτερικό.

Αυτή είναι μια σκληρή δουλειά που δεν πρέπει να συμβεί. Οι περιορισμοί στις νόμιμες αμβλώσεις είναι σκληροί επειδή καθιστούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη πολύ πιο δύσκολη υπόθεση – ιδιαίτερα για άτομα που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση λόγω τάξης, φυλής ή άλλων θεμάτων.

Η ουσία είναι: απαγορεύσεις όπως αυτή που μόλις πέρασε στο Τέξας «λειτουργούν» μόνο εάν ο στόχος είναι να τιμωρηθούν οι φτωχές γυναίκες ειδικότερα. Δεν τελειώνουν όμως τις εκτρώσεις. Οι γυναίκες είναι πιο σκληρές από όσο θα ήθελαν οι συντηρητικοί νομοθέτες. Δεν τηρούμε πάντα κανόνες.

πηγή:https://www.opendemocracy.net/en/5050/dont-be-fooled-the-new-texas-ban-is-cruel-but-it-wont-end-abortions/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ