Σχεδόν 1.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σχεδιάζουν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης τους στο Ισραήλ μετά την απόδραση έξι κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, μερικοί από τους οποίους συνελήφθησαν, ανέφερε την Παλαιστινιακή Αρχή την Τρίτη.

Η ένταση στις ισραηλινές φυλακές, που κρατούν περισσότερους από 4.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, αυξάνεται από την περασμένη εβδομάδα οταν έξι μέλη παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων διέφυγαν από το σωφρονιστικό ίδρυμα Gilboa (βόρεια) μέσω μιας σήραγγας που σκάφτηκε κάτω από έναν νεροχύτη.

Η ένταση ξέσπασε μετά τη μεταφορά εκατοντάδων ανθρώπων από αυτήν τη φυλακή και πραγματοποιήθηκαν έρευνες και κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Λέσχη Αιχμαλώτων. Κάποιοι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε κάποιες φυλακές.

“Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι φρικτή, γεγονός που ώθησε τους κρατούμενους σε απεργία πείνας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καντρί Αμπού Μπακρ, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνος για τους φυλακισμένους, όργανο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Διευκρίνισε ότι 1.380 κρατούμενοι θα απεργήσουν από την Παρασκευή και άλλοι θα συμμετάσχουν στο κίνημα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να εγκρίνουν εκ νέου τις επισκέψεις σε φυλακισμένους αφού τις ακύρωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Τέσσερις από τους έξι δραπέτες Παλαιστίνιους, φυλακισμένοι για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συνελήφθησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγές: La Nacion και AFP .

Πηγή: https://palestinalibre.org/articulo.php?a=77687

Ισραηλινός δικηγόρος που κατάφερε να επισκεφθεί τον Αλ-Ζουμπαϊντί, έναν από τους δραπέτες που διέφυγαν από την ισραηλινή φυλακή και αργότερα συνελήφθη, επιβεβαίωσε βασανιστήρια

Αφού ο δικηγόρος μπόρεσε να τον επισκεφτεί, ο Αλ-Ζουμπαϊντί υπέστη σοβαρές κακοποιήσεις, βασανιστήρια και υπέστη κατάγματα. Τα βασανιστήρια είναι νόμιμα στο Ισραήλ όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους κρατούμενους

Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός δικηγόρος Avigdor Feldman μπόρεσε σήμερα το απόγευμα να επισκεφθεί τον κρατούμενο Zakaria Al-Zubaidi στο Κέντρο κράτησης Al-Jalama, όπου επιβεβαίωσε ότι ο κρατούμενος υπέστη βασανιστήρια, ξυλοκοπήθηκε και κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης μαζί με ο αιχμάλωτος Μοχάμεντ Αλ -Άρντα. Ο κρατούμενος έχει μώλωπες και πληγές σε όλο του το σώμα και κατάγματα στο σαγόνι του και δύο σπασμένα πλευρά.

Ο κρατούμενος Al-Zubaidi μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της υγείας του λόγω βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης από ανακριτές και δεσμοφύλακες.

Ο πληρεξούσιος Φέλντμαν είπε ότι «ο Ζακαρία Αλ-Ζουμπαϊντί δεν συμμετείχε στις εργασίες ανασκαφής και προσχώρησε στο δωμάτιο των έξι κρατουμένων μια μέρα πριν βγουν από τη σήραγγα, η οποία χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να ανασκαφεί».

Ο Al-Zubaidi εξήγησε στον δικηγόρο Feldman ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που αφέθηκαν ελεύθεροι, οι κρατούμενοι δεν ζήτησαν από κανέναν βοήθεια για να αποφύγουν την ισραηλινή εκδίκηση και να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες ή τις κυρώσεις από τον στρατό εναντίον των συγγενών τους, όπως συμβαίνει σήμερα, όπου συγγενείς των κρατούμενοι Συνελήφθησαν και δεν ήπιαν νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της απελευθέρωσής τους και έφαγαν τους καρπούς που βρήκαν στους οπωρώνες, όπως φραγκόσυκα, σύκα και άλλα.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ